Nakládání, sušení a uzení masa

maso je maso
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12530
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Zrovna jsem to včera v noci, když jsem škvařila sádlo, řešila. Ale vykašlala jsem se na to a prostě jsem to nařezala - taky i s kůží, je to z klapoušáků, takže slaboučká - a naložila do soli a za 10 dní se bude udit. :souhlas:
Přílohy
IMG_1641.jpeg
IMG_1657.jpeg
IMG_1655.jpeg
IMG_1656.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Ok, díkes 👍, ty fotky jsou samozřejmě v noční hodinu demoralizující až perverzní, můžou vést až k raziím v lednici, neřízenému obžerství a dalším negativním vlivům na zdravou životosprávu. Já jsem teda statečnej a vydržím to 😁. Do zítra..
Tykat, díkes ....
přezdívka
Příspěvky: 1426
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 352 poděkování
Dostal poděkování: 1067 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od přezdívka »

Augenblick píše: 27 říj 2023 18:22 Měl bych jednu kontrolní otázku pro uzennáře 😁. Je vhodný vepřový pupek na uzení? Nakrájel jsem ho na proužky i s kůží, nějak mě v tom nehraje to vnitřní sádlo mezi plátkama masa 🧐 Půjde to ?
A co jiného je anglická slanina? Uzený pupek a asi povařený, aby byl hned ke konzumaci. Nebo to je dané způsobem nakládání, že je to hned měkké?
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

No to nevím z čeho je anglická, to jsem rád že to píšete. Dříve jsme to pekli. Bereme 2x do roka půlku čuníka, teď jsem pořídil udírnu a nejraději bych celou tu půlku vyudil 😁.
Tykat, díkes ....
ivan613
Příspěvky: 1045
Registrován: 26 led 2019 16:11
Dal poděkování: 398 poděkování
Dostal poděkování: 545 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od ivan613 »

Niesom si istý,no niekde som čítal,že anglická je vlastne kus,ktorý je lepený.
Františka.
Příspěvky: 9118
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

K uzení vhodné.
Jana P.
Příspěvky: 6446
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5586 poděkování
Dostal poděkování: 6156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Jana P. »

Tady je to hezky popsáno, anglická slanina, česká anglická slanina a ještě jiné. Zajímavé. https://jamon.cz/blog/1459-rozdil-mezi- ... -a-jamonem
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12530
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Augenblicku, úplně Ti rozumím.
Párkrát jsme měli čuníka klapouchého (malého a vcelku libového) vlastního. Co z toho bylo tučného, zpracovali jsme skrz kamarádovu udírnu plus vyškvařili.
Teď jsem už podruhé koupila od něj vykrmené. Je to pro nás jednodušší, než půl roku krmit dvakrát denně prase. Byť malé. Ale to zpracování, když to člověk neumí, ani není vybavený, je PEKLO!!
Dva dny jsme kolem toho skákali!! Už jen odchlupit je to hrůza! Normálně bourám ovce, ale to prase je jiné. Jak se musí okrajovat ten tuk, taky se trochu jinak porcuje… a my máme masa dost (když by nebylo, táta myslivec dodá), ale dělala jsem to hlavně kvůli produktům. Maso povětšinou prodám a tím mám zpátky cenu za čuně a to nejlepší pro nás a hlavně do udírny. Ale to teď vůbec neklaplo. Nebo jsem měla pocit, že má málo sádla. Možná ne :vytlem: ale chtěla bych víc a vyšší vrstvy :blazen:
Takže jsem se zařekla, že takhle už ani náhodou!
Pán, co od něj kupuji seno, vykrmuje prasata na kšeft, v malém, takže příště koupím čistou půlku a jen rozporcuji a zpracuji. Vnitřnosti stejně nejíme a sádla je z mladého číňana málo, takže to vlastně nedává smysl, abychom si to zpracovávali takhle… :ajeje:
Ale na ty uzené výrobky se těšíme moc! :andel:
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Jo, tak nějak podobně to mám :souhlas:
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Prvně jsem dělal Jerky ze skopového, tedy vlastně vůbec poprvé jsem dělal Jerky :usmev: . Použil jsem recept na uzené hovězí Jerky ze stránek Udírny.cz . Dělal jsem je z 2,2kg . V udírně mám málo roštů, tak jsem cca 1/3 sušil na kamnech na sítech na křížaly. Jak z udírny, tak z kamen jsou naprosto špičkové, odhaduji že z 2,2kg bylo cca kilo sušeného. Chtěl jsem to zvážit, ale celou dobu co se to sušo-udilo, tak jsme nehorázně ochutnávali :vytlem: Mrazák máme plný a čeká mě ještě jeden beran, tak ho asi celého usuším.. :usmev: Jediný problém je v to, že je to děsně žravý...😇
IMG_20231216_200855012_HDR.jpg
IMG_20231216_200905318_HDR.jpg
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12530
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Augenblicku a používal jsi na to nějaké speciální koření? Nebo vám ta skopovina nevadí? Nebo to z toho fakt nelezlo…?
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Neleze vůbec, ani z té šunky co jsem dnes dělal. Nevím jestli je to plemenem? Beran měl v Jutu 44kg a byl 21měsíců starý.Jediný tuk byl vnitřní, kolem orgánů. Před lety jsme měli NC a ty byly lojovatý, na ZW hodně málo a na VF žádný lůj.Jinak na těch Jerkách je v receptu hodně sojovky a myslím, že by to přebylo i maso z lojovatý oveny.Určitě to zkus, je to fakt dobrý, dá se to sušit i v těch el. sušičkách
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 12530
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Jj, frčí to všude kolem nás, tak se taky musíme hecnout!
Jj, mám jen sušičku na ovoce. Tak tam se toho moc nevejde.. :ajeje:
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1397
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1049 poděkování
Dostal poděkování: 1296 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Tak jak jsem slíbil, dnes výsledek snažení:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

8,5 kg králičího masa, pomleto na mlýnku, průměr šajby cca 1 cm
1,5 kg hovězího, asi přední, plus ořezy z hezkého masa (z balíčku od kamaráda, pomleto najemno
Oboje maso naloženo se solí (300g) a tři palice česneku

Ve slané vodě jsme uvařili dvě prasečí nožky (jen minimum vody), slili požadovaný "sulc bokem" a manželka si to dovařila s novou vodou, zeleninou a kořením. Já to nejím...

Po dvou dnech zamíchali maso, v trošce vlažné vody rozmíchat koření (ještě trocha soli, pepř, paprika, chili, drcený kmín a majoránka) k tomu přiměřeně rozehřátého sulcu bez toho tuku z povrchu.
Dochutit podle chuti a vše do střev - zbytek ze zabijačky, byly prasečí.
Přes noc nechat viset v chladu a ráno do udírny.
Výsledek je skvělý, bohužel trochu dost slané, ale jinak super. Libové, pevné, vůbec se nerozsýpaji. Ani teplé ani studené.
Františka.
Příspěvky: 9118
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Moc díky za recept. Konečně někdo dělá bez vepřového. Sulc z vepřových nožek bych nahradila sulcem z kozích nožek a šlach a bylo by to přesně, jak si představuju. Díky za inspiraci. Ještě mi povězte, jak jste je plnili, ručně nebo nějakým nástavcem na mlýnek?
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1397
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1049 poděkování
Dostal poděkování: 1296 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Máme kuchyňský robot Kenwood i s nástavci na mlýnek, právě na toto.
Ale šlo to trochu špatně, chtělo by to plničku.
Mě právě vadí, jak všechny recepty na králičí klobásy začínají vepřovým masem... A bývá ho tam tak 60-70%, to nechápu.
To hovězí najemno to tam chce na "zpevnění".
Sulc z kozího bude určitě taky fajn.
ivan613
Příspěvky: 1045
Registrován: 26 led 2019 16:11
Dal poděkování: 398 poděkování
Dostal poděkování: 545 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od ivan613 »

Od rána sa udí.
IMG_20231223_151144_5.jpg
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Já od oběda. Beran, tak jsem zvědav na výsledek..
IMG_20231223_152721218_HDR.jpg
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2229
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2149 poděkování
Dostal poděkování: 2162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Tak hotovo. Na to že to jsou první pokusy, jsem spokojenej. Chytnul jsem to tak akorát, není přesušený, je sťavnatý, chuťově výborný. Čekal jsem aspoň trochu skopovinu, ale nebyla. Trochu mě to překvapilo, jako když jsem dělal klobásy z ryb co nebyly cítit rybinou. Mám to rád, patří to k tomu, tak to je jediný mínus. Doufám že Ivanovi sexy bůčky se také vydařily.
IMG_20231223_223554193_HDR.jpg
Tykat, díkes ....
ivan613
Příspěvky: 1045
Registrován: 26 led 2019 16:11
Dal poděkování: 398 poděkování
Dostal poděkování: 545 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od ivan613 »

Augenblick píše: 23 pro 2023 22:52 Tak hotovo. Na to že to jsou první pokusy, jsem spokojenej. Chytnul jsem to tak akorát, není přesušený, je sťavnatý, chuťově výborný. Čekal jsem aspoň trochu skopovinu, ale nebyla. Trochu mě to překvapilo, jako když jsem dělal klobásy z ryb co nebyly cítit rybinou. Mám to rád, patří to k tomu, tak to je jediný mínus. Doufám že Ivanovi sexy bůčky se také vydařily.IMG_20231223_223554193_HDR.jpg
Máš to krásne a chuťovo určite skvelé. Nabudúce skúsim tiež baraninu. Pokiaľ som ťa správne pochopil,tak po vyúdení nieje z toho cítiť tá baranina. To je škoda. Ja mám rád tú chuť i vôňu. Bôčik sa vydaril.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů