slepice dominant

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Františka.
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: slepice dominant

Nový příspěvek od Františka. »

Přirovnání k jeho manželce se moc nehodí, ale to další je tak prosté a jasné, rozumné, to se mi moc líbí :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost se slepicemi Greenshell.
Chtěla jsem si udělat radost a pořídila pár barevných slepic pro barevná vajíčka.
3 greenshelly a 2 darkshelly. Všechny i ty ostatní slepice to normálně dominanty, s normální velikostí vajec. Ty moje jsou tedy teprv v začátku snůšky - snášejí cca měsíc - ale vejce od greenshell jsou opravdu mikrovejce. Jak od hedvábniček. Včera jsem je vážila a žádné vejce nepřesáhlo přes 60 g (což mi přijde standartní váha, na kterou jsem zvyklá - cca 55-65 g jsme měli nejčastěji). Ovšem mikrovejce od greenshell mají lehce přes 40 gramů!! Což je úplně neprodejné! :plac:

Celkově jsem z této party úplně na prášky. Krom toho, že mi je loví ten jestřáb, ještě stále nejsou zdravotně v pořádku, snášejí mizerně a vejce jsou malá… úplně mě už nenapadá, co bych pro ně ještě měla udělat. Ale jak se tak říká… takhle jsem si to nepředstavovala… :plac:
Když jsem se slepicemi začínala, všechno šlo samo, slepičky snášely celou zimu, každý den skoro všechny, vejce měly obrovská… vůbec nevím, co je u mě špatně.. :plac:
Ty greenshell a darkshell jsou z jednoho chovu a ty ostatní jsou zas od jiného pána. Nevím, od koho si co přinesly a s čím tu bojujeme, ale zatím je vize zdravého hejna stále vzdálená :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 5586 poděkování
Dostal poděkování: 6156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Chystám se zkusit tuto drůbež. https://www.drubezcervenyhradek.cz/prodej-kuric/
Myslím si , že dobrý zdravotní stav od kuřátka je důležitý. Při krátké životnosti je cokoliv napravovat ztráta času.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jan
Dal poděkování: 617 poděkování
Dostal poděkování: 918 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

K těm slepicím s barevnými vajíčky, jedná se o účelové křížence , kde nejde o kvantitu, ale zajímavé odstíny barvy skořápky. Hybrid na snášku dá až 300 vajec za rok a pak se v drůbežárně vyřadí, v drobnochovu se chvíli počká , já je nechávám pořád , někdo je pak porazí na maso. U těch barevných vajíček jsou to křížený maransek, araukan .... Pokud se jedná o chov vedený výstavně, je jim tvar váha a počet vajec sumak, protože to se neposuzuje.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
přezdívka
Dal poděkování: 352 poděkování
Dostal poděkování: 1067 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Jana P. píše: 02 lis 2023 07:07 Chystám se zkusit tuto drůbež. https://www.drubezcervenyhradek.cz/prodej-kuric/
Myslím si , že dobrý zdravotní stav od kuřátka je důležitý. Při krátké životnosti je cokoliv napravovat ztráta času.
Slepice s modrými vejci jsem si vylíhla z koupených násadových vajec. Araukany a Cream Legbar. Z araukan byla bohužel jenom jedna slepice, ostatní byli kohouti. Poznám, které vejce je od ní, ale nijak zvlášť je neeviduji. Legbar slepiček se povedlo víc. Eviduji jenom celkový počet vajec, ale modrých je co do četnosti skoro stejně jako od ostatních. Každá slepice má trochu jiný odstín modré a i jiný tar vejce. Ale to samé je i u ostatních plemen. Kříženky legbar s maranskou snáší olivově zelená vejce.
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Tomu se říká alchimije!
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Jana P. píše: 02 lis 2023 07:07 Chystám se zkusit tuto drůbež. https://www.drubezcervenyhradek.cz/prodej-kuric/
Jé, krajani. Teda žádný reference nemám bo se o slepice moc nezajímám.

Hhippie, co problémy vyřešit nožem, počkat do jara a pořídit nový? Predátoři zjistí, že v sámošce je zavřeno, ubykace se vydezinfikuje a paraziti bez nosičů asi odumřou.
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Pavle, určitě máš pravdu. Ale to je jako by ses chystal obměnit chov svých krav, porazil komplet stádo, které už bylo staré, nakoupil nové kusy a napoprvé jich půlka nezabřezla a dvě telata slovili vlci.. taky bys je nechal všechny porazit a za rok koupil jiné…? :promin:

Pokud má ten dominant nějakou deklarovanou velikost vajec, tak bych očekávala, že se k ní nějak přiblížím. Navíc v minulosti všechny slepice snášely velká vejce a některá byla tak velká, že se ani nevešla do plata (nešlo zavřít). Nerozumím tedy tomu, že letos přivezu ze dvou různých míst slepice a všechny mají spíš menší vejce… otázka na slepičáře: pokud by měly nějakou nemoc, může ovlivňovat i velikost vajec? Domnívala jsem se, že jen snůšku, tedy počet vajec.. :nevim: Vím, že jsou nemoce, co umějí poškodit reprodukční orgány, ale nerada bych si připouštěla, že by mohl být problém v tomto směru.. :zed:
přezdívka
Dal poděkování: 352 poděkování
Dostal poděkování: 1067 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

V prvním roce snášky jsou vejce menší. V supermarketu by se označovala jako S. Tak po třech měsících snášky jsou teprve na velikosti M. Některým ta velikost vydrží po zbytek života a část z nich má pak velikost vajec L. Jenomže jich snesou o trochu méně. Co se týče váhy vyprodukovaných vajec, tak je to stejné. Kdysi dávno, když ještě existovala prodejna Jednoty v každé vesnici a městě jsem nějaké přebytky udala tam. Vejce se nevykupovala na kusy, ale na váhu.
Začínají mě snášet letošní kuřičky. Průměrná váha jejich vajec je 44,68 g. Mám tu jednu barneveldku a ta prostě přes deklarovaných 55 g nejde a to už jí jsou tři roky a čeká ve frontě na polívku.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Přezdívko. Tak se nechám překvapit, jak se to vyvrbí nakonec…
Já si právě pamatuji na naše první slípky před pár lety. Bůhví kde jsem je vzala. Byl to mix barev nosných hybridů. Hlavně trikolory jsem milovala. Nebylo výjimkou, že mělo vejce 65-70 g. Snášely pravidelně a hodně. Ale těžko říct, “v čem byla ta síla”.
Jan
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

síla byla ve způsobu krmení . A mohli mít kokcidiozu a jsou přeléčené. Měl jsem jednou jednodenní kuřátka a asi nějak dostali kokcidiozu. ty co přežily byly napohled pěkný ale snáška stála za h. Těch nemocí bude asi víc i výživa obecně, ony ty slepice narostu i ze starýho chleba, ale vitamíny a minerály tam jaksi nebudou, takže ta slepice nebude mít kde brát.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Hhippie píše: 02 lis 2023 12:28 Pavle, určitě máš pravdu. Ale to je jako by ses chystal obměnit chov svých krav, porazil komplet stádo, které už bylo staré, nakoupil nové kusy a napoprvé jich půlka nezabřezla a dvě telata slovili vlci.. taky bys je nechal všechny porazit a za rok koupil jiné…? :promin:
Nechal bych porazit jen ty nezabřezlý
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jane, jestli narážíš na způsob mojí péče, pak úplně upřímně netuším, co bych pro ně mohla udělat víc. Jsme jak podle příruček :nevim:

Podestýlku mají slámu s křemelinou, občas vyvápním.
Pod kurníkem se popelí.
Ad libitum mají granule pro nosnice.
Občas, tak 3x týdně, jim udělám míchanici, aby měly taky něco jiného. Je to šrotovaná BIOpšenice s bílkovinným koncentrátem, vitamíny pro drůbež a trochou drcených skořápek. Ty mají k dispozici i vedle v misce.
Když ovařuji kosti, dostanou je na obrání.
Ze školky mám trochu zbytků, ale většinou nedávám, nebo z toho vyberu akorát trochu masa a zbytek dám kamarádovi pro čuníky.
Mají výběh, kde hrabou a zobou trávu. Někdy jim manžel naseká i trávu odjinud, aby měli změnu.
Vodu v aut.napaječce. Vymýváme, občas do ní dostávají vitamin C, když je potřeba podpořit imunitu.

… nejsem drůbežář. To, jak to dělám, jsem vyčetla z různých článků a příspěvků. Tedy neříkám, že to dělám správně. Ale v současnosti to líp dělat neumím.. :mrzimeto:
Jestli máš nějaký nápad, kterým bych svým slepičkám vylepšila život, budu za něj neskonale vděčna… a předem za něj děkuji :ruzicka:
Jan
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jan »

Ne, narážím na výživu 1-den, kdy si je koupila. Tedy jak se o ně staral prodejce.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Pokud slepice pravidelňe snáší,tak to ginekologickej problém nebude.Je jasné,že lehčí slípka bude snášet spíš menší vejce.Já jsem tu psal,že jsem zjara kupoval od nováka a vše ok.Z coopu jsem taki nemňel poťíže.Kamarádka kupovala od slepičáře a bila to hrůza.Asi 3 jí v krátké dobje chcípli.Určiťe je dobře brát od osvjedčenejch chovatelů.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Ješťe mňe napadá,nepsala hippie,že manžel přines starší slepice?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jan: jo tak, to mě nenapadlo.. vždycky mám tendenci hledat chyby u sebe.. :mrzimeto: Nebo prostě kombinace kdečeho… achjo. Tak snad se to nějak usadí a všichni budou spokojení..
čtenářka
Dal poděkování: 1519 poděkování
Dostal poděkování: 654 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Hhippie, jestli snáší teprve měsíc, tak je to asi tak, jak píše Dena. Až dorostou, tak se jim vejce zvětší. Ty greenky jsou tedy z mých zkušeností vždycky trochu menší, druhým rokem jsou ve velikosti M. To, že dřív jsi měla vejce větší hned od začátku mohlo být i tím, že jsi nekoupila kuřice, ale starší slepice ve snášce.
Ještě jsem kdysi četla, že když se u mladých kuřic příliš brzy začne krmit směsí pro nosnice, tak se sice donutí ke snášce, ale protože ještě nejsou dostatečně vyvinuté, tak sice brzy, ale trvale snáší menší vejce. Může se to snadno někomu stát, když prodejce lže o věku..... :nevim:
Teď moje nové slípky začínají a velikost je na 45g, loňské 65-70g
Přílohy
20231102_200628.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vidíš, Čtenářko, to by mohla být taky pravda.. :mrzimeto:
Ale když koukám na to porovnání, tak mě to trochu uklidnilo, že je ještě šance, že se velikost vajec zvětší a budu mít klidnější spaní :andel: Děkuji.
S tím podáváním směsi moc brzy mě to nenapadlo. Dává to smysl. Ale snad to není náš případ… ale chápu, že když to člověk nevypiplá od vejce, tak těžko ví reálný věk :promin:
čobanak
Kontaktovat uživatele:

To s tou smňesí mňe to taki zaujalo.
Odpovědět