Pěstování jako všichni, na jaře kolem Jozefa výsev - ale vysévám samostatně, každé semínko zvlášť, aby se dobře přesazovaly. Klíčím ve tmě, teplu a vlhku - v koupelně na podlahovce, v minipařeništi. Jakmile vyklíčí, vezmu květináček na okno, na světlo, přesazuji když mají dva pravé lístky, někdy o trochu dříve - to už všechny naráz.
Ven jdou většinou po zmrzlých - nechat dostatečné mezery mezi rostlinami. Co nejdříve zamulčuji celý záhon trávou ze sekačky - jen kousek kolem rostlin vynechávám. Od té doby většinou co druhý den dostanou pořádnou dávku vody. Od konce června 14 litrová konev pro cca 3-4 rostliny, podle teplot denně, nebo max. co druhý den.
Ta voda uspíší dozrávání prvních plodů, pak od cca srpna už zálivku možno více vynechávat i s tím jak více prší. Nutno pravidelné vyštipování zálístků a přivazování k opoře.
A teď to nejdůležitější, co nikdo nechce, ale bez toho prostě taková rajčata venku dopěstovat nelze - postřiky.
V polovině června - dle počasí, většinou před hlášenými bouřkami, nebo delším obdob deště použiju Kuprikol, nebo nově Champion - prostě nějakou měď, po 10-14 dnech - to už jsou rostliny trochu mohutnější systémový fungicid - Ortiva.
Pak v cca 14 denních intervalech - zase trochu dle počasí - postřiky kontaktním fungicidem - střídám Dithane - který už bohužel nelze koupit a Signum - oba ochranná lhůta 3 dny (vyjde to většinou na cca 4 postřiky za léto - 2 a 2 od každé látky). Oberu všechna zralá rajčata před postřikem, neobírám žádné jen trochu zralé, ty prostě nejsou dobré, i když dojdou. Provedu postřik a další obíráme většinou až po týdnu.
Ke každému postřiku přidávám smáčedlo a listové hnojivo - než začínají lehce oranžovět první plody, tak Kristalon plod a květ, pak střídám s nějakým vápníkem. Buď ledek vápenatý, nebo Wuxal apod..
Poslední postřik většinou začátkem září - před odjezdem na dovolenou, po návratu pak už nestříkám. Letos bylo krásné září tak to vyšlo, loni pršelo celé září tak chytly pak už plíseň.
Hodně lidí mi vždy řekne, že to už si je můžou koupit v obchodě - doporučuji pak všem ať si zjistí množství postřiků profi pěstitelů.
Nejlepší by bylo je mít pod střechou - nechávám si vždy 4 rostliny stupických ranných, které seju trochu dříve a nechávám na dvoře pod střechou v kýblíku, nebo teď v zednickém karbu na maltu se závlahou zespodu. Ty zrají o 1-2 týdny dříve než na záhoně, stříkám je jen tou mědí a ortivou a pak už ničím a vydrží většinou do října.
Zlikvidovala jsem okrasný záhon, kde se neuchytilo nic krom měsíčku a jedné lichořeřišnice (jediná letos!!) a zasadila tam jahody. Ty vypadají, že to pochopily a snaží se. A měsíček mezi nimi… to je fakt nesmrtelná kytka!
Je to je krása! To vzrostlé obilí. Dávám mléčné králíkům, když je. Moc jim chutná. Pustila bych na to pod dohledem drůbež, všechnu. Ta by si smlsla. Anebo prasátka. Ještě by to poryla.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie,odpovím asi tak:Slepice jsou schopné sežrat i nadrcené kosti a králíci klidně sežerou dvířka od králíkárny a třísky jim nevadí.Jak by mohlo vadit tak krásné obilí.
Také u mě kvete jedna jablůňka a rododendron.Tak jsem to oštípal a uvidíme.To co jsem zaléval je v pohodě a to ostatní snad přežije.Sucho je dobré pouze na víno.Letos jsem poprvé zrejpal záhon na brambory a je tam krásná zem,ale šíleně suchá.Snad už konečně zaprší.
Na zahradě pěstuju “2v1”. Chtěla jsem nějaký stromek, aby hezky kvetl a byl i užitečný.
Jabloní máme dost, slivoně a hrušně se u nás nedaří, volba padla na německou mišpuli.
Krásně kvete a plody když změknou mají konzistenci marmelády, něco ochutnáme a většinu sklidí ptáci.
Před pár lety začala kolem stromku vyrážet podnož, nějak jsem to zanedbala a podnož vykvetla a zaplodila. Zjistila jsem že mišpule je naroubovaná na kdouloni, tak dole vyrůstá kdouloň a na kmínku plodí mišpule a nijak si nevadí. Letos je kdoulí dost, dělám z nich marmeládu, je moc dobrá.
Deno, máš nějaký osvědčený recept? Letos mám první úrodu kdoulí, tak přemýšlím co s nimi. Asi je vyzkoušíme pečené, jako zákusek, ale inspirace do budoucna se hodí.
Andre kdoulovou marmeládu jsem dělala zatím dvakrát, je moc dobrá. Recept jsem měla z internetu, je jich tam víc, už nevím podle kterého. Teď jsem nakoukla a zaujal mě kdoulový džem podle viadelicia.sk. Postup je pěkně popsaný, zkusím to.
Ty pečené v troubě by určitě byly dobré, když zbydou taky vyzkouším.
Ještě na zahradě neroste, prosím o radu. Vrátila se ke mně růže, jejíž řízek jsem předala k zakořenění v příznivějších podmínkách, než jsou u nás. Jenže mi ji přinesli v květináčku včera. Mám ji radši nechat v tom květináčku někde venku pod krytem z chvojí a brzy na jaře přesadit nebo ji mám teď zasadit do země? Ještě má listy, ale už žloutnou. Nerada bych o ni přišla, je to Beethoven z lysické zámecké zahrady.