Slepičí nachlazení?

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Františka.
Dal poděkování: 4849 poděkování
Dostal poděkování: 3791 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Slepičí nachlazení?

Nový příspěvek od Františka. »

čobanak píše: 03 říj 2023 09:42 Tak průjem můžou vivolat i červi.Ale tenhle verynat je přírodňí prostředek pro prevenci a mírné zamořeňí,pro silné zamořeňí se má od veterináře koupit lék s účinou látkou FLUBENDAZOL nebo FENBENDAZOL.Gdiť to tam všechno píšou.
Jenže nemají průjem, kýchají.
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Hhippie píše: 03 říj 2023 07:50
, tak že neseženeme obyčejné odčervení pro obyčejné slepice :zed:
Franťiško,hippie píše odčervovák
čobanak
Kontaktovat uživatele:

já jsem přehlíd tu syngamózu.Ale třeba škrkavki se dokážou rozlézt i do plic. https://cs.m.wikipedia.org/wiki/syngamóza
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2843 poděkování
Dostal poděkování: 5893 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Včera jsem byla na kastraci s kočkou, tak jsem probrala i tu drůbež. Nedělala jsem si iluze, že by mi poradila, co by to mohlo být, ale koukala se na odčervovadla, která by pomohla i proti té srostlici, kdyby to byla ona. Prý i albendazol. Říkám - mám doma Aldifal pro ovce. Prej jo, to jim můžete podat.
Tak jsem jim to dnes podala. Ale nikde jsem nenašla ochrannou lhůtu na vejce. Nemáte někdo páru? Vetka je zas nedostižná, páč má tak debilní pracovní dobu, že je skoro nereálné se s ní zkontaktovat :ajeje:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

U nás mi říkala, že když někde není uvedeno použití pro to konkrétní zvíře a ochranná lhůta, počítá se 14 dní. Jako pravidlo pro cokoliv.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Taky jsem si říkala. Budu vařit kachnám. Snad jim ty rezidua neuškodí… :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem předala radu na česnekový výluh od přezdívky dál. Vyslechla jsem stížnost, že slepice jedné paní kašlou a nedaří se je vyléčit. Česnek jim určitě neuškodí.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem dnes podala třetí den po sobě slepicím každé do zobáku 1 ml Aldifalu. Na doporučení vetky. Prý by to mělo fungovat i na ty srostlice. Tak čekám, co to udělá…
Slepice tedy už skoro nepšíkají vysokým tónem, ale pšíkají semtam… tak si říkám, že se nejspíš ještě čistí… :nevim:
Tak si držím palce, aby to pomohlo. Je to opruz, nechávat slepice zavřené a ráno je jednu po druhé chytat a ošetřovat. Velký stres pro ně :mrzimeto:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pro Vás taky, možná ještě větší :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jojo, Františko, já už jsem úplně vyřízená, za poslední dva týdny :mrzimeto:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak je ti měsíc od odčervení slepic. Měly 14 dní ochrannou lhůtu na vejce, tak je dostávala kamarádovic prasata, teď už zase sbíráme pro sebe. Ale je to stále tristní! :plac:

Slepice původně pšíkaly legračním vysokým tónem - těžko říct, co jim bylo, ale zasoustředila jsem se na tu syngamózu a tedy odčervila. Vysoké pšíkání ustalo. Slepice však prskají stále. Některé. Nic na nich vidět není. Jedna má “rýmu v očích”, ostatní nic - oči i zobák suchý. V průběhu odčervování jsem si všimla, že někdy vykašlaly hlen - průhledný, čirý. Teď už jsem si nevšimla ničeho.
Takže vůbec nevím, co jim ještě je :mrzimeto:
Mají stejný kurník, co měly loni a nebyl problém. Navíc je teplejší podzim. Začala jsem jim zase dávat bylinkový čaj proti nachlazení a do něj česnekový výtažek na podporu imunity, dobré fungování dýchání a celkově zlepšení zdravotního stavu.
Fakt už nevím, co s nimi. Jediné, co mi ještě zbývá, je prostě projet antibiotiky. Ale já mám slepice pro zdravá vejce. Tedy zase x týdnů vejce vyhazovat.
Snášejí mizerně. Pořád jsme rádi za pár vajec. Fakt nevím, co dělám špatně. Je to stejné jak s těmi masnými králíky - mám pocit, že čím víc pečuji, tím v horším stavu ta zvířata jsou. Z toho vyplývá, že to tedy dělám všechno blbě. Velmi frustrující… :plac:
Jana P.
Dal poděkování: 5525 poděkování
Dostal poděkování: 6091 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Veru to bys musela popsat, jak přesně to s králíky děláš. Přesně. Všechny okolnosti. A stejně se to občas nevydaří. 🤗
Slepice to je jiná. Je to pták. Jako andulka. Pokud chceš mít pravidelně vejce dělej to jako Lisbeth. Nebo Zdeněk. Volný chov má řadu úskalí, i já to zjistila. Nemoci, predátoři.
Ale pokud si člověk nepořídí zdravá mládata čehokoliv tak stále odstranuje nějaké vady, nemoci, potíže. A ani to nejde často odstranit.
Mám slepice dvou a tříleté. Už vloni jsem neměla vejce od konce září cca do vánoc. Přepeřujou, odpočívaj. Tak si koupim od selky. Letos je to stejný Na vánoce vloni začly nést. Tak snad i letos začnou. Někdy i šest vajec denně, bylo jich deset. Nyní už jich je jen osm. A kohout. Tak jsem smířená, že budou třeba čtyři vejce denně, nám to stačí.
Už od září je nezavíráme na noc. A nic. Nikdo si pro slepičku nepřišel. 😀 až už tyhle nebudou, nebo jich bude mín, koupím si čtyři hybridky. Na jaře, někdy. 😍
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Lisbeth
Dal poděkování: 631 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Lisbeth »

Upřímně a na rovinu, zlikvidovala bych celé hejno, dala si pauzu a popřemýšlela, co konkrétně vlastně od chovu slepic chci! Já vím, že je to k nas*rání, jsou v tom umořené peníze a snaha a takhle to padne všechno vniveč, jenže ono je to někdy lepší...Když tak o tom přemýšlím, co by vlastně mohlo být u Hhippie blbě, že to furt nejde, donutilo mne to přemýšlet, jak jsme posledních 40 let chovali slepice my a jak je to vlastně teď, a došla jsem k závěru, že u slepic je to stejné jako u králíků, prostě doba se změnila, je jiné klima, jiné nemoci a mnoho dalších věcí, které dříve nebyly a teď prostě jsou, a já jako jednotlivec s tím těžko něco zmůžu! Dříve jsme měli králíků plné králíkárny, množilo se to tak nějak samovolně, nikdo se o to nijak zvlášť nestaral, nikdy to nikdy neočkoval, krmilo se to čím buď a fungovalo to. Pak přišly nemoci, co tu dříve nebyly, chovy i chovatele to zdecimovalo, začlo se očkovat, než se v současné době přišlo na to, že původní vakcíny už jsou k prdu a dávají se jiné. Já jsem neočkovala nikdy v životě a nikdy nepřišla o celý chov, ale proč? Protože jsem tomu věnovala veškerý volný čas, králíky jsem měla pěkné a v kondici, množili se bez problémů, ale za cenu mého veškerého volna. Kdybych se rozhodla, že to budu provozovat jako můj děda kdysi, to je, prdět na to, kydat tomu až to bude drhnout hlavou o strop a krmit to čím buď, přesně tak jako to dělal on, neodchovám ani nohu. Právě proto, že doba se změnila.
A u slepic je to nemlich to samé. Dříve jsme měli až 40 slepic a několik kohoutů, tak jako všichni ostatní ve vsi. Veškerá drůbež chodila ven, do vsi, na okolní pole, nikde nebyly žádné ploty, ta drůbež měla rádius několik kilometrů, kohouti se prali mezi sebou a pojímali slepice i z cizího hejna, pak prostě slepice zasedla, odvodila kuřata, která byla Bůh ví čí a nikoho to netankovalo. Slabé a staré kusy zlikvidoval predátor a bylo to. A nikoho to nezajímalo. Dnes musí být všechno za plotem. Prakticky žádné domácí zvíře už se nemůže takhle neřízeně rozmnožovat jako dřív, protože se nedostane za vlastní plot, a proto tu máme chovatele nejen čistokrevných slepic, a drůbežárny. Prostě opět se doba změnila a chovat slepice jako moje babička už prostě nemůžu, nikdo nemůže, protože to nejde. Zkuste si vypustit slepice na náves, a hned máte stěžovatele na pokaděný trávník, za krkem :plac: Pak je nutné si říci, co vlastně chci? Chci chovat na výstavy, chci mít pěkný pestrý dvorek, nebo chci kupu vajec pro sebe, příp. na prodej? A podle toho musím nakoupit chovný materiál. Slepice chci na vejce, tečka. Je mi fuk jak vypadají a kašlu na pestrý dvorek, proto pojedu do drůbežárny (ideálně nějaká místní, ověřená, žádný Kavapo), kde koupím zdravé naočkované kuřice a dám je doma do odpovídajícího prostoru, který nemusí být velký, ani nemusí simulovat nějaké přirozené prostředí, protože nosný hybrid také není přirozený a to tak, že ani trochu. Je to stroj na vejce. Chci-li chovat a mít dvorek zajímavý (tak jako jsem to já chtěla u králíků), musím k ověřenému chovateli či na výstavu a nakoupit tam, a upřímně nehledět na to, že 7 z 10ti slepic momentálně kvoká a já nemám skoro žádná vejce, ale zato mám veselý dvorek :vytlem: Určitě to jde dělat i půl na půl, ale konkrétně pro mě je to jen zbytečná komplikace a nechci to, ale jinak to nikomu neberu. Slepice je nutné pravidelně likvidovat a obměňovat , myslím hybridy, držet je déle než tři roky nemá smysl, zvlášť pro nás, když chceme i maso.
Prostě všechno je dnes jinak, doba chovu našich předků zmizela v propadlišti dějin, ne nelíbí se mi to, místy mi to přijde až zvrácené, ale prostě to tak je!
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Kouťák
Dal poděkování: 7822 poděkování
Dostal poděkování: 4046 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Hhippie,strašně rád bych Ti poradil a těžko se mi to čte.Tvůj popis jak se o ně staráš je příkladný,ale pokud bych se měl o ně takto starat,tak to žádné slepice nechci,protože to jsi otrokem slepic.Vím ,že tě to štve a chceš vejce.Já mám poslední tři ISA-BROVN,nebo jak se to jmenuje a mám je od Drůbež Novák,který by ti je zavezl až domů,nebo kousek od domova.Rozvoz má na stránkách.Nemohu si je nechat přes zimu a tak už jsem zabil 4 ks. a mám ve volieře ještě 3.Ty 3 nemohu zabít,protože stále nesou každý den 3 velké vejce a jsou dvouleté. Žena říká až přestanou nést,tak je mohu zabít,ale to se neděje a nesou stále plný počat vajec.Nechovám je v kurníku,je to otevřený prostor s volierou a snášejí v krbcích u holubů.Krmím tři věci:Trávu ze sekačky a plevel ze zahrady.Namočená pšenice a granule pro nosnice (Versele -laga).Pokaždé,když přijedu,tak mají veškerý odpad z kuchyně.(rohlíky,omastek,drcené kosti,špatné ovoce a zeleniny,nebo různě).Vše rosekám šťuchadlem ESÍČKO a to je opravdu vše.Při zabíjení jsou slepice plné sádla,tak se špatně nemají.Při zabíjení jsem rovněž prohlédl volata a v nich byla nejvíce obsažená tráva a trochu pšenice a granulová kaše.Je možné,že v nich máš i nějakou nemoc a tak má malá rada.Chytni každou slepici a do zobáku jí dej 3 semena lichořeřišnice po tři dny (i sušená).4 den jím dej do zobáku 3 kuličky pepře.Věř,že je to stará rada holubářů proti nemocem a já jsem nikdy jinak holuby,i slepice neléčil.Slepice je to samé zvíře a až to uděláš,tak poznáš,že starý holubář měl pravdu.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Od nováka mam taki.Bez problémů.
čtenářka
Dal poděkování: 1488 poděkování
Dostal poděkování: 637 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Hhiipie: Radu od Kouťáka bych vyzkoušela jako první. Než bych jim dávala antibiotika, tak bych tak týden přidávala do míchanice na jemno nakrájenou syrovou cibuli, i rozmačkaný česnek, žádný výluh, jen ať ho maji v pořádné koncentraci. Vajíčka budou k jídlu. Pokud to nepomůže, tak rada Lisbeth: sekyrková medicína. :plac:
Znovu připomenutí: Slepice vydrží zimu, když je v suchu(ale moc nenese) ale zima, mokro a průvan ji nesvědčí...... a komu jo :otraveny: :promin:
Lisbeth
Dal poděkování: 631 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Lisbeth »

Kouťákova rada se mi líbí, vůbec to neznám, ale za vyzkoušení to určitě stojí! Přiznám se, že my u slepic ctíme pravidlo tří dní, když si všimneme, že je nějaká slepice divná, dáme jí tři dny, jestli se z toho oklepe sama, a když ne, jde pod kudlu. Možná právě proto neznám vůbec žádné slepičí nemoci, protože u nás ani nemají šanci se rozvinout, moje selekce je prostě tvrdá. Staráme se velmi podobně jako Kouťák a vejce máme celoročně, teď na podzim třeba méně, ale pro naší potřebu to stále stačí, kupovat nemusíme.
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ok, díky všem za názory.
Kouťáku, tyhle babské a dědkovské rady aby už člověk pohledal… :ruzicka: ale chytání jednotlivých slepic a stresování jich… jestli seženu lichořeřišnici, mohu zkusit. A najít si na to ten čas, na tu jednotlivou manipulaci.. :otraveny:
bohemia.gall
Dostal poděkování: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od bohemia.gall »

Vypadá to podle příznaků spíš než na začervení na mykoplasmozu nebo infekční bronchitidu...
Odpovědět