Co nám roste v sadech a na zahradách
- andre.marek
- Dal poděkování: 1083 poděkování
- Dostal poděkování: 1322 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co nám roste v sadech a na zahradách
Já bych ji zasadil. Normálně růže v tomto období sázíme, nikdy nebyl problém, navíc u Vás na jihu ty zimy nejsou takové. Jen bych ji přisypal více hlíny - udělat takový kopeček a na jaře to rozhrábnout do roviny. A zakrýt šetrně chvojím. Bude to bezpečnější než zimování v květináči.
-
- Dal poděkování: 1595 poděkování
- Dostal poděkování: 531 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 6071 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krása, že máš i za sněhu barevno.
Mě neustává překvapovat tahle rostlinka. Nevím, co to je ani jestli je to trvalka či letnička, ale také se stále drží
Mě neustává překvapovat tahle rostlinka. Nevím, co to je ani jestli je to trvalka či letnička, ale také se stále drží
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5660 poděkování
- Dostal poděkování: 6242 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jasmín nahokvětý mne velmi zaujal, tak jsem si ho vyhledala. Ráda bych ho vsadila do britské předzahrádky.
Píší o něm takto.
Může dorůstat výšky až tři metry a vzhledem k tomu, že větvičky ležící na zemi zakořeňují, není šířka keře omezena. Tato rostlina se dokáže poměrně agresivně šířit, někdy proto bývá využívána k pokrytí holých beztravních ploch.[1]
Řezem neupravené keříky jasmínu mohou růst poněkud neuspořádaně
Kvete od listopadu do března na jednoletých prutech, v ČR zpravidla v lednu nebo únoru až do března. Jasně žlutý květ měří v průměru asi 1–2 cm a má šest lístků.
Nároky
Jasmín miluje plné slunce, ve stínu kvete špatně nebo vůbec ne. Je odolný proti škůdcům a chorobám. Aby kvetl pravidelně, vyžaduje silný řez (zhruba o třetinu délky), který by měl být proveden každý rok brzy na jaře ihned po odkvětu.
Vypadá to, že by se pěkně hodil na jinak nevyužitelná místa , hezky by je pokryl, takové ty svážky a pod. Koupím ho.
Vzhledem k tomu, že kvete na jednoletých výhonech, je třeba ho stříhat po odkvětu, hned zjara, aby ještě dokázal přes rok vytvořit přírůstky. Pokud ho někdo stříhá na podzim či v zimě, květů se nedočká.
Píší o něm takto.
Může dorůstat výšky až tři metry a vzhledem k tomu, že větvičky ležící na zemi zakořeňují, není šířka keře omezena. Tato rostlina se dokáže poměrně agresivně šířit, někdy proto bývá využívána k pokrytí holých beztravních ploch.[1]
Řezem neupravené keříky jasmínu mohou růst poněkud neuspořádaně
Kvete od listopadu do března na jednoletých prutech, v ČR zpravidla v lednu nebo únoru až do března. Jasně žlutý květ měří v průměru asi 1–2 cm a má šest lístků.
Nároky
Jasmín miluje plné slunce, ve stínu kvete špatně nebo vůbec ne. Je odolný proti škůdcům a chorobám. Aby kvetl pravidelně, vyžaduje silný řez (zhruba o třetinu délky), který by měl být proveden každý rok brzy na jaře ihned po odkvětu.
Vypadá to, že by se pěkně hodil na jinak nevyužitelná místa , hezky by je pokryl, takové ty svážky a pod. Koupím ho.
Vzhledem k tomu, že kvete na jednoletých výhonech, je třeba ho stříhat po odkvětu, hned zjara, aby ještě dokázal přes rok vytvořit přírůstky. Pokud ho někdo stříhá na podzim či v zimě, květů se nedočká.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám britskou předzahrádku a německou kopu, manžela z Moravy a já jsem z Prahy a jižních Čech.
Janina
-
- Dal poděkování: 4065 poděkování
- Dostal poděkování: 4361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A sauna je finská?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, sauna je finská.
Janina
-
- Kontaktovat uživatele:
Jsou hlášené větší mrazy, musela jsem zazimovat skleník.Jsou tam vysazené subtropy, myrta, vavřín,oleandr, granátové jablko, rozmarýn. Skleník je nevytápěný, rostliny zasazené ve volné půdě.
Radikálně jsem je ořezala, obalila netkanou textilií, na noc zapálím svíčky. Snad to přežijí jako už hodně let.
Radikálně jsem je ořezala, obalila netkanou textilií, na noc zapálím svíčky. Snad to přežijí jako už hodně let.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Páni, Deno, to je tedy nádherná skladba! Držím palce, ať rostliny vše přestojí!
PS: proč nejsou sklizena ta granátová jablka? Nedozrála v těch českých podzimních chladech?
PS: proč nejsou sklizena ta granátová jablka? Nedozrála v těch českých podzimních chladech?
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Právě že dozrála někdy v září a teď už jsou vysušená. Je to zakrslý granátovník s malými plody, na jídlo nic moc.
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4017 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Četla jsem teď článek o zbytečnosti některých činností na zahradě. (Ondřej Fous, Týdeník Echo).Často si říkám, že lidi hrabou listí i tam, kde jim nepřekáží atd. Úryvek jsem sem okopírovala, protože mi zní ze srdce.
"Ty kytky se z větší části přikryly na zimu samy. Takže já jim tu peřinku vezmu a dám jim takový lascivní přehoz. To je asi jako vracet se v noci z plesu v zácloně. Vzpomenete si na mě. Na jaře pak po nich budu vozit kompost vyhotovený z toho, co jsem jim vzal před rokem nebo dvěma. Dobře. No tak co kdybych jim třeba nechal to, co mají, i s tou trochou listí pod nimi, naházel to listí nad nimi do kompostu a přikryl je chvojím, aby mě sousedi nepomluvili? Polovina práce, podstatně lepší výsledek. Ba dokonce jsou tady i tací, kteří nechávají všechno stát, jak tomu je, a říkají tomu „nová vlna“. Ona už je teda trochu obnošená, ale to nevadí, hnědí furt hezky. Kus toho kompostu totiž vznikne prostě sám v průběhu zimy přímo tak, jak má, a nemusím ho vozit tam a zpět." Atd.
"Ty kytky se z větší části přikryly na zimu samy. Takže já jim tu peřinku vezmu a dám jim takový lascivní přehoz. To je asi jako vracet se v noci z plesu v zácloně. Vzpomenete si na mě. Na jaře pak po nich budu vozit kompost vyhotovený z toho, co jsem jim vzal před rokem nebo dvěma. Dobře. No tak co kdybych jim třeba nechal to, co mají, i s tou trochou listí pod nimi, naházel to listí nad nimi do kompostu a přikryl je chvojím, aby mě sousedi nepomluvili? Polovina práce, podstatně lepší výsledek. Ba dokonce jsou tady i tací, kteří nechávají všechno stát, jak tomu je, a říkají tomu „nová vlna“. Ona už je teda trochu obnošená, ale to nevadí, hnědí furt hezky. Kus toho kompostu totiž vznikne prostě sám v průběhu zimy přímo tak, jak má, a nemusím ho vozit tam a zpět." Atd.
- Kouťák
- Dal poděkování: 8010 poděkování
- Dostal poděkování: 4127 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko,četl jsem i jeho další příspěvky,ale mám pocit,že nevymyslel nic nového.O čem píše,tak to každý zahrádkář a hlavně člověk žijící na vesnici ví,ale píše to asi pro ty,co sedí v kancelářích a určují jak na to.
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4017 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo, já jeho další příspěvky nečetla. Ani na mě nedělá dojem, že by to byl nějaký zahradnický odborník. Pro lidi z Malochovu nepíše nic nového. Ale vidím v praxi, že lidi chtějí mít hlavně uklizeno, srovnáno, leckdo ani kompost nedělá a odváží všechno pryč. Pak nakoupí pytle s nějakou zeminou, hnojivo a to jim stačí. Že si pod hlubokým suchým listím udělá doupě ježek, je nezajímá, protože na slimáky mají granulky. Ježek po nich uhyne na vnitřní krvácení, protože ty slimáky žere. Ale to jsem ani psát nechtěla, jen to vidím v praxi a je to škoda.
- Kouťák
- Dal poděkování: 8010 poděkování
- Dostal poděkování: 4127 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko,já to vidím v praxi dá se říci každý den.V tom našem zapadákově jsem jediný starousedlík.Nebudu rozebírat sousedy,ale dám příklad: Moji sousedé přes plot, jsou mladí manželé, oba zahradní architekti.Co jsem viděl,tak navrhují úžasné zahrady,ale ne pro nás.Naprosto odtrženi od přírody a vůbec jim to nedocházelo.Při sousedských návštěvách jsem jim např.vykopal bedničku brambor,podal přes plot meloun,vajíčka atd..Dnes chovají slepice a kachny a z posečené trávy budují políčka na brambory jako já a pomalu se z nich stávají vesničané.Jen jedna věc mě moc těší,že nyní při navrhování zahrad myslí také na užitkovou část zahrady a na nějaké ty křoviny pro tu přírodní havěď a to je má práce.Je to prostě o životní praxi a ne jen čtení odborných bezduchých zahradnických příruček a článků.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Kouťáku, to je moc krásný příběh!
Musí Tě hřát, kolik hříšníků nepřírodních jsi napravil, když je civilizace svedla na scestí.. musí být pro ně krásně, zase vidět a vnímat svět kolem sebe… že mohou být šťastní v přírodní nevyumělkované zahradě a dělat věci jednodušeji a funkčněji… krásná práce!
Musí Tě hřát, kolik hříšníků nepřírodních jsi napravil, když je civilizace svedla na scestí.. musí být pro ně krásně, zase vidět a vnímat svět kolem sebe… že mohou být šťastní v přírodní nevyumělkované zahradě a dělat věci jednodušeji a funkčněji… krásná práce!
Bubáci forever!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5690 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak oni jistě navrhují hlavně podle přání zákazníka. A když zákazník něco takovýho chce, tak to zřejmě vůbec neuměli.
Občas doma běží v televizi (protože na to zírá manželka) nějakej britskej pořad o rekonstrukcích zahrad. Jsou teda většinou nudle do 300m2 ve městech, vždycky zírám, co tam provedou za zvěrstva. Jenže to dělají pro jiný lidi než jsem já - vlastně budujou druhej obývák pro případ hezkýho počasí...
Architekti dělají za peníze, co zákazník chce, to je princip kapitalismu.
Občas doma běží v televizi (protože na to zírá manželka) nějakej britskej pořad o rekonstrukcích zahrad. Jsou teda většinou nudle do 300m2 ve městech, vždycky zírám, co tam provedou za zvěrstva. Jenže to dělají pro jiný lidi než jsem já - vlastně budujou druhej obývák pro případ hezkýho počasí...
Architekti dělají za peníze, co zákazník chce, to je princip kapitalismu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Kouťáku to je bezvadný že se to podařilo “vychovat” sousedy.
Před několika lety naši staří sousedé zemřeli a jejich domek koupili pražáci. Domek zbourali a nechali si postavit nový. Je pěkný, dobře sem zapadne ale ta zahrada! Ještě než se začal bourat starý dům nechali vykácet všechny stromy na zahradě, včetně nádherného ořešáku na dvorku.
Pak přišly na řadu keře, nezbyl ani jeden. Když byl postavený dům nechali na poměrně velkou předzahrádku komplet položit zámkovou dlažbu.
Dnešní podoba zahrady jsou dva úzké záhonky u domu, na nich několik trvalek. Jinak trávník sekaný minimálně jednou týdně, někdy dvakrát.Pozemek je na jih, v létě terasa rozpálená do běla.
Jinak sousedé jsou také důchodci, příjemní přátelští lidé. Když k nám Jitka přijde líbí se jí moje květiny ale divoký kout v zahradě, listí pod keři, trávu mezi dlaždicemi určitě považuje za hrozný nepořádek.Říkala že by se jí taky líbilo pár keříků- ale toho listí co by musela hrabat.
Já jí zase oponuji že mám raději přirozený pohyb při práci na zahradě než cvičeni, ona zase denně cvičí.
Ale dobře vycházíme a to je podstatné, dám jim přebytky ze zahrady, dostanu kapra, soused rybaří.
Před několika lety naši staří sousedé zemřeli a jejich domek koupili pražáci. Domek zbourali a nechali si postavit nový. Je pěkný, dobře sem zapadne ale ta zahrada! Ještě než se začal bourat starý dům nechali vykácet všechny stromy na zahradě, včetně nádherného ořešáku na dvorku.
Pak přišly na řadu keře, nezbyl ani jeden. Když byl postavený dům nechali na poměrně velkou předzahrádku komplet položit zámkovou dlažbu.
Dnešní podoba zahrady jsou dva úzké záhonky u domu, na nich několik trvalek. Jinak trávník sekaný minimálně jednou týdně, někdy dvakrát.Pozemek je na jih, v létě terasa rozpálená do běla.
Jinak sousedé jsou také důchodci, příjemní přátelští lidé. Když k nám Jitka přijde líbí se jí moje květiny ale divoký kout v zahradě, listí pod keři, trávu mezi dlaždicemi určitě považuje za hrozný nepořádek.Říkala že by se jí taky líbilo pár keříků- ale toho listí co by musela hrabat.
Já jí zase oponuji že mám raději přirozený pohyb při práci na zahradě než cvičeni, ona zase denně cvičí.
Ale dobře vycházíme a to je podstatné, dám jim přebytky ze zahrady, dostanu kapra, soused rybaří.