Agnes Pravá láska

Pes, nejlepší přítel člověka. Co pěkného nás společně čeká? Doporučte plemeno. Vybíráme štěňátko. Barf kontra granule. Odčervení, očkování, čip. Cvičák ano či ne? Venku nebo v bytě? Péče o starého psa.
Jana P.
Dal poděkování: 5589 poděkování
Dostal poděkování: 6156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Agnes Pravá láska

Nový příspěvek od Jana P. »

K předchozím příspěvkům jednu krásnou zprávu. Dala jsem udělat histologii nálezu. A výsledek byl nezhoubný. :vytlem:
Další co se týká fen. Cita je tedy bez vaječníků, ale Agnes je v dokonalém fením věku. Místní ořech obskakovač a plotů přelézač však před pár týdny dostal stopku. Majitelé ho jako nezkrotného utíkače a přelézače dali vykastrovat. Protože před ním nebylo lze fenu uhájit ani na vlastním pozemku. Tento problém solved. 🙏
Agnes má za sebou svod mladých, nevím, zda jsem vám psala, že v Jedovnici jsme strávili na podzim víkend s Agnes, řízky,koláči, mnoha a mnoha hovawarty, jejich majiteli, celým klubem, bla, bla, a tam prostě a jednoduše moje zlatá Agnes , tedy spolu se mnou, vyběhala na klubové výstavě výbornou , nejvyšší známku, ve třídě otevřené, nejvýznamější třída,v opravdu velké hojné konkurenci a s přísnou rozhodčí, Dnes na klubové výstavě v Jedovnici získala naše Agnes Pravá Láska ❤Bady Čerchovské hvozdyxCita Felicity Bohemia v otevřené třídě ocenění Výborná. V konkurenci 35 dospělých fen tuto známku získalo 10 z nich. 🙏 slovenská rozhodčí Terezia Gargušová a na mé narozeniny 3.10. Jsme s mužem a Agnes odjeli do Hradce Králové k Mvdr Ekrovi na předepsané rtg. Kyčlí, loktů, ramen, spondylozy, a já dala udělat i rtg ocasu. Hele a nejlepší výsledky. Chjo.
No a tak mi nezbylo nic jiného, manžel rozhodl, než se přihlásit na Bonitaci, nutno ke konečnému uchovnění. Před dvěma týdny jsem zas byla na víkend v Zahradišti, v zimě a dešti, a tam nacvičovala, hlavně naposlouchávala střelbu, a tak vůbec. Jsme tam od pátku do neděle, lidé, kterí máme stejný zájem, mimo jiné, hovawarty, hele , je to fajn, hodně jsme venku. Se psy, výborné jídlo, kámoši, pokec, ohen. Lidé odevšad.
No a tuto sobotu to nastalo, bonitace v Kolíně.
Hovawart je pes ale co vám budu, tu je standard, Povaha / temperament
Uznávaný pracovní pes se širokou škálou využití. Pes milé a vyrovnané povahy, s výrazným protektivním a bojovým instinktem. Je sebevědomý, dokáže dobře snášet stresové situace, středně temperamentní a má velmi dobrý čich. Vyvážené tělesné proporce a oddanost k rodině jej spolu s jeho povahou a schopnostmi předurčují jako vynikajícího společníka, hlídače, ochránce, také však ke stopování a záchranářským činnostem.
vypíchla bych ten výrazně protektivní a bojový instinkt.
Hele fakt to není jednoduché, hovawart umí sám pro sebe vyhodnotit, zda je třeba někomu či něčemu vyhrozit či se s tím vypořádat.
Není to žádné krotké telátko, a je poměrně, i fena, veliký a těžký. Miluju to plemeno, jednou hovawart, vždycky hovawart. Ale není to pro mne snadné.
No a když jsme v poledne tu bonitaci s Agnes daly, tuto sobotu, 6.4., a s fakt krásným výsledkem, tak jsem se ještě na place rozbrečela. :vytlem:

6.4.2019 byla sobota. Jako dnes, 6.4.2024. Tehdy to byl těžký, nešťastný den. V poledne naposledy vydechla naše drahá Agnes. Statná, krásná,11,5 roku mladá, plavá “hovawartka”, z Olomouce, věrná průvodkyně životem mým a mého muže Jaroslav Procházka. Navždy se zapsala do našich srdcí. Nezapomenutelná. 🐾❤️🖤
O to větší stres mne dnes provázel bonitací v Kolíně. Nostalgie, obavy, nervy jak špagáty…..
Agnes si vzala Agnes pod patronát i zpoza duhového mostu. ❤️Naše Agnes Pravá Láska (Bady Čerchovské hvozdyxCita Felicity Bohemia) 🐾❤️ se stala chovnou fenou. 😍 Haleluja! a Jupííí!
(Nesnáší jízdy autem, cestou na bonitaci jsme dopadly tak jako vždycky, jezdívám všude už vybavená, musela jsem umejvat kufr i fenu. A frotýrovat. A pak s ní běhat větrem, aby mi do posuzování oschla. A cestou zpět už nic! Šlechtična se nepoblila. 🙈 pochopila asi, že pro uchovněné dámy se to nehodí. 😀)
Poděkování všem, kteří mne podpořili, mysleli na nás, pomohli nám na této cestě. Martina Mazurová, 💕 Iva Vokurková…..a další a další…..
Specielní nejvíc díky Lenka Řačáková nejlepší psí trenérka a fyzioterapeutka.

Nevím, proč jsem vám o tomto mém velikém “koni” tady nepsala. Takže dnes tedy, omlouvám se, příspěvek delší.
Včera jsem po výstavě odjela z Kolína do Tábora, večer málem scípla, a dnes ráno v osm jsem odjela z Tábora do Kolína na klubovou volební výroční schůzi. A tam byla od deseti do čtyř. 🙈a furt se jednalo volilo hádalo a pořád dokola. A výsledkem je například to, že jsem se stala členem kárné komise, pro mne prý funkce jako dělaná, pravil syn, a také pojedu na Knížecí rybník v květnu zapisovat na klubovou výstavu. Té se pravidelně účastní nejméně 100 jedinců, tedy psů a fen plemene hovawart, lidí násobně více.
Tak. :andel:
Přílohy
20240407_230344.jpg
20240406_173617.jpg
20240406_173657.jpg
20240406_151318.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5961 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To je hezký, Jani! Je moc fajn, když někomu chov čehokoli dává smysl. Ne, že “mám psa, protože jsme na vesnici” nebo “protože ho má skoro každej” … a když se člověk vzhlédne v tom chovu a chce to dělat dobře a pro radost sobě i jiným, je to super! :souhlas: ono to teď stojí dost energie a peněz a času, uchovnit psa. Takže je radost o to větší, když se dílo podaří! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky Veru. Ano pravda.
A možná, jen možná, bude mít Agnes na jaře příštího roku jeden vrh štěnat. To už jí budou čtyři roky pryč. Víc toho nestihneme, ani nechci. Budeme rádi za ten jeden, pokud se podaří. Asi si tedy na to vezmu tři měsíce dovolenou.
Ale to se teprve uvidí. :usmev:
PavelIV
Dal poděkování: 5566 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

To je paráda. A ženicha už máte vyhlídnutýho?
:PavelIV:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak sousední plemenný vestaj je bez kulek, pardon, 🙈tak budu muset hledat. :vytlem:
Agnes hárá v únoru a pak, logicky, v září. Možná se to na podzim trochu posune, bude čekat, kdy začne matka, ale ona už nezačne, a to by bylo fajn. Kdyby čekala. Protože mít štěnata koncem listopadu, přes největší zimu , a dávat je na konci ledna, tak to jsem si už vyskoušela. A to nechceš. :blazen:
V listopadu jí budou čtyři roky. Takže pro první , a tedy i poslední, vrh skoro stará, ale ono je to dnes moderní.
Takže mne i muže čeká dlouhé zvažování zda vůbec štěnata mít, kdy a s kým. :blazen:
Je třeba najít plemeníka černého či černého se znaky, nepříbuzného, s dobrou povahou a skvělým ocasem, bez jakýchkoliv zálomků v minulosti. V čr je papírově vhodných 51 jedinců. Kolik z nich vhodných skutečně a kolik má DM NN protože Agnes má DM NP, a ten ocas. No bude to řehole.
Ale díky za optání. :vytlem: :andel:
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Díky, to jsem netušil, že mají takhle říji, nikdy jsem to neřešil, naši měli většinou kluka nebo pár a to pak byly štěňátka :souhlas:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Feny mají říji kdykoliv během roku, obecně. Ale každá jedna určitá dvakrát ročně. Většinou na jaře a na podzim, ale může to být libovolně jinak. Jsou pro to vypozorovatelné dědičné vlohy. Kdy matka, tehdy dcera. Takže když to začne únor listopad, tak se to pak takto opakuje po celý život, protože fena nemá menopauzu, hárá a může mít štěnata, teoreticky, až do smrti. U větších plemen bývá hárání i jednou ročně. To může být hodně praktické, když nechceš štěnata. Také nemají většinou tak bouřlivé projevy při hárání.
Nejideálnější je mít štěnata v březnu. A dávat je majitelům koncem května či v červnu. Ale možná i odběr před vánoci je dobrý.
Vůbec nevím jak to provedeme nebo jestli. 🤷‍♀️
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Asi jsem moc zaseklej u přežvýkavců, fakt jsem si myslel, že všechna zvířata mají buď sezónní nebo asezónní říji, tj. každý třeba 3 neděle jako kráva celej rok nebo teda taky tak, ale třeba od září do prosince. Celej život se učíme :usmev:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ještě k bonitaci.
Je to významná událost pro ty, kteří chtějí mít štěnátka s PP. Vede k ní u hovawartů poměrně dlouhá a drahá cesta. Akci pořádá jen Hovawart klub u nás v ČR a to nanejvýš třikrát ročně. Počet zvířat je omezen na dvacet nanejvýše dvacetpět. Tím jsem chtěla zdůraznit vyjímečnost.
Hele, v sobotu bylo k posouzení deset psů a čtrnáct fen. Nejprve jdou do velkého posuzovacího kruhu vždy psi, protože po fenách by jen stále čuchali k zemi a nic nepředvedli. Pes číslo jedna se nedostavil. A další z psů měl propadlé očkování proti vzteklině??? Naprosto nepochopitelné pro mě. Povinná záležitost pro každého majitele psa v ČR už řadu let. Navíc propozice jsou vypsané jak pro blbce a každému přijdou na email. Hodně se tam a pak následně i na schůzi probíralo , že lidi obecně, zvláště mladší, nikoho se nechci dotknout, nečtou. Nejradši mají videa a reely a podobně. Přitom web hovawart klubu čr je jeden z nejlepších webů hovawartů v Evropě, přehledný, obsažný, databáze je skvělá….
Bonitace stojí 2500 kč pro členy klubu, pro nečleny 5000. Dojedeš tam z horní dolní, krásná sobota, hele a nemáš očkování proti vzteklině??
Okamžitě museli opustit prostor.
Krom propozic a všeho zveřejněného na webu mi ještě přišla 28.3. Tato pozvánka. :blazen:
den,

srdečně Vás zveme na akci Hovawart klubu, která se koná 6.4.2024 , tj. BONITACE
Místo konání: Kolín – Sendražice ( ZKO Sendražice, http://zkosendrazice.cz/)
Veterinární přejímka: 8:30 – 8:55 hod. - kat. čísla 1 - 12
Veterinární přejímka: 13:00 – 13:25 hod. - kat. čísla 13 - 24

Parkování: vedle ZKO Sendražice - 20 Kč poplatek u přejímky
Občerstvení: Na místě je možnost k zakoupení

Program dne :
Zahájení v 9,00 hod.
Dopoledne ( od 9,00 hod ) nastoupí psi a feny s katalogovými čísly 1-12 na posuzování povahy bonitovaných jedinců, posuzování exteriéru bonitovaných jedinců + odběr DNA přímo v kruhu a na fotografování psa (provádí se ihned po posouzení exteriéru).
Odpoledne (od 13,30 hod) nastoupí feny s katalogovými čísly 13-24 na posuzování povahy bonitovaných jedinců, posuzování exteriéru bonitovaných jedinců + odběr DNA přímo v kruhu a na fotografování psa (provádí se ihned po posouzení exteriéru).
Přehled přidělených katalogových čísel naleznete zde https://www.hovawart.cz/akce/prihlasky-bonitace.php
V příloze katalog.

Připomínáme: Háravé feny se mohou bonitace účastnit, podmínkou je nahlášení u přejímky a držení feny mimo areál. Háravé feny nastupují na konci odpoledne (dle kat. čísel).

Nezapomeňte s sebou vzít očkovací průkaz s platným očkováním.

Nezapomeňte s sebou vzít hračku na povahový test !

Nezapomeňte s sebou vzít průkaz původu psa . V klidu domova si ještě překontrolujte, zda-li máte vyplněnou druhou stranu PP v tabulce "majitel", kde musí být datum převzetí štěněte od chovatele, Vaše jméno a adresa + podpis. Bez toho je PP neúplný a na přejímce není moc časového prostoru k doplnění.

Těšíme se na Vás.
Dena
Dal poděkování: 1575 poděkování
Dostal poděkování: 531 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Jano srdečně gratuluju! Vím co obnáší mít chovného psa, moje dobrá kamarádka mají devítiletého chodského psa a celou dobu prožívám s ní všechny výstavy, svody, bonitace. Je to spousta času, peněz, nervů ale taky radost, štěstí, hezká setkání. Je to krásný koníček.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky Deno :souhlas: přesně tak. Pro mne jsou nejhorší ty nervy. Moje povaha je žel bohu taková, že jsem spíše běžec na krátké trati. Ne maratonec. Takže když že moc potíží stresu práce atd s něčím, často jsem od toho utíkala. Věci nedokončila. Život mne naučil, vyučil.
Jsem ráda, že se tvůj zdravotní stav upravil a můžeš zas s námi sdílet. :ruzicka:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Zde bonitační fotky. Až po naši Agnes jsou psi a pak už feny. :usmev:
https://eu.zonerama.com/Eldunarya/Album/11299948
Nejlíp si umí stoupnout sama, na prochajdě. :vytlem:
Přílohy
IMG_0492.jpeg
IMG_0491.jpeg
IMG_0490.jpeg
Odpovědět