Další co se týká fen. Cita je tedy bez vaječníků, ale Agnes je v dokonalém fením věku. Místní ořech obskakovač a plotů přelézač však před pár týdny dostal stopku. Majitelé ho jako nezkrotného utíkače a přelézače dali vykastrovat. Protože před ním nebylo lze fenu uhájit ani na vlastním pozemku. Tento problém solved.
Agnes má za sebou svod mladých, nevím, zda jsem vám psala, že v Jedovnici jsme strávili na podzim víkend s Agnes, řízky,koláči, mnoha a mnoha hovawarty, jejich majiteli, celým klubem, bla, bla, a tam prostě a jednoduše moje zlatá Agnes , tedy spolu se mnou, vyběhala na klubové výstavě výbornou , nejvyšší známku, ve třídě otevřené, nejvýznamější třída,v opravdu velké hojné konkurenci a s přísnou rozhodčí, Dnes na klubové výstavě v Jedovnici získala naše Agnes Pravá Láska ❤Bady Čerchovské hvozdyxCita Felicity Bohemia v otevřené třídě ocenění Výborná. V konkurenci 35 dospělých fen tuto známku získalo 10 z nich.
No a tak mi nezbylo nic jiného, manžel rozhodl, než se přihlásit na Bonitaci, nutno ke konečnému uchovnění. Před dvěma týdny jsem zas byla na víkend v Zahradišti, v zimě a dešti, a tam nacvičovala, hlavně naposlouchávala střelbu, a tak vůbec. Jsme tam od pátku do neděle, lidé, kterí máme stejný zájem, mimo jiné, hovawarty, hele , je to fajn, hodně jsme venku. Se psy, výborné jídlo, kámoši, pokec, ohen. Lidé odevšad.
No a tuto sobotu to nastalo, bonitace v Kolíně.
Hovawart je pes ale co vám budu, tu je standard, Povaha / temperament
Uznávaný pracovní pes se širokou škálou využití. Pes milé a vyrovnané povahy, s výrazným protektivním a bojovým instinktem. Je sebevědomý, dokáže dobře snášet stresové situace, středně temperamentní a má velmi dobrý čich. Vyvážené tělesné proporce a oddanost k rodině jej spolu s jeho povahou a schopnostmi předurčují jako vynikajícího společníka, hlídače, ochránce, také však ke stopování a záchranářským činnostem.vypíchla bych ten výrazně protektivní a bojový instinkt.
Hele fakt to není jednoduché, hovawart umí sám pro sebe vyhodnotit, zda je třeba někomu či něčemu vyhrozit či se s tím vypořádat.
Není to žádné krotké telátko, a je poměrně, i fena, veliký a těžký. Miluju to plemeno, jednou hovawart, vždycky hovawart. Ale není to pro mne snadné.
No a když jsme v poledne tu bonitaci s Agnes daly, tuto sobotu, 6.4., a s fakt krásným výsledkem, tak jsem se ještě na place rozbrečela.

6.4.2019 byla sobota. Jako dnes, 6.4.2024. Tehdy to byl těžký, nešťastný den. V poledne naposledy vydechla naše drahá Agnes. Statná, krásná,11,5 roku mladá, plavá “hovawartka”, z Olomouce, věrná průvodkyně životem mým a mého muže Jaroslav Procházka. Navždy se zapsala do našich srdcí. Nezapomenutelná.
O to větší stres mne dnes provázel bonitací v Kolíně. Nostalgie, obavy, nervy jak špagáty…..
Agnes si vzala Agnes pod patronát i zpoza duhového mostu.
(Nesnáší jízdy autem, cestou na bonitaci jsme dopadly tak jako vždycky, jezdívám všude už vybavená, musela jsem umejvat kufr i fenu. A frotýrovat. A pak s ní běhat větrem, aby mi do posuzování oschla. A cestou zpět už nic! Šlechtična se nepoblila.
Poděkování všem, kteří mne podpořili, mysleli na nás, pomohli nám na této cestě. Martina Mazurová,
Specielní nejvíc díky Lenka Řačáková nejlepší psí trenérka a fyzioterapeutka.
Nevím, proč jsem vám o tomto mém velikém “koni” tady nepsala. Takže dnes tedy, omlouvám se, příspěvek delší.
Včera jsem po výstavě odjela z Kolína do Tábora, večer málem scípla, a dnes ráno v osm jsem odjela z Tábora do Kolína na klubovou volební výroční schůzi. A tam byla od deseti do čtyř.
Tak.