Ovca útočí

chov ovcí a koz...
Patrik Ovcaš
Kontaktovat uživatele:

Ovca útočí

Nový příspěvek od Patrik Ovcaš »

Zdravím
Zadovážil som si (asi pred 2 mesiacmi) od známeho 2 kamerunské ovce, staršia má asi rok a mladšia pol roka, všetko okej. Teraz cez víkend som im priviezol ešte malého barana (asi 3-4 mesačného) od toho rovnakého známeho z tej rovnakej ohrady, kde spolu žili od narodenia.
Tá staršia ovca toho barana uplne odstrkuje a útočí na neho, stále do neho naráža keď sa k nej priblíži a keď niekam idú, tak on ide vždy za nimi, nie s nimi alebo medzi nimi, ale proste vdžy len za nimi tam kam idú tie dve, vôbec ho akokeby neprijali, hlavne tá staršia ovca.
Čo mám robiť? Nechcem aby sa tam cítil nejak zle a hlavne nie aby mu bolo ublížené.

Vsuvka:
Tá mladšia je odvážnejšia, skôr vyhladáva nové veci a skúša, tá staršia ju v tých nových veciach následuje a je opatrnejšia. Opačne zase keď už sú to nejaké zaužité veci, tak viac vedie tá staršia. Vždy chodia vedla seba ako rovnocenné. Ale ten chudák baran... :mrzimeto:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3144 poděkování
Dostal poděkování: 6282 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ovca útočí

Nový příspěvek od Hhippie »

Vítej, Patriku.
Ovce si dělají hierarchii ve stádě, to je normální. Je to ještě jehně, takže nehledě na to, že je to samec, si ho starší ovce zpracovala pod sebe.
Až chlapec doroste a začnou vítězit hormony nad selským rozumem, ovce si to trochu přeuspořádají a berana vezmou na milost (a třeba mu i podrží :vytlem: ).
Myslím, že je vše tak, jak má být.
Ono se často lidé mylně domnívají, že musí být samec nadřazený. Ale v mnoha zvířecích společenstvech jsou to právě starší samice, co řídí chod stáda :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Augenblick
Dal poděkování: 2477 poděkování
Dostal poděkování: 2476 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Za 5 měsíců bude králem stádeçka :souhlas: , a ta co ho teď odstrkuje mu ukáže jak to vypadá když chytne stará stodola...Vše je v pohodě, pokud ti to takto vyhovuje...
Tykat, díkes ....
ivan613
Dal poděkování: 432 poděkování
Dostal poděkování: 552 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od ivan613 »

Ahoj,buď v kľude,nič zlého sa nedeje. Baran nevedie stádo. U ovcí vedie stádo ovca. Baran chodí vždy posledný. Ovce tak aku tu už bolo spomínané,majú svoju hierarchiu. Jedna rada,barana si vždy drž trochu od tela. Ono nieje dobré mať z barana mazlíka. Môže o to skôr na teba zaútočiť.
Patrik Ovcaš
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Patrik Ovcaš »

Ďakujem všetkým za info, ušetrili ste ma "trápenia" :vytlem: ak máte ešte nejaké zaujimavosti alebo tipy a triky ako Ivan, tak sem s nimi :potlesk:
Ďakujem
PavelIV
Dal poděkování: 5977 poděkování
Dostal poděkování: 3556 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Patriku, přečti si v článcích krásnej článek od Oreb1: Hierarchie kozího stáda . Sice v tvým ministádečku to bude trochu jinak, ale velká většina platí i na moje krávy, na ovce určitě taky a pak je k tomu někde myslím diskusní vlákno stejného názvu. Ať se daří a jste ovce i ty spokojení.
:PavelIV:
Odpovědět