Chov masného skotu
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 6071 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Koukala jsem na ceny. Pohybují se kolem 20-25 tis. Takže nastavená základní cena přes 21 tisíc, vzhledem k tomu, že tam nejspíš není plemeník, není nic výhodného. Tak to bych byla zvědavá, jestli se jim za těchto podmínek někdo přihlásí…
Protože koupit najednou 30hlavé stádo, to by člověk musel zrovna teď mít připravený celý kravín nebo nově postavený alespoň 20ha výběh… Myslím, že je to takhle jako celek za těchto podmínek skoro neprodejné… raděj si to člověk poskládá podle sebe, podle svých možností, nebo koupí výhodněji, když by kupoval od někoho celé stádo i se staršími krávami…?
Protože koupit najednou 30hlavé stádo, to by člověk musel zrovna teď mít připravený celý kravín nebo nově postavený alespoň 20ha výběh… Myslím, že je to takhle jako celek za těchto podmínek skoro neprodejné… raděj si to člověk poskládá podle sebe, podle svých možností, nebo koupí výhodněji, když by kupoval od někoho celé stádo i se staršími krávami…?
Bubáci forever!
- PavelIV
- Dal poděkování: 5690 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nějakej velkochovatel to určitě vezme. Záleží dost na věku krav, když to nebudou žádný stařenky, tak to není tak hrozná cena.
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 653 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Píše to že aukce zrušena tak asi zájem nebyl.
Taky si myslím, že drahé. Průměr jak už psala Hhippie 21 tis.
z toho 12 kusů rozhodně pod 21tis
9 kusů rozhodně nad 21tis
9 kusů kdoví? Kráva po prvním teleti je nejdražší kus, po 10 tém nejlevnější.
Taky si myslím, že drahé. Průměr jak už psala Hhippie 21 tis.
z toho 12 kusů rozhodně pod 21tis
9 kusů rozhodně nad 21tis
9 kusů kdoví? Kráva po prvním teleti je nejdražší kus, po 10 tém nejlevnější.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
to je dobrá momentka!
Držím palce, ať zas vše zvládnou samy a bez komplikací! A letos ať nemáte žádná dvojčata. Ale to už je váš kolorit, viď?
Držím palce, ať zas vše zvládnou samy a bez komplikací! A letos ať nemáte žádná dvojčata. Ale to už je váš kolorit, viď?
Bubáci forever!
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4017 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsou ty ladé staré? Moc pěkná fotka. Chvíli jsem přemýšlela, jestli i tady platí jako dost často u psů podoba pána a psa ale podobu jsem nenašla .
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
A v kolika jsou dospělé? Nevím, jestli to brát podle velikosti zvířete, třeba jako jednoletý kůň nebo jak to odhadnout...
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Ještě tak do 10cm narostou a naberou asi metrák, teď mají kolem 200kg. Připouští se od 14 měsíců. Mně se do toho tak brzo nechce, ale co jsem viděl u p. Rodena, tak jsem načatej. Tyhle letos nenechám, ale až dovezu příští jaro další, tak už jim možná mladýho bejčka pořídím. To 500 kg hovado na ně pustit nemůžu, ale mlaďocha 350-400 asi jo. Jen bych telátka neměl na jaře, ale až někdy touhle dobou, což je taky komplikace. Vloni jsme rodili od konce dubna a telata vypadala líp, než narozená v létě.
-
- Kontaktovat uživatele:
Proč komplikace? Promiňte, asi se ptám naivně, ale o kravách toho vím málo. U koz je to komplikace jen proto, že se malí neumí držet stáda při pastvě, jinak je to jedno, pokud nemám termín, do kdy musí vyrůst.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
No, chtěl bych porody tak od půlky dubna, kdy už obvykle nemrzne. Je to lepší, když se odstaví na konci pastevní sezóny vlastně jen v tom, že pak krmíte i telata senem, takže je potřeba koupit víc sena. Ale to vlastně u těch prcků nebude tak horký. Taky když jsou krávy na seně, nemají tolik mlíka, při přechodu na pastvu se mléčnost zvedne, tak to chce mít už aspoň měsíční telata. Jak to jednou udělám tak, tak už to moc posouvat nejde, jedině vynechat jednu telící sezónu, což teda rozhodně nechci. Kráva je březí +/- 285 dnů, do první říje po porodu je to nějakých 40 dnů. Takže když kráva nezabřezne na 3. říji, tak už se prodlužuje mezidobí.
-
- Kontaktovat uživatele:
Už to chápu. K tomu krmení senem: Kozy taky mají málo mléka, ale je vydatnější než u pastvy, takže to vyjde nastejno. Naopak jakmile začnou kůzlata žrát, seno je pro ně bezpečnější. Nevím, jestli se u krav řeší nějací paraziti, ale u těch zimních kůzlat je při krmení senem menší riziko.
-
- Kontaktovat uživatele:
10 dní po termínu, samozřejmě býk. Zkoušel jsem měření rektální teploty a na statistickém vzorku jedné krávy to fungovalo perfektně, 16 hodin před začátkem první porodní fáze pokles o 0,5 C.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš to trochu rozvést, nebo poslat link?
Teda s teploměrem holky oblejzat nebudu , ale zajímá mě to.
Teda s teploměrem holky oblejzat nebudu , ale zajímá mě to.
-
- Kontaktovat uživatele:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 0211005261
Je třeba začít pár dní předem aby se stanovila normální teplota pro konkrétní krávu, teplota v průběhu dne kolísá, ráno je nejnižší, večer nejvyšší ale mezi jednotlivými dny ve stejný čas velmi konzistentní. Rozptyl hodnot u Růženy byl max 0,2 C.
Měřil jsem 3 denně, mám vždycky nastávající matku přes den ve chlívě na řetězu aby byl jednodušší úklid takže měření pro mně není problém. No a předevčírem byla ráno teplota normální a v poledne o 0,5 C nižší, včera ráno začala vyvádět.
Jinak teploměr zavádět do stejné hloubky a přitlačit na stejnou stranu konečníku z důvodu konzistentnosti měření a aby se měřila tělesná teplota a ne teplota uprostřed koule hnoje.
Je třeba začít pár dní předem aby se stanovila normální teplota pro konkrétní krávu, teplota v průběhu dne kolísá, ráno je nejnižší, večer nejvyšší ale mezi jednotlivými dny ve stejný čas velmi konzistentní. Rozptyl hodnot u Růženy byl max 0,2 C.
Měřil jsem 3 denně, mám vždycky nastávající matku přes den ve chlívě na řetězu aby byl jednodušší úklid takže měření pro mně není problém. No a předevčírem byla ráno teplota normální a v poledne o 0,5 C nižší, včera ráno začala vyvádět.
Jinak teploměr zavádět do stejné hloubky a přitlačit na stejnou stranu konečníku z důvodu konzistentnosti měření a aby se měřila tělesná teplota a ne teplota uprostřed koule hnoje.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To je zajímavé, Vedro.
A tím si tedy potvrdíš přicházející porod?
Jinak gratuluji ke zdravému teleti. Chápu, že jalovička by byla hodnotnější… ale každé zdravě narozené mládě se počítá!
A tím si tedy potvrdíš přicházející porod?
Jinak gratuluji ke zdravému teleti. Chápu, že jalovička by byla hodnotnější… ale každé zdravě narozené mládě se počítá!
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Kráva silně nechtěla spolupracovat tak ji musel veterinář v 7 přispat do té míry, že jsem musel čekat do 1 ráno než jsem ji mohl pustit zpátky k teleti bez strachu že ho zavalí.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Mno… to jsou “radosti”.
Ještě, že máš ty vazné možnosti, že jí člověk může ošetřit a nějak to zadozorovat
Ještě, že máš ty vazné možnosti, že jí člověk může ošetřit a nějak to zadozorovat
Bubáci forever!