Kvočna

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3028 poděkování
Dostal poděkování: 6157 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvočna

Nový příspěvek od Hhippie »

Super, Čtenářko! Jsem zvědavá, kolik jich nakonec bude.

Naše kvočna zahlásila, že už na mimina peče. Nevím ani jaké má být počasí, ale asi je budu muset přehodit všechny ke zbytku a děj se vůle boží. Kvočna se prostě nějak dostala z voliéry od kuřat, kde s nimi byla cca 15 dní a odešla k plotu, za kterým je zbytek hejna. Malí zůstali ve voliéře. Tak je budu muset zas nějak dát dohromady, aby je ještě uvedla do hejna a nebyli tam úplně ztracení… :nevim: tak snad nebudu v noci lovit kuřata po křoviskách :ajeje:
(Na fotu v pozadí kachní výběh a voliéra, kde doteď v oddělené půlce bydlela se svými kuřaty..)
Přílohy
IMG_4551.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5153 poděkování
Dostal poděkování: 4146 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Tak to máte propříště jako poučení - neoddělovat, ona si to zařídí sama, jak bude potřeba :usmev: .
Když je tam bude mít taky, snad si je vezme k sobě. Budou se k ní hlásit a nenechají se všechna odehnat.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

I když tam měla zase klid. Naši kvočnu občas vynesu z hnízda ven a hned by na šel kohout. Nevím, jestli ji chce hnát zpátky z hnízda nebo má choutky i na kvočnu, ale utíká před ním. Tak toho jste tu svou ušetřila, to je fakt. Akorát dva týdny kouřátkům nestačí. Vida, jaký překlep jsem udělala - z kuřátek jsou kouřátka :vytlem: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mám kvočnu jinde už na sezení. Mám jen dvě kóje na snášení - nemůžu si dovolit, aby v jedné seděla kvočna. Navíc jí pak podnášejí ostatní a vůbec je to na prd.
Ono má všechno své.
Ale mám zkušenost, že o moc déle než 2 týdny se kvočny o kuřata starat nechtějí.. :nevim:
čtenářka
Dal poděkování: 1656 poděkování
Dostal poděkování: 679 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Bála bych se přidávat takhle malá kuřátka k dospělým, pokud je kvočna nevodí.... mohly by je uklovat. :nevim: mně je právě loni začala likvidovat přímo kvočna, když o ně přestala mít zájem a chtěla k hejnu. Musela jsem jí oddělit a kuřata nechala v odchovně. ostatní na ně taky útočily, když byly společně na zahradě. Tak jsem je pak pouštěla na střídačku :otraveny:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ta moje minulá kvočna byla s hejnem i s kuřaty. Večer sami šli spát o kousek dál, přes den byli pohromadě. Právě mi připadá, že dvoutýdenní kuřata neopustila úplně, ale chtěla už společnost. Vzpomeňte si, když jsme byly na mateřské :vytlem: ... Asi bych je hned dala za ní a pak by se vidělo. Po pár dnech už si je nevezme určitě, ale třeba je nechce už teď, to je možné. I když divné.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já moc nemám kapacitu to zkoumat.
Večer se samozřejmě máma uklidila do kurníku k ostatním a kuřata čučela v prostoru. Tak jsme je s malou pochytaly a vrátily zpátky do voliéry a tam holt budou muset vyrůstat. Ale je to zas práce navíc :ajeje:

Tak zkusím ukecat pána, co tu kousek chová čistokrevné slepice, jestli by mi nevyšetřil nějakou moravii, abych si doplnila hejno z nich holt :nevim: ale to, že mi tu budou blokovat ještě 3 měsíce voliéru, mě bůhvíjak netěší… :ajeje:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Je to takové nenormální, přece 14denní kuřata nejsou samostatná a kvočna to ví nebo by měla vědět. Že by tohle bylo taky hledisko, když se posuzuje kvokavost? Někdy se o nějakém plemeni píše jako o dobrých kvočnách, za což jsem považovala, že prostě sedí na vejcích. Možná je to i to, že se dobře stará o kuřata, nejen to sezení. Nebo proč jinak by se takhle zachovala?
čtenářka
Kontaktovat uživatele:

Tak nakonec se jich vylíhlo 7. Ze 13 vajec bylo 1 rozbité, 3 neoplozená a 2 nedolíhlá.... Manžel říká, že to stačí a 7 je šťastné číslo :))
Přílohy
20240615_144118.jpg
20240615_143846.jpg
Jana P.
Dal poděkování: 5722 poděkování
Dostal poděkování: 6294 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Ta kvočinka je moc hezká 🥰 kuřátka jasan taky. Přeju zdravíčko :andel:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Čtenářko, co to máte za podestýlku? Můžeš jí posoudit v porovnání s běžnými druhy podestýlek?
Každý to dělá jinak, snažím se shánět informace a vyhodnocovat, co je pro naše podmínky a možnosti nejlepší.. :stydim:

Já mám k dispozici slámu a hobliny. Pro slepice používám jen slámu, protože hlavně ty slepice zuřivě hrabou, jak se snaží naučit svá kuřata, jak se chová správná slepice a je hned všude děsný bordel. Takže když je možnost a dost prostoru, tak třeba půlku ubikace mám nastlanou slámou a tam, kde mají jídlo a pití, nemají podestýlku žádnou. Protože je to pak nemožné udržet čistou vodu. Hlavně :ajeje:

U brojlerů by to asi bylo jedno, na čem se válí, ti nehrabou. Jen popochází, kálí a dřepí v podestýlce :nevim:
čtenářka
Kontaktovat uživatele:

Používám granofyt nebo absorfyt. Je to granulovaná sláma. Mají ji v Chrášťanech,a dá se i objednat přes net, www.granofyt.cz , ale já jezdím občas kolem, tak se mi nevyplatí hradit poštovné ( drahé je to i tak dost). Oceňuji, že jsou kuřata i slepice v suchu a nematlaji se v trusu. Stane se z něho tvrdá hrudka, při běžném větrání se omezí I zápach. Vodu mám na vyvýšeném místě, jinak jsou slepice schopné zahrabat cokoliv. U kuřat to zásadně eliminuje kokcidie, takže odchovávám bez léčiv. Samozřejmostí je zastřešení voliery nebo odchovny.
Jano: kvočna je maranska měděnokrká, je z loňského líhnutí.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Čtenářko: super!

Já ty maransky nejsem pořádně schopná sehnat.. :nevim:
Tady pán na Mníšku prodává i ty, má asi 7 čistokrevných plemen, ale prodává je jako vylíhnutá kuřata, což nechci.
Ale něco nechává i pro sebe, tak ho zkusím, jestli by neměl pár holek na prodej :andel:
čtenářka
Kontaktovat uživatele:

Vajíčka jsem loni vydrndala :vytlem: od něj.
přezdívka
Dal poděkování: 367 poděkování
Dostal poděkování: 1095 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Koupila jsem před třemi lety třídenní kuřata maransek a stříbrných barneveldek. Z 20 kuřat bylo 6 slípek maransek a 1 barneveldka. Jsou to potvory kvokavé. Vejce mají pěkně tmavě hnědá a celkem velká, ale tím, že kvočou je těch vajec za rok prostě málo. Teda proti tomu, co píšou. Myslím, že jich není ani 180. Letos jsem dala do líhně vejce slepice BRESSE. Taky na ní pějou samou chválu. Tak jsem zvědavá, co z toho bude. Mám nasazeno teprve od pátku. Kvočny už to přestalo bavit.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mám s černými slepicemi prostě dobré zkušenosti, že velmi dobře snáší a mají velká vejce.
Rozumím, že se to nedá zobecňovat, ale mě to zatím takhle vycházelo :))
A jestli kvokají nebo ne nevím. Darkshella jedna kvoká, jedna nekvoká :vytlem:
přezdívka
Dal poděkování: 367 poděkování
Dostal poděkování: 1095 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Každá černá slepice není maranska. Mám tu několik slípek dvouleté a roční, líhnuté z vlastních vajec. Jak je to pokřížené netuším, co to je za křížence, protože tu mám víc kohoutů. Jsou taky černé a nemají tak vyvinuté rousy na běhácích. A nemají tak moc tmavěhnědá vejce a snášejí o trochu víc, než čisté maransky.
čtenářka
Kontaktovat uživatele:

Na první procházce....
No jo, a vzpomenout si, jak ten mobil mám při focení držet .... :stydim: :vytlem:
Přílohy
20240617_145300.jpg
20240617_145322.jpg
20240617_145339.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Čtenářko, já už si to nepamatuju - to je nějaký dvorkový mix, nebo jsi nakupovala čistokrevná…?
Je to nádhera, vidět je takhle na krátké zeleňoučké travičce :souhlas:
čtenářka
Kontaktovat uživatele:

Jsou to BRESSE . Jela jsem si pro násadovky do Velvar. Jsem zvědavá jak porostou, má to být kombinované plemeno..... :mrk:
Odpovědět