Sušení sena
- andre.marek
- Dal poděkování: 1113 poděkování
- Dostal poděkování: 1348 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušení sena
Tak jsem to nakonec dnes úplně neplánovaně schoval...
Ráno jsem to obrátil, už jsem s tím neměl v plánu nic dělat, říkal jsem si raději ať to zmokne ještě trochu zelené. Šel jsem na kolo, pak oběd, uklízení sena u tchána, co bylo 2 týdny na sušáku, oslava narozenin u našich, ale když jsem viděl tu předpověď, kdy z pár kapek přes noc začali udávat déšť od půlnoci minimálně do dvanácti jsme se rozhodli že to je dost suché (celý den opravdu krásně sušilo, vítr a slunce), ještě jednou jsme to obrátili, v šest skulili, od sedmi do půl deváté necelých 200 balíků a 130 jich už je na půdě, zbytek na vozíku pod střechou.
Není to sice úplně 100% suché, ale už jsem schovával i horší.
Ráno jsem to obrátil, už jsem s tím neměl v plánu nic dělat, říkal jsem si raději ať to zmokne ještě trochu zelené. Šel jsem na kolo, pak oběd, uklízení sena u tchána, co bylo 2 týdny na sušáku, oslava narozenin u našich, ale když jsem viděl tu předpověď, kdy z pár kapek přes noc začali udávat déšť od půlnoci minimálně do dvanácti jsme se rozhodli že to je dost suché (celý den opravdu krásně sušilo, vítr a slunce), ještě jednou jsme to obrátili, v šest skulili, od sedmi do půl deváté necelých 200 balíků a 130 jich už je na půdě, zbytek na vozíku pod střechou.
Není to sice úplně 100% suché, ale už jsem schovával i horší.
-
- Dal poděkování: 4112 poděkování
- Dostal poděkování: 4439 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Právě tu začalo všem do sena pršet.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- arus
- Dal poděkování: 1744 poděkování
- Dostal poděkování: 958 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
André, myslela jsem na tebe včera,je super, že to máš pod střechou Mě do sena prší, ale myslím, že to bude v pohodě, jen to sklidím o den později, než jsem plánovala.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2998 poděkování
- Dostal poděkování: 6139 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá práce, Andre!
Výhoda těchhle malých balíků je ta, že to není taková masa a lehká vlhkost při dobrém uskladnění, postupně vyschne a nenadělá škody
Profesore: Tobě taky?
Výhoda těchhle malých balíků je ta, že to není taková masa a lehká vlhkost při dobrém uskladnění, postupně vyschne a nenadělá škody
Profesore: Tobě taky?
Bubáci forever!
- andre.marek
- Dal poděkování: 1113 poděkování
- Dostal poděkování: 1348 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jj, ideální by to bylo dát třeba na palety, ale zase je s tím pak horší práce a navíc na to včera fakt nebyl čas.
-
- Dal poděkování: 5709 poděkování
- Dostal poděkování: 6293 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak 1000 m máme na řadáchzítra k úklidu a 3500 by se mohlo zítra nařádkovat a pozítří uklidit. Prosím ať neprší
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
A toto je náš sad, sousedící se sušícími pozemky, ten nesušíme, moc stromů, má 1500 metrů, už jsme ho letos nejméně třikrát sekali,a to z něj ovce odešly koncem dubna na letní pastviny teprve. To byl holej. Trávy je letos málo, to nemohu říci.
Janina
- arus
- Kontaktovat uživatele:
Jani, jdu tě napodobit..v plánu mám odpoledne obrátit (bo včera dopoledne u nás pršelo) a zítra udělat štrůdle a v plachetkach s manželem stáhnout z kopce do seníku. Teď jen doufám, že nebude dnes ani zítra pršet
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Volala jsem dnes zemědělci, jak to vypadá se senem, kdy bude dělat. Prý už opatrně, po menších výměrách seká… tu louku nejblíž nás až po weekendu. Je to suchá vápencová louka pod lesem a skrz údolí, i mokřejší roky spíš řídká.
Jak tady od vás slyším “nevíme, co s takovym množstvím trávy budeme dělat” a já na to říkávám, že sice trochu zapršelo, ale ty škoda z předchozího víc než půlročního sucha to nesmazalo, tak jsem se ptala pána, jak to vypadá… prý jsou tak na jedné třetině obvyklého objemu. Možná polovině… mno, tak jsem nekecala…
Jak tady od vás slyším “nevíme, co s takovym množstvím trávy budeme dělat” a já na to říkávám, že sice trochu zapršelo, ale ty škoda z předchozího víc než půlročního sucha to nesmazalo, tak jsem se ptala pána, jak to vypadá… prý jsou tak na jedné třetině obvyklého objemu. Možná polovině… mno, tak jsem nekecala…
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak nejméně dvě třetiny sena doma. Zítra mne čeká menší část, obrátit, nařádkovat, a až přijde manžel z práce, v největším horku, uklidit do stodoly.
Motúčko se velmi osvědčilo. Nahrabu seno, a lehce ušlapu, nandáme do veliké plachty, svážeme, opravdu hodně, táhneme po vrstevnici až k našemu sadu, tam čeká motúčko, naložíme obří plnou plachtu a pak je to do kopce ke stodole. To už jede manžel sám. Ať jsme narvali plachtu jakkoliv motúčko do kopce svištělo jak divé. Dříve jsme plachtu tahali i do kopce, u stodoly jsem byla fakt na infarkt, tlak dvěstě. Dělá se to vždy v největším horku logicky.
Letos se ovce budou mít královsky, seno je pěkné.
Nyní už delší dobu to vypadá na bouřku, ale zatím nepršelo. Tak snad to zítra vydrží a uklidíme zbytek.
Motúčko se velmi osvědčilo. Nahrabu seno, a lehce ušlapu, nandáme do veliké plachty, svážeme, opravdu hodně, táhneme po vrstevnici až k našemu sadu, tam čeká motúčko, naložíme obří plnou plachtu a pak je to do kopce ke stodole. To už jede manžel sám. Ať jsme narvali plachtu jakkoliv motúčko do kopce svištělo jak divé. Dříve jsme plachtu tahali i do kopce, u stodoly jsem byla fakt na infarkt, tlak dvěstě. Dělá se to vždy v největším horku logicky.
Letos se ovce budou mít královsky, seno je pěkné.
Nyní už delší dobu to vypadá na bouřku, ale zatím nepršelo. Tak snad to zítra vydrží a uklidíme zbytek.
Janina
- PavelIV
- Dal poděkování: 5764 poděkování
- Dostal poděkování: 3378 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tady to všem zatím zmoklo.
Hhippie, půlroční sucho jsi myslím přehnala. Podívej se do svých příspěvků v počasí. Jo, duben byl suchej, ale květen to vynahradil. U mě v listopadu roztál sníh a v prosinci hodně pršelo, leden až březen sem tam něco spadlo. U mě je teď nejmíň suchej rok za těch 7 let, co hospodařím.
Jsem vděčnej, ale už bych taky sušil
Hhippie, půlroční sucho jsi myslím přehnala. Podívej se do svých příspěvků v počasí. Jo, duben byl suchej, ale květen to vynahradil. U mě v listopadu roztál sníh a v prosinci hodně pršelo, leden až březen sem tam něco spadlo. U mě je teď nejmíň suchej rok za těch 7 let, co hospodařím.
Jsem vděčnej, ale už bych taky sušil
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Myslela jsem před tím květnem. To nepršelo vůbec. Naposled na konci léta tuším.. jakože nějak víc, aby to pro přírodu mohlo být téma.
Jak byl teplý březen a začlo rašit, tak bylo jasné, že nemá z čeho růst, protože bylo všechno jako troud. Oak přišly ty mrazy dubnové a po nich konečně to trochu víc deštivé období. Ale porost je stejně zničený. Trsy trávy mnohde a mezi nimi je vidět rozpraskaná zem.
Ale jsme šťastní za těch 14 dní mokřejšího počasí! Ty to trochu narovnaly
Jak byl teplý březen a začlo rašit, tak bylo jasné, že nemá z čeho růst, protože bylo všechno jako troud. Oak přišly ty mrazy dubnové a po nich konečně to trochu víc deštivé období. Ale porost je stejně zničený. Trsy trávy mnohde a mezi nimi je vidět rozpraskaná zem.
Ale jsme šťastní za těch 14 dní mokřejšího počasí! Ty to trochu narovnaly
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Od sněhu co byl před vánoci nebo tak nějak furt mokro, často pršelo, hodně. I to sušení je letos opravdu dramatické. Stále se honí mračna. Ve čtvrtek, co jsem začala sekat, tak chvílema nepršelo ale za pár hodin zas slejvák, sekačka jezdila ve vodě, všechno mokrý. I v pátek sem tam pršelo, ale já se nedala a sekala a sekala. Zkráplo nám na to i v sobotu. Ale odpoledne jsem rozházela první tisícovku. A neděli odpolko už s mužem tu větší část.
Co jsme taky udržovali zahradu dvatisíce metrů naproti přes ulici, tak tu už jsme vzdali. Jsou tam obrovské stromy, a suší se tam na nic, prostě už toho na nás bylo ručně moc. Dělali jsme to dvanáct let. Tak to stačí.
Na fotce prostor který sušíme, dvakrát ročně, a paseme tam v zimě a zjara.
Máme ještě šest balíků krásné lonské otavy, od ovčího sedláka, co sušil naposledy, je jim už přes sedmdesát. Takže jsme za vodou.
Veru jakože nepršelo od konce minulého léta až do letošního května? A ten sníh předvánoční taky u vás nepadal? Toho bylo kupy. V Radotíně padal. Koukala jsem ted na data z Velké Chuchle, to platí i pro Radotín a tam je fakt dost sucho. A říjen, i listopad a prosinec, tak to stále něco padalo z oblohy. Fakt dost. Asi jste v nějakém stínu.
Co jsme taky udržovali zahradu dvatisíce metrů naproti přes ulici, tak tu už jsme vzdali. Jsou tam obrovské stromy, a suší se tam na nic, prostě už toho na nás bylo ručně moc. Dělali jsme to dvanáct let. Tak to stačí.
Na fotce prostor který sušíme, dvakrát ročně, a paseme tam v zimě a zjara.
Máme ještě šest balíků krásné lonské otavy, od ovčího sedláka, co sušil naposledy, je jim už přes sedmdesát. Takže jsme za vodou.
Veru jakože nepršelo od konce minulého léta až do letošního května? A ten sníh předvánoční taky u vás nepadal? Toho bylo kupy. V Radotíně padal. Koukala jsem ted na data z Velké Chuchle, to platí i pro Radotín a tam je fakt dost sucho. A říjen, i listopad a prosinec, tak to stále něco padalo z oblohy. Fakt dost. Asi jste v nějakém stínu.
Janina
- Augenblick
- Dal poděkování: 2330 poděkování
- Dostal poděkování: 2345 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máte můj obdiv, jsem posera a čekám na počasí. Mám ještě v živé paměti jak jsem se zbavoval před 2lety 2 x propršelého napůl chyceného "sena" z 3,5ha . Klika byla, že jsem s kamarádem koupil napůl horala. Vše šlo na bio skládku a bylo to sakra materiálu..
Tykat, díkes ....
- PavelIV
- Dal poděkování: 5764 poděkování
- Dostal poděkování: 3378 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 27 poděkování
- Dostal poděkování: 656 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Letos jenom jeden a půl sběracího vozu, nebyl jsem si jistý jestli přežije polská kopie TONu, loni se rozemlel asi proto že jsem dotáhl řemeny což se prý nesmí, 3 řemenice jsem musel rovnat autogenem, dost šmajdají ale s volnými řemeny to zatím funguje.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2180 poděkování
- Dostal poděkování: 4795 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To moje je na řádcích A čeká se na lis
Z Veletova bylo dnes jen 7 malejch
Z Veletova bylo dnes jen 7 malejch
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Kontaktovat uživatele:
Je to domaaa jupí krásný seníčko, protože to bylo zjara přepasený, jako vždycky, a pak pršelo tak to narostlo, ale nejni to klackovitý. Jooo to je krása, to se ovečeky pomějou. Děkuji Bože
Měli jsme na parně dva načatý balíky, tak je to na tom naházený a řekla jsem, že dokud to holky nesežerou, jiný balíky se v zimě nenačnou. Pět máme nenačatých, samo že velkých. Takže zásoby.
Měli jsme na parně dva načatý balíky, tak je to na tom naházený a řekla jsem, že dokud to holky nesežerou, jiný balíky se v zimě nenačnou. Pět máme nenačatých, samo že velkých. Takže zásoby.
Janina
- Augenblick
- Dal poděkování: 2330 poděkování
- Dostal poděkování: 2345 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám jí 3 sezónu, kupoval jsem jí jetou a zatím dobrý. Tedy když pominul rozlámaný domečky na osičkách hrabic, když jsem se s ní pokoušel vydrbat mech na pastvě... Dobrý, že jsi to zmínil, řemeny tedy dotahovat nebudu
Tykat, díkes ....
- arus
- Kontaktovat uživatele:
Včera manžel odnosil 27 plachet. Máme sklizené dvě pětiny a seník je skoro plný.Foto s plachtami jsem nestihla, spěchali jsme.