Česnek

Bylinky a okrasné rostliny
Jana P.
Dal poděkování: 5709 poděkování
Dostal poděkování: 6293 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Česnek

Nový příspěvek od Jana P. »

Zde pěkně vysvětleno kdy sklízet :andel: https://youtu.be/228k7sVEmlM?si=MbcWxvameugCllzV
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
jupik
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 834 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

Ten náš je Havran a Janek(Janko). Tušim že taky od Kozáka. Sázený v lednu, mořený sulkou. Loni hnojeno jen zeleným hnojením, předtím tam byla červená řepa. Slunce celý den až cca do 16/17.hodiny
Kouťák píše: 23 čer 2024 15:40 Každý zde víte,že já nezahrádkařím,ale" blbnu".Již asi 4 roky mě zajímá česnek.Jsme 3 kamarádi a můj bratr,kteří se snaží vypěstovat pořádný česnek.Navzájem si nosíme česnek na ochutnání.Už jsem sem psal,že stále hledám odrůdu,kterou jsem pěstoval za mlada,ale bohužel,zatím jsem jí nenašel.Letos pěstuji 5 odrůd česneku:Havran,Janko,Rusák,Rusínka a Český paličák.Zatím ho mám v zemi,ale už jsem tento týden od každého vytrhl ten největší.Test proběhl za účasti bratra a kamaráda.Mé zjištění je,že ani jeden není to, co jsem dřív znal,tedy chuťově.Rusínku,Janko a Havran jsem si objednal od Kozáka.To samé udělal jeden z kamarádů a a objevilo se mu na stonku to samé,jako na fotce Františky.Další kamarád tento česnek dal na Mikrobiologický ústav u nás a výsledek byl ten,co jsem napsal.Deformace v důsledku šlechtění.Mé pokusnictví nezná mezí a tak se ptám:Kdo má normální chuťově perfektní česnek a ne to,co se prodává.Když vidím česnek Jupíka,tak mě zajímá odrůda a její původ.Jupíku prosím,prosím.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak česnek dnes sklizen. A spokojenost. :vytlem: :andel:
Přílohy
20240630_122129.jpg
20240630_122139.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2998 poděkování
Dostal poděkování: 6139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Koukala jsem na náš česnek a my máme ještě čas. Některý má 6, některý dokonce 7 listů zelených, takže musíme počkat a doufat, že se sklizně dočká ve zdraví… :andel:

Jani, krásné to máš!
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Česnek visí, a nejméně měsíc i déle, dle toho jak budu mít čas, i viset bude. :usmev:
Stodola je naprosto k nezaplacení.
Přílohy
IMG_0965.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nabízela paní ze sousedství, že má velký přebytek česneku. Že ho dostala od svojí příbuzné z Ostravska, které se kůlnou prohnala voda, ale že v tom nestál. Že by ho napřímo nejedla, ale jako sadbový by měl být dobrý… tak jsme se domluvily, na směně za hořkou čokoládu, tak jsem jí k tomu nabalila ještě tašku domácích produktů a poslala muže… ten přijel s cca 50 stroužky… tak jsem si říkala, jak má každý jinou míru. Čekala jsem třeba pár kilo… ale tohle ne :blazen: tak budeme muset dokoupit.

Ale prý podle lunárního kalendáře sázet nejlíp dnes nebo ve čtvrtek.
Augenblick
Dal poděkování: 2330 poděkování
Dostal poděkování: 2345 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

To rozhodně, ale musí to být za úplňku a záhon musí být rozhrabán netopířím drápem a postříkán krví čerstvě podřízlého kohouta :usmev:
Myslím že bude stačit, když teplota delší dobu bude pod 8 stupni a nebude to liché úterý.
Tykat, díkes ....
Františka.
Dal poděkování: 5113 poděkování
Dostal poděkování: 4106 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Takže přezdívka bude sázet česnek? Proto zařízla kohouta? Teď asi shání netopýří dráp, jenže netopýři už spí v jeskyních, tak jestli nemá nějaký od minulého roku, zabila kohouta zbytečně. Není nějaká rovnocenná náhrada?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Někdo na to věří, tak jsem to napsala.

Měli jsme stařičkou sousedku kdysi na chalupě ve Šluknovském výběžku a ta dělala všechno podle postavení hvězd.
Těžko říct, jestli jí to bylo k užitku, ale měla se čeho držet. Pro mě je to jako víra v Boha. Taky vám nikdo neřekne, jestli by se ty věci staly jinak, kdybyste se nemodlili… ale kdo věří, modlí se a věří, že pro to udělal maximum a třeba má pak lehčí spaní :promin:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nejde o věření, ale o vědomí. My víme, ne jen věříme, v tom je rozdíl. Ptáme se, dostáváme odpovědi a pomoc.
Ta Vaše sousedka k tomu potřebovala znát hvězdy a jejich pravidla. To moc lidí nezná, tak se řídí jen vlastním názorem , co jiného zbývá :nevim: .
čtenářka
Dal poděkování: 1629 poděkování
Dostal poděkování: 672 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Tak pozdě jsem česnek ještě nesázela (včera), ale dřív mi to nevyšlo :stydim: je to sice jen 50 kousků- víc místa není. Mám radost :usmev: . Sázím část své úrody už asi 25 let a nechtěla bych o něj přijít. Škoda, že nevím, co je to za odrůdu.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Čtenářko, buď v klidu, my ho ještě v zemi nemáme :vytlem:

Bohužel jsem mizerný pěstitel česneku.
Ikdyž záhony střídám a před sázením stroužky moříme, tak i z loni nakoupené sadby vzešly sice nádherné česneky (tak, jako i z naší sadby), ale bohužel v dnešní době už je půlka česneků úplně nepoužitelná. Viz foto.
Skladujeme nejdřív venku a po zaschnutí přemísťujeme domů, na půdičku, kde je tma, sucho a kolem 23 stupňů celoročně. Nevím, jestli je problém ve způsobu skladování… každopádně rostliny v zemi prospívají a úroda bývá pěkná… nevím, v čem je problém. Leda by zem už byla něčím promořená… :nevim:
Přílohy
IMG_6954.jpeg
čtenářka
Dal poděkování: 1629 poděkování
Dostal poděkování: 672 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

23st. mi přijde moc teplo, já ho mám od sklizně do jara v kůlně, kde i mrzne. Vydrží skoro až do května- to ho tak akorát spotřebujeme.
Zkus ho nasázet příští rok v listopadu a mělo by se mu dařit lépe.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já právě myslela, že se říkalo, že dřív visíval nad pecí, s cibulí… tak ho mám doma.
Ještě ho můžu skladovat ve sklepě (suchém), kde jsou brambory a kompoty a tak.. ale tam právě bývá až k nule, když jsou velké mrazy (letos ne :blazen: ).
Tak to můžu zkusit.
My tu první půlku zimy se sadbou nestíháme :otraveny: Listopad je asi moc brzy a moc teplo, ne..?
Profesor1
Dal poděkování: 4112 poděkování
Dostal poděkování: 4439 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Sazim v těchto dnech, ale jen po troškách. Přes svátky bylo zamrzlé moc a teď je zase bláto moc. Věřím že zítra ráno bude ok. Má být v nocí mírně pod nulou, tak snad už ho dosázíme.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nojo! Ty Tvoje lány! :blazen:
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Prdlajs, na lány jdou ty jiní.
Přílohy
IMG_20250111_083727.jpg
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
jupik
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 834 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

My ho dávali ve čtvrtek. Část naše sadba, část koupená. Visí mi od sklizně venku pod střechou, normálně použitelnej, cibuli mám taky tak. Česnek nemá teplo rád, mám zafixováno
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Teď se mi krásně prolnula dvě vlákna jako svědectví o životě jednoho muže :vytlem: . Tady Profesor sází česnek a ve vaření na něj dostal chuť a udělal si česnekovou pomazánku. Kdyby se malochov zachoval budoucím generacím, mohly by z něho čerpat jako archeologové, aby zjistili, jak se dnes žilo.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Sázení ten absťák možná podpořilo podvědomě :vytlem:
Foto jako důkaz, že od podzimu těch vhodných dnů k sázení moc není. Jak se ten jeden vhodný den propásne, tak se musí pak zase třeba měsíc - dva čekat.
Přílohy
Dneska už by to nešlo
Dneska už by to nešlo
Odpovědět