Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3078 poděkování
Dostal poděkování: 6205 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Hhippie »

Ty kráso! To je macek! :souhlas:
Já plánuji každým dnem ty naše uřvané obludy od domu přemístit do stáda. Jenže tam budeme moct krmit jen 2x denně, tak to oddaluji, jak to jde.. ale už mě děsně vytáčej, jak řvou, jakmile se objevíme mezi dveřmi. Na zahradě se dělat nedá, protože se nehnou od vrátek a řvou a řvou.. to mě děsně nervuje. Jsou čerstvě dvouměsíční, tak už to krásně zvládnou s příkrmem jen 2x denně. Stejně se už dost napasou - mají 3x denně 350 ml a stačí jim to.. :nevim: a být ve stádě jim jen prospěje! :souhlas:
Musíme si někdy naplánovat návštěvu severu, abychom zajeli vás pozdravit v tom vašem království :andel:

Letos ani nevím, jak bude moje Tour de farm… tak zajedu třeba jen takhle bodově za “vyvolenými” :vytlem: máš radost, žes byl vyvolen? :vytlem: :blazen:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak hele dnes opravdu ale veliké překvapení :vytlem:
Kolem desáté dopoledne jsme na pastvině našli dvouletou jehnici ehm bahnici s dvěma jehňátky 🥰
ovečkou a beránkem. Jedna placenta už vyšla, druhá cca za deset minut. Domnívala jsem se, že nám beránek připustil jen jednu bahnici, ta měla trojčata v polovině února. :vytlem: nejstarší vůdkyně je bez jehnat a bez příznaků, a černá koncem dubna pošla na pastvině. Tak kdoví proč.
Ale toto bylo obrovské překvapení,radostné. Na letních pastvinách jsme nikdy nebahnili, tak uvidíme co liška, krkavci, co mouchy, nikdy jsme takto pozdě nebahnili. To jsou věci. :andel: Tak hlavně zdravíčko pro všechny. A první rychlá fotka z rána.
Přílohy
IMG_0816.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jani, to jsou fakt překvápka! :))

Tak ať se všem daří :mrk:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky Veru, my tedy víme kdo je tatínek, na rozdíl od Augenblicka, plemeníčka jsme porazili až někdy během dubna, ale mysleli jsme si, že je po prodělané nemoci, zřejmě horečka nějaká na počátku zimy, i mu pak padala srst, neplodný, že zřejmě jen připustil jednu bahnici, hned jak k nám přišel v půlce září a pak už nic. Ta rodila v půlce února. Chtěla jsem si ho nechat, byl takový menší a nijak útočný na nikoho, takže do konce dubna jsem stále ostatní holky kontrolovala, zda nemají příznaky blížícího se porodu, ale nic. Tak jsme usoudili, že je už neplodný. V květnu a červnu jsem už na letních pastvinách nekontrolovala, a tahle jehnice bahnice, má dlouhý ocas, je už i dost od zářijového střihu zarostlá, nevšimli jsme si ničeho, i když chodíme na ně kouknout i dvakrát denně. Takže opravdu veliké překvápko. Mám z nich radost. 😍
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je to ono. Že si poradí i bez nás! :vytlem:
Když se blíží porody a my chodíme koukat dvakrát denně pod ocásky… tak si musejí ovce klepat na čelo :blazen: stejně to nakonec přijde, až to přijít má, a ne všude se podaří vše zachránit nebo opečovat… :promin:
Takže super, že se takhle krásně postarala, jehnice. Sice budou pozdější, ale stále na trávě, tak je určitě dobře odkojí a vše bude ok :mrk:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Máš pravdu. :))
Já jí kontrolovala do konce dubna. To už byla tři a půl měsíce v jináči. :vytlem: A nic, vemínko nic, nikde nic. Tedy byla macatá, ale to ona byla vždycky žravá. Právě jsme si říkali, že už měla na konci unora dva roky. A tak co s ní, kdy nezabřezla. A hele ona jo. 😀
Takže nyní je naše stádečko ve stavu stará vůdkyně, to je letitá suffolka, moc hodná, dala hodně jehnat, ale letos opravdu zřejmě nic, včera jsem jí prohlížela. Ta to má na dožití. Pak bílá kříženka, která má trochu původ u Hippie, ta má letos trojčata a předloni měla jedno, a to je matka červnových dvojčátek letošních. Pokud bude vše oki, necháme si malinkou jehničku doma. Stav čtyři dospělé ovce nám vyhovuje.
Ale to předbíhám, protože jak praví souseda: dokud nejsou plné sklepy, mrazáky a lednice, nic není jisté. :)) Takže dokud není podzim, a v ovčíně nestojí čtyři dospělé ovce nic není jisté. Vlastně ani zítřek ještě není jistý. Život je pestrý a krásný.
Františka.
Dal poděkování: 5241 poděkování
Dostal poděkování: 4221 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Máte krásný nečekaný dárek. Fotka s jehňátky je moc pěkná. Beránka jste podcenili, asi se choval moc decentně. Nakonec tahle ovečka taky.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já budu letos také bahnit nadvakrát. Sice plánovaně… ale neplánovaně :promin:
Rozhodla jsem se připustit dvě mladé bahnice, kterým se na jaře nezadařilo odchovat. Obě jsou viditelně březí, termín porodu koncem srpna.
Tak jsem zvědavá, co to udělá s kondicí. Teď jsou moc hezky kulaté - jak nekojily, tak si myslím, že nejsou tak vyčerpané, tak by to mohly zvládnout. A jsou mladé, tak si to troufnu. U středně starých a starých bych si to netroufla. Ty jsou rády, že odchovají a ukojí na trávě… a v říjnu pak půjdou k beranovi znovu na tradiční termín. Tak jsem zvědavá. Prostě je to zkouška, zda to takhle jde dělat nebo ne. Nejsem zastánce toho, mít berana u asezonních ovcí stále a jen z nich tahat jehňata… ono se to člověku vrátí na nekvalitních odchovech a vyšší smrtnosti, bych řekla… nebo musí mít k pastvě i pravidelný příkrm… tak jsem prostě zvědavá, jak to bude tady. Celkově stále bojuji s kondicí ovcí - zdá se mi, že jsou hubenější, než bych chtěla, přestože se zdá, že letos je co žrát… ale dokud kojí, tak jakmile nejsou na totálně super pastvě, tak scházejí… teď mi dožírají louku, člověk by řekl, že je tam ještě trávy dost, a ovce přesto nevypadají bůhvíjak… prostě chrti, no :promin: tak budu brzy zas přehánět :nevim:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky. Podcenili,ano, ale ta oplodnovací pauza byla veliká, čtyři měsíce. Obvykle je mezi zabřeznutím pauza nanejvýše tři týdny. Fakt jsem si ho chtěla nechat, manžel ho chtěl porazit už v lednu, ale já stále vyčkávala až do dubna. Byl hodný, menší, nijak si nevšímal bahnice ani jehnat trojčat, když jsme je vypustili z choulu. A přede mnou spíš prchal. To se mi líbí. No jo no.
Dopoledne jsem byla na kontrole, vše je v naprostém pořádku. Jehnátka jsou krásná.
https://youtu.be/ndkQEgjcXxQ?si=oqjZKmqGazThyQGl
My máme tlustošky, Veru, doporučuji ti ty pšeničné otruby, jak radila Františka.
Přílohy
IMG_0823.jpeg
IMG_0819.jpeg
IMG_0820.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tady jsou trojčata s matkou. Jehnička má hezky kreslenou hlavu. Jeden beránek je trochu menší, čistě bílý. Druhý je kus. A má skvrnu na boku.
Přílohy
IMG_0825.jpeg
IMG_0822.jpeg
IMG_0821.jpeg
IMG_0839.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Krásné je máš :mrk:

Nojo, jenže přikrmovat jádrem extenzivní plemeno v pastevní sezóně, to už je fakt na pováženou, jestli se na to nevykašlat :ajeje: ony jako nejsou žádné kostry, jen já bych si je dokázala představit macatější. Ale to je pořád dokola - na to mám špatné plemeno, tyhle nijak macaté nebude. Stejně, jako člověk nepotká oplácaného greyhounda :vytlem: stejně jako ve stádě Františky nebo Jupíka bude na prstech jedné ruky produkčních koz, co jim nelezou kyčle :nevim: těžko srovnávat s burkama :vytlem:
Jsem spokojená, jehňata rostou krásně. Za cca 10 dní by měl dorazit šlechtitel na tříměsíční vážení, tak pak čísla ukážou. Ale letos mi přijdou jehňata v hodnotách hodně vyrovnaná :souhlas:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak otruby nejsou jádro. Myslela jsem přikrmit ty nově připuštěné jehnice, bahnice. Jen pro kondici. Nejsou to masňačky.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ty jsou zrovna ve skvělé kondici :souhlas: to leda až budou kojit. To v zimě dělávám, že jim přidávám, alespoň symbolicky, jádro, než je vypustím na trávu.
Prostě to bude úplně jiný režim, než jsme zvyklí. Vyzkoušíme, uvidíme :promin:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jsem zvědavá, jak se Vám to osvědčí. V srpnu rodit a v říjnu k beranovi se mi zdá moc po sobě, protože budou krmit mladé nejspíš nejmíň do listopadu a už si neodpočinou, protože hned bude následovat období, kdy budou potřebovat výživu na růst plodu. Ale o tom taky přemýšlíte a zkoušíte. Úmyslně bych to nedělala, protože s tím mám zkušenosti, ani u mladých zvířat. Stane se to občas a nevidím v tom žádnou výhodu. Neušetříte nic. Ale třeba to vyjde dobře, já jen tak uvažuju podle svých zkušeností.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Koncem srpna, píše Veru, budou rodit. Pak nejméně 4 měsíce kojit. To mi připuštění vychází na leden a další porod někdy v červnu?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Píše, že k beranovi půjdou v říjnu. Asi aby byly všechny ve stejnou dobu.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Hmmm aha intenzivní chov asi
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

Letos ty příspěvky nějak flákám, takže takové drobné ohlédnutí za letošními porody, jak říkám, u zvířat není člověk nikdy chytrý a celý život se pořád učí, takže letošní rok a porody si pro nás připravily takové věci, které absolutně neodpovídají chovatelským příručkám a poučkám, tedy ovce, které v době zapouštění byly v dobré kondici, tak nakonec většinou měly jedináčky, naopak ovce, které jsem nechal víceméně na poslední bahnění a ta kondice už nebyla taková, tak ty si pořídily dvojčata, spíše trojčata, což se na nich docela podepsalo, zároveň bych řekl, že i ta mírná zima ovcím příliš nenahrála, jelikož místo toho, aby stály u krmelců a žraly seno a senáž, tak cestovaly po pastvině a hoblovaly trávu, která tam stejně ale skoro žádná nebyla, výsledek byl takový, že ovce do porodů nevstupovaly zrovna s ideální kondicí, takže jsme si užili drobounká jehňata, ovce neoplývaly nějakým zázračným množstvím mléka, nicméně jsme nakonec vysloveně při porodech přišli jen o jedno jehně, spíše bylo více úhynů až posléze, řekněme v prvním měsíci života a to z mnoha důvodů, prostě se to nějak sešlo, konečná bilance je tedy nějakých 112 prozatím odchovaných jehňat od 67 ovcí, což nakonec není taková bída, už druhým rokem se ukazuje jako dobrá cesta křížení zwartbles+charollais,
IMG_20240630_083506.jpg
bezproblémové porody, dobré osvalení, odchov nějakých 200%, takže nejspíš dojde k rozšíření o další ovce zwartbles, pastvy prozatím přiměřeně, takže jehňata celkem dobře prospívají a tak se najdou i jedinci úctyhodné velikosti, vzhledem k tomu, že nejstaršímu jehněti je 80 dní
IMG_20240630_091817.jpg
Jinak seno usušené a pod střechou, nějakých 100 balíků ze 7 ha, což je asi o polovinu méně než minulý rok, ale ten byl extrémní, spíše jsem se navrátil k výnosu z let předešlých, seno zmoklo jednou, ale jen cca 1 mm, což je skoro nic, navíc tady v okolí nebyl skoro nikdo, koho znám, kdo by usušil bez dešťové přeháňky, vypadá to, že by mohly být i nějaké otavy a kdyby náhodou ne, tak zásoba na zimu je dostatečná, nyní mě čeká rekonstrukce salaše, když nezapomenu, tak časem přihodím i nějaké fotky.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky Berry 😍
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

V letošním roce se u nás projevuje oteplení a vysoká vlhkost tím, že všude jsou mraky komárů, kteří tu dříve nebyli vůbec. Je také vysoké množství much a ovádů všeho druhu. Tak jsem byla v obavách o zadní konec :vytlem: bahnice, v tomto horku po porodu, ale velmi rychle se zčistila, nepozoruji žádný výtok, ostříhala jsem jí pěkně ocas, i kolem zadku, nevidím nic. Nemá průjem. Ale sledovat nepřestanu, představuji si, jak mouchy nakladou larvy a z nich se pak vylíhnou červi……😱 také jsem se obávala o jehnátka, jak je seštípou muchničky a komáři. Ale zatím vypadají velmi dobře, rostou, už jsou těžká, beránek byl kostnatý a pěkně se obalil. Žádné štípance jsme na nich nenalezla.
V případě jejich matky se projevují výborné zděděné mateřské vlastnosti. Její matka má letos krásná trojčata, všechny uživila sama skoro bez mojí podpory, bylo složité přikrmovat jen ji, ostatní mašiny bez jehnat jí všechno sluply, beránci by se už dali porazit a jehnička je velmi pěkná. Vlastně k tomuto.
V pátek jsme vzali motůčko a jeli cestou necestou na letní pastviny přestěhovat beránky. Lesem přes kořeny, přes dvě strouhy, vysokou trávou, prostě terén. A zpět je do kopce. Beránky jsme chytli svázali, naložili do kolečka, ještě horem zabezpečili, a velkého békání celého stáda, jsme je odvezli. Musím říct, že zpáteční cesta terénem do kopce s naloženou velkou živou váhou proběhla naprosto bez potíží.Manžel je motůčkem nadšen. Odejmutí beránků kterým je čtyři a půl měsíce se nedá provést nějakým odvedením, vyšilují všichni totiž. Svázání a odvezení je nejrychlejší i když to rádi neděláme. Nyní jsou a budou v sadu u domu, který mají za úkol vypást, a časem se k nim přidá čistý mladý texel, kterého jsem si už objednala. Doroste a koncem září se zapojí do stádečka bahnic
Přílohy
IMG_0870.jpeg
IMG_0869.jpeg
IMG_0867.jpeg
IMG_0865.jpeg
IMG_0864.jpeg
Odpovědět