Letos ty příspěvky nějak flákám, takže takové drobné ohlédnutí za letošními porody, jak říkám, u zvířat není člověk nikdy chytrý a celý život se pořád učí, takže letošní rok a porody si pro nás připravily takové věci, které absolutně neodpovídají chovatelským příručkám a poučkám, tedy ovce, které v době zapouštění byly v dobré kondici, tak nakonec většinou měly jedináčky, naopak ovce, které jsem nechal víceméně na poslední bahnění a ta kondice už nebyla taková, tak ty si pořídily dvojčata, spíše trojčata, což se na nich docela podepsalo, zároveň bych řekl, že i ta mírná zima ovcím příliš nenahrála, jelikož místo toho, aby stály u krmelců a žraly seno a senáž, tak cestovaly po pastvině a hoblovaly trávu, která tam stejně ale skoro žádná nebyla, výsledek byl takový, že ovce do porodů nevstupovaly zrovna s ideální kondicí, takže jsme si užili drobounká jehňata, ovce neoplývaly nějakým zázračným množstvím mléka, nicméně jsme nakonec vysloveně při porodech přišli jen o jedno jehně, spíše bylo více úhynů až posléze, řekněme v prvním měsíci života a to z mnoha důvodů, prostě se to nějak sešlo, konečná bilance je tedy nějakých 112 prozatím odchovaných jehňat od 67 ovcí, což nakonec není taková bída, už druhým rokem se ukazuje jako dobrá cesta křížení zwartbles+charollais,

bezproblémové porody, dobré osvalení, odchov nějakých 200%, takže nejspíš dojde k rozšíření o další ovce zwartbles, pastvy prozatím přiměřeně, takže jehňata celkem dobře prospívají a tak se najdou i jedinci úctyhodné velikosti, vzhledem k tomu, že nejstaršímu jehněti je 80 dní
Jinak seno usušené a pod střechou, nějakých 100 balíků ze 7 ha, což je asi o polovinu méně než minulý rok, ale ten byl extrémní, spíše jsem se navrátil k výnosu z let předešlých, seno zmoklo jednou, ale jen cca 1 mm, což je skoro nic, navíc tady v okolí nebyl skoro nikdo, koho znám, kdo by usušil bez dešťové přeháňky, vypadá to, že by mohly být i nějaké otavy a kdyby náhodou ne, tak zásoba na zimu je dostatečná, nyní mě čeká rekonstrukce salaše, když nezapomenu, tak časem přihodím i nějaké fotky.