Domácí senáž, siláž

chov ovcí a koz...
Františka.
Dal poděkování: 5282 poděkování
Dostal poděkování: 4252 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí senáž, siláž

Nový příspěvek od Františka. »

Ale když už se jednou zabalí, nic v něm nevyschne ani se "nevypotí" (to je ale pitomý název v této souvislosti). Mohlo by to jít u volného sena, ale v upěchovaném balíku ne. Možná některá zvířata mají problém s novým senem, ale kozy určitě ne a u ovcí to Augenblick taky tak vidí, jak jsem pochopila, i když tady jde o senáž. Není to zapařené seno. Kdyby bylo problematické, asi by ho nežraly nebo neochotně. Ani pro všechny koně neplatí, že se musí čekat na to "vypocení" :blazen: .
PavelIV
Dal poděkování: 5941 poděkování
Dostal poděkování: 3495 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Ono v tom balíku není všechno stejně vyschlý a ta vlhkost se po tom balíku rozloží časem rovnoměrněji než v době lisování. Aspoň já to vypocení tak chápu
:PavelIV:
andre.marek
Dal poděkování: 1196 poděkování
Dostal poděkování: 1434 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Vždycky jsem se toho hrozně bál a všechny varoval, že musí minimálně 6 týdnů čekat. Loni jsem nějak špatně vycházel se senem a konzultoval to tady někde a více lidí mi psalo že bez problémů krmí. Letos jsem první seno (různé malé kousky na zahradě mezi stromy) schovával necelé dva dny po posečení před deštěm na vozík pod střechu a protože pořád pršelo a neschlo, začínalo to zespoda nebezpečně chytat plíseň. Proto jsem ten dobrý zbytek hned začal krmit - poté co to cca týden, deset dní leželo netknuté na tom vozíku. V podstatě to bylo pořád ještě trochu mokré, něco mezi trávou a senem. Zpočátku jsem dával jen jednomu kotci, pak postupně všem, kromě mladých do 14 týdnů věku (ti jsou přece jen dost hákliví). Vůbec žádnou změnu jsem nepozoroval (kromě většího vlhka v kotcích). Ke konci už bylo hezky, tak pak už to bylo normální čerstvé seno. A všechno jsem to rovnou zkrmil.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3116 poděkování
Dostal poděkování: 6247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Super, žes to takhle spotřeboval a nic se nestalo. Já bych se bála.. :nevim:
Kdybych neměla východisko, asi bych radši koupila loňské, než by bylo možné krmit letošní, ale ty 4 týdny se snažím dodržet.
Člověk ví prd, co je uvnitř, a než riskovat zdraví svých zvířat… u sena vlastního, když člověk ví, co vyrobil, je to určitě jiné.
Taky bych se nebála toho ručně dělaného. Ale nakulit balík bych si prostě nelajsla :promin:
Zrovna jsem se dnes byla kouknout na další seno. Jak jsme tu na tom vápenci a častém suchu, na loukách co nejsou udržované jako louky na sena s dosevem, atp., stojej za starou belu. Jenže kdybych dovážela z větší dálky a doufala, že bude lepší, tak se nedoplatím… takže nakonec koupím dvě vlečky toho, co je a nazdar :nevim: Koním je to jedno a ovce holt zas ke konci březosti a po porodech přikrmím jádrem. Nevím, jak jinak to řešit. Jsem ráda, že zvládl v tom letošku udělat slušná nepropršená nepřerostlá sena :souhlas: myslím, že u nás letos bude zelené seno fakt rarita. Už měsíc prší velmi často. A někdy i velmi vydatně. Na to mě překvapuje, že tráva neroste, jak bych očekávala, při této zálivce.. já si prostě myslím, že jsou ty porosty už děsně poškozené těmi suchy pořád a kdo nepečuje (což není sranda, když většinu let je sucho a ikdyby zasel, nic nevzejde.. :nevim: ), tak má tu hmotu mizernou prostě.. :nene:
… tohle byla včerejší půlhodinová průtrž…
Přílohy
IMG_4934.jpeg
IMG_4935.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
andre.marek
Dal poděkování: 1196 poděkování
Dostal poděkování: 1434 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Testoval jsem to postupně. První jeden kotec, když byli dva dny v pohodě, tak cca polovině králíků, pak ten zbytek. Ještě navíc jsem mezi tím odjel na dovolenou a krmil mi někdo jiný. Naštěstí vše v pohodě. Kdyby mi to někdo vyprávěl před rokem, klepal bych si na hlavu a tvrdil že bych tak v životě nekrmil. Ale bylo mi líto toho materiálu a nevím co bych s tím dělal jiného. V tom letošním květnu to prostě jinak nešlo. Kdybych to nezačal krmit a tím pádem zmenšovat vrstvu na vozíku, vyhodil bych to všechno komplet. Takhle to bylo skoro na měsíc krmení. On ten vozík byl krapet větší :)) 4,5*2,5 metru, Hhippie ví :vytlem:
Františka.
Dal poděkování: 5282 poděkování
Dostal poděkování: 4252 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, nevím, jak u Vás, ale tady právě ty pozemky, které jsou chudé a dávají málo trávy, mají nejchutnější a nejlepší sena. Kde je krásná hustá tráva, je to většinou jen tráva bez bylin a širokolistých rostlin a to je nudné krmení, které žerou z nutnosti, i když prý je třeba srha velmi výživná. Jenže je tuhá a asi nemá dobrou chuť, takže jí stejně sežerou málo a výživa je nevyužitá. Právě srha dost často dosévá, protože vydrží sucho a rychle roste. Zazelena ji kozy nežerou vůbec, čuchnou a jdou dál.
Blbé je, když je v senu moc stařiny třeba při prvním sekání po několika letech. Možná jste myslela takové.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To ne. On to seká každoročně. Ale na první pohled pěkná louka, ale když člověk vrazil ruku do balíku, chybějí takové ty měkké širokolisté listy, naopak je to tvrdé seno z ostřic typu ostřice, kavyl, kostřava… :nevim: prostě vápenaté ne moc výživné louky, no.. :nevim:
Ale bylinky v tom jsou, to je fakt.
Výhoda těchhle sen je zas ta, že to nejsou 1,5metrové vyběhlé slamnaté klacky květů trav, které těm zvířatům taky nic nedají…
Ale právě se trápím tou výživností těchhle “chudších” travin. Ale nevím o tom lautr nic. Jen na mě prostě působí, že toho moc nedají. A taky že se to nežere bůhvíjak dobře, oproti měkkému senu… ale já už skoro odvykla od kvalitního sena. Nejsme v podhůří, využívám místní možnosti… :nevim:
Také jsem ráda, že tenhle zemědělec nezvyšoval cenu o mnoho. Jsme na 600 Kč za krásně utaženou 150! Tu mají moje ovce skoro na 3 týdny! Tak to je zas taky výhoda. Sice se s tím ručně blbě manipuluje, ale zas to vydrží! :souhla:

Andre: jo, je nádhernej! A ta kára-kráva taky! :srdicko:
Augenblick
Dal poděkování: 2460 poděkování
Dostal poděkování: 2469 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Nenašel jsem kvůli počasí odvahu na seno, tak jsem seknul hektar jetelotrávy na senáž. Bylo toho 148 balíčků :blazen: Zítra seknu další na senáž a pak už to vypadá podle předpovědi na sena..
IMG_20240714_130536726_HDR.jpg
Tykat, díkes ....
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Nemůžeš seknout a pak se podle počasí uvidí? :))
Tady to tak dělají sousedi, co mají lis s baličkou. Ale oni dělají takovou sušší senáž, ale voní hezky
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

No to už mě taky napadlo :usmev: ale mám vyzkoušeno, že když je ten materiál sušší, tak to má tendenci plesnivět. Mokrou mám na jistotu. Asi je to lisem, že tu sušší tak neslisuje a je tam hodně vzduchu.
Tykat, díkes ....
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Včera 255 balíčků senáže jetele z plochy 1,4 ha. 10,2 tuny materiálu. Je to druhá seč, při první bylo něco kolem 13 tun a ještě jedna seč by měla být. Do teď jsem jetel neměl tak na to koukám jak péro z gauče :vytlem:
Tykat, díkes ....
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

To bude chtít zvětšit stádo nebo možná lepší prodávat krmení, po loňské abnormální sklizni sena jsem zjistil, že prodat pár desítek balíků sena je lepší záležitost než běhat kolem zvířat a pořád něco řešit.
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2241 poděkování
Dostal poděkování: 4930 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Jen ty zvířata musí někdo držet :ajeje: aby bylo komu prodat
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Berry, kamarád velkochovatel to taky říkal. Sice má k ovcím i krávy. Ale u nich je většinou dost hmoty i v suchých rocích, takže je schopen dobře prodat kdykoli… a tak se před asi 3 lety zamýšlel, že kdyby ho ta zvířata nebavila, daleko jednodšší by bylo dělat jen seno, senáže.. :nevim:
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Tohle mě právě vrtá hlavou, co dál..ovce dojím, tak toho času na další zvířata moc není. Ani né kilák od baráku mám 3,5ha louku. Dvě tři kravky bych tam upás, ale je to další starost. Nebo bejčky na výkrm?Ovce tam kvůli vlkovi nedám. Na druhou stranu mám min. 100 balíků 120cm na prodej a nic moc se zatím neprodalo. Malý balíky sena a senáže se zatím vždy prodaly v senáži mám cca 700 balíčků... a další se ještě budou dělat.Tak se uvidí. To je takové přemýšlení na zimu, co dál :usmev:
Tykat, díkes ....
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

Mám tu volný čtyři poníky, dvě jalovičky a kdybys chtěl tak dám i tři býčky :vytlem: výměna za seno možná :souhlas:
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Jen blbni ! Jsem chytlavej :vytlem:
Tykat, díkes ....
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Dextří bejčci jsou levný, zase toho na nich tolik nevyroste, ale vlk by si na ně asi troufnul. Ale kdybys potřeboval víc dobytčích jednotek, tak ideál.
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

Jsou levnější protože jsou menší :mrk:
ve dvou letech 300/350 kg živí tele, o hovězí je asi největší zájem , já mám všechno odrohovaný a ochočený
Ale když dojíš tak Jerseyku bys mohl mít i u ovcí
Poníci jsou jen na parádu jako tahák na lidi, jinak na bobek
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Augenblicku - další zvířata, další starosti. Jak jsi řekl. Já myslela, že si chceš život zjednodušovat…

Jen zamyšlení - jestli jde o to, podržet si pozemek, protože z něj jsou dotace, nebyl by v okolí nějaký jiný zemědělec, který by si to chtěl sklidit a byl mu ten materiál k užitku…?
Odpovědět