Zelenina našich zahrádek, záhonů . . . ..

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 5709 poděkování
Dostal poděkování: 6293 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelenina našich zahrádek, záhonů . . . ..

Nový příspěvek od Jana P. »

Mám je i ve skleníku, okousávají kořínky všemu. Rostliny jsou pak menší a pomaleji rostou, přinejlepším. Zatím je netrávím, stejně by se přistěhovali ze sousedních zahrad. :smutek:
V předchozích zahradách jsem je neměla, nesrovnatelné. Ale co se dá dělat, vždycky na nás zbyde dost. :vytlem:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uwe
Dal poděkování: 523 poděkování
Dostal poděkování: 278 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Uwe »

Na pozemku co jsem si pronajal od obce je část, která je pro seno nepoužitelná, protože jsou tam nějaké divoké ostružiny, které odolávaly sekání a vůbec takové divné místo, tak jsem se nechal inspirovat, rozložil tam na kousek kartony, na to nějakou hlínu+rašelinu, zasadil na zkoušku pár sazenic ( kedlubny, cukety) co už neměly na zahradě využití a hle - zdá se, že na jaře budu záhony rozšiřovat :souhlas: Kedlubny už sklízim a cukety už cca 10cm a to jsem se s tím nějak nemazal :jakoby:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2998 poděkování
Dostal poděkování: 6139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Tak já už zase propadám panice…

Je vidět, že všemu prospívá, když je mokřeji… ale “čeho je moc, toho je příliš”…
Dnes jsem obešla zahrádku a sice rostliny rychle rostou, ale už se začíná ukazovat, že na to nejsou moc zvědavé, na tolik vody..
Cibule bych potřebovala sklidit, ale není kdy - zem je mokrá a každý den něco naprší… to by mi zas shnila! Ale už je polehaná, tak se bojím, aby tak jako tak nechytla… :plac:
Rajčata začínají mít problém. Dnes jsem je šla postříkat alespoň mlékem, ale za hodinu je to zas opršelo… marné.
Paprika, co zrála asi 3 týdny, ikdyž byla podložená, aby se neválela na zemi, shnila…
Hrášky některé taky divné a fazole jakbysmet, jedna okurka nějaká ožraná… achjo. Tak jsem zvědavá, co z toho bude… :nevim:
Přílohy
IMG_4842.jpeg
IMG_4843.jpeg
IMG_4847.jpeg
IMG_4849.jpeg
IMG_4857.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Každopádně ať to nejsou jen stížnosti:
Díky dešti vše děsně jede. Cuketky už začínají být, okurky kvetou, dýně i meloun se nějak vzchopily… fazole jsou nádherné a pořád věřím, že rajčata na záhoně nějaká budou - letos tam mám 6 keříků šlechtěných proti plísni, tak snad to dají! :ruzicka:
Jo a tavolníky, co jsem dostala skoro mrtvé, se taky většina chytla :souhlas:

Walliserská vlna vypraná deštěm, kolem dýně, je boží! :srdicko:
Přílohy
IMG_4848.jpeg
IMG_4853.jpeg
IMG_4850.jpeg
IMG_4855.jpeg
PavelIV
Dal poděkování: 5764 poděkování
Dostal poděkování: 3378 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Ty jo, zase tak daleko nejsme, za poslední týden 3,5 mm, asi v deseti přeháňkách. Na jižních svazích už země praská
:PavelIV:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru když se dívám na rajčata na první fotce, tak mi připadá, že trpí vysokým nedostatkem vápníku.Spíše než plísní. Listy se zdají oki, ale plody jsou velmi zasažené.
Co je to za odrůdu? Nějaká masitá bifteková?
Jinak různá poškození hmyzem a hnilobou či plísní jsou na přírodních zahradách běžná. Nedá se nic dělat. Zelenina i ovoce jsou jiné, než když se používají všelijaké chemikálie, pesitcidy a insekticidy. Jsou tam ztráty, někdy se i velmi zadaří jindy méně. Ale tato zelenina a ovoce jsou naprosto nenahraditelné. Pro zdraví. Jsem spokojena s čímkoliv mi vyroste a můžeme to sníst. Takže jíme co je a jsme štastní, že to máme. Nikomu nic neprodávám, protože neznalci se ofrňují. A jedí chemické koktejly , protože krásně vypadají. Takže pokud je přebytek podaruji lidi, kteří tomu rozumí.
A je vidět, že vy budete mít co jíst. 🥰
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Jani, to jsi hezky shrnula!

To černé rajče bylo jedno ze tří, co jsem zkusila nechat pod střechou ve velkém květináči. Takže to, že má něčeho nedostatek, je téměř jisté! Děkuji za odkrytí. Zkusím vymyslet, jak přidat vápník :souhlas: myslíš, že by šlo udělat nějaký roztok z mletého dolomitu? Ten tu mám. Nebo křemeliny..?

Pavle, my tu nemáme bůhvíjak podmáčeno. Ale skoro každý den něco skrápne… a to těm rajčatům a jiným na plísně choulostivým rostlinám prostě fakt nesvědčí.. :mrzimeto:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Z těch zasažených plodů nebude už nic. Já bych je otrhala. Dodat vápník v tomto případě se dá jen zálivkou na list. Kořeny ho rajče nepřijme. Je na to např. Tuhle wuxal https://agromanualshop.cz/wuxal-kalcium-250ml/
Nemám s pěstováním v nádobách moc dobré zkušenosti, mnoho povyku pro nic, bych to nazvala u mne.
Asi pokud dáš speciální rajčatový substrát, velké nádoby, hnojíš atd. Prostě se s tím crcáš. Tak se daří. Nevím. Letos mám už jen tři nádoby. Na záhonech pěstuji rezistentní odrůdy.
andre.marek
Dal poděkování: 1113 poděkování
Dostal poděkování: 1348 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Pěstuji rajčata v nádobách už asi 4. rok - vždy super. Letos poprvé u jedné odrůdy také pozoruji nedostatek vápníku - je to kombinace nevhodné odrůdy pro tento typ pěstování, vysokých rozdílů teplot noc/den a proto špatného příjmu vápníku + asi nedostatek v malém množství půdy.
Jak píše Jana - je potřeba postřik na list. Nic jiného nepomůže a již postižené plody je nejlepší hned vyhodit- nedozrají, začnou hnít a je to zdroj infekce - také letos ověřeno, zkoušel jsem, co budou dělat dál, ale už jsou pryč.
Kouťák
Dal poděkování: 8077 poděkování
Dostal poděkování: 4144 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Hhippie,viděl jsem to samé u kamaráda,který pěstuje jen ve velkých nádobách asi 12 l.Bílá vědra. Říkal,že to je ze substrátu,protože substrát je samá štěpka.Dolomitický vápenec tam přidává.Pěstuje takto každý rok a stalo se mu to pouze letos.Ve skleníku,kam substrát nedal,ale dal tam krtince s cereritem má rajčata nádherná.Mám také špatnou zkušenost se substrátama při přesazování a tak už nikdy substrát nekoupím.
Loni jsem neměl padaná jablka a tak jsem dal do skleníku trávu a na to zem která tam byla,prohodil cereritem a nyní nadzvedávají skleník.
IMG_6112.JPG
Uwe
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Uwe »

IMG_20240704_171658.jpg
Takhle se mi to líbí, víc plodů než listů :vytlem: Jen nevím co jsem to tenkrát koupil za odrůdu :nevim:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Krása! Už aby to i nám začalo růžovět! :srdicko:

Dnes jsme udali první 2 bedýnky. Zatím je nemám z čeho vyrábět.. :stydim: vypadají jako podzimní… jen k tomuhle byl ještě salát, ale až ráno před odjezdem utržený… :souhlas: A cukety mi teprv začínají a tyhle jsem vybarterovala za cibule :andel:

Cibule, šalotka, česnek, nové brambory, mrkev, cuketa, salát.
Letní skladba doufám, že bude: okurky, (rajče?), cuketa, brambory, cibule, česnek, mrkev, fazole… podle momentálního úspěchu pěstitele :vytlem:
Ale nejvíc se samozřejmě těšíme, že si zeleninu užijeme dosytosti my! :srdicko:
Ale upřímně… než se matlat s kečupem, radši udělám radost čerstvým a pošlu přebytky do světa…
Ale na co se opravdu moc těším, tak na cuketové saláty, co jsem objevila loni! Kyselý pikantní “Americký” - s kari kořením, a cuketový pepřák - ten neměl moc úspěchu jako zavařený, ale myslím, že to bylo hlavně kvůli použitému oliv.oleji, který zanechal pachuť. Jako čerstvý je famózní… :andel:
Přílohy
IMG_4895.jpeg
arus
Dal poděkování: 1744 poděkování
Dostal poděkování: 958 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Hipí, bedýnkování tě evidentně baví, myslím, žes našla dobrý způsob, jak spojit zábavu s užitkem. :ruzicka:
:arus:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jj, baví :andel: a pár tisícovek za sezonu navíc se taky hodí :souhlas:
Jen by to chtělo skleník… takhle je to děsně na chvilku.. a líp rozmyslet počty sadby. Příští rok musím dát víc česneku.
Poptávka je po všem, ale nemám plochu ani časovou kapacitu pěstovat toho víc. Jinak by to byl vcelku fajn přivýdělek.. :andel:
Uwe
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Uwe »

Hhippie, to vypadá luxusně :souhlas: K té výrobě bedýnek, myslím, že už jsem to sem někdy psal :nevim: , když potřebuju spáchat něco takového drobného, tak si zajedu do nedaleké prodejny dřevomateriálu a poprosím je o proklady. Používají na ně prkýnka podobná těm z kterých jsou vyrobené dřevěné bedýnky na zeleninu. Naložím si hromadu do kufru, dám jim "na pivo" a spokojení jsou všichni. Pro někoho odpad(vyhazují je), pro jiného poklad :souhlas:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Uwe, to myslíš, že bych si vyráběla bedýnky jako takové? V Lidlu mají krásné akurátní bedýnky z pevného kartonu, od zeleniny, a vzhledem k tomu, že tam stejně chodíme nakupovat, je to nejjednodušší řešení :souhlas: a věřím, že i zákazníkům to vyhovuje. Je to jen jednorázový (recyklovaný a recyklovatelný) transportní obal. Bedýnky dřevěné bychom si museli nějak předávat a myslet na ně a to by byla starost navíc.. :stydim:
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

IMG_20240706_184319.jpg
Letos je hodně ostružin,taky to tak máte?
Přílohy
IMG_20240706_184337.jpg
IMG_20240706_184355.jpg
Františka.
Dal poděkování: 5113 poděkování
Dostal poděkování: 4106 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Já ne. Důvod: letos zasazené zahřížené ostružiny slouží k léčení kozla a kozy, kteří je mají volně k dispozici. Stejně bych letos nečekala žádné plody a i po okousání rostou a obrážejí pruty dobře, tak si s tím hlavu nelámu a jsem ráda, že jim chutná. A Vám ať taky chutná :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Arus, u nás také ostružiny obsypané. Ale mám pocit, že zrovna ostružiny nikdy pořádně nedozrají. Buď jsou kyselé nebo zplesniví :nevim:
Letos se nedaří malinám. Ale myslíme si, že je to prostě kvůli tomu, že jsou podryté hryzci :plac: maliny rostou jen jako keř, ale už nemají sílu plodit pořádně… nasadí, ale nedozraje to a uschnou.. :plac:
arus
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Malin jsme měli taky hodně, ale už končí.
Odpovědět