Léčba hluboké rány

Tělesné i duševní
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2841 poděkování
Dostal poděkování: 5889 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Léčba hluboké rány

Nový příspěvek od Hhippie »

Navazuji na téma v “Nedaří”.
Jak si léčíte hluboké řezné rány, aby se co nejdřív zatáhly a srostly? Každý máme jistě jiný způsob..
Upřímně vždycky balancuji na tom, zda jít cestou klasické farmacie, přírody nebo jejich kombinací.. když mám něco obyčejnějšího nebo když mě podpoří doktor, tak ráda sáhnu po bylinkách. Ale když je to něco, z čeho mám respekt, tak jdu radši konvenční cestou…
A druhá věc je, že to hodně krvácí a když to vymáchám v nějakém řapíku nebo heřmánku, zas se rozmáčejí slabé vrstvy strupu a zaschlé krve a rozkrvácí se to znovu… :mrzimeto:
Takže díky za vaše zkušenosti. Představte si prostě hlubokou ránu v nejsilnějším místě bříška prstu, způsobenou hodně ostrým nožem třeba..
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 637 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Léčba hluboké rány

Nový příspěvek od Vedra »

Něco co udělá krustu, propolis, různé druhy plastických obvazů.
arus
Dal poděkování: 1547 poděkování
Dostal poděkování: 897 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Já bych ránu stáhla mašličkami a protože je desinfikovaná už bych ji ničím nemáčela, aby modla zaschnout, jen bych stírala krev. Vycházím z toho, že rána po vytrženém zubu se taky nevyplachuje. Můj selský rozum by takto postupoval. Každým dalším dnem bude líp,Hipi
:srdicko:
:arus:
Františka.
Dal poděkování: 4846 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Občas něco na šití bylo, ale většinou zrovna nebyl žádný doktor po ruce nebo mě to v tu chvíli ani nenapadlo a druhý nebo třetí den už to prý nejde. Neléčila jsem to nijak, jen jsem sledovala, jestli mi v ráně necuká, to by znamenalo zánět a muselo by se to znovu čistit. Postiženou část těla jsem nepoužívala, pokud možno, nechala zavázanou silnou vrstvou a jen kontrolovala nebo převazovala, aby se v obvazu nerozmnožily bakterie. Máte čerstvou ránu, tu bych nemáčela. Leda by to cukalo, pak ano, ale když to krvácelo a ještě snadno krvácí, zánět tam nebude. Musíte jen čekat, až to sroste, a šťourat do toho co nejmíň. Možná by se na ránu mohl dát mastný tyl, aby se krví nasáklý obvaz líp odděloval od rány.
Jo, a žádné přípravky na ředění krve a zvyšování tlaku, třeba Acylpyrin, kávu, silný čaj apod.
honzauta
Dostal poděkování: 251 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Možná trochu mimo mísu - občas bojuji s vůlí při samozašívání ran na sobě. Kolega byl na výměně kyčlů a místo klasického zašívání použili " sponkovačku".
Přišlo mi to jako dobrý nápad i na domácí použití jak pro sebe, tak zvířata

https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 18021UT0fh

Tak už to mám doma a doufám, že se nebudu muset tak překonávat jako při samošití :vytlem: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak to seš hustej! Já si nebyla schopná píchat ani Heparin, tak jsem si musela sehnat drahé léky na ředění krve formou tabletek… :ajeje:
Jasně, kdyby nebylo zbytí, člověk by se hecl, ale pro mě představa čehokoli, co mi způsobuje bolest navíc, je prostě neakceptovatelná… :prekvapeni:
Každopádně kamarádka má pořád servané psy a ta si je taky doma sponkuje sama a je z toho nadšená :souhlas:
jupik
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 806 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

Letos na ovčíně sem si projela prst drátem, mezi prvnim a druhym článkem, vydezinfikovat betadinou,mašličky(bylo by to na 2-3 stehy), na to takovou stříhací voděodolnou náplast s polštářkem kterej se na ránu vůbec nelepí. Na tu samolepící obvaz, pořádně stahnout aby mi to nepraskalo. Jelikož sem dělala v hovnech, večer před spanim sem si to dezinfikovala betadinou, usušit,převázat. A to i pokaždé když sem to namočila, snažila sem se používat rukavici, ale občas nebyl čas. mašličky sem nechala celou dobu stejný, než to jakž takž srostlo.
Dělaj různý velikosti těch obrazů, používám to i psovi na tlapy,když je nějakej problém
https://www.google.com/search?q=samolep ... ent=safari
jupik
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 806 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

A pak tu mam ještě jednu nechuťárnu, 2018, neopatrná manipulace se sekerkou (jo, Sekala sem třísky). Tahle fotka je už pár dní PO. 3x denně sem to máčela v panáčku s betadinou, nechat oschnout, a ignorovala jsem že konopné mast se nedává na otevřené rány. Jen sem jí mázla na polštářek náplasti, aby se mi nelepila. Domácí, vazelínová. Na prstu to už vůbec neni poznat, i nehet dorostl. Pardon za foto, je fakt nechutný
IMG_4522.jpeg
IMG_4526.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ten obvaz vypadá šikovně! :souhlas:
Ale dýchá to pod ním…? Nezapařuje se?

Já mám nejraději kombinaci něco jako Inadine jódová mřížka (aby se to nepřilepilo právě),
IMG_5003.jpeg
krytí gázovými polštářky a flexibilní náplast v návinu
IMG_5004.jpeg
Ale cožpak o to. To balení zvládám (když už to nekrvácí a dá se to balit takhle - zatím musím motat do obvazu). Ale mě šlo spíš o to, zda a čím nějak urychlujete hojení otevřené rány, nebo tomu prostě jen dát čas a klid, že se ty vnitřní struktury stejně musejí obnovit samy… a až třeba na dohojení to v něčem máchat…
(Samozřejmě bych to ráda měla zahojené “už zítra”… :mrzimeto: ).
andre.marek
Dal poděkování: 1028 poděkování
Dostal poděkování: 1262 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Nejlepší u takových ran je pořádná desinfekce při primárním ošetření - to už máš za sebou, zakrýt to s Betadine, ideálně ta Inadine mřížka a nechat to v suchu takto alespoň 2, lépe 3 dny. Pak šetrné umytí mýdlem, pokud by to krytí drželo na strupu, tak lehounce odmočit. A zase desinfekce (teď už jen povrchová) a krytí s Betadine. Takto pak denně převazovat. Mezi tím možno třeba koupel v heřmánku, ale to až ve fázi, kdy je ta rána trochu zatažená.
Vedle se diskutovala rychlost hojení - šití to u těchto menších ran moc neovlivní. Spíše záleží na preferenci pacienta a doktora. Já ty menší raději nechávám tak. Stehy tam někdy spíše zavazí.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Andre. Tak jsi nám tu potvrdil, že se to vlastně moc urychlit nedá. Nejlepší to mít kryté a sahat do toho co nejmíň, hlavně ze začátku..

Děkuji všem za zkušenosti a názory. Prostě si jen rozšiřuji obzory a hledám nejoptimálnější cesty, ať už je to cokoli… :andel:
Profesor1
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Sešitý prst jsem denně máčel v odvaru - heřmánek + majoránka + hřebíček a po svaření přilít červené vino. Nechat trošku oschnout a zastříkat propolisem. Nechat uschnout zatřít medem a zavázat.
Při kontrole a převazu chirurg nechápal.
Med zatahuje a zmenšuje jizvy.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
andre.marek
Dal poděkování: 1028 poděkování
Dostal poděkování: 1262 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Kdysi jsme měli nějaké mastičky s medem, určené na rány, ale rozdíl jsme nepozorovali.
Ale věřím, že to fungovat může. :souhlas:
Františka.
Dal poděkování: 4846 poděkování
Dostal poděkování: 3784 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Možná se po něm nehojí rána rychleji, ale nejspíš by neměla hnisat, když má med antibakteriální účinky.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Byla jsem nervózní, tak jsem ještě jednou k tomu doktorovi zašla. Rána vizuálně “hezká”, ale prst pořád oteklý a nad ránou (poslední článek prstu) téměř necitlivý.
Byla jsem ujištěna, že je to normální, že se vše hojí dobře. Tak jsem tedy klidnější.
Léčbu už provádím standartně:
pokoupu v řepíku-heřmánku-jahodníku, nechám oschnout, ustřihnu kus nepřilnavé jodové mřížky Inadine, na ránu dám Betadinovou mast, přes to mřížku, gázu, obvaz / náplast.
Sice je pořád fajn nosit prst nahoře, protože pořád bolí a jakmile mám ruku dole, tak bolí ještě víc… ale to se doufám spraví do pár dní… :souhlas:
Takže vše asi probíhá dobře. Děkuji všem za tipy.
Profesor1
Dal poděkování: 4007 poděkování
Dostal poděkování: 4300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

....... Antimikrobiální účinky medu jsou pravděpodobně dány nejen vysokým obsahem cukru a malou vlhkostí, ale podílí se na nich i kyselina glukonová a peroxid vodíku. Jako topicky působící látka má med schopnost čistit ránu, působit jako bariéra proti infekci a zároveň odstraňovat nekrotické zbytky.
Přesto, že med má protizánětlivé, antiglykemické, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti, důkazy o jeho účinnosti poskytované dobře vedenými klinickými studiemi jsou omezené. Malé kontrolované studie naznačovaly, že med je prospěšný v léčbě ran po císařském řezu, nehojících se ran nereagujících na jinou léčbu, chronických, chirurgických a traumatických ran. Tyto studie shledaly, že med zlepšuje hojení, redukuje čas potřebný k hojení rány, snižuje otok, usnadňuje převazy a redukuje infekce.

Nedávná randomizovaná kontrolovaná studie potvrdila účinnost medu v léčbě hlubokých bércových vředů. V této studii obdrželo 108 pacientů s bércovými vředy léčbu buď hydrogelem, nebo medem. Medián zlepšení při terapii medem byl 2,5krát vyšší než při terapii hydrogelem. Léčba medem rovněž poskytla signifikantní zlepšení rychlosti hojení během doby 12 týdnů.

Topicky užívaný med může být rovněž prospěšný v léčbě diabetických vředů dolní končetiny. V současné době je vedena dvojitě zaslepená randomizovaná studie krytů na ránu obsahujících med v léčbě diabetických vředů dolní končetiny.

Důkazy o topickém použití medu pro jiné účely než hojení ran a popálenin jsou limitované. Pouze malá studie (zahrnující 30 pacientů) dokládá použití medu na seborrhoickou dermatitidu a výskyt lupů. Malé studie (zahrnující 20–30 pacientů) zkoumaly užití medu na Fournierovu gangrénu, kde prokázaly určitý benefit.............
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Jana P.
Dal poděkování: 5515 poděkování
Dostal poděkování: 6082 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Tuhle jsem stoupla na hrábě, železné, do paty se mi zaryl jeden hřeb. Dezinfikovala jsem joxem, :vytlem: pak jsem si na to mazala višnák a střídavě měla zavázané a střídavě ne. A hele, infekce se nerozšířila, a zahojilo se to. Chodím bosa a jen nalehko oblečená, stále v přírodě, na záhonech, u zvířat, mám furt něco. Zatím se vše zadařilo zažehnat. Taky dezinfikuju slivovicí, když není nic jiného při ruce. Jednou na dovolené v řecku, jsem si otevírala luncheonmeat🙈po ix letech jsem koupila, ani nevím proč. Taková ta plechovka co je kolem takový strhávací pásek kovu na otvíraní, tak tím jsem si rozřízla prst fakt slušně a dlouze.poodtrhla jsem a pak jsem to za to chytla a potáhla. 🙈hrozný. Bolelo to jako čert. Zabalila jsem to do igelitu přes obvaz a koupala se s tím. :blazen: No a ono se to zahojilo. Asi léčivá síla moře. 🌊
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Odpovědět