nepravidelné vemínko

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 8 poděkování
Dostal poděkování: 127 poděkování
Kontaktovat uživatele:

nepravidelné vemínko

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Dobrý den. Známí dostali jako dárek kozu (nechápu, ale budiž). A proto, že si ji nemohli nechat a my už jsme o jejich chovu dlouho uvažovali, rozhodli jsme se pomoci a kozičku si vzít, neboť pro ni máme vyhovující podmínky. Abychom ji netrápili, obratem jsme pořídili druhou. Mám už za ty měsíce špekulování dost načteno, přesto mám pocit, že nevím nic :otraveny:
Mám dva konkrétní dotazy. Kozička, ta která byla jako první od známých, má už přes rok a kůzlata ještě neměla. Má nepravidelné vemínko a struk. Respektive jednu část vemena a struk má větší, zdá se mi o dost a druhou zase o dost menší. Je možné takovou kozičku připustit kozlovi, až se bude prskat nebo bude problém s dojením a kůzletem (kůzlaty). Nejde mi vložit foto :nevim: už jsem ho zmenšila co to šlo a přesto píše, že bylo dosaženo maxima :nevim: . A druhý dotaz je asi hloupý, ale když se začne prskat, a já to z nějakého důvodu prošvihnu, bude se říje ješte letos, popřípadě po novém roce opakovat, nebo už jsme bez šance a čekáme na ,,další podzim,,. Děkuji Vám za trpělivost, jsem kozí nadšenec začátečník, tak podle toho taky ty dotazy vypadají. Krásný večer. V.
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2125 poděkování
Dostal poděkování: 4595 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nepravidelné vemínko

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Nepravidelnost vemínka neznamená jeho nefunkčnost. To ale zjistíte až po připuštěni.
Říje se opakuje po třech týdnech cca po tři měsíce. Jednou se to povede.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji moc, to jsou samé dobré zprávy. Hezký večer :souhlas:
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 4942 poděkování
Dostal poděkování: 3926 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

DAD má ve všem pravdu. Tedy teď a tady, jak to u nich doma, to nevím :usmev: .
Tvar a velikost vemínka se může velmi změnit.
Augenblick
Dal poděkování: 2197 poděkování
Dostal poděkování: 2190 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Měl jsem nepravidelnost vemínka u koz i ovcí a nikdy se to nesrovnalo. Vždycky ale ta větší půlka se zvětšila, aby bylo dostatek mléka pro dvojčata. Mám tu jednu ovenu, která díky zánětu přišla o půlku vemene, zdravá půlka se zvětšila natolik, že každý rok pravidelně utáhne trojčata. Každý rok si od ní nechávám Jehnici .
Tykat, díkes ....
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji Vám za cenné rady. Budu tedy s napětím očekávat a snad to nezaspíme :))
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2910 poděkování
Dostal poděkování: 6004 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vlaštovko, vše bylo řečeno a jen bych to opakovala. Každopádně to, že jsou to “hloupé dotazy”, se jen zdá. Každý jsme někdy začínali a lámali si hlavu nad banalitami, které zkušeného nenapadnou, protože mu přijdou tak samozřejmé.. :promin:

Takže proto jsme tu. Budeme rádi, když posílíte naše řady a třeba se s námi podělíte i o jiné než kozí příběhy :srdicko:
Vyměňujeme si tu i zkušenosti zahradnické například. I lidské :vytlem:

Takže vítejte a neváhejte se ptát. Alespoň se to tu trochu provětrá. :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za přijetí. Budu ráda, když se budu moci občas podělit se svými úspěchy a klidně někdy i neúspěchy. Ty jsou někdy zábavnější :vytlem: . Mám už přečtených spoustu diskuzí na témata, která mne zajímají (zvířecí) a tohle bylo asi jediné fórum, které mi přišlo nejpřátelštější a nejvěcnější obsahem. Na jiných se mi zdálo, že spoustakrát nejde o to někomu poradit, jak ze situace ven, ale bezpředmětně se dloubat v tom, jak se daný člověk do situace neměl dostat.
Těším se na další čtení, snad Vás nebudu moc ničit dotazy :otraveny: :)) :))
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Už se nám málokdy stává, aby někdo otevřel nové téma a ptal se. To je potěšení, když se někdo takový objeví.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak to jsem ráda. Já dlouho váhala, ať nejsem za hlupáka. Ale to je tak těžké někdy...Vlastně dost často. Mám kolem sebe pár starších, kteří chovali zvířata celý život, ale některé rady mi moc nesedí (dávej jim sušený chleba áť se nají a venku je dej na kůl, aby žraly jen co chceš) a některé jsou úplně dokonale protichůdné :nene: dávej jádro celý rok ať jsou hezky vypasené, dávej jádro jen na podzim, až budou mít málo pastvy, dávej hodně až budou březí, nedávej hodně až budou březí ať nejsou velká kůzlata, dávej až těsně před porodem, dávej až těsně po porodu ať dojí, nedávej vůbec. Dávej pšenici a ječmen, hlavně nedávej pšenici. Šrotuj, nešrotuj. Odčervuj na podzim, odčervuj před prskáním, odčervuj před porodem, neodčervuj vůbec. No mám z toho vždycky hlavu v pejru a raději se prestanu ptát. Něco chci zkusit sama vlastním rozumem podle toho, co mi bude připadat správné a přirozené, ale u něčeho samozřejmě budu ráda za tipy. Proto je lepší fórum. Je tady větší počet různě smýšlejících chovatelů, kterým fungují různé věci a lze to pak lépe třidit. Tady u nás mi to přijde takové,.....monotónní a..nemůžu najít to slovo aniž bych dehonestovala. Zastaralé,ale špatně :)) :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Najdete časem svou cestu, je jich sousta. Ani to, co radí ti ostatní starší, nemusí být špatně, jen každé zvíře je zvyklé na jiný způsob chovu a jiné zvíře by to nejspíš zabilo :vytlem: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Jasně. Jen by člověk neřekl, že pomocí 293747 jiných přístupů docílíte stejného výsledku a tím je spokojené zvíře :promin:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, shrnula jste to parádně!
Podle mě je to nejideálnější kombinace:
- mít kde načíst nějaké rady (ze života, ne teorii z knih)
- vyzkoušet to s použitím vlastního selského rozumu a hledat, co zrovna mě a mým zvířatům vyhovuje
- a když se na něčem zaseknu, mít se koho bez studu zeptat na názor, co by se s tím dalo dělat a nemuset se obávat odsouzení :mrk:
My už jsme na fórech dlouhou dobu, jen tak něco nás nerozhodí :))
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ony ty knihy taky nejsou špatné, většinou jsou založeny na studiích a výzkumech a můžou být dobrou inspirací. I práce z vysokých škol a výsledky z výzkumných ústavů.
To jen tak pro úplnost, aby se tu vědění a poznání neodsuzovalo :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Mám i nějaké knihy o chovu. Něco mi daly, kolikrát jsem je otevřela a pomohly a některým nerozumím, protože na mně čísla a procetna působí spíš zmatečně :otraveny: Jen když jsem s chovatelstvím ,,hospodářských zvířat,, před 4 lety začínala, velmi mne překvapilo, jak moc informací je k mání a jak špatně se někdy převádějí do praxe :ajeje: A protože se jedná o živé tvory, člověka to tak trochu panicky nutí, aby se ,,rozhodl dobře,,. Takže když jsem na rady okolí před nějakou dobou koupila pro kozy velký balík vojtěškového sena, protože to je prý to nej, co jim můžu dát, málem jsem omdlela, když mi pak zase jiná známá řekla ,,panebože, hlavně jim to nedávej jenom a řeď to i normálním senem, jinak bude zle,,. To je pak k pláči taková práce :mrzimeto: Takže místo obyč sena za 600kč jsem koupila ,,to lepší,, za 1000 kč a teď abych to raději jedla sama :)) :vztek:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, buď v klidu. Chovám o kus déle než Ty a přesto jsem se jetelotravním senem spálila letos také :nene:
Určitě je to hodnotné krmivo, ale taky bych to míchala… nebo jestli je to moc práce, tak holt nabídla dál :promin:

Beru to tak, že se člověk prostě pořád učí. Někdy ho to stojí jen mnoho vyplýtvaných sil, někdy peníze navíc… a někdy holt i život nějakého jeho zvířete… asi to k tomu malochovu vážně patří.. :ruzicka:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Problém to není. Spíš jsme chtěli jen seno do stodoly na teď (navíc jsme ho sehnali tady u nás, takže dojezd nula nula nic) a na podzim nahážeme vše do seníku. Takže to pro mne znamená zase teď dokoupit další seno a míchat a míchat. Ony si to stejně ty potvory vytahávají pod sebe,takže polovina přijde vniveč :stydim:
A někomu nabídnout, to by znamenalo vše ze stodoly zase vyházet a najít někoho, komu to nebude vadit rozbalené. A to už by mně manžel asi daroval za odvoz :vytlem: :vytlem:
Mám ještě nějaké seno, které jsem si nasušila sama, takže prostě budu patlála patlála patlála :))
No s dětma nemám takové starosti jako se zvířaty :)) :))
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

A ještě dotaz, když někdo prodá loňské seno, to už na krmení dobré není, že?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Starší seno než tři roky jsem neměla, ale bylo dobré. Když je dobře usušení a uskladněné, můžete s ním krmit bez obav.
K té vojtěšce: Ona se hodí spíš pro krávy a některé koně, u koz se mně neosvědčila, ale když jsem ji měla, protože to dodavatel spletl a přivezl ji místo sena, musela jsem ji taky zkrmit. Nemíchala jsem ji v jednom krmení, z toho kozy vyberou něco, další nechají. Lepší je dát jednou vojtěšku, podruhé seno a tak to opakovat. Zkrmíte ji, ona je výživná a když nemáte kozly, nemusíte mít vyloženě strach, že kozám ubolíží. Jen musíte snížit trochu právě tu výživnost senem, slámou, pokud ji žerou, nebo třeba listy keřů a stromů.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Ahaa. Děkuji za radu. Listů keřů a stromů mají na pastvě kvatna. Prakticky nám nežerou nic jiného než listy bezu, akátů a ovocných stromů. Plus tedy další byliny co najdou. No snad to děvčata rozdýchají, do přístě budu vědět. Tak podle toho můžu loňské seno, pokud budu vědět, jak je uskladněné zkrmit taky. Super :souhlas:
Odpovědět