Ráda bych tu sdílela svoje myšlenky, názory, nápady…o tom, proč považuji pěstování vlastní zeleniny a ovoce všeho druhu za velmi prospěšné,a pokud se vám něco neurodí, a vy to nutně potřebujete, proč je třeba to obstarat v kvalitě bio. Proč prakticky nikdy nejím v restauraci. Proč má smysl pěstovat to, z čeho nejvíce vaříte, co nejvíce jíte. Uvažuji takto už dlouhodobě,pěstuji a chovám prakticky po celý život, někdy méně někdy více. Už tak nějak automaticky, nyní mne sledování několika videí zajímavého člověka Petra Háby znovu podnítilo k přemýšlení co a jak a proč. Čím jsem starší navíc vidím, co má pro mne v životě smysl, a hmotné statky,peníze atd. jakéhokoliv druhu to ,samy o sobě , nejsou. Mohou sloužit nanejvýš jako prostředek k dosažení cíle. V tomto směru. Zde video s Petrem Hábou pro příklad.
https://youtu.be/xy_491aM5Fo?si=zYcuEA9Zo32M-thg na mnoho věcí mám stejný názor jako on.
Moje současná zahrada nemá ideální parametry pro pěstování. Krajina Jistebnické vrchoviny nabízí extenzivní způsob pěstování. Je zde nadmořská výška 580m,půda není nijak zvláště kvalitní a úrodná,na mé zahradě žijí hryzci, krtci,slimáci i šneci,a také molice mšice blýskáček apod. Musela jsem se smířit se ztrátami. Navíc jsem zeleninové záhony založila v takovém jako mrazovém pásu, který vede právě tím sektorem zahrady, z neznalosti místa. Ale to už dnes je prakticky nepodstatné jak se otepluje a je tak celkově nevyzpytatelně. Přesto se nám daří být v ovozel soběstační. Vyjma, bohužel, brambor, ale to se pokusím napravit v příštím roce.
Striktně odmítám jakékoliv pesticidy,herbicidy,insekticidy. Počítám s tím, že se mi neurodí vše každý rok. Také už před lety jsem si uvědomila, že jíst a pít se má to co mi prospívá a nejen to co mi chutná. Mantra , moje, je, Moje tělo je jediné místo k životu , které moje duše v tomto životě má.
Třeba si to někdo přečte, něco ho zaujme, to budu ráda.