Jabloně
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2938 poděkování
- Dostal poděkování: 6050 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jabloně
Jiz nekolik let nam skomiraji jablone. Nejsou nijak extra stare (ale nevim, kolik jim je), plodi, ale vetsina z nich nema valny prirustek na dreve a naopak zacina mnoho vetvi odchazet
Vyfotila jsem to, co se u nekterych deje. Odlupuje se kura, praska podelne, koukala jsem, ze na jedne vetvi se do toho uz dala o houba...
Na jinych je jiz x let jakysi zluty lisejnik... prave tyto maji nejmensi prirustky na dreve. Ale nektere maji presto velky vynos myslim slusne velkych jablek..
Mohu jim nejak pomoci?
Uz jsem to tu zminovala: mame mnoho hryzcu, takze sazet nove stromky je temer nemozne. Tak bychom radi udrzeli ty stavajici stromy pri zivote..
Dekuji velice za napady.
Vyfotila jsem to, co se u nekterych deje. Odlupuje se kura, praska podelne, koukala jsem, ze na jedne vetvi se do toho uz dala o houba...
Na jinych je jiz x let jakysi zluty lisejnik... prave tyto maji nejmensi prirustky na dreve. Ale nektere maji presto velky vynos myslim slusne velkych jablek..
Mohu jim nejak pomoci?
Uz jsem to tu zminovala: mame mnoho hryzcu, takze sazet nove stromky je temer nemozne. Tak bychom radi udrzeli ty stavajici stromy pri zivote..
Dekuji velice za napady.
Bubáci forever!
- Kouťák
- Dal poděkování: 7985 poděkování
- Dostal poděkování: 4122 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já se jen pokusím odpovědět.Kmen stromu praská protože se naleje mízou a mráz ho rozpraská.Zabránit tomu lze natřít celý kmen vápnem,aby to slunce na bílé barvě tak nezahřívalo.Druhá možnost je,že strom byl naroubován na špatnou podnož a bránit se tomu dá zmlazovacím řezem,tedy neustálým prořezáváním,zakracováním,aby to podnož utáhla.Strom byl pravděpodobně roubován jako zákrsek a nechal se vyrůst.Lišejníku se lze zbavit postříkem roztoku zelené skalice asi v polovině března.Možná,že má na to někdo jiný názor,ale u nás na jihu je lišejníků hodně,protože je tu vlhko a tak s ním bojuji pořád.
-
- Dal poděkování: 5639 poděkování
- Dostal poděkování: 6223 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak manžel začal sklízet jablíčka. Toto je myslím James Grive
Další neznám.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
Žebříček nejlepších odrůd podle zahrádkářů z Horní Bělé
https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/jad ... .sznhp.box
https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/jad ... .sznhp.box
Janina
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
- andre.marek
- Dal poděkování: 1077 poděkování
- Dostal poděkování: 1322 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
André,máš pravdu.Odolnost na strupovitost má střední,ale sázel jsem je před 17 lety a od té doby to p.Kumšta u dalších odrůd vylepšil.Poznáš sám na Blaníku.
-
- Dal poděkování: 387 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem na zahradě staré 4 strýmky,které kdysi sázel můj otec.Všechny jsem před lety vykopal.Tato jabloň je nejodolnější asi ze všech jabloní které znám a úžasně rodí.Po uskladnění,nebo zakrechtování jsou jablka neustále stejná a poživatelná jsou asi někdy až v červenci,nebo z krechtů v srpnu.Naše prase je milovalo,krásně z nich rostlo,ale z rodiny je nikdo nechtěl.
-
- Dal poděkování: 5010 poděkování
- Dostal poděkování: 3989 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 362 poděkování
- Dostal poděkování: 1077 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Doma - v rodném domě - jsme strýmku dávali do výkupu na mošt. Nebylo v silách ji všechnu sníst. Stejně přišla na řadu až když už nebyla lepší jablka. Většinou to co zbylo doma stejně sežrali králíci.
Tatínek vyséval semena a potom na semenáčky rouboval modernější odrůdy. Bylo potom znát na chuti plodů na jakou výchozí odrůdu rouboval. Rouby ze stejného stromu, ale ta výchozí odrůda to ovlivnila.
Tatínek vyséval semena a potom na semenáčky rouboval modernější odrůdy. Bylo potom znát na chuti plodů na jakou výchozí odrůdu rouboval. Rouby ze stejného stromu, ale ta výchozí odrůda to ovlivnila.
-
- Dal poděkování: 387 poděkování
- Dostal poděkování: 210 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máme dva stromy jeden už dožívá je mu asi 50let už je hodně proschlý ale pořád žije. Druhý je o něco mladší. Jsou to stromy po dědovi máme je pro zeleň. Ten druhý je už také přeroubovaný.Nemá tu
trvanlivost.
trvanlivost.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Letošní úroda jablek je pěkná. Sice je dost škůdců a tím i hniloby, ale jablka jsou velká a strupovitost minimální.
Admirál
Idared
Regály se plní
Admirál
Idared
Regály se plní
-
- Dal poděkování: 362 poděkování
- Dostal poděkování: 1077 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tento týden jsem zavítala do teska a nestačila jsem valit oči, za kolik nabízeli jablka. 84 Kč za kg a s jejich aplikací asi za 59. Jsem zvědavá, kdo to bude kupovat.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem měl zdražit
Já pořád za 20 Kč/kg. Ale u nás na severní Moravě jablka jsou letos docela dost a většina prodává za tuto cenu.
Já pořád za 20 Kč/kg. Ale u nás na severní Moravě jablka jsou letos docela dost a většina prodává za tuto cenu.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Kdybys byl blíž, hned bych si pro tři přepravky přijela.
U nás a široko daleko vše zmrzlo. Ovoce nemá skoro nikde nikdo.
Máš je nádherné!
U nás a široko daleko vše zmrzlo. Ovoce nemá skoro nikde nikdo.
Máš je nádherné!
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
André ty regály ve sklepě to je nádhera
Jablka taky
My začali česat v sobotu.
Bude tak 15 beden.
Byly i hrušky na kompot tyto budou na povidla, a stolitrový soudek do palírny, švestky.
Jablka taky
My začali česat v sobotu.
Bude tak 15 beden.
Byly i hrušky na kompot tyto budou na povidla, a stolitrový soudek do palírny, švestky.
Janina
-
- Dal poděkování: 1595 poděkování
- Dostal poděkování: 531 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máte oba krásnou úrodu. U nás zmrzlo všechno. Je zajímavé že dole ve vsi sousedka jablka má.Nabídla mi abych si přišla natrhat, jsem ráda a darovaná jablka si odpracuju, pomůžu jí otrhat a sebrat padaná a shnilá.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Jani, regály jsem letos musel bohužel pořídit nové. Měl jsem tam asi tři roky takové obyčejné, kovové stojky a sololit jako police a bohužel vůbec nezvládly vlhkost. Začaly se kroutit a loňskou zimu se na nich udělala vrstva plísně, které se už nedalo zbavit. Tak jsem sehnal nějaké obyč kovové na inzerát a dva nerezové za hrozné peníze dokoupil. Snad alespoň vydrží...
Chtěl jsem použít jen nějaký jiný materiál na police, ale nic rozumného jsem nesehnal. Chtěl jsem plastové desky nařezat na míru, ale bylo by to skoro stejně drahé jako nové nerezové, navíc firma měla toleranci řezů +/- asi centimetr, takže se mohlo klidně stát, že by tam ty desky ani nedržely.
Chtěl jsem použít jen nějaký jiný materiál na police, ale nic rozumného jsem nesehnal. Chtěl jsem plastové desky nařezat na míru, ale bylo by to skoro stejně drahé jako nové nerezové, navíc firma měla toleranci řezů +/- asi centimetr, takže se mohlo klidně stát, že by tam ty desky ani nedržely.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Je ti smutné, s tím plastem.
Recyklovaný plast jsem plánovala dát na dno králíkáren, kryté lištami, aby to králíci neokousali… bohužel vlastnosti toho materiálu byly tak špatné, že jsem se na to nakonec vykašlala..
Recyklovaný plast jsem plánovala dát na dno králíkáren, kryté lištami, aby to králíci neokousali… bohužel vlastnosti toho materiálu byly tak špatné, že jsem se na to nakonec vykašlala..
Bubáci forever!