Dýně

Zelenina
Františka.
Dal poděkování: 5029 poděkování
Dostal poděkování: 4014 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dýně

Nový příspěvek od Františka. »

Lidi, kteří ke mně chodívají, mají novou zahrádku. Jsou nadšení, přece jen skoro v padesáti první zahrada už vyžaduje vědecký přístup, takže mísí různé hnoje, listy, komposty. Přitom všem prý udělali chybu. Dýně, které zasadili, jim prý za dva či tři dny zašly. Připisují to tomu, že je zasadili do listovky. Prý je na dýně moc kyselá. Nevím, jestli to bylo tím, nikdy jsem žádnou listovku neměla, vždycky prostě kompost s hnojem a vším možným. Ale vybavuju si možná podobný případ. Jiná paní mi donesla před dvěma lety nějakou vzácnou italskou odrůdu dýně, která zvlášť chutnala jejímu manželovi a když slyšel, že jednu sazenici dává mně jako pozornost za hnůj a jen druhou, kterou si nesla, dá k sobě na zahradu, dost se škaredil, asi chtěl obě :usmev: . Jenže jejich zahrádka je až u lesa a asi i hlína tam je spíš lesní a kyselejší. Dýně, kterou si z těch dvou nechala, jí zašla a ostatní dýně, které tam zasadila, jí tam buď zašly nebo skoro nerostly. Přitom ta stejná u mě rostla a plodila normálně. Tak si říkám, jestli není něco pravdy na tom, že se do listovky dýně nehodí.
andre.marek
Dal poděkování: 1081 poděkování
Dostal poděkování: 1322 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Mi takhle po třech dnech zašly sazeničky dýní v hnoji a troše kompostu. Asi spálené kořeny. Ještě budu mít druhý pokus.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kompostu bylo asi málo. Já je takhle jen seju, do hnoje dám do důlku hlínu a seju do ní.
Profesor1
Dal poděkování: 4065 poděkování
Dostal poděkování: 4361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Nasypaná semínka dýní na kraj hnojiště do vrstvy z hlíny.
Přílohy
IMG_20240528_170201.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 6067 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Profesore, a Ty to nějak třídíš pak? Nebo je necháš, aby si to samy našly…? Kdo je silnější, přežije, zbytek umře..?
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nevím, jak Profesor, ale já netřídím a rozlezou se různými směry do dálky. U dýní je to jinak než třeba u kedluben. Na místě vzejití jsou kořeny a těch se tam vejde spousta. Rostlina sama jde, kam potřebuje. Nebo kam ji navedu.
Jana P.
Dal poděkování: 5658 poděkování
Dostal poděkování: 6233 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Veru máš to moc krásné. 😍 ty papriky!
Dýně pak cestou, tam kam jde, vytváří z lodyhy další kořeny a těmi se také živí. Tyto, v popředí před česnekem, jsem ani vysívat nechtěla, prostě jsem na záhon dala v zimě kuchynský odpad. Jsou z lonské hokaido, ale kdoví co vyroste. Jak se to opylilo.
Přílohy
IMG_0729.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Jani!
A nebude tam těm dýním moc těsno..? Nebo počítáš s tím, že se prostě dřív sklidí zbytek úrody, než se rozvětví ty dýně, takže bude mít místa dost?
Mě trochu štve, že jsem takhle pozadu kvůli těm slimákům, ale co nadělám :cert:
Úplně jsem byla skoprnělá dnes ráno, když jsem zjistila, že mám sežranou okurku, kterou jsem měla v předsíni… přes den je mívám venku, tak tam nepozorovaně jeden hajzl vlezl! By mě švihlo! :zed:
Jana P.
Dal poděkování: 5658 poděkování
Dostal poděkování: 6233 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Kupovala jsem ve čtvrtek novou majoránku , minulou sežrali přes noc, v zahradnictví v Sedlčanech. Zahradnice ji měla na stole v květináčkách. Postěžovaly jsme si na vzájem, já si beru její květináček a u stěny leží slimák jak prase velikej. :vztek:
Jsou to bestie.
Tak tento sypaný záhon je na dýně, vedle je řádek celeru, a u skleníku česnek, nic jiného tam není, tedy vyjma stromů a ostružinomaliny :vytlem: a černého rybízu.
Dýně porostou na trávník a tak různě. Jsou to rozpínavky.
Místo česneku přijdou jahody nové. Ve starých je mnoho bršlice.
Mám tři škůdce, nevím , který je horší, ale asi1. bršlice,2 hryzec, 3slimák.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Hhippie píše: 03 čer 2024 00:16 Profesore, a Ty to nějak třídíš pak? Nebo je necháš, aby si to samy našly…? Kdo je silnější, přežije, zbytek umře..?
Mám v plánu to "roztrhat" na několik trsů, ty přesadit a pak nech si rostou jak chtějí.
Byl to zapomenutý zbytek semínek, tak jsem je jen tak zasel.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak letos je to úplná divočina!!
Měla jsem nějaká nakoupená semínka, po dlouhém pročítání jsem vzala (e-shop Culina Botanika):

- Špagetová dýně mini - hledala jsem letos menší druhy dýní, co by dobře zapadly do skladby zeleninových bedýnek…
IMG_5806.jpeg
- Pomme d´Or - definovali jako pěknou menší dýni, vhodnou na úpravu na slano i sladko
IMG_5809.jpeg
Pomme d´Or vypadá moc hezky. Narostla do velikosti cca většího grapefruitu, má krásnou barvu, za syrova lahodná. Péct jsem ještě nezvládla.
Špagetová dýně mini překvapila velice! Je mini a mini… ta naše je spíš nějaká mikroverze. Velká cca jako husí vejce. Opravdu takový zahradnický vtípek :nevim:
Rozřízli jsme a i tato je i za syrova velmi lahodná. Také teprv vyzkoušíme. Ale je to spíš pro pobavení než pro najedení… :promin:

No a pak tu mám další saxánu… zkoumali jsme, co to je za dýni, a nakonec jsme po rozříznutí zjistili, že je to cukrový meloun. :)) chutná fantasticky!

Každopádně všechny rostliny prospívají a mají mnoho plodů a ještě i květů, tak věřím v krásnou úrodu :srdicko:
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem otevřel dýňový automat :usmev:
Přesně vím co mají v Penny v akci. Už se mě tu hromadí Toffifee, kávy, vína....... :vytlem:
Přílohy
IMG_20241013_143802.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Skvělá práce! Já zase skládám do špajzu domácí marmeládičky… výměnou za dýničky :vytlem:
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

18 kusů na jedné cuketě. Jako by je někdo skládal na sebe :usmev:
Přílohy
IMG_20241014_180220.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Týjo! To je teda porce!
Hlavně “jakoby je někdo nestíhal sklízet” :vytlem:

Mě tu letos taky zbyly 4 cukety. Ale to jen proto, že to byla nějaká gigantická odrůda.
Já mám tyhle Tvoje žluté stejně nejradši - vypadají dobře v bedýnce i na talíři a mají měkkou slupku oproti jiným.. :souhlas:
Odpovědět