Kvočna

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Františka.
Dal poděkování: 5409 poděkování
Dostal poděkování: 4381 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvočna

Nový příspěvek od Františka. »

Španělka, která zasedla na začátku června na hnízdo, vodila svá kuřata 4 měsíce. Asi je to dlouho, ale já jsem na ni vlastně pyšná. Ona se o ně postarala úplně dokonale. Když kohoutek začal kokrhat, nechala je a šla snášet vejce. Tříletá dává teď každý den vajíčko. Nevím, jestli je to ovlivněné tou dlouhou dobou sezení, ale mám z ní radost.
Zato druhá kvočna, která zasedla někdy koncem srpna nebo tak nějak, den před vylíhnutím umřela. Prostě seděla studená na hnízdě s vejci. Byly jí asi čtyři roky a vůbec nevím proč. Ani jsem neměla chuť ji nějak upravovat pro psy, nebyl to hezký zážitek, těšila jsem se na kuřátka. Zakopala jsem ji a k ní jsem dala i její vajíčka.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3233 poděkování
Dostal poděkování: 6348 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Dvě z mých nosnic začaly kvokat. Jednu jsem měla kam dát a tak jsem pod ní přenesla vejce a nechala jí sedět ve specielní hnídicí ubikaci. Vyvedla 3 kuřata, zajela jsem pro 7, která jsem pod ní podložila. 3 umřela (nevím která) a tak vodí 7 kuřat. Už jsou ve voliéře a vypadají, že prospívají dobře.
Druhou jsem neměla kam dát, tak jsem jí každý den sundala z vajec, dala nažrat a ona zas někam zasedla (i bez vajec). Když se mi konečně uvolnila ta ubikace po té první, přendala jsem jí do hnízda, kam ihned zasedla a večer jsem jí přivezla 9 kuřat. Přijala je pod sebe a neublížila jim. Ale to je všechno. Vůbec se nenastartovala… takže funguje místo žárovky - jen na ohřev kuřat. Musím tam chodit a “klovat” s nimi, aby se naučila, kde je jídlo a pití… a jsou nějak sebeobslužná… ale nic se nemění. Kvočna dál zatvrzele sedí a kuřata se občas zajdou najíst a napít. Jinak tráví 99 % dne pod kvočnou, která stále dřepí na hnízdě…
Nemáte nápad, jak jí iniciovat jako matku…?
Pro příště budu vědět, že když nevysedí svoje, tak nemám dávat kuřata..
Je to pro mě práce navíc. Kuřata nutně fakt odchovávat nepotřebuji. Ale s těmi kvočnami je prostě starost a stejně vejce žádná. A ikdyž je člověk odkvoká (a to je pro mě dost velká drsárna :ajeje: ), tak stejně po týdnu zasednou znovu. Tak z toho stejně žádný užitek není… takže pro mě je to volba z blbého a horšího řešení.. :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nemám takovou zkušenost, tak jen uvažuju a možná scestně. Jak jste poznala, že si jich nevšímá, jen sedí. Jestli je v nějaké ubikaci zavřená s kuřaty, nic dělat nemusí. Dcera má líheň a pak kuřata v kleci a později ve voliéře každoročně. Rozhodně samotná kuřata nemusí učit, kde je voda a kde krmení. Najdou to sama. Není tam s nimi nikdo, nikdo jim to neukázal, přesto zobají a pijí. Není to tak, že si děláte starosti zbytečně, že je dobře, že je ohřívá a nazobala by se sama?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já nevim :otraveny:
Asi se nějak nažerou, protože zatím žijí (3.den)… ale kvočna je nevodí, nekvoká, neukazuje jim, jak hrabat… atp. Tak si dělám starosti, zda žijí, jak mají… :nevim:
Zkusím jim přivézt a složit klec na králíky, kterou jsem ještě nezvládla složit a už jí mám asi 2 měsíce v seníku… má 1 x 2 metry. To je dostatečný prostor zatím a třeba se “matka” rozchodí :andel:
přezdívka
Dal poděkování: 397 poděkování
Dostal poděkování: 1159 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Mám zkušenost, že kvočna musí na něčem sedět. Kdyby jen na podkladkách. Nutně to nemusí být celé tři týdny. Pak seberu vejce a dám pod ní kuřata. Většinou je vezme bez problému. Jenom jedna byla vloni rasistka. Jedno kuře bylo světlé a ostatní černá. To světlé kuře uklovala.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Možná blbost, ale co kdybyste jí tam ještě teď nacpala pár vajec nebo podkladků? Nic se tím nezkazí a třeba jí to spíš dojde. Zatím je dobré i jen to, že je zahřívá.
Je s tou kvočnou starost navíc, ale člověk nikdy dopředu neví, co bude.
Jana P.
Dal poděkování: 5892 poděkování
Dostal poděkování: 6529 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Pokud budou kuřata v kleci, se světlem, jídlem a vodou, matku nepotřebují. Nic se učit nemusí, všechno umí. Když máš líheň taky nemáš kvočnu. Ale dle mne je pak musíš mít někde zavřená alespon šest neděl jakoby byla s kvočnou, abys neměla ztráty. Ona s nimi stejně dýl nevydrží a pak se kuřata musí starat o sebe, než je přijme ostatek hejna, to dlouho trvá. Kuřata všude prolezou, chodí si kam chtějí, lecos je sežere….a pak jsou z toho často samí kohouti 🤦🏻‍♀️
Doufám, že hybridky nebudou kvokavé, nějak už o to nestojím. Těch dalších šest, co mám starší, a vylíhly se tu kdysi, tak ty nekvokají. Přijde mi to zbytečný opruz. Měsíc kvočna sedí, pak pět či šest měsíců starostí než začnou nést.a za tři stovky máš slepici před snůškou. :vytlem:
Jednoznačně bych odkvokala každou potencionální kvočnu. Moc práce s kuřatama. Ledaže to někoho baví. To pak chápu.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Vlaštovka
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 326 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Já mám zkušenost takovou, že když se kuřata vylíhnou, počkám 24 hodin a pak kvočnu i s kuřaty přemisťuji do voliérky nebo klece, kde mají vše. Ale je to už jiné místo, než kde sedí kvočna. Pokud bych je nepřemístila, sedí jak popatlané stále a čekají, jestli se ještě něco vylíhne. Takže prostě přemístit někam, kde budou mít prostor, zrní a vodu...kvočny jsou někdy na ránu :otraveny: já bych ji už další vejce nedávala. Bude to jen podporovat to, že má dále sedět
Krásný den všem! :67:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, aasi máte pravdu, že vejce už ne, to jsem nedomyslela.
Já mám zkušenost jen dvojí, kdy mi kvočny seděly. V jednompřípadě vyseděla vlastní, v druhém se starala o cizí, tehdy už asi týdenní. Bylo to naprosto bez problémů, kuřata bez kvočny bych nechtěla, to je zbytečná práce a jsou z nich pitomci, co ani později pořádně nic neumí. Kvočna bez kuřat - řešila bych to jako Hhippie, dala bych jí kuřata, kdyby neměla svoje.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tak já mám taky kvočnu, čemuž jsem ráda. Nechci kuřata z líhně ani pitomé slepice, které se pomalu ani neumí schovat před deštěm, natož před dravcem. Sedla si včera do hnízda, kam snášejí, a měla tam 5 vajec. Je to loňská kříženka španělky a australky, ne moc velká. Přidala jsem jí ještě 5 vajec z předchozího dne, snad to není moc. I kdyby z toho byla jen 2-3 kuřata, nevadí. Takováhle obnova hejna stačí. Třeba si sedne ještě nějaká.
Jedno hnízdo na snášení měly v kurníku, to jsem teď kvůli dezinsekci kurníku spálila (byla to krásná proutěná kukaň, ale co se dá dělat) a druhé na seníku, kde teď ta mladá sedí. Nevím, jak to udělaly dnes a kam snesly vajíčka, protože jsem ji nová hnizda připravila až teď odpoledne a ani nevím, jestli se jim ta místa budou líbit.
Asi bych jim měla navrhnout ještě nějaké, ale nic mě nenapadá.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Bosorko, nahlížím to úplně stejně :))

Františko, jak vlastně dopadly ty Vaše všudesnášející husy?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Udržují si ta hnízda, která založily. Snášejí tam a my odebíráme, ale nechali jsme jim tam pár, protože husí podkladky nemáme. Takže v pořádku, nenervujeme se my ani husy.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Teď čtu ten Janin přípspěvek: Moc práce s kuřatama.
Podle mě je to naopak. Když si je kvočna vysedí, žádná práce s kuřaty :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jana to popsala přesně - kvočna brzy kuřata opustí a ta se ocitnou ve vzduchoprázdnu. Nikdo je nechce. Tak se musí držet zvlášť, být dobře chráněna, péče a krmení navíc a za půlroku, co přežije, musí člověk doufat, že z toho bude nějaká slípka… :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

S tím nemůžu souhlasit. Jana určitě měla spoustu kvočen. Jestli to ale byly slepice za 150 (tehdy), což jsou ty dnešní 300, nedivím se ničemu. Nebo měla smůlu, jiné podmínky apod. Moje poslední kvočna se starala o své děti, dokud nebyly dospělé. Samozřejmě nesnášela v tu dobu vajíčka, ale naučila je všechno včetně ukrytí se před liškou, což v jejím provedení považuju za geniální. Přepočteno přímo na peníze je asi výhodnější mít slepice za 300 :usmev: , ale já bych chtěla mít spíš slepice, jako byly dřív. Chytré, odolné, nenáročné.
Jana má víc zkušeností, ty jí neberu, třeba časem změním názor.
přezdívka
Dal poděkování: 397 poděkování
Dostal poděkování: 1159 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Letos se kuřata vydařila - teda zatím. Pod kvočnu jsem dala 11 vajec. Dvě se jí podařilo rozbít. Vylíhlo se 7 životaschopných kuřat. Současně s kvočnou jsem nasadila 36 vajec do líhně. Při prosvěcování po týdnu jsem vyřadila jenom 3. Vylíhlo se 25 životaschopných kuřat. S takovouhle úrodou jsem teda nepočítala. Říkala jsem si, aby nevodíla tři kuřata, když už se bude starat. Naštěstí seděla ještě jedna velká kvočna na kačeních vejcích. Tak jsme udělali různé přesuny a každá kvočna dostala 16 kuřat. První noc pod kvočnou přežila všechna. Teď by to chtělo, aby bylo alespoň 30 slepiček.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je pěkný úspěch! Směji se, protože mám stejné přání (z říše snů) - mám teď pod kvočnami 15 kuřat. Na podzim budu potřebovat nových 15 nosnic… :blazen:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jak jsme porazili brojlery, vyčistila jsem ubikaci, vydesinfikovala, nastlala a přenesla tam druhou kvočnu s kuřaty. Tak jsou obě spokojené.
Tedy… ta první, se staršími, ne. Protože začali lítat všude a bála jsem se, aby nevyskákali zas dírkami ve voliéře, ze stropu svého domečku, tak jsem jim dala “strop” z pletiva… tak už nemůžou skákat na střechu a lézt, kam si zamanou… jsou zas na slámě, v domečku a před ním. Mají cca 2,5 x 2,5 metru - kvočna se 7 kuřaty. S tím si teď musejí vystačit.
V druhé části voliéry má druhá kvočna, také myslím se 7 kuřaty totéž. Zatím neomezuji vršek, kuřata jsou malá, tak nelétají zatím.
Až povyrostou a kvočny přestanou vodit, tak dám slepice k hejnu zas a kuřata spojím - mají mezi sebou rozdíl asi 14 dnů, tak to nebude problém, řekla bych.
Maji k dispozici směs pro nosnice, K1 pro kuřata a občas nasekanou trávu. A vypadá, že prospívají dobře. Do vody se snažím dávat okyselovadlo jako prevenci proti kokcidioze.
Tak uvidíme, no :nevim: nejsem úplně děsně chovatel drůbeže… ale loni se takhle taky povedla odchovat kuřata, tak snad i letos :mrk:
(Ta první se už jaksi pod kvočnu nevejdou :blazen: )
Přílohy
IMG_9159.jpeg
IMG_9181.jpeg
Vlaštovka
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 326 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Ták jsem velkomožně rádila....doradila. moje pižmovky se zbláznily a jedna se vys...la na kachňata a druhá na vajíčka......to, co jsem přesně nechtěla mám. 5 bezprizorních kachňat. Jenže mi jich bylo líto nechat je umřít jen tak. V okolí ani znÁMí zrovna nemají kvočnu, takže máme v koupelně už týden kachňata......a mě přibyla strarost navíc :nene:
Přílohy
20250610_220457.jpg
Krásný den všem! :67:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Mno.. To je radost tedy! :ajeje: jak kdybys toho neměla i tak dost!
Ta zvířátka nám prostě umí ten život zařídit, abychom se nenudili… tak snad je úspěšně odchováš, aby mohla co nejdřív ven už!
Odpovědět