Sýry

Výrobky z mléka
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Je mi teda divné, že by sýr napadal jen tenhle jeden druh much. Znamenalo by to opravdu, že je máme i u nás, vždyť na zralý sýr vždycky přiletí nějaká, proto se chrání poklopem. A o olomouckých se říkalo, že jsou nejlepší, když lezou. Což je možné, ale díky, nechci :usmev: .
Profesor1
Příspěvky: 8603
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4065 poděkování
Dostal poděkování: 4361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ty olomócké tvarglé jsou čerstvé opravdu takové nic moc oproti těm uzrálejším, tekutějším. Dokonce se zalévají i tím pivem, aby ještě trošku víc nakvasily a byly takové peprnější.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Jo, to jo, ale tím lezením se myslí pohyb červů, teda larev, aby mě někdo neopravil. Prý se to tak nechávalo schválně, ale nevím, jen jsem slyšela.
Profesor1
Příspěvky: 8603
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4065 poděkování
Dostal poděkování: 4361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ono na tom by nemělo být nic špatného (proteiny zdarma), pokud by výměšky těch červů nevytvářely nějaký toxín.
Červivé houby mě nevadí, ale ty si upravuji tepelně. Když vidím co žerou v Asii za potvory, tak je to jen o zvyku. Zatím nemusím mít všechno :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Narazila jsem na test ze sýrařství z Mendelovy univerzity. Je tam i vyhodnocení odpovědí a třeba si někdo bude chtít ověřit své znalosti.
https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty ... hp?kod=146
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Koupila jsem si čerstvý kozí sýr. Ze zvědavosti, pořád ochutnávám jen ten svůj a porovnání je třeba. Holandský. Chuťově výborný, slaný přiměřeně. Ovšem obsahoval E202, což je sorban draselný. Nevšimla jsem si toho v obchodě, ale stejně bych si ho nejspíš koupila, trochu konzervantu snad vydržím. Je to ale nepříjemné překvapení. Aby sýr vydržel pořád stejný, nezrající, přidají konzervant. Je to přitom zbytečné, čerstvé sýry se mají konzumovat opravdu čerstvé, kupovat v místě výroby nebo nejbližším okolí. Pak už prostě zrají a je to v pořádku. Pro mé účely posloužil, ale zarazilo mě to.
Příjemné bylo, že sýr byl zabalený ve folii nevakuovaný a nekapala z něho syrovátka. Bylo to tím, že pod ním byla bílá savá podložka, jako se dává třeba pod maso. Jeden plast na obal, druhý pod sýrem, to není můj styl, ale je to vlastně dobrý nápad.
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2373
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2278 poděkování
Dostal poděkování: 2303 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Já si je nekupuji. Občas nám ale přinese kamarád sýr z Německa. Většinou kozí. Vždy jsou chuťově lepší než ty naše. Tu chémii jsem tedy neštudoval, ale ty technologické postupy budou určitě jiné.. míň šetrné. Připomnělo mi to, že bych se měl podívat na lisované sýry, jestli už nejsou dozrálé..
Tykat, díkes ....
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Nejspíš jste moc skromný a jsou ty Vaše stejné nebo lepší, ale napsat to nechcete. Taky ovčí a kozí je rozdíl. Já tak skromná nejsem, vyrovnám se tomuhle sýru v pohodě. Ale do Holandska jim ho pro poučení posílat nebudu, sama mám málo :vytlem: .
Přestala jsem úplně s lisovanými sýry, protože právě kozí je nejlepší měkčí. Ale ovčí jsou moc dobré. Kdybych tak měla kouzelný koberec, přiletěla bych se na chvíli podívat, popovídat a pak zase hned zpátky.
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2373
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2278 poděkování
Dostal poděkování: 2303 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

No škoda, že ho nemáte :usmev: . Letos jsme udělali zase kousek pokroku ve výrobě. U těch čerstvých po zabalení, tekla syrovátka, festově i když byl řádně odkapaný. Začli jsme při odkapávání stavět formičky na sebe a dost to pomohlo. Největší pomocník je klimatizace, v tom našem malém prostoru bylo vlhko a vedro...než lisovaný sýr doschl, tak se dělal mázek nebo i plíseň, teď je to skoro doslova na pohodu :souhlas: Válčili jsme i s jogurtama, jednou byly ok , podruhý smrkavý, nakonec to vyřešil el. zavařovací hrnec. Celý problém byl v udržení teploty v termoboxu..
Skromnej nejsem, ale ještě to u nás asi chvilku potrvá, než se vyučíme k dokonalosti...Zákazníci jsou tolerantní, ještě nám nikdo do okna nic nehodil, nebo nevědí jak to má správně chutnat... :andel: :usmev:
Tykat, díkes ....
Františka.
Příspěvky: 9400
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Františka. »

Ono je tolik možností, jak to může chutnat. Každý sýr může být originál. Pokaždé je jiné mléko, jiná roční doba, počasí, tlak vzduchu.
U toho jogurtu Vám kolísala teplota a to způsobovalo slizovatění?
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2373
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2278 poděkování
Dostal poděkování: 2303 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Bezpochyby to bylo tím. Zrálo to v polystyrenové bedně, přidávali jsme petky s horkou vodou, ale stejně výsledek nebyl stejný. V tom zavařovcím hrnci je to pokaždé na jedničku :souhlas:
Dlouho jsme to dávali za vinu kultuře, mléku, období laktace atd..
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 6379
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 5690 poděkování
Dostal poděkování: 3352 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od PavelIV »

Když jsi u toho hrnce, během exkurze sýrárny jsem tvojí paní říkal, že můj jde nastavit na nekonečnej čas, prostě do vypnutí. Našli jste to v návodu?
U mýho Professora se ten knoflík na nastavování času jen zmáčkne a objeví se ležatá osmička
:PavelIV:
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2373
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2278 poděkování
Dostal poděkování: 2303 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od Augenblick »

Pavle, bohužel nejde. Tam náš se musí znovu spustit :smutek:
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
PavelIV
Příspěvky: 6379
Registrován: 10 říj 2018 07:57
Dal poděkování: 5690 poděkování
Dostal poděkování: 3352 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýry

Nový příspěvek od PavelIV »

To je škoda, já tavím med přes noc
:PavelIV:
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů