Sýry
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4018 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýry
Je mi teda divné, že by sýr napadal jen tenhle jeden druh much. Znamenalo by to opravdu, že je máme i u nás, vždyť na zralý sýr vždycky přiletí nějaká, proto se chrání poklopem. A o olomouckých se říkalo, že jsou nejlepší, když lezou. Což je možné, ale díky, nechci .
-
- Dal poděkování: 4065 poděkování
- Dostal poděkování: 4361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ty olomócké tvarglé jsou čerstvé opravdu takové nic moc oproti těm uzrálejším, tekutějším. Dokonce se zalévají i tím pivem, aby ještě trošku víc nakvasily a byly takové peprnější.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to jo, ale tím lezením se myslí pohyb červů, teda larev, aby mě někdo neopravil. Prý se to tak nechávalo schválně, ale nevím, jen jsem slyšela.
-
- Dal poděkování: 4065 poděkování
- Dostal poděkování: 4361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ono na tom by nemělo být nic špatného (proteiny zdarma), pokud by výměšky těch červů nevytvářely nějaký toxín.
Červivé houby mě nevadí, ale ty si upravuji tepelně. Když vidím co žerou v Asii za potvory, tak je to jen o zvyku. Zatím nemusím mít všechno
Červivé houby mě nevadí, ale ty si upravuji tepelně. Když vidím co žerou v Asii za potvory, tak je to jen o zvyku. Zatím nemusím mít všechno
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Kontaktovat uživatele:
Narazila jsem na test ze sýrařství z Mendelovy univerzity. Je tam i vyhodnocení odpovědí a třeba si někdo bude chtít ověřit své znalosti.
https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty ... hp?kod=146
https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty ... hp?kod=146
-
- Kontaktovat uživatele:
Koupila jsem si čerstvý kozí sýr. Ze zvědavosti, pořád ochutnávám jen ten svůj a porovnání je třeba. Holandský. Chuťově výborný, slaný přiměřeně. Ovšem obsahoval E202, což je sorban draselný. Nevšimla jsem si toho v obchodě, ale stejně bych si ho nejspíš koupila, trochu konzervantu snad vydržím. Je to ale nepříjemné překvapení. Aby sýr vydržel pořád stejný, nezrající, přidají konzervant. Je to přitom zbytečné, čerstvé sýry se mají konzumovat opravdu čerstvé, kupovat v místě výroby nebo nejbližším okolí. Pak už prostě zrají a je to v pořádku. Pro mé účely posloužil, ale zarazilo mě to.
Příjemné bylo, že sýr byl zabalený ve folii nevakuovaný a nekapala z něho syrovátka. Bylo to tím, že pod ním byla bílá savá podložka, jako se dává třeba pod maso. Jeden plast na obal, druhý pod sýrem, to není můj styl, ale je to vlastně dobrý nápad.
Příjemné bylo, že sýr byl zabalený ve folii nevakuovaný a nekapala z něho syrovátka. Bylo to tím, že pod ním byla bílá savá podložka, jako se dává třeba pod maso. Jeden plast na obal, druhý pod sýrem, to není můj styl, ale je to vlastně dobrý nápad.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2278 poděkování
- Dostal poděkování: 2303 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já si je nekupuji. Občas nám ale přinese kamarád sýr z Německa. Většinou kozí. Vždy jsou chuťově lepší než ty naše. Tu chémii jsem tedy neštudoval, ale ty technologické postupy budou určitě jiné.. míň šetrné. Připomnělo mi to, že bych se měl podívat na lisované sýry, jestli už nejsou dozrálé..
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Nejspíš jste moc skromný a jsou ty Vaše stejné nebo lepší, ale napsat to nechcete. Taky ovčí a kozí je rozdíl. Já tak skromná nejsem, vyrovnám se tomuhle sýru v pohodě. Ale do Holandska jim ho pro poučení posílat nebudu, sama mám málo .
Přestala jsem úplně s lisovanými sýry, protože právě kozí je nejlepší měkčí. Ale ovčí jsou moc dobré. Kdybych tak měla kouzelný koberec, přiletěla bych se na chvíli podívat, popovídat a pak zase hned zpátky.
Přestala jsem úplně s lisovanými sýry, protože právě kozí je nejlepší měkčí. Ale ovčí jsou moc dobré. Kdybych tak měla kouzelný koberec, přiletěla bych se na chvíli podívat, popovídat a pak zase hned zpátky.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
No škoda, že ho nemáte . Letos jsme udělali zase kousek pokroku ve výrobě. U těch čerstvých po zabalení, tekla syrovátka, festově i když byl řádně odkapaný. Začli jsme při odkapávání stavět formičky na sebe a dost to pomohlo. Největší pomocník je klimatizace, v tom našem malém prostoru bylo vlhko a vedro...než lisovaný sýr doschl, tak se dělal mázek nebo i plíseň, teď je to skoro doslova na pohodu Válčili jsme i s jogurtama, jednou byly ok , podruhý smrkavý, nakonec to vyřešil el. zavařovací hrnec. Celý problém byl v udržení teploty v termoboxu..
Skromnej nejsem, ale ještě to u nás asi chvilku potrvá, než se vyučíme k dokonalosti...Zákazníci jsou tolerantní, ještě nám nikdo do okna nic nehodil, nebo nevědí jak to má správně chutnat...
Skromnej nejsem, ale ještě to u nás asi chvilku potrvá, než se vyučíme k dokonalosti...Zákazníci jsou tolerantní, ještě nám nikdo do okna nic nehodil, nebo nevědí jak to má správně chutnat...
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Ono je tolik možností, jak to může chutnat. Každý sýr může být originál. Pokaždé je jiné mléko, jiná roční doba, počasí, tlak vzduchu.
U toho jogurtu Vám kolísala teplota a to způsobovalo slizovatění?
U toho jogurtu Vám kolísala teplota a to způsobovalo slizovatění?
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Bezpochyby to bylo tím. Zrálo to v polystyrenové bedně, přidávali jsme petky s horkou vodou, ale stejně výsledek nebyl stejný. V tom zavařovcím hrnci je to pokaždé na jedničku
Dlouho jsme to dávali za vinu kultuře, mléku, období laktace atd..
Dlouho jsme to dávali za vinu kultuře, mléku, období laktace atd..
Tykat, díkes ....
- PavelIV
- Dal poděkování: 5690 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když jsi u toho hrnce, během exkurze sýrárny jsem tvojí paní říkal, že můj jde nastavit na nekonečnej čas, prostě do vypnutí. Našli jste to v návodu?
U mýho Professora se ten knoflík na nastavování času jen zmáčkne a objeví se ležatá osmička
U mýho Professora se ten knoflík na nastavování času jen zmáčkne a objeví se ležatá osmička
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Dal poděkování: 5690 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele: