Vodění koz a ovcí
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4018 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vodění koz a ovcí
občas je potřeba kozu někam přemístit. Někdy jde sama dobrovolně za chovatelem,za rohlíkem apod. Častější je vodění na vodítku nebo jiném úvazu. Vídám občas prapodivné způsoby, ze kterých mi vstávají vlasy na hlavě. Často má koza obojek s vodítkem a je táhnuta. Skoro nikdy to nefunguje, táhnout kozu za krk dopředu je jí nepříjemné a škrtí se při tom. Někdy je koza přivázaná za rohy k provazu a za ten ji pán vleče. Schválně nepíšu paní, protože ženy se chovají mnohem citlivěji, málokdy kozám nadávají a jsou k nim laskavější . Za rohy jde, kam je potřeba, ale je to opravdu jen proto, že v takové situaci nemůže klást odpor. Je to ten nejlepší postup, jak donutít kozu trkat. Ne v tu chvíli, ale později, když bude moct.
Po dlouholetých zkušenostech jsem došla k následujícímu: Kozu vezmu lehce popruhem kolem krku. Může být na obojku, vodítku apod. Stojím vedle kozy, krčním popruhem určuju směr a zezadu ji tlačím podle potřeby silněji nebo slaběji nad ocasem. Každá koza se takhle rozejde kupředu. Někdy chce kličkovat, je potřeba držet popruh kolem krku těsnějíi, ale neškrtit ji, jen jí nedovolit ustupovat jinam, než chci já. Když je koza opravdu velká a má dlouhé tělo, je to trochu složitější. Obvykle to přece jen jde, ale třeba u kozlů, pokud nejsou vychování, jsou potřeba dva lidi: jeden vpředu, druhý vzadu. To není obvyklé u koz, tak dlouhé nebývají.
Vodíte je takhle? Je to zdánlivě nedůležité, ale pohled na chovatele, který vleče za sebou polouškrcenou kozu není pěkný.
Po dlouholetých zkušenostech jsem došla k následujícímu: Kozu vezmu lehce popruhem kolem krku. Může být na obojku, vodítku apod. Stojím vedle kozy, krčním popruhem určuju směr a zezadu ji tlačím podle potřeby silněji nebo slaběji nad ocasem. Každá koza se takhle rozejde kupředu. Někdy chce kličkovat, je potřeba držet popruh kolem krku těsnějíi, ale neškrtit ji, jen jí nedovolit ustupovat jinam, než chci já. Když je koza opravdu velká a má dlouhé tělo, je to trochu složitější. Obvykle to přece jen jde, ale třeba u kozlů, pokud nejsou vychování, jsou potřeba dva lidi: jeden vpředu, druhý vzadu. To není obvyklé u koz, tak dlouhé nebývají.
Vodíte je takhle? Je to zdánlivě nedůležité, ale pohled na chovatele, který vleče za sebou polouškrcenou kozu není pěkný.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 6073 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vodění koz a ovcí
A co teprv výstavní kusy v předvadišti! Já nepředváděla a nebyla na to připravená, ale jak moje ovce loni vyhrála Šampiona výstavy, musela jsem jí odprezentovat. Byla to ostuda. zepředu jsem jí vedla a zezadu mi jí někdo strkal
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 11 poděkování
- Dostal poděkování: 180 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já je teda mám na obojku a vodítku. Když jdu já, jdou i ony. Když se někdy zastaví, zastavím se taky, jemně potáhnu, řeknu jdeme a už jdu dopředu a neohlížim se a ony samy prostě hezky jdou. Nemusela jsem zatím nikdy ,,pořádně zatlačit ani tahat,,. Jen u Josefíny ze začátku byly často ty pauzy kdy se zastavila a někdy chtěla i couvat. Ale výše co jsem psala vždycky zafungovalo. Dokážu si ale představit, když se zvíře šprajcne, že to někdy není jednoduché a prostě zatáhnout asi potřeba je,když musím zvíře přemístit. Zvlášť když má nékdo místo mých decentních hnědých koziček nějaké obr velké kozy.. ovci si ale na vodítku absolutně představit neumím. Mám je v kategorii ,,člověku méně se poddávající,, než kozy. Nevím proč. Přitom se o lidech říká hanlivě,, jste jako ovce,, když bezhlavě následují,
Krásný den všem!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
… bezhlavě sledují vůdčí ovci, když k tomu mají důvod
Což v cizím prostředí v totálním chaosu a hluku, pryč od stáda, rozbodně není… to je člověk musí učit systematicky od mládí. S těmi kozami je to určitě o dost jednodušší
Mám tu teď jednoho nadějného jehňouše a tam bych měla začít trénovat, jestli si nechci na jaře střihnout ostudu na svodu
Což v cizím prostředí v totálním chaosu a hluku, pryč od stáda, rozbodně není… to je člověk musí učit systematicky od mládí. S těmi kozami je to určitě o dost jednodušší
Mám tu teď jednoho nadějného jehňouše a tam bych měla začít trénovat, jestli si nechci na jaře střihnout ostudu na svodu
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
No dejte pokoj. My cvičili psa od mala a na výstavách jsem stejně celá orosená musela řešit, že lidi okolo prostě ulízat k smrti nemůže, aspoň v kruhu ne. A to pes je přímo naprogramován spolupracovat s člověkem. Ovci bych rovnou vzdala natrénuju doma a pak právě přijde hluk a lidi a prostředí a jsem tam, kde jsem byla....ono je to podle mě i o tom paní Františko, že většina lidí má kozu doma na zahradě/pastvě/chlívě a vedou ji opravdu maximálně na ten skok...to pak to zvíře samozřejmě neví která páčka chudák. Pobavím. Máme cane corso. Má rok a je to mnohdy bojín. Byť už jsme ho vypracovali si myslím pěkně. Nebo bojín. Manžel vždycky říká ,,no není to nejostřejší tužka v balíčku ,,. Jezdili jsme na cvičák a skočit do kufru auta prostě nešlo. Kokino, dobré slovo, motivace nula....zato Elvíra jela v autě parkrát doslova a teď jsme jeli ke kozlovi a to jste měli vidět. Otevřela jsem kufr auta, řekla jsem Elvíro hop a ta vyskočila jak profesionální cestovatel
Krásný den všem!
- Augenblick
- Dal poděkování: 2278 poděkování
- Dostal poděkování: 2303 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ve stádečku nemám vůdčí ovci. Odvézt od stáda na jídlo taky nejde, to jdou hned všechny. Všude kde přikrmuji mám plůtek a vrátka. Není problém je zavřit všechny a vybrat tu potřebnou.Navíc je to dobré v tom, když jdu přikrmovat, že se zavřu a můžu v klidu servírovat bez asistence. Pak bez problémů odchytu a odvedu. Dám jen vodítko kolem krku, je to rychlejší než hledat a zapínat karbinku. Většinou následuje pokus o únik, ale po něm už jdeme jak na procházce. To nejdůležitější je opravdu nespěchat a nevláčet. Ovce během chvilky pochopí že je lepší jít. Když už to musí být ve dvou, tak jeden řídí a druhý tlačí...
Dřív jsem vždycky spěchal, ať už je tam kde jsem potřeboval, já utahanej z tahání, ovce ve stresu... To nejdůležitější je opravdu klid, trpělivost, námořnická rozvaha a se zvířetem konejšivě mluvit...
Dřív jsem vždycky spěchal, ať už je tam kde jsem potřeboval, já utahanej z tahání, ovce ve stresu... To nejdůležitější je opravdu klid, trpělivost, námořnická rozvaha a se zvířetem konejšivě mluvit...
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
No manipulace s ovcí, to si fakt neumím představit. Ještě tak nějaká ta ouessantská, ale nějaká valaška třeba. Tak to by pro mě bylo úplně katastrofální. obdivuji celkově všechny, co mají doma samce u hospodářských zvířat. Ať už je to kozel, beran, nedejbože býk. Když někdy vidím, co svedou někteří kohoutí asociálové než jdou šlapat nudle, a to jsou to malí ptáci. Mám k tomu velký respekt. Přitom psi mi nevadí. Dokonce jsem ani nikdy neměla fenu ale u těch hospodářských zvířat je to jiné. Ten vztah je prostě vydřený. Navíc mám pocit, že mít respekt u berana je daleko těžší, než u psa, byť by měl stejné kila. Asi to mám spíš v hlavě.
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
S vlastními zvířaty je to většinou lehčí. Odvést cizí nebo nově koupené, to bývá horší. Ale jak píše Augenblick, s trpělivostí to jde taky. V klidu, nespěchat, mluvit na ně a ono to taky jde.
Hhippie, jak se předvádí ovce?
Hhippie, jak se předvádí ovce?
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2156 poděkování
- Dostal poděkování: 4705 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Odvést našeho plemenného býka zvládne malé dítě Je to moula
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Františko, já to nevim, já to neumim
Ovce by se měla nechat dovést do předvadiště, povodit pro posouzení celkového vzhledu zvířete a pak s ní postát, aby jí mohli posoudit z různých úhlů. A zas odvést do kotce.
Optimálně mít jí naučenou na výstavní postoj. Ale to jsem tu nikdy neviděla.
Celkově jsem vždycky zklamaná, když na elitních nákupních trzích chovatelé předvádějí svá zvířata obalená slámou… Ale upřímně si myslím, že v Čechách jak není ta tradice, tak prostě nevíme, jak na to.
Třeba je hodně důležité, aby měla zvířata správnou délku vlny kupříkladu. Každému plemeni ale roste různě rychle. Takže je třeba to mít vychytané.
A pak třeba jeden známý jako jediný u kterého jsem to viděla, umí vykoupat a vyčesat své ovce tak, aby vypadaly opravdu jako na výstavu! A je to nádhera, když pak mezi těmi šedými a hnědými “bílými” berany na dálku září několik čistoskvoucích bílých kusů
Já se tomu budu muset také pověnovat. Já zkoušela svoje před výstavou vykoupat, ale s nulovým výsledkem
A to vůbec nemluvím o tom, že když vám je tam obsluha krmí, tak jim ty vidle sena klidně hodí na záda, nebo že když jich je v kotci víc, tak jedna žere nad tou druhou a stejně se tím senem v krátké době obalí… takže je to takové nevděčné. A walliserky se s krátkou vlnou nevystavují. A v dlouhé vypadají špinavě Je to věda. Zlatí koně
Ovce by se měla nechat dovést do předvadiště, povodit pro posouzení celkového vzhledu zvířete a pak s ní postát, aby jí mohli posoudit z různých úhlů. A zas odvést do kotce.
Optimálně mít jí naučenou na výstavní postoj. Ale to jsem tu nikdy neviděla.
Celkově jsem vždycky zklamaná, když na elitních nákupních trzích chovatelé předvádějí svá zvířata obalená slámou… Ale upřímně si myslím, že v Čechách jak není ta tradice, tak prostě nevíme, jak na to.
Třeba je hodně důležité, aby měla zvířata správnou délku vlny kupříkladu. Každému plemeni ale roste různě rychle. Takže je třeba to mít vychytané.
A pak třeba jeden známý jako jediný u kterého jsem to viděla, umí vykoupat a vyčesat své ovce tak, aby vypadaly opravdu jako na výstavu! A je to nádhera, když pak mezi těmi šedými a hnědými “bílými” berany na dálku září několik čistoskvoucích bílých kusů
Já se tomu budu muset také pověnovat. Já zkoušela svoje před výstavou vykoupat, ale s nulovým výsledkem
A to vůbec nemluvím o tom, že když vám je tam obsluha krmí, tak jim ty vidle sena klidně hodí na záda, nebo že když jich je v kotci víc, tak jedna žere nad tou druhou a stejně se tím senem v krátké době obalí… takže je to takové nevděčné. A walliserky se s krátkou vlnou nevystavují. A v dlouhé vypadají špinavě Je to věda. Zlatí koně
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
DAD David Abrahám, to se mi skoro nechce věřit to je ale zřejmě 1. Světlá výjimka a za 2. Zkušená výchova, ne? Známa chovala ovce a beran ji málem zmrzačil a nebyl jen jeden
Krásný den všem!
-
- Dal poděkování: 425 poděkování
- Dostal poděkování: 550 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Čo sa týka vodenia ovcí. Nikdy som nemal veľký problém. Vždy mi stačilo vedieť ktorá ovca je vedúca. Baran bol bez problémov. Nepotrebujem žiadny rohlík ani nič iné. Stačí mi zatlieskať a ovce okamžite reagujú. Zatlieskam a zavolám na ne :princezny,okamžite bežia za mnou.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, to já taky. Ale to na předvadišti jaksi nepoužijete…
Ikdyž… mě by to s těmi mými asi každý prominul a ještě bych byla za středobod programu
Ikdyž… mě by to s těmi mými asi každý prominul a ještě bych byla za středobod programu
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2156 poděkování
- Dostal poděkování: 4705 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vlaštovko býk není beran, ono rozhýbat to tělo dá také práci a velká zvířata mají vědomí o své síle a váze, jsou rozvážnější, nějaký drobek je nerozhází, přednost má sex a žrádlo
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Kontaktovat uživatele:
Pravda mám vlastně takovou zkušenost i se psy. Malý neurotici co štěkají na vše a velkoši, co se nenechají jen tak vyprovokovat. ale pořád teda. Bych to neriskovala protože nepovést se znamená letět kilometr vzduchem minimálně. Obdivuji každého, kdo do toho jde
Krásný den všem!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Hodně záleží jestli je beran s holkama, nebo ne. Mám dva, oba s hmotností kolem 100kg. Chodím za nimi 2x denně, jsou to mazlové. 27.10. jsem je pustil k hokám a od té doby mě jeden dvakrát složil, že jsem se válel po zemi a jednou přátelsky nabral...Byla to moje chyba, moc jsem mu věřil a při krmení ho nesledoval, jinak bych tomu zabránil...
Na fotce jdeme za holkama, na druhé fotce domluva, aby se k holkám choval jako gentleman Příště mu musím říct, aby se hlavně choval slušně i ke mě...
Na fotce jdeme za holkama, na druhé fotce domluva, aby se k holkám choval jako gentleman Příště mu musím říct, aby se hlavně choval slušně i ke mě...
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
No to já právě bych asi neuměla reagovat ani kdybych viděla, že mě jde složit
Krásný den všem!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Ruku nad hlavu a řvu na něj blázen (sprostě) a dělám že ho chci chytit a od posledka už nemám v ruce dva kbelíky, ale jeden a v druhé ruce tyčku od ohradníku ... V tuhle dobu už má většinu holek obskočených, tak se nudí a má roupy.. vymejšlí jak se dostat k letošním jehnicím, mám je hned vedle za pastevní sítí a ty jsou také v říji. Zatím ho drží elektrika, u holek ho potřebuju udržet ještě cca 2 týdny.
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
no tak nevím, jestli bych na to měla koule to sprostě jo, ale ,,rozběhnout se proti němu,, místo ruku nad hlavu bych asi vzala nohy na ramena. pokud bych to vůbec stihla
Ale děkuji za instrukce. Snad se do této situace nikdy nedostanu, ale kdyby jo, vzpomenu si snad na vaše pokyny
Ale děkuji za instrukce. Snad se do této situace nikdy nedostanu, ale kdyby jo, vzpomenu si snad na vaše pokyny
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Máte kozy, berana potřebovat zatím nebudete, nebyl by Vám moc platný . Kozel se takhle nechová. Máme tu článek Výchova kozla a vlákno asi také. Kdyby to náhodou zkoušel přece jen, taky platí, otočit se k němu čelem. nenarazí do Vás, vyhne se. Je mi divné, že berani to dělají.