Říje?

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 174 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Říje?

Nový příspěvek od Vlaštovka »

To určitě. Je to můj obrovský koníček, takže si to užívám. Myslela jsem, že budu i s dětma, ale ty tím, že v tom vyrůstají, tak je na nich vidět, že to považují za samozřejmost. Já jako panelákové dítě musela žadonit o andulku. Jiné zvíře jsme nikdy neměli. Holt, člověk míní.... :vytlem: děti mění :))
Krásný den všem! :67:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Mám další dotaz. Jedna koza úspěšně připuštěná, bohužel ta ochočená, u které jsem na tom tolik netrvala, protože je mlaďunká. Josefína měla tehdy, jak jsem posílala fotky sem, velmi nateklá rodidla souběžně s Elvírou. Elvíra od té doby za 21 dní znova říji a kozel si zaskákal. Josefína měla pak po 9ti dnech od nateklých rodidel znovu nateklá a i otevřená rodidla...teď jsem to hlídala ale od první možné říje i od té druhé možné je to 21 dní a žádné příznaky nemá. Ke kozlovi jsem ji vzala i bez příznaku minulý týden (21 DNÍ od první možné řije) ale jen si čuchl a šel pryč. Je možné, že má tak nepravidelnou říji, že bude třeba najednou ten interval delší nez 21 dní? Je to teda stres, zrovna u ní je to potřeba jak sůl :zed: :zed: promiňte za hektický popis, lépe to popsat neumím. Děkuji za rady
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Vím, že říje byla jen jedna, jen nevím, která to byla a i tak to počtově přestává vycházet :vtipalek:
Františka.
Dal poděkování: 5010 poděkování
Dostal poděkování: 3989 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Možné je všechno :vytlem: .
Může mít různé projevy říje, někdy je méně, někdy víc výrazná. Kozel to pozná bezpečně. Teď v říji nebyla. Předtím u něho byla a skočil nebo neskočil? Asi jste to psala, ale zapomněla jsem detaily.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Když byla u kozlo, vycházelo to na 21 dní od té první možné řije a to kozel vůbec neskočil. Ani ji ji nevšímal. Tak ještě počkám pár dní. Třeba ji má delší a přijde za den dva... :otraveny:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kdyby to šlo, že byste ji nechala chvíli u kozla, pár dní, v tomhle případě by to byl ideál. Kdyby s tím u Vás doma i u kozla souhlasili...
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

U nás doma ano, u kozla ne. Bohužel tam pro to nemají prostor a nejsou na to nastavení:( takže jsem odsouzena každý den bádat. Od včerejška ji 3 krát denně chytám a koukám na ni a zkoumám. Tak snad si toho všimnu včas. Kolik mám ještě pokusů? Ta řije se opakuje až do jara?
Augenblick
Dal poděkování: 2255 poděkování
Dostal poděkování: 2261 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Je to jednoduché, koupit kozla a pak ho sníst .. :usmev:
Tykat, díkes ....
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No....na to jsem se nenastavila ještě, se dvěma kozama a kozlem ve vedlejší vesnici 4km daleko.... :promin:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Zhruba do začátku února, spíš jen do ledna.
ivan613
Dal poděkování: 416 poděkování
Dostal poděkování: 548 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od ivan613 »

Ja som to u kôz riešil tak,že som si capa požičial na pár dní.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2938 poděkování
Dostal poděkování: 6050 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Pokud není možnost půjčit kozla domů ani odvézt kozu na pár dní k němu, pak bych šla také cestou koupit holt kozla domů a pak se ho nějak zbavit. Věřím, že ho na maso někdo pak koupí.. :promin:
A byla bych rychlá, protože jinak to budete mít děsně roztahané.. porody, dojení… a to je taky vopruz.. :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Asi mi nezbude nic jiného, než nad tím popřemýšlet do dalšího roku. Protože jezdit s jednou kozou 10krát se mi nechce. Pokud se to opravdu v příštích dnech nepodaří, bude potřeba změna. Pokud teda můj projekt koza bude příští rok stále aktuální :vytlem:
A můžu se zeptat, proč vadí u 2 koz, že by byly roztahané porody? Není to spíš výhoda? Že nebudou rodit obě najednou? Zvlášť, když pořádně nevím, co bude, protože to je vše poprvé pro mě i pro ně? :souhlas:
PavelIV
Dal poděkování: 5674 poděkování
Dostal poděkování: 3345 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

To nevadí asi ničemu. Roztahaný porody chovatel nechce, když má třeba 15 matek a rodit 2 měsíce. Pak je super, když se všechno povede v jednom říjovým cyklu. Kdyby 2 kozy byly obskočený ve stejným termínu, tak je to míň hlídání - prostě chovatel kontroluje obě najednou a nemusí tam chodit tejden kvůli jedný koze a pak třeba tejden kvůli druhý.
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nevadí to ničemu, já mám koz o něco víc než dvě ;-) a rodí v průběhu dvou tří měsíců a nevadí to. Když jich je víc najednou, je to pro mě horší, ztrácím přehled a za měsíc pak zjistím, že koza, na jejíž kůzlata čekám, už je dávno má :blazen: . U dvou koz je to podle mě úplně jedno, najednou nebo v jinou dobu. A nebojte se toho. Chápu, že s dětmi nevíte, co zvládnete, ale nic není u koz pevně dáno a nic se nemusí přesně tak a tak. Všechno se dá i časově přizpůsobit, žádné pravidelné časy dojení apod. jako u krav v kravíně. Dá se dojit i třeba jen jednou denně. Koza je velice variabilní, když jí dáte možnost nebo když musí.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak to jsem ráda :usmev: já tam stejně za něma chodím několikrát denně, protože je to pro mě relax od dětí :vytlem: ...tím, že jsem to nikdy nezažila, nevím, co mě čeká, navíc věřím, že konkrétně Josa mi do toho namyšleného určitě hodí vidle :)) proto jsem trochu nervòzní abych to zvládla. Teď je to třetí den, co Josu 3 krát denně prostě odchytnu abych zkontrolovala rodidla. Doteď jsem jen koukala ze zadu, dál od ní(asi metr)...teď už jsem se naštvala a prostě 3 krát denně je zavolám do chlíva (venku bych to nedala na té ploše) a tam jí chytnu. Nechce se jí, ale už tak neblázní, takže jí mám chycenou asi za 20 sekund(máme veliký chlív asi 10x5 metrů), někdy rychleji. Zkontroluju ji a pak ji nějakou dobu hladím a mluvím na ni. Po chvilce jsem ji vždy pustila obojek jemně, dále hladila a ona pak za pár sekund odešla. Dneska už normálně za mého drbání a hlazení žrala seno a odešla až jsem začala drbat na břiše asi po 5 minutách :hura: :hura: zvolila jsem více ,,urputnou,, cestu a vypadá to, že to funguje....teď jen chytnou tu říji. Dala jsem si předsevzetí, že prostě zabřezne, když už kvůli ní mam kozy :vytlem:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak hlásím. Josefa žádné příznaky. Já měla intuici, narvala kozu a děti do auta a vyrazila :vytlem: a ono fakt :udiv: kozel skákal jak šílený. Má to teda evidentně tiché absolutně, zítra ještě pojedu jednou raději, ale snad jsem trefila dobrou dobu a zabřezne :potlesk:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2938 poděkování
Dostal poděkování: 6050 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Dobrá práce, Vlaštovko! Ještě, že jsi tak precizní a napsala sis první termín :souhlas:
Tak držíme palce!
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji. Je teda kupodivu, že předtím to měla viditelné a teď vůbec, ale co. Pátrat nebudu. Jen bude za 3 týdny zajímavé, jak budu zjišťovat, jestli říjí nebo zabřezla :zed: :zed: :zed: to zas leda ke kozlovi a až bude ohrnovat nosy tak mám vyhráno :)) :udiv: jak to bylo v cimrmanech? BÓŽE TO JE PRÁCE PROVDAT DCERU :))
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ještě se mi nestalo, že by koza, na kterou kozel skočil, nebyla březí. Takže s tím tak počítejte.
Odpovědět