Zase ty KOZYY!

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase ty KOZYY!

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Dnešní první ,,pasení-venčení,, :vytlem: sice jsme šly jen na vedlejší zahradu, ať si na to zvykáme pomalu, než vyrazíme do ulic a budou mě tu mít definitivně za blázna, ale i to se počítá. :nazdravi: :hura: Josefína samozřejmě uražená, že jsem si si ji dovolila chytit a dát na vodítko, ale nakonec se jí to líbilo taky :)) :jakoby:
Přílohy
20241001_142226.jpg
Krásný den všem! :67:
Augenblick
Dal poděkování: 2278 poděkování
Dostal poděkování: 2303 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

No.. konečně fotka, kozy jsou v super kondici 👍, nijak bych to s příkrmem jádrem nehrotil.
Tykat, díkes ....
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Už tak týden přibližně (od té diskuze tady) jádro nedávám. A nevypadají, že by jim chybělo :usmev: děkuji. Jsou to dámy :vytlem:
PavelIV
Dal poděkování: 5690 poděkování
Dostal poděkování: 3352 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Hezký jsou, která je která?
:PavelIV:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Ta světlá nahoře je ta plachá Josefína a ta druhá je ta nenasytná Elvíra :vytlem: :promin:
PavelIV
Dal poděkování: 5690 poděkování
Dostal poděkování: 3352 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Jé, Elvíru už jsme taky měli, jenže to bylo tele :usmev:
:PavelIV:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tahle je podle mě taky takové tele :)) :)) a když se mi dostala do sudu s jádrem tak jsem jí taky nadala do krav :vytlem: tak možnaaa :jizlivec:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak dneska už za úplatu rohlíkem proběhlo i chvilkové drbání na hlavě a krku :andel: :hura: už ke mě běží stejně rychle jako Elvíra, když zavolám..
Františka.
Dal poděkování: 5031 poděkování
Dostal poděkování: 4018 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

U jedné 12leté kozy se objevila kýla. Zatím žere a chodí, jen se vždycky z pastvy vrátí sama dřív, takže akutní to není, ale týká se jí co nejdřív konečné řešení. Jiné totiž pro tento případ neznám.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Boooože mě ta Josefína tak se.re. :vztek: takže od naší procházky poslední je zas jak splašená ze mě....ona prostě ke mě zase nepůjde, když jsem si ji dovolila chytnout....to by člověk neřek, jak ta mě tím umí vytočit :cert:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jsem na tom podobně. Koza, která se ke mně vrátila po půl roce od prodeje, protože na ni paní nemá čas, je velice vyplašená. Opravdu má strach, když se přiblížím. Říkala jsem si, že jí dám dva měsíce a když se to nepoddá, porazíme ji. Ale neudělám to. Potřebuje víc. Už jsem přišla na to, proč je ještě horší, než když odešla. Prodala jsem ji i se dvěma kůzlaty, jedno byla kozička a vypadalo to, že by si ji paní mohla také nechat. Ale ne, sebrali jí obě, nechali jen ji samotnou a asi ani dojení nebyla pro ni žádná radost, jak se zdá. Bodejť by byla důvěřivá, když jí tohle provedli. Moje první koza zažívala u původní majitelky každoročně to samé. Ona se člověka nebála, ale když pak byla u mě a zase měla mladé, jakmile jsem se přiblížila ke kůzlatům, hned na ně volala a posílala je dál ode mě. Teprve když jim byly čtyři pět měsíců a já jsem jí je pořád nechávala, začala mi opravdu věřit. Tohle bude podobný případ a za to ji porážet nebudu. To by si nezasloužila.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Chápu. Je to i jiná situace. Vy víte, že ta koza byla v pořádku a teď je horší. Navíc máte koz hodně, takže případně budete mít mléko a bezstarostnost od jiných. Ale já mám jen dvě....a nemám prostě chuť mít ,,polovinu zvířat,, nespolupracujících. Berete to super...lidsky...já to asi v mých podmínkách takto nedokážu. Ale já bych si ji od té paní asi ani nevzala zpět. Jen ať si to pěkně zařídí jak chce, když to takhle po..dě.lala..jenže to se nikomu nechce, řešit ty nepříjemné věci.potom si ti lidé zvyknou, že je zvíře jen věc, co si koupí a hned, když se jim to nehodí, přehodí to na někoho jiného. Koza ještě půl bídy. Ta se dá zužitkovat na maso. Ale dělají to i se psy, kočkama...no...
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mockrát jsem přemýšlela, jestli bych teoreticky chtěla dvě kozy. Nechtěla :stydim: . Aspo\ň čtyři nebo nic :vytlem: . Ale možná nevidím výhody, jen se obávám nevýhod. To není nic proti Vám, spousta lidí má dvě kozy, proč ne. Nebo mají i jen jednu a viděla jsem i tu jednu, jak je spokojená, ale oddaná majiteli.
Když mi ta paní volala, jestli bych ji nechtěla zpátky nbo jestli ji má nabídnout někomu jinému, váhala jsem, ale aby putovala dál, jsem nechtěla. Další majitel se svými zvyky a požadavky, třetí. Neměla jsem ji prodávat, ani jsem to neměla původně v úmyslu, ale občas mě lidi umluví. Mám z toho poučení - dospělou kozu neprodávat.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No já nemám na výběr. Jedna koza, to je pro mě stejně nepřirozené a nepříjemné jako vidět andulku v kleci a namlouvat si, že je spokojená, protože žere a pípá....a 4 kozy by už byly na ten sad podle mě moc, tak aby měly prostě dost pastvy a místa(v mých očích). Navíc jsem začátečník, takže hned megalomanit, je blbost...zatím nevidím nevýhody, že mám 2 kozy (v porovnání se 4)..ani mě nenapadá moc rozdíl kezi 2 a 4 krom více práce a většiho množství krmení a podestýlky.... :nevim: samozřejmě mít třeba 8 koz je něco jiného. To už je krásné stádo...a určitě i to chování ve stádě bude trochu jiné
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, neberte mě v tomhle vážně. Já Vám fandím, postupujete dobře. Jen ale znám pár lidí, kteří si vzaii dvě kozy a mají jich podstatně víc, protože jim to prostě nedá. Buď nechtějí porážet pěknou mladou kozičku, která se u nich narodí, a tudíž mají příští rok už tři. Anebo dělají moc dobrý sýr, který z mléka od dvou koz nestačí. Nebo něco jiného, ale radši chodí s vozíkem sekat kozám trávu, než aby se jich zbavili na původní počet :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Jasně. To je pravda...ja také nevím, kolik toho mléka bude od jedné kozy. Můžu mít 3 litry denně a taks můžu mít minimum, co nám stačit nebudem. Ale asi bych to pořád řešila raději prostě kiupí nového zvířete a porážkou toho, který zkrátka takový užitek nemá....uvidíme. všechno ukáže čas. :souhlas: zatím mi bohatě stači ty dvě frajly :vytlem:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:andel: :nazdravi: tak Joska se teď nechala normálně chytit v chlívě bez nahánění :udiv: :hura: tak jsme dopadly takto. Ale přijde mi, že oproti Elvíry má o dost větší břicho. Na to, jaká byla vyzáblá, když k nám přišla :nene: divné...má to tak týden....
Přílohy
20241120_133758.jpg
IMG_20241120_133954_405.jpg
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To je nádhera, můžete je pást! To byl pokrok za posledních pár dní.
Až zjistíte, která je vůdčí, bude stačit jedno vodítko na ni a druhá už půjde sama. Osvědčilo se mi v dřevních dobách vytahovací na psa. Nemusela jsem za ní do křovin a příkopů.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Velmi to teď skočilo za posledních pár dní :andel: pomalu se mi plní sen, že s něma opravdu budu chodit po venku se pást. Ne jen na druhé zahradě, ale i opravdu venku. Ale to zatím předbíhám :nazdravi: říje sice nikde, ale udělalo mi to velkou radost :souhlas: 30 min se pásly. Pak přestaly a už začaly pokukovat po domu, tak jsem je zavedla na jejich zahradu a ony stejně běžely do chlíva. Tak asi přežvykovat :souhlas: která je vůdčí zatím nevím. Přijde mi, že Elvíra. Protože když se rozdává mlska nebo žrádlo, většinou se prosadí ona a Josa uhne. Ale zas když se Josa venku lekne a běží pryč, Elvíra ji následuje. Tak nevím. Uvidíme. Zatím stačí na vodítku :souhlas: to natahovací je super nápad
Odpovědět