Česnek

Bylinky a okrasné rostliny
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3039 poděkování
Dostal poděkování: 6165 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Česnek

Nový příspěvek od Hhippie »

Blbé je, když to má člověk po naložení do Sulky a uschnutí… tak dnes manžel sázel fakt dost složitě… ale když si to takhle holt naplánoval, tak co už s tím, že… :ajeje:
My tedy odpoledne už sníh neměli. Ale zem byla polozmrzlá… tak snad to dobře dopadne!
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 5729 poděkování
Dostal poděkování: 6324 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Veru neosvědčilo se mi nakupovat nové sadby. Pokud se v česneku, který mám, vlnovník neobjeví, tak ji radši rozmnožím postupně.
To co máš na česneku nesouvisí se zeminou. Jedná se o vlnovníka. Spíše si ho člověk zanese v koupené sadbě.
Vlnovník česnekový (Aceria tulipae)

Jedná se o roztoče, který není pouhým okem viditelný. Jeho velikost je 0,1 – 0,3 mm, snadno se tedy šíří vzduchem. Největší škody dělá na uskladněném česneku, kde způsobuje tzv. vyšeptávání stroužků. Na stroužkách je po oloupání viditelný matný povrch, stroužek se postupně scvrkává a hnědne. Na rostlinách způsobuje deformaci listů. Účinné je moření sadbového česneku Sulkou, nejlépe už v průběhu září. Poté je nutné nechat česnek rychle oschnout a uskladnit na větrané místo až do doby výsadby. U konzumního česneku snížíme riziko vyšeptání skladováním při nízkých teplotách, kdy je tento roztoč málo aktivní.
Není výjimkou, že se u česneku pěstovaném na stejném pozemku a skladovaném ve stejných podmínkách vlnovník objeví jen na jedné odrůdě, kterou zcela znehodnotí, zatímco ostatní odrůdy zůstanou nedotčené. Podle čeho si vlnovník tuto odrůdu vybere není dosud jasné, neboť každý rok si i na stejné lokalitě vybere odrůdu jinou.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Jani, to je zajímavé.
Takže hlavně kvůli téhle brebeře se česnek skladuje v chladu. :souhlas:
Zas moudřejší pro tuto sezónu.
V Sulce moříme před sázením. Ale je zajímavý nápad to namořit, nechat oschnout a uskladnit v chladu a prostě vyndat až před sázením :souhlas:
Já pochopila, že jakmile se to namoří v Sulce, nechá se oschnout a musí jít hned do země. Tak si to chudák manžel špatně naplánoval a zamrzlo mu to a tak to tu hrabal a obracel napůl zamrzlé, když už měl namořeno… a přitom to mohl vesele odložit až na chvíli příznivějšího počasí :souhlas:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru tu sulku prostuduj, když se to v ní nechá dlouho,tak pak česnek neklíčí a neroste! Tvůj muž to dělal správně, na sulce je to tak, ale toto opatření , v září, je přímo na vlnovníka. Musíš to pořádně rozvážit. Co a jak a dostudovat.
Třeba tady se o tom píše, jak mořit proti vlnovníku. https://www.zahradnictviweiss.cz/a/more ... eku-sulkou
A tady u KOzáka je to dokonalé, diskuze https://www.cesnek.cz/kategorie-sulka
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nejdřív vypadalo, že pomalu nebudeme mít co sázet. A teď mamka hlásila, že pro nás má ještě asi 40 hlav… což zas naopak fakt nevím, kam bych dávala…
Ale napadlo mě: mám travní záhon, ve kterém byly loni okurky, dýně a brambory. Nehnojila jsem tam myslím, jen ten kompost z rozložené trávy tam je… mohla bych tam letos zasadit ty česneky…? Původně jsem ten záhon už chtěla nechat zarůst,’protože to je v místě, kde úřadují hodně hlodavci a navíc je to daleko od jiných plodin, takže se nezalévalo tak často a výnos nebyl takový… ale česnek moc zálivky nepotřebuje a hlodavci by ho také otravovat nemuseli… tak by to mohlo vyhovovat…?

Díky za názory :ruzicka:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Velmi vhodné udělej to. :souhlas:
Odpovědět