Bezlepková dieta

Tělesné i duševní
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Bezlepková dieta

Nový příspěvek od Hhippie »

Nějak se utahuje oprátka a kolem mě je opravdu mnoho lidí, kteří dřív nebo později docházejí k tomu, že bílé pečivo a prostě mouka obecně je pro jejich organismus velké zlo. Často jsou to se zažíváním zdánlivě nesouvisející zdrav.komplikace, které ale po nasazení bezlepkové diety “zázračně” mizí…

Máte někdo zkušenosti? Jaké?
Máte někdo tipy na kvalitní web, ze kterého čerpat? Ono, co si budeme… mouky a celkově potravin s obsahem lepku je opravdu velké množství a když se člověk snaží se jím nekrmit, zjišťuje, že skoro nemá co jíst… :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezlepková dieta

Nový příspěvek od Augenblick »

Zajímavé... Mouku konzumujeme už tisíce let před.n.l. sice né takto zpracovanou, ale mouka to byla. Určitě jsou citliví jedinci, ale že by to množství bylo až takové ? Oprátkové ? To mě tak dramaticky nepřipadá .. :nevim:
Tykat, díkes ....
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2223 poděkování
Dostal poděkování: 4878 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Ano, jinak zpracovanou, z bio zrna, v jiném životním stylu a bez doktorů co věděli o alergii na lepek.
Je to čím dál častější diagnóza zatím bez možnosti se toho zbavit.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Augenblicku, máš pravdu jen částečně. Nejíme tu samou mouku jako před tisíci lety. Ta současná už s tou původní mnoho společného nemá. Už dlouho je šlechtěná a její vlastnosti se stále mění. Krom jiného i obsah lepku, který je podle některých zdrojů až 10násobný oproti pšenici původní… to by mohla být odpověď.. :nevim:
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

To je sice pravda, ale nemusí to být důvod problému. Směšně asi bude znít rada, aby ti, kdo si myslí nebo jim někdo řekl, že mají problém s lepkem, pořádně kousali a jedli pomalinku. Převalovali sousto v ústech co nejdéle, aby se smíchalo se slinami. To je přitom pro trávení moc důležité. Další moje poznámky jsou: používejte mouku i s klíčky, celozrnnou, ne bílou. Pečte si sami, protože v pekárenském průmyslu dávají přednost mouce, kde je lepku hodně, protože se s ní dobře pracuje. Nejdřív bych zkusila tohle, než vyřazovala obiloviny z jídelníčku. Neříkám, že to pomůže kazdému, ale že někteří lidé třeba hledají problém v lepku, a je u nich samých. Také by mohlo pomoct nepéct těsta kynutá, ale jen taková, kde se mouka smíchá s ostatními přísadami a hned peče. Takové pečivo nebude mít tolik lepku, protože lepek není v obilovině přímo, ale vznikne tam, když se mouka zpracovává hnětením, takový tím natahováním.
Profesor1
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Františka. píše: 20 led 2025 18:19 ....... Směšně asi bude znít rada, aby ti, kdo si myslí nebo jim někdo řekl, že mají problém s lepkem, pořádně kousali a jedli pomalinku. Převalovali sousto v ústech co nejdéle, aby se smíchalo se slinami. To je přitom pro trávení moc důležité. ......
Tohle je náhodou velmi důležitá věc. Kdysi jsem o tom četl nějakou studii.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To já vím, proto to píšu, ale řekněte to někomu, komu lékař nebo třeba "paní, která z automatické kresby stanovuje diagnózu" řekli, že mají poruchu vstřebávání lepku. Ta "paní" tady opravdu působí, jedné kolegyni zakázala všechno kromě grapefruitů :vytlem: . A ona to teď chce dodržovat, ale nejde to, protože jen grapefruity prostě člověku trvale nestačí. Přitom neměla žádné strašné problémy, šla tam spíš ze zvědavosti. Ale když ta paní to ví úplně jasně. Někde jinde třeba jsou zase jiní podobní poradci. Někteří třeba mají pravdu, ale vypadá to, že někteří spíš budují závislost lidí na nich samých. Prostě je třeba vzít rozum do hrsti.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mám kolem sebe spíš mnoho alternativních lidí, takže nikdo ze zmíněných na to nepřišel od lékaře.
Ale rozumím a určitě je to moudrá rada.
Já taky neřekla, že mám alergii na lepek. Ale že delší dobu cítím, že přemíra bílého pečiva neprospívá… a že hledám způsoby, jak se stravovat.
Třeba to bude jen nějaká přechodná doba. A nebo se to třeba naučím dělat jinak a najdu jinou cestu, která pro mě bude víc vyhovující.
Nejsem striktně proti lepku. Ale moje stávající životospráva nevyhovující. Začít žvýkat víc a trávit s tím víc času, je dobrá rada pro kdekoho :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Zkuste víc žitného pečiva, sice taky má lepek, ale méně, má i nějaké antinutriční látky, což by mohlo být spíš přínosem. Lehce stravitelné potraviny jsou spíš problém. Vařte ovesné a jiné kaše. Nebo i ovesné vločky v jogurtu jsou dobré, když máte ráda studené snídaně. Teda kromě krupicové, ta je taky celá bílá, ať ji sypete kakaem, jak chcete :vytlem: .
Ale berte mě s rezervou, nechci Vám přikazovat, co máte jíst, jsou to jen nápady po přečtení Vašeho příspěvku. Já mít rohlíky k snídani, před polednem bych omdlela hlady. A kdyby byly s marmeládou, stalo by se mi to nejspíš už v deset :vytlem: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

:)) mno… on oves má taky lepek. Ale chápu, že je alternativa, pokud nejsem vyloženě celiak, nejdřív zkusit přemostit z pšeničného pečiva na jiné obilniny a podle toho se dál porozhlížet… :souhlas:
Dnes jsem nakoupila nějaké žitné celozrnné plátky. Nemám to ráda, protože nemám ráda tu kyselost, ale třeba to přijme tělo jako alternativu a bude to teď pasovat… :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ale on ten lepek se opravdu vytváří až při hnětení. Zčásti i při bobtnání, ale ne hlavně. Nejvíc ho pak má pšeničná mouka v kynutém těstu. Žitné chlebíčky jsou opravdu nechutné, to máte pravdu. Ale tady pečou i žitné rohlíky a chleba, který je žitný, ale není kyselý jako moskevský. Ale i žitná mouka tvoří lepek.
K tomu kousání: Lekteré pečivo prostě musíte víc kousat, i když je dobré, v puse zůstává, dokud si ho pořídně neužijete. Rohlíky tedy ne.
Jsem zvědavá, jestli se Vám něco osvědčí tak, abyste to vydržela a chutnalo Vám to. Třeba najdete nový způsob stravování své rodiny.
Odpovědět