Začínám dojit

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Začínám dojit

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Krásný večer. Vzhledem k tomu, že Josena začala být zase trošku bázlivá a přišlo mi, že má opravdu menší vemínko, přesto, že kůzle pije normálně, rozhodla jsem se, že je čas pomalu ji ,,učit dojit,,...dojíme venku pod střechou, kde jsme samy a neruší nas nenasytná Elvíra ani pošuk kozlík. Dneska poprvé nadojeno celé deci a půl naprosto lahodného mléka co nezapáchá a chutná božsky. Nadojila bych více, ale většinu času jsem musela panické Joseně vysvětlovat, že ji nehrozí smrt ani nic vážného, protože AŤ ŽIJE PANIKA :vytlem: no musela jsem dojit zeshora zády k hlavě kozy. Můj levý bok přitlačený na kozu, v levé ruce hrnec a v pravé vemeno :otraveny: a tlačila jsem její bok ke sloupu, aby se nehýbala. A teď moje otázka. Mám v plánu to zatím dělat jednou denně večer nějakou dobu, aby si zvykla. Mám to dělat raději sama takto a pomalu si budem zvykat? Nebo mám poprosit manžela, ať mi ji drží a dojit lépe? Přišlo mi, že je lepší, že to dělám rovnou sama, aby jsem ji pak nemusela odnaučovat, že ji drží někdo jiný. Samozřejmě má jádro počas dojení, aby byla více v klidu. Děkuji za názor, krásný večer. Ps: z toho mléka mám velkou radost :andel:
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Začínám dojit

Nový příspěvek od Františka. »

Podle mě je jedno, jestli tam budete dva nebo jeden. Ještě jednou nebo dvakrát to můžete takhle zvládnout sama. Ale zdá se mi, že je tahle pozice pro Vás nepohodlná, i kd yžmožná ne. Kdyby potom ještě potřebovala držet a kdyby Vám ji manžel s laskavostí, úsměvem a nezištně :usmev: podržel za nohu, když ji asi nemáte kam přivázat, volila bych tuhle možnost. Josefína si zvykne tak jako tak, hlavně aby nebyla toho obilí tak nažraná už předem, během celého dne, že nebude chtít stát. Prostě bych si vybrala hezky si sednout za kozu a dojit. Ona v budoucnosti už bude stát sama, teď jí buď někdo podrží nohu nebo ji přivažte, ale dva tři dny jí ještě dejte.
P.S. Že je kozí mléko nedobré, je cosi jako pověra a pozůstatek z minulosti, kdy kozy byly zavřené samotné v chlívku. Stres a nepohoda působí na chuť mléka.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Zkusím to sama ještě den dva a když to nepůjde, poprosím tedy manžela. On kozí není, takže by to musel být asi ,,výměnný obchod, že :vytlem: ,,. No je to pro mě velmi nepohodlné. Krev v hlavě a dojí se špatně. Nejlepší se mi dojí zezadu, ale to mě zatím nenechá a tu nohu tam ne mám kam přivázat :nene: jádro dostala jen teď večer a bude to tak i nadále. Prostě jen u dojení....jinak pouze seno.....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Taky by to mohlo začít tím, že si sednete za ni jako při dojení a zatím dojit nebudete. Jen jí jednou rukou přidržíte jednu nohu a druhou se sem tam dotknete vemene, příp. za něj vezmete apod. Chce to kbelík, ne hrneček. Kbelík si držíte mezi nohama kotníky a máte volné obě ruce. Normální desetilitrový, když mléko odstříkne někam vedle, je to vždycky do kbelíku :usmev: . Teda já má osmilitrový, tak nějak přibližně velký.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Dobře :souhlas: zkusím prvních pár dní variantu, že budu sedět jen vzadu....děkuji za radu :usmev: jinak jsem měla 3 litrový hrnec. Mohu koupit takové to plastové stavební vědro a mít ho jen na mléko?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Stavební vědro je skoro určitě z plastu, který se nehodí na potraviny. Tím si mléko nekazte :usmev: . Já jsem kdysi koupila nějaký kbelík v domácích potřebách. Mám taky kbelíky, ve kterých se ve velkoobchodě prodávají jogurty a majonézy, jsou s víkem, ale na dojení se moc nehodí, protože mají ne přímo ostrý, ale ne zakulacený okraj. Je dobrý právě takový oblý okraj, abyste si neodírala ruce. Možná ten Váš třílitrový stačí, jde o to, abyste ho mohla držet nohama, ne rukou. Ale asi se do něj z té výšky trefit dobře nejde, když bude u země.
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Varianta je také lavice na dojení. Koza si na ní vyskočí , zajistíte hlavu, koza žere, dojíte..Nepotřebujete jí uvazovat, ani pomocníka. Můžete pak dojit ve vzpřímené poloze, nebo třeba v sedě....Výrobu zvládne každý, je to jen pár prkýnek..
Tykat, díkes ....
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Já bych se u té lavice bála, že když nebude zvíře zboku fixováno, tak že bude cestovat zadkem do boků, resp. že jak nemá člověk pak čím držet ten kýbl, tak je to taková loterie, jestli do toho tančící hysterické zvíře strčí a rozlije to :nevim: To už by nebylo jen pár prkýnek, ale : s mělkým kruhovým výřezem v podlaze, aby se do toho dalo alespoň zčásti zasunout dno dojného kýble a boční vodicí latě, aby koza stála uprostřed a netančila… :stydim:
Jinak samozřejmě dojení ve stoje musí být paráda, než lézt u toho na bobku… je fakt, že u jedné dvou koz to není taková hrůza… ale i tak člověk ocení snadnou obsluhu :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Lavice mi připadá dobrá spíš na strojní dojení, ale je to jen můj dojem. Toho převržení bych se bála.
A taky dojit ve stoje s rukama nataženýma před sebe není žádná slast. Když člověk sedí za kozou, může je mít opřené lokty o kolena a ulehčí si tím. Leckdy se musí vemeno nadzvedávat a to je pak bez podložení loktů fuška. S těmi zády to není tak zlé. Dá se sedět dost vzpřímeně nebo se chvíli zase nahrbit, navíc vstáváte, když kozu odvádíte a berete další a dáváte jí něco do mísy. V jedné poloze je člověk dvě tři minuty a změna. Ale nejsem vysoká, mám to lepší.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

To mě nenapadlo :zed: jsem debil, že to je vlastně stavební plast, bez ověření na potraviny :vytlem: :nesouhlas: je vidět, ževečeruž nejsem nejostřejší tužka z balíčku. No asi by bylo lepší něco minimálně vyššího. Mám 5 l hrnec celo nerezový a je vyšší. Chápu to správně, že hrnec leží položený na zemi a já z obou stran ho přidržuji chodidly? Nebo ho držím mezi koleny? Jakoby ,,ve vzduchu,,? Teď večer jsem ho držela proto, že jsem ji musela držet bokem těla a i tak se cukala, tak jsem nechtěla, ať mi do toho šlápne. Dneska je ale od rána den dobrých zpráv a energie je uplně silná, tak jsem měla nutkání to udělat už ráno ,, za světla,,...jádro do hrnce, koza zabořila rypák do něj a mohla jsem ji zezadu držet za vemínko, párkrát jsem i odstříkla a držela. Občas se ošila, nebo otočila, ale o 100 procent lepší než večer. Mluvila jsem na ni, drbala ji na zadku a jednou rukou, pak už dvěma masírovala vemeno... :nazdravi: giga úspěch...mám radost....určitě pochopí brzy, že ji neubližuji a že má aspoň klid před tou otravnou Elvírou u jídla. Elvíru mám po čas dojení v chlívě a hodila jsem ji jen ,,všimné,, aby jako bylo vidět, že jsme kámošky taky :vytlem:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vím, že je to nešikovné, ale když jsem začínala dojit, tak jsem prostě jednou rukou držela kyblík a druhou dojila jeden struk. Neměla jsem žádné megadojky, takže ty 2 minuty jsem to kilo a půl ve vzduchu udržela… než se naučily se neošívat a nemusela jsem se bát o nadojený objem :souhlas:
A protože jsem to dělala takhle, používala jsem 5litrový kyblík z jídelny od kečupu, majonézy a podobných potravin. Pravda, mají ostřejší hrany, takže na pokládání rukou to nebylo, ale to mě stejně ani nenapadlo, e by mělo vadit, protože jsem měla za chvilku hotovo :souhlas:
Jo a dojila jsem zboku jakoby zepředu - seděla jsem na úrovni plecí, zády k hlavě kozy - přišlo mi, že pod tím břichem mám takhle víc místa na mnipulaci.. :promin:
Myslím, že je to prostě o člověku a o zvířeti, na čem se shodnou, že jim vyhovuje :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, skvělé. Z těch Vašich koz se stávají příjemné spolupracovnice. Jste šikulka. Hlavu si tak neotloukejte, ráno ani večer, není důvod. Taky dojím radši ráno, kozy mají lepší náladu.
Nádoba stojí na zemi a držíte ji chodidly a kotníky, jak to prostě jde, aby byl úchop dost pevný. Určitě se nespoléhejte na to, že se nádoba nepřevrátí, protože koza je klidná. Něco ji zalechtá, chce se podrbat, ožene se po mouše nebo se něčeho lekne a nejspíš nestihnete chytit nádobu, aby se nepřevrátila.
Ten 5litrový kbelík je taky dobrý, ale pro mě je lepší širší, opravdu nemusím dávat pozor, jestli nestříkám ven.
Dojit zboku je možné, zeshora, s hlavou dolů atd., prostě jakkoliv, ale to vše je méně ergonomické než dojení zezadu. Potřebujete sedět pokud možno symetricky, ne se natahovat ke každému struku jinak a být nakřivo. Dá se to, ale proč to dělat hůř, když můžu líp? Teď třeba dojíte jen jednou ruku, ale časem budete dojit oba struky najednou.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No já se z boku k těm strukům blbě dostávám. Je menší, né žádná gigantka a ze zadu má oba struky krásně odkryté. Dneska už jsem měla i obě ruce na vemínku a chvíli dojila oběma rukama. Ale zase novinka, tak ji to zas vykolejilo :)) ty kozy jsou takové autistky mi přijde :)) no pro mě je právě lepší večerní dojení, protože ráno školka škola a malého nemám jak uhlídat u toho. Takže večer je větši klid, protože si všichni hrají a mám prostor. Dvakrát denně jsem chtěla, aby si rychleji zvykla a aby toho mléčka bylo více. :promin:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak hlásím večerní zkouška dojení. Dojeno 2 rukama, hrnec na zemi, soused přišel dokonce za manželem a byl u toho.Joska si žrala svoje a nezajímalo ji nic. Myslím, že teď stačí jednou večer, stejně nic moc neoddojím, když kůzle pije vše. Hurá :nazdravi:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak dneska už druhý den po několika denním naprosto bezproblémovém dojení koza sice sama vybíhá ke kýblu s jádrem ven ze dveří, ale u dojení začala naprosto z neznámých důvodu dělat po chvilce vždycky kraviny.... :vztek: otáčí se do boku a kope nohama...snad to zas za pár dní přejde.... :zed:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pokud možno ji nenechte, ať si to nenavykne. Držte jí jednu nohu nad kolenem, nebo co to za kloub, a dojte jen jednou rukou. Někdy stačí ji pohladit po stehně, ale na začátku většinou ne. Tyhle tanečky jsou na zkoušku, jestli by nedostala něco na zub a nezůstalo jí všechno mléko. To se potvora plete.
Vím, že jste psala, že ji nemáte kam přivázat, ale nešel by třeba aspoň zatlouct kolík do země? Pak byste to měla bez starostí.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Zkusím to nějak vymyslet u toho sloupu. Asociace, že když to začne dělat tak ji vemu kýbl s jádrem asi fungovat nebude, že?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ne, to určitě nebude fungovat. Půjde ho hledat :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:)) nenasyti.....Dnešní ranní dojení zase úplně v klid stála.....Začínám pozorovat rozdíl, mezi dojením s plným kýblem a když už má jádra méně.....A dneska si svou tezi zkusím potvrdit, protože když má ráno plný kýbel, stojí v klidu. Jenže dojení trvá chvilku, a všechno nesní.Zbyde jedna třetina a večer už ji dávám jen tu třetinu, protože to bohatě vyjde časově než to dojí.... A když je toho méně ona to prostě vidí :vytlem: a je nervózní.... :promin: (Píšu kýbl ale je to malý kyblík. Aby se někdo nelekl, že koza sežere 5 litrů jádra :vytlem: )
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mám stejnou zkušenost. Dávám jim otruby, protože šrot ani celé obilí by v tom množství nezvládly. Jsou u mísy asi pět šest minut a sežerou za tu chvíli každá několik litrů otrub. Mísa je plná, ale jakmile je jen na dně, začnou se ošívat a klidně by někam odešly. Málokterá začne vyžírat i zbyteček na dně.
Odpovědět