
Nakládání, sušení a uzení masa
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Test první várky
, jdu vyndat a založit druhou, ta bude tak v 6 ráno..teplá snídaně

Tykat, díkes ....
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Hotovo. Jen tu snídani jsme si nedal. Po večerním koštu už nebyla chuť ..
[attachment=0]IMG_20241210_055656681.jpg[/attachment]

[attachment=0]IMG_20241210_055656681.jpg[/attachment]
Tykat, díkes ....
- andre.marek
- Příspěvky: 1490
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 1170 poděkování
- Dostal poděkování: 1419 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
My včera vyudili dvě jehněčí kýty a cca 10kg klobás - 1:1 králík a jehněčí. Uzené moc dobré (ale já až tak na uzené maso nejsem), ale klobásy mám opravdu rád a povedly se.
-
- Příspěvky: 8771
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 4163 poděkování
- Dostal poděkování: 4592 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Jak dlouho jsi ty kýty měl naložené?

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- andre.marek
- Příspěvky: 1490
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 1170 poděkování
- Dostal poděkování: 1419 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
A ty klobásy? To byl jen králík a jehněčí? Nebylo to "suché" , pojivo žádné? Vypadají úžasně 

Tykat, díkes ....
- andre.marek
- Příspěvky: 1490
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 1170 poděkování
- Dostal poděkování: 1419 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Klobásy jehněčí a králík cca 1:1, nic dalšího. Část jehněčího pomleto najemno. Ale i ten zbytek je docela jemný, nemám na mlýnku co je k robotovi hrubší šajbu. Při ochucení použit místo vody na rozmíchání koření vývar z toho jehněčího (hlavy a všechny kosti co zbyly po vykostění, většina žeber a tak).
Drží pěkně pohromadě, jsou libové, ale vyloženě suché nejsou. Přišlo tam i trochu tuku z těch jehňat. Sice se někteří pomocníci při výrobě divili, ale není to vůbec cítit. I odpůrci skopového se olizují.
Drží pěkně pohromadě, jsou libové, ale vyloženě suché nejsou. Přišlo tam i trochu tuku z těch jehňat. Sice se někteří pomocníci při výrobě divili, ale není to vůbec cítit. I odpůrci skopového se olizují.
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Super!! Já se stále chystám na klobásy jen ze skopového a každý kolem mě tvrdí, že tam musí být spojka a další maso, vepřové a další, že to prostě nebude dobrý a mě se tomu nechce věřit. Ty tvoje v řezu jsou parádní
Tu spojku udělal určitě ten vývar.
Tykat, díkes ....
- Kouťák
- Příspěvky: 3022
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 8167 poděkování
- Dostal poděkování: 4184 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Tak jste mě vyprovokovali.Maso z Lišovských jatek a s bratrem napůl.Naloženo,zavakuováno 20 kg a po 16 dnech bratr dnes udí v jeho nové udírně.Jsem zvědav až večer ochutnám.
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 9843
- Registrován: 16 zář 2020 08:37
- Dal poděkování: 5238 poděkování
- Dostal poděkování: 4215 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Vývar z hlavy a z odřezků, že šlach a blan je jako na tlačenku, lepivý. Je dobrý nápad dát to do klobás místo vepřového.
- andre.marek
- Příspěvky: 1490
- Registrován: 14 říj 2018 19:12
- Dal poděkování: 1170 poděkování
- Dostal poděkování: 1419 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
My klasicky používáme při zabijačce prasat do klobás vývar z kůží, ten je taky dobře lepivý, to je po vychladnutí úplný sulc.
Minule jsme do čistě králičích uvařili vepřové nožky a dali trochu jemně pomletého hovězího. Taky to krásně drželo.
Ta polívka nebyla tak sulcovata, ale po vychladnutí taky dost "hutná". Navíc nám zbylo několik litrů na uložení do mrazáku. Je dobrá ta polívka i jen tak, v neděli jsme měli k obědu a super bude na vaření, na základ omáček, vaření rizota apod..
Minule jsme do čistě králičích uvařili vepřové nožky a dali trochu jemně pomletého hovězího. Taky to krásně drželo.
Ta polívka nebyla tak sulcovata, ale po vychladnutí taky dost "hutná". Navíc nám zbylo několik litrů na uložení do mrazáku. Je dobrá ta polívka i jen tak, v neděli jsme měli k obědu a super bude na vaření, na základ omáček, vaření rizota apod..
- Kouťák
- Příspěvky: 3022
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 8167 poděkování
- Dostal poděkování: 4184 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Ochutnáno a povedlo se.Nyní jsou v plánu klobásy a musím někde "ulovit" ovci.

-
- Příspěvky: 6657
- Registrován: 17 bře 2020 11:51
- Dal poděkování: 5744 poděkování
- Dostal poděkování: 6361 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Tedy pánové, klobouk dolů. Vy byste si mohli otevřít řeznictví. 

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Augenblick
- Příspěvky: 2514
- Registrován: 09 říj 2018 23:23
- Dal poděkování: 2425 poděkování
- Dostal poděkování: 2429 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Kouťáku paráda
Polknul jsem na sucho a šel hned zakrojit.. 
Beránky už jsem porazil, ale ještě mě čeká pár jehnic, někdy za dva týdny. Kdyby se ti chtělo se sem k nám trmácet rád ti jednu v půlkách věnuju.


Beránky už jsem porazil, ale ještě mě čeká pár jehnic, někdy za dva týdny. Kdyby se ti chtělo se sem k nám trmácet rád ti jednu v půlkách věnuju.
Tykat, díkes ....
- Kouťák
- Příspěvky: 3022
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 8167 poděkování
- Dostal poděkování: 4184 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Augenblicku,děkuji za nabídku,ale jsi moc daleko.Budu muset využít mé kamarády z okolí od kterých už jsem kupoval.Rád bych se za Tebou podíval,hlavně na tvé hospodářství,ale můj věk na daleké cesty není moc stavěnej,i když nikdy neříkej nikdy.
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4990
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 2223 poděkování
- Dostal poděkování: 4878 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Pod tlakem okolí jsem otevřel udírnu a vindal dozrávající salámy
košt prvního dopadl špatně
sotva jsem stihl vyfotit mizející štangli
a na vlastní degustaci jsem si pro sebe musel oškrábat obal
šizená vysočina 





na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 13121
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 3075 poděkování
- Dostal poděkování: 6200 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Dade, jak po domácku zraje po domácku vyrobená vysočina (ošizená i neošizená)..? To se nezkazí?

- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4990
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 2223 poděkování
- Dostal poděkování: 4878 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Proč by se to mělo zkazit
Vysočina je tepelně upravená a zauzená
Jo, není to alkohol a tak nevydrží věčně
stejně jako alkohol
poslední fáze výroby je zrání - sušení.
šizená je jen z vepřového mletá jednou šajbu
nešizená je s hovězím, vložka, spojka tak jak to má být

Vysočina je tepelně upravená a zauzená



poslední fáze výroby je zrání - sušení.
šizená je jen z vepřového mletá jednou šajbu
nešizená je s hovězím, vložka, spojka tak jak to má být
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4990
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 2223 poděkování
- Dostal poděkování: 4878 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nakládání, sušení a uzení masa
Po vzoru těch přede mnou
Co říkáte na ten řez ?
ale chutná
To předchozí muselo pod střechu



To předchozí muselo pod střechu

na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů