Nakládání, sušení a uzení masa

maso je maso
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Test první várky 👍, jdu vyndat a založit druhou, ta bude tak v 6 ráno..teplá snídaně :usmev:
IMG_20241209_212211685.jpg
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Hotovo. Jen tu snídani jsme si nedal. Po večerním koštu už nebyla chuť .. :nevim:

[attachment=0]IMG_20241210_055656681.jpg[/attachment]
Přílohy
IMG_20241210_055656681.jpg
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1490
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1170 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

My včera vyudili dvě jehněčí kýty a cca 10kg klobás - 1:1 králík a jehněčí. Uzené moc dobré (ale já až tak na uzené maso nejsem), ale klobásy mám opravdu rád a povedly se.
IMG-20241209-WA0001.jpg
Profesor1
Příspěvky: 8771
Registrován: 22 lis 2018 08:43
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Profesor1 »

Jak dlouho jsi ty kýty měl naložené?
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1490
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1170 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Kýty byly naložené cca 16 dní.
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

A ty klobásy? To byl jen králík a jehněčí? Nebylo to "suché" , pojivo žádné? Vypadají úžasně :souhlas:
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1490
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1170 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

Klobásy jehněčí a králík cca 1:1, nic dalšího. Část jehněčího pomleto najemno. Ale i ten zbytek je docela jemný, nemám na mlýnku co je k robotovi hrubší šajbu. Při ochucení použit místo vody na rozmíchání koření vývar z toho jehněčího (hlavy a všechny kosti co zbyly po vykostění, většina žeber a tak).
Drží pěkně pohromadě, jsou libové, ale vyloženě suché nejsou. Přišlo tam i trochu tuku z těch jehňat. Sice se někteří pomocníci při výrobě divili, ale není to vůbec cítit. I odpůrci skopového se olizují.
IMG_20241210_095211.jpg
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Super!! Já se stále chystám na klobásy jen ze skopového a každý kolem mě tvrdí, že tam musí být spojka a další maso, vepřové a další, že to prostě nebude dobrý a mě se tomu nechce věřit. Ty tvoje v řezu jsou parádní 👍 Tu spojku udělal určitě ten vývar.
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 3022
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 8167 poděkování
Dostal poděkování: 4184 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Kouťák »

Tak jste mě vyprovokovali.Maso z Lišovských jatek a s bratrem napůl.Naloženo,zavakuováno 20 kg a po 16 dnech bratr dnes udí v jeho nové udírně.Jsem zvědav až večer ochutnám.
IMG_7682.JPG
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Taky úžasný gastroporno👍👍👍
Tykat, díkes ....
Františka.
Příspěvky: 9843
Registrován: 16 zář 2020 08:37
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Františka. »

Vývar z hlavy a z odřezků, že šlach a blan je jako na tlačenku, lepivý. Je dobrý nápad dát to do klobás místo vepřového.
Uživatelský avatar
andre.marek
Příspěvky: 1490
Registrován: 14 říj 2018 19:12
Dal poděkování: 1170 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od andre.marek »

My klasicky používáme při zabijačce prasat do klobás vývar z kůží, ten je taky dobře lepivý, to je po vychladnutí úplný sulc.
Minule jsme do čistě králičích uvařili vepřové nožky a dali trochu jemně pomletého hovězího. Taky to krásně drželo.
Ta polívka nebyla tak sulcovata, ale po vychladnutí taky dost "hutná". Navíc nám zbylo několik litrů na uložení do mrazáku. Je dobrá ta polívka i jen tak, v neděli jsme měli k obědu a super bude na vaření, na základ omáček, vaření rizota apod..
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 3022
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 8167 poděkování
Dostal poděkování: 4184 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Kouťák »

Ochutnáno a povedlo se.Nyní jsou v plánu klobásy a musím někde "ulovit" ovci. :vytlem:
IMG_7690.JPG
Jana P.
Příspěvky: 6657
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Jana P. »

Tedy pánové, klobouk dolů. Vy byste si mohli otevřít řeznictví. 😍
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Uživatelský avatar
Augenblick
Příspěvky: 2514
Registrován: 09 říj 2018 23:23
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Augenblick »

Kouťáku paráda :souhlas: Polknul jsem na sucho a šel hned zakrojit.. :usmev:
Beránky už jsem porazil, ale ještě mě čeká pár jehnic, někdy za dva týdny. Kdyby se ti chtělo se sem k nám trmácet rád ti jednu v půlkách věnuju.
Tykat, díkes ....
Uživatelský avatar
Kouťák
Příspěvky: 3022
Registrován: 21 říj 2018 12:38
Dal poděkování: 8167 poděkování
Dostal poděkování: 4184 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Kouťák »

Augenblicku,děkuji za nabídku,ale jsi moc daleko.Budu muset využít mé kamarády z okolí od kterých už jsem kupoval.Rád bych se za Tebou podíval,hlavně na tvé hospodářství,ale můj věk na daleké cesty není moc stavěnej,i když nikdy neříkej nikdy.
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4990
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 2223 poděkování
Dostal poděkování: 4878 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Pod tlakem okolí jsem otevřel udírnu a vindal dozrávající salámy :ajeje: košt prvního dopadl špatně :nesouhlas: sotva jsem stihl vyfotit mizející štangli :mrk: a na vlastní degustaci jsem si pro sebe musel oškrábat obal :cert:
20241218_200836.jpg
šizená vysočina :mrk:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Uživatelský avatar
Hhippie
Administrátor fóra
Příspěvky: 13121
Registrován: 10 říj 2018 13:32
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od Hhippie »

Dade, jak po domácku zraje po domácku vyrobená vysočina (ošizená i neošizená)..? To se nezkazí?
:Hhippie: Bubáci forever!
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4990
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 2223 poděkování
Dostal poděkování: 4878 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Proč by se to mělo zkazit :udiv:
Vysočina je tepelně upravená a zauzená :souhlas: Jo, není to alkohol a tak nevydrží věčně :vytlem: stejně jako alkohol :))
poslední fáze výroby je zrání - sušení.
šizená je jen z vepřového mletá jednou šajbu
nešizená je s hovězím, vložka, spojka tak jak to má být
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Uživatelský avatar
DAD David Abrahám
Příspěvky: 4990
Registrován: 10 říj 2018 15:33
Dal poděkování: 2223 poděkování
Dostal poděkování: 4878 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nakládání, sušení a uzení masa

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Po vzoru těch přede mnou :souhlas:
20250210_185824.jpg
Skopové
Skopové
Co říkáte na ten řez ? :nevim: ale chutná :souhlas:
To předchozí muselo pod střechu :usmev:
20250210_185807.jpg
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů