Kůzlátka rození, péče, potíže

chov ovcí a koz...
PavelIV
Dal poděkování: 5878 poděkování
Dostal poděkování: 3442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kůzlátka rození, péče, potíže

Nový příspěvek od PavelIV »

To já bych mladou kozu chvíli trápil, aby mu aspoň dala napít.
Když prvně rodila Julča (kráva), nabírala svýho prvního bejčka na rohy a odháněla ho - to jsem neměl šanci. Jenže byla dvojčata - jak ulehla k druhýmu porodu, přiložil jsem tele a pilo na ležato a oba hned pochopili, že takhle to má být. Od tý doby se vždycky starala.
Třeba by to mladá koza hned pochopila, že je jí kojení příjemný. Kozu bych přepral :vytlem:
Třeba jste to zkoušela a jen nenapsala...
:PavelIV:
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Tentokrát jsem to tak drasticky nezkoušela. Byla vyplašená z toho, co se stalo, ze mě, proč ji chytám, a kůzle jí bylo úplně jedno. Prostě se to někdy stává u mladých koz při prvním porodu, které neměly vzor péče v jiných kozách. Není to časté, ale stane se to. Je fakt, že kdybych neměla tamtu kozu a tím i naději, nejspíš bych s ní bojovala. Přece bych tak pěkné kůzle nenechala jen tak. Ale někdy je pak ještě zarputilejší. Někdy taky kůzle nechají, protože není v pořádku, ale to není tenhle případ.
Když má někdo jednu, je to zase jinak, péče je intenzívní. Já se nemůžu starat o každou zvlášť, musí si to nějak vyřešit samy. Kdo má jednu, asi tonestává nestává tak často a když se to stane, člověk to mládě vypiplá. Zatím jsem ale takhle neztratila žádné silné kůzle, které matka nechtěla. Vždycky si ho některá vzala bez problémů. Ta piplaná na přání vnoučat byla slabá a šance byla velmi malá. Člověk se pak do toho velmi vžije a nakonec je to ztracená energie fyzická i duševní.
Vlaštovka
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

To je určitě pravda...já bych asi ale nepiplala ani kůzle a to mám dvě kozy. Asi bych se snažila držet kozu co by to šlo a když bych viděla, že to nejde vyřešit ani po ,,zlém,, , buď bych prodala kůzle někomu jako ,,rychloflašku,,(tady u nás o to je docela zájem) a nebo bych to ukončila...Je to prostě i o mojem přesvědčení. Jednou jsem se rozhodla ,,piplat,, kachňata, i přes nevoli kachny, stálo mě to energie plno a za pár dní, když uz byly ok a šli si po svých stejně do jednoho chcíply :nevim: za mě je příroda chytřejší než my a je třeba si taky spočítat kolik do toho investuji já a kolik se mi vrátí(nemyšleno zdaleka jen finančně).
Krásný den všem! :67:
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Zachraňujeme všechno, bez ohledu na čas a oběživo .. :promin: Když se zadaří, mládě přežije, tak z toho máme radost, je to parádní pocit, bez ohledu na to že beránka třeba na podzim porazíme ..
Tykat, díkes ....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Udělala jsem to asi 3x a víckrát nebudu. Už si to u mne vnoučata vyčerpala. Mít kůzle někde mimo kozy nebo u koz, ale bez matky, to už neudělám. Je to k ničemu. Stejně z něj nikdy není tak silné a životaschopné mládě, jako kdyby se o něj starala koza. Když je slabé, vědí, proč ho nechtějí. Když koza není prvnička, kůzle nenechá nebo jen v nějakém závažném případě.
Jako flaškáče žádná kůzlata neprodávám. Buď vyroste s kozami nebo vůbec ne. Takové to domácí kůzlátko pro děti, aby ho mohly krmit a pak jim stejně umře nebo je pak z něho nesnesitelný rozmazlenec, to nepodporuju :usmev: . Vnučka mě také mockrát přemlouvala, abych jí to odvržené kůzle dala, že se o něj bude starat atd. Naštětí už pochopila, že to je hezké jen pro ni, že kůzle patří do stáda v každém případě, a už to nezkouší. Udělám všechno pro to, aby kůzle mohlo vyrůst mezi kozami.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vlaštovko, mám to úplně stejně jako Ty :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No tady to lidé koupí, vykrmí a sní. Není to ,,na flašce do chovu,, ale do klobás :promin: je pravda, že v tak velkém stádě už se to ztratí a někdo jiný se ho ujme. Myslíte, že kdyby porodila a nebyla jste tam, že ho i někdo jiný iniciativně očistí? Nebo by zemřelo? Jen mně to zajímá, jestli když některé koze nevadí, že kojí cizí mládě, zda by třeba některá i takto ,,adoptovala,, :usmev:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Někdy si ho vezme jiná, někdy třeba ne. Někdy je to tak, že koza, která má malá kůzlata, odpovídá cizímu volajícímu kůzleti a někdy dokonce odhání jeho pravou matku a nejradši by si ho vzala. Někdy ho ale nechce nikdo, ani vlastní matka. Těžko říct, jak by se to vyvinulo.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Včera zrovna se stalo, že právě porodivší koza šla "pomoct" jiné. Její kůzlata začala čistit a pravá matka, protože je mnohem mladší i trochu slabší, si netroufala odporovat. Naštěstí u toho byla vnučka a obě kozy jsme asi na hodinu rozdělily. Průšvih by nastal, kdyby nepravá matka očistila nevlastní kůzlata. Vlastní už by je nejspíš ani nepoznala a nehlásila by se k nim, nevlastní by jich tolik nezvládla uživit.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Začalo to od úterý po 2 kůzlatech, v pátek 5, v sobotu 6 a dnes 4. Mohly by si dát teď zase 3 týdny pauzu, ať se z toho trochu vzpamatuju. Tipuju, že si ji dají, ale možná ještě dvě tři kozy porodí a další už budou z další říje.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

No tam bude plno!
Tak ať se prckům daří!
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Když přijdou nějaké děti na exkurzi, ptávám se jich, jestli se rodí kůzlata s rohy. Pozná se, kdo má přehled o tom, jak probíhá rození a že rohaté kůzle by nešlo porodit. Dnes ovšem se narodila výjimka - rohaté kůzle. SIce má jen malé růžky, ale jsou venku, jako kdyby bylo kůzleti aspoň týden. Samozřejmě nejsou ostré, byly zachumlané v chlupech, ale jsou venku. Ještě jsem se s tím nesetkala.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Možná opravdu přenášela :promin: jestli je to jako u lidí, tak tam ty znaky přenášení být můžou:) nebo je to čert a hotovo :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Je bílé, to je zamaskovaný čert :usmev: .
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mám dvě matky na jedno kůzle. Nechápu. Chodí k oběma. Která z nich opravdu porodila, to nepoznám, nejspíš to bylo v noci a už nejsou žádné poznávací znaky. Mám dojem, že falešná matka je ta, která odjakživa krmí každé kůzle, které k ní přijde, ale proč by k ní chodilo čerstvě narozené kůzle a k mámě taky?
Situace právě dospěla do chvíle, kdy se vzdávám jakéhokoliv řízení. Včera 8. Naštěstí mám na každém číslo a když se něco děje, můžu ho dát k matce. Ale jen v krajním případě. Nedělala bych nic jiného, než jen běhala koukat do sešitu, ke komu mám toho malého řvouna donést. Ono to nějak dopadne.
Profesor1
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ještě se bude během pár dnů dočisťovat, tak by se to dalo zjistit.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Už jsem zjistila, jak to je. Přebrala jsem hromadu spících kůzlat jedno po druhém a našla jedno bez čísla. Takže matky jsou obě, mají každá své dítě, jen ta jedna má beznadějně nezištné sociální cítění a krmí všechny. Nikdy z ní nebude silná statná koza, ať s ní dělám, co dělám. Ale mléka má dost a je hodná i na mě :usmev: .
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vloni byl jeden hermafrodit, letos taky, snad jich víc nebude. Sice těch udávaných 4-5 % zdaleka nedosahujeme, ale o dost víc než polovina jsou rohaté kozy. Takže kdybych vzala jen bezrohé, bude to tak nějak.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tohle vlákno je asi jen pro mě. Ale psát by mohla taky Vlaštovka a kdo tu má ještě kozy? DAD. Tak než je napadne sem něco napsat, budu tohle vlákno udržovat při životě. Je na to dobrá doba. Kozích dětí u nás už běhá spousta. To, které vlastí matka odvrhla a já jsem ho podstrčila jiné, která už má dvě vlastní, roste jako z vody. Chodí totiž k různým kozám a pije i od nich.
Mám jednu 4litrovou kozu. Už jsem tu o ní někde psala, není to žádná výhra. Vemeno skoro, někdy úplně na zem, pro kůzlata je obtížné se napít. Každoročně je to musím učit. Letos má zase dvě, hned první den jsem jim podrážela nohy, když se přisála, aby si klekla. Jedno se nakonec naučilo pít vleže, druhé pije vkleče. Je to tedy dobré, letos jim nemusím chodit nadzvedávat vemeno, aby se mohla napít. Jenže zase obě pijí jen z jedné strany, takže tu druhou musím dojit :blazen: .
Profesor1
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Taky mám zábavu. Černoch od nejmenší mladé, poblázněné kozy. Nemá moc mléka , tak dokrmuju. I jehně se přijde dopít.
Přílohy
IMG_20250215_204126.jpg
IMG_20250215_204118.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Odpovědět