Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Berrynator »

Když koukám na videa od chovatelů z Británie, kterak zápasí s mouchami a následně červy, tak jsem velmi rád, že tyto radosti k nám ještě nedorazily nějak ve velkém rozsahu.
Jana P.
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Berry a jak zápasí? Kam se červi usídlí? A jak se to hubí? Díky
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
přezdívka
Dal poděkování: 376 poděkování
Dostal poděkování: 1109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Setkala jsem se s tím za svůj chovatelský život jednou. Nebylo to vůbec nic pěkného. Přišla jsem na to náhodou. Larvy se ovcí prokousávaly pod vlnou. Normálně nebylo nic vidět. Musela se odstranit vlna, vyškrábat larvy a zastříkat antibiotickým sprejem. Ovci jsem zachránila, ale jehňat co měla pod sebou jsem krmila z láhve, protože přišla o mléko.
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Bylo tu nějaké asi hrůzné video od mastňáčka, ale je pryč i s ním.
Tady je o tom vlákno: viewtopic.php?t=600&hilit=mulesing
Berrynator
Kontaktovat uživatele:

Co jsem viděl, tak opravdu různě po těle, kupodivu to není až tolik v oblasti ocasu, jelikož s tím mají už dost zkušeností, tak tam jedou hodně prevenci, takže ochranné postřiky, koupele, načasování stříže ovcí, když je ovce zasažena, tak důkladné ostříhání a desinfekce postiženého místa.
jupik
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 817 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

Kamaradovi se to stalo cca pred třemi lety. Ovce mela pod vlnou na krku uplne sezranou kuzi. Bylo to desivy, kdyz ji ostrihal bylo normalne vidět každej sval a šlachu. Nakonec ji z toho kombinací dezinfekce + mazání rány (praskalo jí to) + celková antibiotika + spot-on vykřesal. Stalo se mu to na pastvině u potoka. Už je tam nedává
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Naše červnová jehnata krásně vyrostla. Jejich prvorodící matka je naprosto skvělá. Zabřezla na druhém roce, o těhu jsme ani nevědli, ani si nevšimli, porodila krásná dvojčata, sama na pastvině. A skvěle se od začátku starala,mléka musí mít dostatek, jehnata jsou krásně veliká, zvládnout to musela bez příkrmu. 🥇
Zítra se pro beránka, žel bohu, naplní čas. Je mu čtyři a půl měsíce, tak at neobskočí své příbuzné.
Čistokrevný texel plemeníček to snad zvládne.
Letos tedy jsem zvědava kdo zabřezne a porodí. Nejstarší bahnice nezabřezla už vloni. Celá bílá měla letos v únoru trojčata, ta zřejmě zabřezne v poho . Rozkojená nevím, ale jen aby ji to nevysílilo. Pak tam máme jednu jehničku narozenou letos v únoru. Ta by nemusela. A ta nejmladší jistě ne. Je červnová. Ta se nedá.
Taková trochu ruleta.
Stále zatím paseme, sem tam přidám seno. A plánujeme to tak až do sněhu. Půjdou ještě jednou i na letní pastviny k rybníku.
Přílohy
IMG_1574.jpeg
IMG_1567.jpeg
IMG_1571.jpeg
IMG_1578.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Stádečko bylo na letních pastvinách přesně do včerejška 8.12.2024, s krátkou podzimní přestávkou na sklizen popadaného ovoce v sadu u domu a ostříhání, odčervení. Poslední dobou už jsme jim k rybníku nosili každý den žok sena. Přístřešek tam mají, ale prostě, už byl čas se vrátit. Převádění je poslední roky zábavné a trvá chvilku, jdou za mnou jak pejsci. I manžel nakonec. :vytlem:
Ovce jsou macaté, plemeníček moc neroste. Ale to je dobře, trochu se ho bojím.. nic nikomu ještě neudělal, ale má texlík takový záhadný výraz, upřeně se umí dívat dlouhý čas. Vůbec se neusmívá. Zírá. Když jsme dorazili domů do sadu, tak si to tam všechno pěkně obešel, holky šly hned na lizy a na seno, ale on ne, rozvážně celý sad ohledal. Vždy jsme měli vůdčí ovci, plemeníci byli takoví tulpasové vzadu, nebo zas spíš jehnata. Ale tento je jiný, připadá mi, jako by stádo trochu vedl on, víte jak vždy vůdkyně pozoruje okolí, když ostatní žerou. To mi přijde, že dělá on. Prostě je takový záhadný.
Jedna z ovcí, ta která rodila půli června a ke konci kojení byla hubená jak lunt, tak ta má stále pupek na obě strany vyklenutý, jakoby vlevo bachor vpravo jehně. Plemeníček tu je od 22.8.24, pokud by se zadařilo hned, tak porod lze očekávat od 20.1.2025 a sakra. Vulva zatím beze změn, vemínko nevidím.
Nevím jestli už jsem vám to nepsala, tak znovu. Máme moruši, roste pěkně nerodí, narostla jako hustý velký keř, ale je na blbém místě, tak z ní dělám budoucí strom🤦🏻‍♀️ a někde jsem se dočetla , že ovce se krmí morušovými listy, protože moruše velmi rychle obrůstá, to mohu potvrdit, na jaře nám zmrzla, mysleli jsme, že je po ní, ale kdepak. Bleskově obrostla. Uřízla jsem hodně z naší moruše a dala ovenám, ještě když byly listy. Opravu jim moc chutná.
Pokud pamatujete, jeden rok jsem si přiotrávila celé stádo pár větvičkami pierisu. Takže když dávám větve tak kontroluji bedlivě co ovcím neškodí.
Přílohy
IMG_1919.jpeg
IMG_1920.jpeg
IMG_1921.jpeg
IMG_1922.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Máš je opravdu krásné, macaté.
Já jsem z kondice našich ovcí letos také nadšená. Stačilo nakulit seno do výběhů, aby se mohly dožírat a jen na něm se daly snadno dokupy u bez příkrmů :souhlas:
Přicházíme o pastviny, takže kdoví, jak to bude… tak to holt dělám, jak umím.
Musím obepsat majitele ostatních pozemků, zda prodlouží smlouvy… je to smutné, když člověk nemá svoje… :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Taky nemáme ,jen 1500 metrů je našich. :nesouhlas:,tedy ještě kolem domu 1200 ale tam zvířena nesmí, a přímo u našeho sadu jsme měli 3000m. 1000 je hned souseda a další dva jsou dalších sousdů vedle, naše oveny chodily přes ten 1000,pásly se tam, sušili jsme tam, ale nějak nemáme nyní nejlepší vztahy,takže nejdřív zbourali plankový plot, který byl mezi nimi a tím dalším sousedem, a nový nestaví už tři roky, a pak si na ten svůj tisícmetr vysadili dva malé stromky. Přitom nesklízí ani to co mají na zahradě výše, všude děsný bordel….mno, takže jsme prostě natáhli ovčí pletivo, mezi nimi a dalším sousedem s dvěma tisíci, který chce abysme vypásali. Ale budeme muset chodit okolo s ovcemi. Už to nebude, že se tam budou pást a pak půjdou večer domů. Prostě až tam bude vyšší tráva, tak je tam dovedeme a necháme. To by tak nevadilo. Horší to bude, až tam usušíme seno a budeme to muset nějak objíždět po další pastvině :blazen: s motúčkem. Ale co, ono to nějak půjde. Musí.
To modré a černé jsou naše pozemky je tam vidět i dům,pak to červené je ten 1000, kam nyní nemůžeme. A ten modrý velký obdélník, tam budem dál pást a sušit. Ty lidi to na nic nepotřebujou. Nic nechovaj. Jejich syn si koupil v létě starý zahradní traktůrek sekací. Tak prostě tam vjede a poseká to, na holo. V létě v těch horkách jsme se těšili, jak tam pustíme holky, oni nám nic neřekli a prostě on tam vjel a posekal to na hlínu. Debil. Přitom jsem je stříhala, dávala jim maso. Jsou to hnáti.
Přílohy
IMG_1926.jpeg
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tohle je otrava, když se na další pozemky nedá kvůli jednomu. Taky jsem takhle musela zanechat asi tisíc metrů, protože si lidi koupili hned ten vedle, na který jsme taky chodili. Pozemky jsou ale spojené a ploty tam nechce ani jeden majitel. Pro mě je dost složité udržet kozy na půlce, kde být smí, když jsou zvyklé užívat obě půlky. Tak jsem to vrátila.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Naštěstí ten lepší soused plot chce, ale zrovna tato strana plotu je toho horšího a ten se ke stavbě nemá. Přitom plánkový nebyl ještě rozbitý, když ho pálil na hromadě. Jsou to divní lidé, takže jsme koupili za tisíc korun pletivo, použili naše roxory a udělali plot jen provizorní. Ale snad to postačí. Oni tam nic nemají, jen ty dva nové stromky. A nad nimi je to přepažené stále.
Nechce se nám to pouštět, protože je to blízko domu. Naproti přes silnici máme ještě další 2000, a právě na těchto pozemcích i sušíme i přepásáme.
Ale jak píšu, ono to nějak půjde, nějak se to vymyslí. Změna je život. :usmev:
ivan613
Dal poděkování: 432 poděkování
Dostal poděkování: 552 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od ivan613 »

No ako to tu čítam,tak si hovorím, že mám super susedov. Ja mám momentálne takmer 14000m2 kde pasiem. A susedia za mnou chodia,či by som nechcel pásť na ich pozemkoch. Držím palce nech vám to dobre dopadne.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Ivane, to můžu jen závidět! Moc Ti přeji, že máš dostatek!
Jani… koukám, když se povede srážka s blbcem… neudělá člověk nic. Znám to.
Je to děsně nejen o lidech, ale i o lokaci podle mě.
Tady u té Prahy každý vidí v kousku pozemku zlatý důl. Ale tak to nefunguje :nevim:
Teď největší kus, co pasu, skoro ha (ale s lesíky), máme na dobré slovo. Jinde za necelý půl ha pozemku chtěl pán 1500 Kč za měsíc za 1 koně (500 Kč měsíčně za stádo 10 ovcí), tak jsem musela vrátit. Celý rok to leželo ladem, semena bodláků létala krajinou, aby to v říjnu po tom, co vše vykvetlo a vylétalo na naše pozemky v okolí, posekal do senáže (tohle podle mě už nesežerou ani krávy :soufl: ).
Další majitel se rozhodl začít na pozemku bydlet v “maringotce”, dotáhl si tam elektřinu a teď čeká na osazení unimobuněk či co to bude (nestavební pozemek).
No a pak mám dva pozemky do půl ha, co mám za rozumnou tržní cenu.
A rodinný pozemek taky cca půl ha.
Ale já na tom už neupasu :plac: Ale zatím mě žádné geniální řešení nenapadá… :mrzimeto: v okolí mnoho vhodných pozemků není a když ano, tam je někdo využívá… je to tahanice. A na nákup pozemků v této lokalitě opravdu nemám. :mrzimeto: tak je člověk odkázaný na rozumnou domluvu a doufá v každý rok navíc, co bude mít kde nakrmit svoje zvířata.. :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Poprvé za celou zimu se opravdu ochladilo. A tak tedy, jak jinak, se nám to rozrodilo. :vytlem:
11.2.25v ranních hodinách povila naše Šestka svá druhá jehnata v životě. Ta první porodila v půli června 2024🤦🏻‍♀️a tato,druhá,tedy osm měsíců po prvních.Je to masná x,která se narodila u nás na jaře 2022 celobílé ovci,Čtyrce, jejíž otec je xtexel od Hhippie :vytlem: Čtyřka měla jako své první jehně,jedináčka,právě Šestku. Šestce jsou tedy tři roky a už nám dala čtyři jehnata.
Letos jako vloni měla dvojčátka kluka a holku. První se narodil o trochu menší beránek,našla jsem ho venku těsně po porodu,matku i jehně dala do choulu,prostříkla struky,a šla si po svém,Šestka ulehla na bok a chystala se očividně k porodu druhého jehněte.za hodinu jsem přišla, ovce na boku, kouká z ní čumáček a očka jehněte a jen pravá nožka🤦🏻‍♀️ moc jsem neotálela a rozhodla jsem se druhou nožku nalézt a napravit polohu. sáhla jsem do ovce, nožka zaklíněná za pánevní kostí.šlo to dobře.pak jsem za obě nožky vytáhla jehničku ven,trochu kuckala, tak jsem jí vyklepala hlavou dolů a položila do sena. to už Šestka,která je vzorná matka, stejně jako její matka Čtyřka, se dala do olizování,vydává přitom takové tlumené zvuky. jehnička začala bečet,stavět se, a po chvíli hledat struk.bratr byl očividně rád, že už jsou zas oba spolu. :vytlem: zas jsem musela odejít, chystala jsem se k odjezdu pryč, na rehabilitaci a za prací. takže jsem ještě asi za půl hodiny došla na kontrolu a obě jehnátka už očividně napitá a ovce žrala seno a půl vody vypité. :andel: jehnátka při narození byla pěkná velká, určitě kolem čtyř kil každé.
15.2.25 někdy v ranních hodinách,my je našli kolem osmé,se Čtyřce,celobílé XmasnýchplemenxTexel,narodila trojčátka. 🤦🏻‍♀️ asi to má genetické. 22 měla jedináčka,23jsme měli pauzu v rození,24 měla 19.2. trojčata,a 25 15.2. zas trojčata.Sama vypadá trochu jako texel(po svém otci) a náš letošní plemeníček byl texel čistý.trojčátka už v osm ráno stála před ovčínem,bečela,jsou maličká,ale životaschopná. všechna celobílá a samé jehničky. 🤦🏻‍♀️jen jsme prostříkli struky,dali rodinku do choulu,já musela odjet hlídat vnoučata. trojčátka jsem vyfotila až večer. Čtyřka se o svá minulá trojčata dokázala postarat, jedno bylo menší,ale všechna přežila a dorostla.
letos jsem zas objednala Lamb Aid,takže déle po porodu manžel podal všem jehnatům, a ještě to budem opakovat.
krmíme už druhý měsíc příkrm ovsa a trochy pečiva.seno, kupodivu,až dosud do půli února,jsme krmili námi usušené,což je při šesti kusech ovcí skvělé. nyní tedy už jsme se museli rozloučit s plemeníčkem texelem,začal trkat a prohánět, přímo z ovčína vyhánět,vysoce březí bahnice,které to nesly vemi nelibě. byl zřejmě hravý,ale je umrzlo a nechtěla jsem riskovat zlomené nohy těhotných bahnic.
Mimochodem,délka a výška kotlet texela je neuvěřitelná.a chut masa? Ani u bifteku se nepozná že se jedná o jehněčí. :souhlas:
A nyní prosím zkušené chovatele/ky o návrh, čím a jak přilepšit matce trojčat,aby mléka bylo opravdu dost? Je tu Přezdívka? Ta měla romanovky,ty mají vícečetné vrhy stále, že? Moc prosím o rady.
Přílohy
IMG_2452.jpeg
IMG_2449.jpeg
IMG_2425.jpeg
IMG_2423.jpeg
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Snad mě nevyženete, když napíšu zkušenost od koz s trojčaty. Pokud nemá matka dostatek mléka, což se u koz stává jen občas, přidávám pár hrstí vojtěškových granulí, dva tři tvrdé rohlíky a otruby podle libosti. Když je přebytek jablek nebo dýní, přidávám jí ještě to.
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Máš je parádní, tak ať ti číslovky dělají jen samou radost :souhlas:
Tykat, díkes ....
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tak jádro má, ale koupím otruby, vloni jsem je po vaší radě,díky, taky koupila, a bylo to fajn. Je tam spousta minerálů, že? A podporuje tvorbu mléka.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Taky po nich nehrozí acidóza a můžou je lehce žrát i mláďata.
Berrynator
Kontaktovat uživatele:

Co mám zkušenosti, tak ovce měly vždy nejlépe nasazeno mléko, pokud měly již před porody dostatek šťavnatého objemného krmiva, dříve jsem to řešil senáží, kdysi dávno řepou, to ale pro vás není aktuálně v možnostech, vaše ovce jsou v dobré kondici, takže nepředpokládám, že potřebují nějak výrazně vylepšovat krmnou dávku, maximálně bych třeba zkusil cukrovarnické řízky, ty se dají docela sehnat, jen je otázkou, jak na to budou ovce pohlížet, kolikrát člověk sháněl pro ovce všechno možné krmení a pak nad tím ovce ohrnovaly nos a stejně nejraději drbaly trávu, i když tam ještě nebo už žádná nebyla.
Odpovědět