Spíš bych se bála přehřívání prostoru, aby se z toho po teplé noci nevyndala kuřata připravená na ovar
Kurník - nad zemí nebo domeček
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3465 poděkování
- Dostal poděkování: 6595 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kurník - nad zemí nebo domeček
Já nějakou prezentaci podobného (nebo tohoto?) projektu už viděla a bylo to prostě z umělé hmoty… 
Spíš bych se bála přehřívání prostoru, aby se z toho po teplé noci nevyndala kuřata připravená na ovar
-
Františka.
- Dal poděkování: 5629 poděkování
- Dostal poděkování: 4698 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ona tam píše ekologické materiály, tak jsem si říkala, co to znamená. Vypadá to uměle, to je fakt. Ale to by se mi asi moc nelíbilo.
Na druhou stranu ona slepice sama chová, tak se dá předpokládat, že taky ví, jak s nimi zacházet, a podle toho to vymyslí.
Na druhou stranu ona slepice sama chová, tak se dá předpokládat, že taky ví, jak s nimi zacházet, a podle toho to vymyslí.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6097 poděkování
- Dostal poděkování: 6833 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A zde vám představuji nový domek našich slepiček, kurník. Pŕesně dle mých pŕedstav.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Parádní. Značka ideál
. Já mám rozdělaný další kurník už druhým rokem. Letos ho musím už dodělat..
Tykat, díkes ....
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Ještě maličkost
stojí přímo před domem a potřebujeme ho dát o 50 metrů níže, vedle ovčína. Váží přes 200 kilo
manžel se přecenil a teď neví co s tím. Ale on to vyřeší, až zmizí led z pozemku
Kurník je i zateplený. Je fakt bytelný
Kurník je i zateplený. Je fakt bytelný
- andre.marek
- Dal poděkování: 1353 poděkování
- Dostal poděkování: 1557 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je maličkost
Já bych si našrouboval nějaké dřevěné latě na podél, buď 2, nebo 4 pokud je dost dobrovolníků - pak je možno to ve 4 lidech přímo odněst. Je důležité to našroubovat do dobré výšky, asi jako rukojeti od koleček, aby se to dobře zvedalo. Pokud bych byl sám, tak bych si k tomu dal pod jednu tu krátkou hranu rudl, podložil trámkem aby byl kurník ve vzduchu a opásal kurtnou s tím rudlem. Pak už jen přizvednout tu stranu s "ručkami" a jede to kam člověk chce (pokud to není do kopce
).
Já bych si našrouboval nějaké dřevěné latě na podél, buď 2, nebo 4 pokud je dost dobrovolníků - pak je možno to ve 4 lidech přímo odněst. Je důležité to našroubovat do dobré výšky, asi jako rukojeti od koleček, aby se to dobře zvedalo. Pokud bych byl sám, tak bych si k tomu dal pod jednu tu krátkou hranu rudl, podložil trámkem aby byl kurník ve vzduchu a opásal kurtnou s tím rudlem. Pak už jen přizvednout tu stranu s "ručkami" a jede to kam člověk chce (pokud to není do kopce
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jani, je nádherný! 
Má otvírací jednu krátkou stranu na kydání? Nebo to budeš obsluhovat skrz ta dvířka?
To je za mě jediná nevýhoda toho kurníku nad zemí. Že se to hůř kydá, než když v něm člověk může stát..
Má otvírací jednu krátkou stranu na kydání? Nebo to budeš obsluhovat skrz ta dvířka?
To je za mě jediná nevýhoda toho kurníku nad zemí. Že se to hůř kydá, než když v něm člověk může stát..
- PavelIV
- Dal poděkování: 6329 poděkování
- Dostal poděkování: 3732 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Právě než sleze sníh, dotáhnout/dostrkat na "saních ". Ohoblovaný prkna stačí, vepředu přizvedávat
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Veru, na dno dám lino, bude se to dělat krásně.
Kolečko přistavím k těm velkým otevřeným dveřím a vyhrábnu to do kolečka. Kurník pro 20 až 30 slepic a má rozměry 220x140cm. Přední výška je 200cm a zadní výška je 190cm. Pod kurníkem bude popeliště. Kurník bude stát vedle ovčína pod ořechem. Je fakt bez chyby.
Mám velikou radost.
Kolečko přistavím k těm velkým otevřeným dveřím a vyhrábnu to do kolečka. Kurník pro 20 až 30 slepic a má rozměry 220x140cm. Přední výška je 200cm a zadní výška je 190cm. Pod kurníkem bude popeliště. Kurník bude stát vedle ovčína pod ořechem. Je fakt bez chyby.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Mám kurník 2 x 2 metry a holky spěj jen na horním hřadu. Je jich 15 a vejdou se krásně 
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Kurník je na svém místě už delší dobu, je tak těžký,že ho muselo stěhovat pět mužů. Šest veteránek s kohoutem ho zabydelo okamžitě. Minulé pondělí jsem přivezla objednané slepičky z Červeného Hrádku u Jirkova. Tedy přivezli je do
Slap u Tábora. Mám čtyři dominanty modré a dva černé a zřejmě dva černé dark shell, protože mají peří na nožkách.
Slepičky jsou pěkné, zdravé a klidné. Dva dny byly zavřené v ovčíně, a pak jsem je vypustila, ovce jsou už jinde, tak naše dvě hejnka, zatím se nespojila, mají opravdu velký prostor. Nové slepičky se zdržují pod novým kurníkem, starým se vyhýbají, staré chodí spát po šesté a to mladé ožijí a vydají se i do sadu.
Asi dvakrát jsem je musela do nového kurníku dát ručně, dají se lehce chytit, jsou málo plaché, pak zalezly čtyři samy a nyní už po dva večery zalézají samy všechny, ale mladé až před osmou večerní.
Zatím jsme velmi spokojení. Jak s novým kurníkem tak se slepičkami. Příští týden dorazí automatická dvířka z Fencee. Vejce má cenu zlata.
Kurník je oplocený ovcodrůbežím pletivem, aby slepičkám na krmivo nechodily jehnata a ovce, když jsou v sadu, slepičky mohou samozřejmě po celých 1500metrech.
Slap u Tábora. Mám čtyři dominanty modré a dva černé a zřejmě dva černé dark shell, protože mají peří na nožkách.
Slepičky jsou pěkné, zdravé a klidné. Dva dny byly zavřené v ovčíně, a pak jsem je vypustila, ovce jsou už jinde, tak naše dvě hejnka, zatím se nespojila, mají opravdu velký prostor. Nové slepičky se zdržují pod novým kurníkem, starým se vyhýbají, staré chodí spát po šesté a to mladé ožijí a vydají se i do sadu.
Asi dvakrát jsem je musela do nového kurníku dát ručně, dají se lehce chytit, jsou málo plaché, pak zalezly čtyři samy a nyní už po dva večery zalézají samy všechny, ale mladé až před osmou večerní.
Zatím jsme velmi spokojení. Jak s novým kurníkem tak se slepičkami. Příští týden dorazí automatická dvířka z Fencee. Vejce má cenu zlata.
Kurník je oplocený ovcodrůbežím pletivem, aby slepičkám na krmivo nechodily jehnata a ovce, když jsou v sadu, slepičky mohou samozřejmě po celých 1500metrech.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Zdenku, dávala jsem léta sypkou směs pro nosnice. Slepice to přebíraly,větší kousky vyzobaly, ostatek nechaly, plýtvání. Na tvou radu jsem koupila slepičí granule. Hele, ony jim hned zachutnaly, krásně je žerou a ničím se neplýtvá.
Díky.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Mám obojí.
Granule mají stále v automatickém krmítku.
Do běžného podélného krmítka dostávají směs šrotu a vitamínů.
A když jdu kolem a nemají už v krmítku směs, udělám jim někdy radost a nasypu sypkou. Když toho není moc, nakonec do večera vyzobou vše. Ale jako jediné krmení v neomezeném množství se mi to taky neosvědčilo.
Granule mají stále v automatickém krmítku.
Do běžného podélného krmítka dostávají směs šrotu a vitamínů.
A když jdu kolem a nemají už v krmítku směs, udělám jim někdy radost a nasypu sypkou. Když toho není moc, nakonec do večera vyzobou vše. Ale jako jediné krmení v neomezeném množství se mi to taky neosvědčilo.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Dávám granule, v jiném krmítku pšenici. Jinde drcené skořápky. Když je chci potěšit, nasypnu jim na zem trochu slunečnice či roztlučené ořechy. To milujou. A občas zkyslé mléko,či prošlé mléčné výrobky. Mají fakt veliký volný prostor, veliký kompost, tak si nahledají. Stařešiny mají kolem čtyř let. Vypadají skvěle,nesou ob den. Šest slepic, každý den tři vejce. Zatím je nechám. Nejsou to hybridky, narodily se u nás.
Uvidíme,jak se pochlapí ty nové.
Uvidíme,jak se pochlapí ty nové.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
A ještě něco ke slepicím,tedy vejcím,tedy jak můžou mizet.
Včera dopoledne, za bílého dne,manžel kouká, pod jabloní, přímo u cesty kudy přes zahradu chodíme a šli jsme ten den už kolikrát,v mělké jamce leží čerstvé hnědé vejce.
naše slepice snášejí jen bílá. Takže od některých sousedů ukradla,patrně lasice kolčava, vajíčko, a běžela s ním do své nory, kterou má jak jsme viděli pod jabloní, nebo ho tam chtěla zahrabat , čert ví.
Ale tohle jsem ještě neviděla.
Jsem ráda, že tu lasice máme, hranostaje,kolčavy,kuny i tchoře. Řekla bych , že chytají myši,krysy,i hryzce.
Včera dopoledne, za bílého dne,manžel kouká, pod jabloní, přímo u cesty kudy přes zahradu chodíme a šli jsme ten den už kolikrát,v mělké jamce leží čerstvé hnědé vejce.
Ale tohle jsem ještě neviděla.
Jsem ráda, že tu lasice máme, hranostaje,kolčavy,kuny i tchoře. Řekla bych , že chytají myši,krysy,i hryzce.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Automatická dvířka fungují výborně, jsme fakt spoko.
Jedna z mladých slípek začala snášet, 5.5., dovezli jsme je 14.4. Taky prima.
Co se zatím nedaří.
Hejnka žijí zvášt. Šest veteránek a kohout, a druhé osm nových slípek. Nevím kdy se sloučí. Chodí i posedávají jinde, mladé dole u lesa na kompostě nejraději. To mne netěší.
Dravci si brousí zobáky , zuby a pařáty.
Spí spolu v kurníku to jo. Ale kohout u dobrého žvance, jako je kyselé mléko např. mladé odhání.
Jedna z mladých slípek začala snášet, 5.5., dovezli jsme je 14.4. Taky prima.
Co se zatím nedaří.
Hejnka žijí zvášt. Šest veteránek a kohout, a druhé osm nových slípek. Nevím kdy se sloučí. Chodí i posedávají jinde, mladé dole u lesa na kompostě nejraději. To mne netěší.
Spí spolu v kurníku to jo. Ale kohout u dobrého žvance, jako je kyselé mléko např. mladé odhání.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Jani, hlavně, že chodí spát dohromady a jsou v noci v bezpečí 
Automatická dvířka jsou super!
Automatická dvířka jsou super!
-
Františka.
- Dal poděkování: 5629 poděkování
- Dostal poděkování: 4698 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U mě je to vždycky tak, že když začne kohout skákat na nějakou slepici, zařadí se do hejna. Nebo se udělají dvě hejna, když je další kohout.
Automatická dvířka mám v šuplíku už rok, ale došla jsem k tomu, že je nechci. Třeba změním názor. Když slepice ráno pouštím, kontroluju je, jestli vypadají v pořádku a jsou klidné. Večer to samé, to je ještě počítám. Mám teď navíc 5 nových, i když starších slepic a ty chodí spát strašně pozdě. Ty původní byly usazené v kurníku dávno před západem slunce, tyhle se courají ještě po západu slunce. Fakt čekají, až úplně zaleze za obzor. Když tam nějaká slepice není, rychle to poznám a můžu ji najít. Znám se, kdyby to bylo automatické, nic by mě nenutilo se slepicemi mluvit a sledovat je a byly by neochočené. Takhle se nechají chytit a pohladit a nebojí se většinou. Riskuju, že zapomenu zavřít, což se už vloni stalo, a přjde liška. Takže dvířka - skvělá věc, ale taky má nevýhody. I když chyba je spíš ve mně
.
Automatická dvířka mám v šuplíku už rok, ale došla jsem k tomu, že je nechci. Třeba změním názor. Když slepice ráno pouštím, kontroluju je, jestli vypadají v pořádku a jsou klidné. Večer to samé, to je ještě počítám. Mám teď navíc 5 nových, i když starších slepic a ty chodí spát strašně pozdě. Ty původní byly usazené v kurníku dávno před západem slunce, tyhle se courají ještě po západu slunce. Fakt čekají, až úplně zaleze za obzor. Když tam nějaká slepice není, rychle to poznám a můžu ji najít. Znám se, kdyby to bylo automatické, nic by mě nenutilo se slepicemi mluvit a sledovat je a byly by neochočené. Takhle se nechají chytit a pohladit a nebojí se většinou. Riskuju, že zapomenu zavřít, což se už vloni stalo, a přjde liška. Takže dvířka - skvělá věc, ale taky má nevýhody. I když chyba je spíš ve mně
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli to nazývat chybou, ale ta je spíš na straně nás pohodlných chovatelů, co nechtějí 2x denně na konkrétní čas být “na značkách”, aby obsloužili slepice, dohadovali se, zda už je čas jít do kurníku nebo riskovali, že nezavřou a o slípky přijdou… já slepice pro vejce chovat chci, ale vím, že nechci být jejich otrokem.
Pak zároveň ztrácím ten kontakt s tím tvorem a mám ho jen pro ten užitek. Což vím, že není správně, ale jinak to nezvládám. Kompromis.
Mít vztah se svými zvířaty a rozumět jim je moc hezké, ale ne každý si to chce a může dopřát
to je daň nás s automatickými dvířky na kurník.
Pak zároveň ztrácím ten kontakt s tím tvorem a mám ho jen pro ten užitek. Což vím, že není správně, ale jinak to nezvládám. Kompromis.
Mít vztah se svými zvířaty a rozumět jim je moc hezké, ale ne každý si to chce a může dopřát
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
U dvířek je možnost otvírat a zavírat dle času či dle světla. My máme nastaveno na čas, 6 ráno,a nyní 20.30 večer. Staré slípky chodí spát dříve, cca v 18.30 , mladé ve 20 hod, takže mají půl hodinky rezervu.
Kontakt s nimi mám kolem osmé, když jdu krmit králíky,a pak často během dne, pozoruji je, procházíme sadem, sbírám vejce, nosím jim dobroty. Ale nemusím vyskočit v 6 z postele s šupajdit ke slepicím.
Nemyslím si, že bych se jim dostatečně nevěnovala, pěkně se na ně kouká. Ale prostě nemusíme být na značkách.
Když odjedu třeba na dva dny v týdnu, nemusí navíc manžel běžet ke slepicím v pět ráno, kdy odjíždí do práce.
Kontakt s nimi mám kolem osmé, když jdu krmit králíky,a pak často během dne, pozoruji je, procházíme sadem, sbírám vejce, nosím jim dobroty. Ale nemusím vyskočit v 6 z postele s šupajdit ke slepicím.
Nemyslím si, že bych se jim dostatečně nevěnovala, pěkně se na ně kouká. Ale prostě nemusíme být na značkách.
Když odjedu třeba na dva dny v týdnu, nemusí navíc manžel běžet ke slepicím v pět ráno, kdy odjíždí do práce.