copak je to za seno?

chov ovcí a koz...
Janina
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: copak je to za seno?

Nový příspěvek od Janina »

:mastnacek: :souhlas: stejné vyndavám od :ovce: :ovce: :ovce: :ovce: , na podestlání hodím jen občas. Odnáším pro králíky či dávám na místo se slámou na pozdější využití během roku.
Dnes ráno se v krmelci zdálo ještě dobré, tak jsem jim nechala do odpoledne. Stejně už čuměj jak vejři. Doufám, že přeberou. Po obědě dostanou nové.
oreb1
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od oreb1 »

Proč jim ho vyndáváte z krmelce, když není špinavé ani shnilé? Nebo je nějak jinak špatné? Nebo ho nežerou, protože čekají na jiné, lepší?
Janina
Kontaktovat uživatele:

Oreb přečtěte si diskuzi výše. Suffolky , masné ovce, zbylá tvrdá stébla nesežerou. Leda bych je zavřela a nechala hladovět. Pak by to zřejmě sežraly.
Jsou, dle mne , čtrnáct dní před bahněním. Mají málo místa v břišní dutině, dokáží přijmout malé množství kvalitního krmiva častěji. Nejsou to lesní srny. https://cs.wikipedia.org/wiki/Srnec_obecn%C3%BD srna váží maxi 35 kg. Navíc srna chodí po celé dny tu i tamhle, má možnosti výběru i množství dle sebe. Naše ovce toto, žel, hlavně nyní, v zimě, nemají. Samy o sobě váží 70 kg i více, spolu s plody a placentou, devadesát?
Co se jim odebere, se využije jinak. Nepřijde to nazmar.
Marion108
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Marion108 »

Ted krmim kozeny horem dolem, taky plytvaji. Ale zaujala me jedna vec, kdyz kydam kozam, tak oba kone si stoupnou ke kolecku a vykydanou podestylnu prebiraji a zerou... :)) Jsou hrozny :prase: ... nastesti nevypada, ze by jim z toho neco bylo.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Janinko, diskusi jsem samozřejmě četla. Nějak nechápu, proč nemůžou ovce přežvýkat tvrdší stébla, když zuby i žaludky na to mají. Asi je to tím, že už nejsou na to naučené. Chápu, že máte suffolky, ale je to taky ovce. A pochybuju, že by si valašky nebo šumavky tak vybíraly. Nechci se Vás tím nijak dotknout. Když se Vám nezdají srny, připomeňte si muflony. Ale když to využijete u králíků a jinak Vám to nevadí, není v tom žádný problém.
Janina
Kontaktovat uživatele:

Možná se jich budeme oreb muset tedy zeptat. :vytlem:
Nepřišla jsem ještě na to, jak je to naučit, když tedy píšete, že na to nejsou naučené. Jak sem psala výše, jedině je nechat hlady, ale to neudělám, v této době před porody. Píše tu i Bekkky i mastnáček, že ovce nesežerou všechno, co do krmelce dostanou.
Přikládám vzorek našeho seníčka.
Přílohy
sneo.jpg
sneo1.jpg
oreb1
Kontaktovat uživatele:

Janinko, teď je to neučte, to je jasné. Ale co na to jinak říct. Jsou to potvory mlsné :vytlem: .
Janina
Kontaktovat uživatele:

Už jsem někde psala, že by možná pomohlo delší seno nařezat řezačkou, ale tu nemáme.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

.. ať nezakládám nové vlákno:

Měla jsem radost, že jsem sehnala pěkné zelené seno. Měla jsem ho v ruce, okoukala a osahala od kamaráda a vyžádala si kontakt na paní zemědělku.
Když jsme dorazili, paní vyprávěla, že dělá seno hodně utažené a že některé se vydýchává klidně do listopadu a dlouho hřeje…to mě zarezonovalo a měla jsem skrytou obavu, jestli bude v dobré kondici, neplesnivé.
Ale na oko vypadalo moc hezky, zelené, vonělo, skladněné v hale na paletách, v malé vrstvě.
Po umístění ke zvířatům se ukázalo, čeho jsem se bála - balíky jsou některé jakoby zesenážované… vlhčí, ale nesmrdí plísní. Resp.nemá takové ty velké plesnivé plotny. Někde se plíseň ukazuje, ale většina balíku je dobrá… tak přemýšlím, co s tím.. jestli když to vyndám a rozeberu, tak jestli se mi to nezkazí jako třeba senáž… fakt nevim. Ale už jsem letos vyhodila tolik balíků, že se snažím zachránit, co se dá… :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Klidně tím krmte, kozy mají takové seno dokonce moc rády. Když jsem rozebrala víc balíků a nechala je na seníku, neudělalo to nic, jen to vyvětrá a za pár dnů už to ani jako siláž nevoní. Vy asi krmíte přímo z balíku, ale taky bych se toho nebála. Samozřejmě nemám to Vaše seno, ale měla jsem už dvakrát podobné, vonělo jako siláž a nekazilo se. Snad tedy i to Vaše bude stejné.
Jana P.
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Taky jsem se s tím setkala, krmila bych, pokud nesmrdí plísní a plísen nevidím, nebo nepráší.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
andre.marek
Dal poděkování: 1170 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Mám podobnou zkušenost u králíků.
Dlouhodobě při svém ustájení bojuju s rýmou, řeším speciálně ovesnou slámu, snažím se dělat co nejlepší seno. Poslední roky už jsem měl relativně klid - klepu na dřevo... Také asi důslednou selekcí a odstraňováním všech rizikových kusů (zřejmě i velká otázka imunity jednotlivých králíků).

Loňskou sezónu jsem vzhledem k počasí jeden den posekl a druhý den odpoledne, před hlášenými dešti sklidil už fakt hodně suché seno (balíkoval jsem do cca 20 hod., sklízeli jsme do 22:30 s čelovkama :vytlem: ). Nebylo to ideálně suché, ale pak cca 2-3 týdny pršelo prakticky denně, nebo obden a všichni v okolí co měli posečeno vyhodili vše na hnůj. Když jsem seno načínal, bylo takové lehce zatuchlé, některé balíky i hodně prašné a občas, hlavně kolem drnů s hlínou i trochu plesnivé. Říkal jsem si, že to risknu a zkusím to chvíli krmit, co to udělá. Že to co králíci budou nechávat v jeslích hned další den budu vyhazovat a dávat jim nové. Jaké bylo mé překvapení, když seno mizelo z jeslí standardním tempem. Žerou ho úplně normálně, skoro bych řekl, že i trochu lépe, včetně úplně malých králíků, co se vykulí z hnízda. Přibírají pěkně, zdravotní problémy naštěstí nepozoruju.
Jak jsem nyní za to seno rád. Každý den co krmím si říkám: "Ještě že jsme ho v tu noc sklidili".
Takže pokud ho žerou, neřešil bych to.
Vedra
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 666 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

Sušší senáž se nekazí pokud do ní nepere další voda z nebes. Je tam místo toho obava z botulismu ale nevím jestli je to bez folie prostředí dostatečně anaerobní.

Teda nekazí za nižších teplot, když musím dát balík v sezoně tak to co zbyde dosuším ve stodole na plotových dílcích at k tomu může líp vzduch.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Mno… dnes jsem byla připravená to odkulit, rozebrat a zkoumat… ale nakonec jsme se shodli s majitelem jednoho z koní, že asi dobré.. tak jsme ho tam nechali.

Já nevím - já už se neotáčím kolem toho, že když je něco špatné, že to nesežerou… třeba když vyhazuji kus plesnivého - třeba takový ten kousek, na kterém to na paletě stálo a nejvíc nasáklo vlhkostí - tak po to jdou koně hned… musím zaházet hnojem, aby to nesežrali…
No a ovce taky klidně požerou plesnivé, když vyhodím bokem. Minulý rok jsem měla už podruhé horší odchovy, resp.donošená mláďata rozená mrtvá… na pitvu jsem samozřejmě nedávala, ale tip byl buď na přemíru dusíku v krmivu nebo plísně (obojí z vojtěšky)… tak se snažím letos krmit super seno, aby byly porody bezchybné… tak věřím, že bude letos dobrá “úroda” :souhlas:
Mám tu jen jeden malý balík vojtěšky, kterou občas po hrstích přihodím na seno, protože jí mají moc rádi a výživově je hodnotná… ale už jí nechci krmit jako takovou. Radši.
Tyhle “senážované” balíky sena tu mám ještě 2 nerozbalené a jednoho půlku. Ten vypadá dobrý. Jeden u starých ovcí není bůhvíco, ale ty si to nějak proberou… a u březulí je seno ok. Tak snad ty další balíky budou taky v pořádku!
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět