Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Augenblick »

Už se někdo setkal s acidozou , při běžném přikrmování ? Nemyslím případy kdy není zvíře zvyklé na příkrm jádrem a dostane se k velkému množství, nezabezpečeného uskladněného jádra? To bych se bál spíš ketózy z nedostatku. To nemyslím samozřejmě Jany chov. Jinak bych holčině s trojičkama dál alespoň 0,5kg mačkaného ječmene, oves je fajn, ale je takový moc dietní :andel: , ideálně smíchat na půl..
Tykat, díkes ....
Jana P.
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Máme mrak ovsa,ječmen ne. :vytlem: A hlavně nemáme mačkač, vím, že by to bylo lepší mačkané než celé zrno,ale nemáme.šrot nechci dávat, při hltání se jim stávalo že to vdechly a pak to vykašlat to bylo něco, spousta kašlání smrkání slin všude, zdá se mi to nebezpečné.
Přílohy
IMG_2457.jpeg
IMG_2456.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Jasan, když není mačkač klidně našrotovat a zvlhčit, nebo smíchat s řepnými řízky, ty jsou dietní, tam té energie moc není.
Tykat, díkes ....
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Cukrovarské řízky se ale hodí spíš pro zvířata v rekonvalescenci, která potřebují lehce stravitelnou vlákninu, není to energetické krmivo. Mají hodně vápníku a málo fosforu a lehce způsobí minerální disbalanci.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jj, jak říká Františka - s cukrovar.řízky bacha na disbalanci prvků… a jak říká Berry - mě to nežraly, potvory :vytlem:

Ty otruby jsou asi fajn. Já s nimi zkušenost nemám.
Krmím jen ječným šrotem, navlhčeným. Nic víc. Pro berana v době připouštěním oves. Hrst ovsa s teplým ječným šrotem bahnicím hned po porodu.
Máme jen šrotovník. Oves šrotovat nejde. Ječmen v pohodě.
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Oves není potřeba šrotovat. Má tolik slupek, že je to dobrá obilovina pro přežvýkavce.
Taky dávám po porodu teplé, ale jen jako vodu na pití.
V té souvislosti mě napadá: Stalo se někdy někomu, že by našel v trusu ovce nebo kozy celé zrní? Měli by to přece přežvýkat, jinak to nepostoupí dál. Ale třeba kukuřice by jim mohla ležet v žaludku, protože ještě není připravená na přežvýkání, a dojde k acidóze. Já jsem tedy nikdy bobky se zrním nenašla.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Oves jsem nikdy v bobkách nenašla,budu ho dávat dal tak jak je, koupili jme ho pár metráků na podzim. Dnes jsem v sedlčanském mlýně koupila otruby :usmev: za 180 kaček 25 kilo :souhlas: takže prima
Františka.
Kontaktovat uživatele:

A jiné zrní jste našla? Omlouvám se, je to malinko mimo hlavní téma, ale snad ne moc.
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Hhippie píše: 16 úno 2025 21:31 Jj, jak říká Františka - s cukrovar.řízky bacha na disbalanci prvků… a jak říká Berry - mě to nežraly, potvory :vytlem:
To jsou samozřejmě nesmysly. Kolik těch řízků by asi ta ovce musela sežrat, aby došlo k dysbalanci minerálů ? 50kg denně?
Cukrovarské řízky se ale hodí spíš pro zvířata v rekonvalescenci? To bude platit určitě u koní, né u ovcí. Cukrovarské řízky jsou bežnou součástí krmných dávek pro ovce.. https://www.zootechnika.cz/clanky/chov- ... -ovci.html . Než vlhčit našrotovaný nebo mačkaný ječmen vodou, je lepší promíchat s řepnými řízky, nemusí jich být nutně 2kg .. do takto vlhké směsky se potom dobře vmíchají i další přísady jako třeba minerály v sypkém stavu.
Pro energetický příkrm ovcí je určitě lepší ječmen než oves. Ten je vhodný spíše pro kozy, ječmen kozy odmítají žrát. Oves určitě pozitivně ovlivňuje laktci, a určitě není špatné ho přidat do krmné dávky k ječmenu.
Pokud je zvíře krmené delší dobu celým jádrem, tak se vytvoří nálevníci, kteří zpracují i obal jádra. V bobkách potom nic není. Často se uvádí, že zpracování jádra mačkáním, nebo šrotováním se využije až o 1/4 získané energie navíc, díky lepší stravitelnosti. Mačkám už dlouho, popravdě až tak velký rozdíl jsem nezaznamenal. I když spousta výrobců nabízí granule pro ovce i kozy, jako jedno balení. Krmení pro kozy i ovce je opravdu rozdílné...
Tykat, díkes ....
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Augenblicku chápu, že krmení řešíš mnohem víc než já proto, že máš dojky. :souhlas: Laktaci potŕebuješ vysokou po mnohem delší dobu než já.
Bahnice mám v dobré kondici. Čtyřka měla trojčata už vloni a protože byla jediná kdo jehňata měl ostatní beran neobskočil nemohla jsem přikrmovat ani ovsem🤦🏻‍♀️ostatní bahnice se už tak sotva valily jehňat nemaje a ještě příkrm. Někdy se mi povedlo Čtyřku přikrmit potajmu ale spíše jsem právě používala otruby, které žraly všechny. Letos jsme začli přikrmovat po vánocích cca ovsem trocha jablek sem tam pečivo. Všechny byly očividně v očekávání. Takže mi jde jen o dost mléka pro ta trojčata,at přežijou než začnou sama žrát.
Přílohy
IMG_2456.jpeg
IMG_2457.jpeg
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Samozřejmě nesmysl - to je tedy silné slovo. Občas nějaký smysl taky napíšu :usmev: . S tou disbalancí - určitě máte pravdu, že se krmení ovcí a koz liší, ale obecně se před tím varuje, stejně tak jsem si vyslechla i varování z veterinární univerzity, ale můžou přehánět. Setkala jsem se s tím u jednoho chovatele ovcí tady poblíž a jedna chovatelka koz ze Slovenska, která sem psávala, si takhle taky rozházela trávení kozy. Já vím, to byla koza, to se nepočítá plnohodnotně. Ale že dávají do granulí řepné řízky, to mi nepřipadá jako argument. Oni toho tam dávají a člověk by to zvířatům normálně nedal. Ale jinak respektuju Vaše názory, jelikož jsou z praxe a já ovce nechovám. Kdysi jsem jim to jako začátečník taky koupila, stejně to nežraly suché ani mokré a odvezla si to dcera pro koně.
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Nepíšu jako argument, že ty řízky dávají do granulí, ale jsou velmi často uváděny v dopručených krmných dávkách pro ovce. Viz odkaz v mém příspěvku. Stačí zadat do googlu cukrovarské řízky krmná dávka ovce. Většinou je doporučení 1-3kg/den a kus. O problému s možnou nerovnováhou minerálů s vlivem na zdraví, nikde nic .....
Jinak znám paní co chová 30 koz a intenzivně dojí, pro ty cukrovarské řízky si jezdí kvůli ceně rovnou do cukrovaru, míchá je s ovesnýma vločkama...
Tykat, díkes ....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Koukněte se na tabulku obsahu minerálů cukrovarských řízků. Ca 9,1. P 1,1. Pro vyváženou dávku by mělo být fosforu víc. Ale dala by se dohnat otrubami, které mají P 11,2.
Na druhou stranu při produkci mléka je potřeba vápníku vyšší, tak to třeba nevadí.
https://web2.mendelu.cz/af_222_multitex ... =cze&id=64
https://www.zootechnika.cz/clanky/zakla ... nosti.html
https://web2.mendelu.cz/af_222_multitex ... =cze&id=40
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Augenblick píše: 16 úno 2025 14:06 Už se někdo setkal s acidozou , při běžném přikrmování ? Nemyslím případy kdy není zvíře zvyklé na příkrm jádrem a dostane se k velkému množství, nezabezpečeného uskladněného jádra? To bych se bál spíš ketózy z nedostatku. To nemyslím samozřejmě Jany chov. Jinak bych holčině s trojičkama dál alespoň 0,5kg mačkaného ječmene, oves je fajn, ale je takový moc dietní :andel: , ideálně smíchat na půl..
Možná u ovcí ne, u koz ano. Stačí dva tři klasy kukuřice nebo pár hrstí obilí, oves to nedělá. Ale můžou si na to navyknout a pak ani větší množství nevadí, jen složení mléka je prý jiné, má víc nasycených mastných kyselin.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Add cukrovarské řízky. Mám s nimi zkušenost u koní. Namáčejí se důsledně den předem, aby se nestalo, že nejsou nasáklé.
Ovce nemám doma, u ovcí nemám nezámrzné místo. Představa, že se tahám každý den s kýblem těžkých řízků do auta mě nebere.

Jinak míchání se šrotem je určitě dobrý nápad a já proti řízkům nic nemám. Jistě mají v krmivařině své místo. Jen pro mě osobně jsou třeba dost nešikovné :promin:
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Tak už to u nás také začalo. Ve 2 ráno Trajda trojčata a za hoďku její máma Lagerta taky trojčata. Buď jsem to špatně spočítal , nebo nevím ... :promin: První možný termín mám napsaný 12.3.
První porod bez nás, druhý s lehkou asistencí , třetí jehně šlo zadnicí
IMG_20250227_035523017.jpg
Tykat, díkes ....
přezdívka
Dal poděkování: 376 poděkování
Dostal poděkování: 1109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Není důležité na kdy bylo bahnění spočítané. Hlavně, že vše proběhlo jak má a jehňata jsou zdravá.
Taky jsem blbě počítala, kdy bude mít koza kůzlata. Kozel je s nimi stále a tak někdy vidět skok je docela problém. Zvlášť, když kozlí odér není nijak výrazný. Než jsem nastupovala do nemocnice na operaci, tak jsem si všimla, že se koze docela dost zvětšilo vemeno. A tak jsem se pokaždé ptala jestli už jsou kůzlata. Narodila se až za 3 týdny, ale o 2 týdny dřív, než jsem měla spočítáno.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Přesně jak píše Přezdívka - hlavně, že jsou v pořádku!
To je super, jak máš velké přístřešky - že si najdou to svoje klidné místečko na porod… :srdicko:
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

Já mám taky začátek porodů naplánovaný na počátek dubna a přitom mám teď už 8 jehňat, holt byl nějaký mlaďas rychlejší a stihnul to dříve než jsem je odstavil.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pětka porodila 22.2. Dvojčata, kluka a holku. Ale mám toho nějak moc i mimo jehnata. Takže mám zpoždění! Se zápisy, nezastavuju! :vytlem:
Stav k dnešnímu dni je šest krásných jehnat. Čtyři holky a dva kluci. Křížení matek x masných plemen a čistého texela je dle mne famozní volba. Jehnátka jsou moc hezká,vyrýsovaná. Čilá a života schopná. Jsou velmi podobná svému tatínkovi texelovi. Pětka je mladá matka,narodila se začátkem února 2024, a dvojčata tedy měla takřka v roce.Když jsem jí odstříkla cecíky, tak takové maličké vemínko měla, na to nejsem zvyklá. Ale nemá zatím jediný problém s výchovou a výživou své jehničky a beránka. I porod zvládla krásně sama. Jen je taková uřvanější.
Ještě jedna smutnější zvěst. Z trojčátek jsou dvojčátka,matka se cca po týdnu rozhodla,že nebude jednu jehničku krmit,a nejen to,že ji umlátí.to jsem ještě nezažila.nejprv ji kojila a pak šlus.přestože jsem se snažila ji párkrát chytit a držet aby se malá mohla napít,tolik vzteku jsem ještě u bahnice nezažila. A sama jí nedala ani lok a ještě do ní tloukla. Takže jsme museli přikročit ke konečnému řešení,neradi. :plac:
V našem kraji se vyskytuje nevídaný zjev. Terénní veterinářka. https://terenniveterinarka.cz/ A protože jsem při prohrabávání a drbání bahnic zjistila,že mají sem tam kloše, hned jsem ji povolala a s ní se seznámila. Je moc fajn.použila na mé ovce sputop spot on,pěkně je prohlédla,naplánovala odčervení. Jsem v Jiříkově vidění.
Takže jehnátka velmi prospívají,k podzimu budu shánět zase texela, stojí to za to.
A ještě nám bude co nevidět rodit naše nejstarší bahnice. Je to sf, je jak jarmara.
Fotky jsou ze včera.
Přílohy
IMG_2558.jpeg
IMG_2560.jpeg
IMG_2557.jpeg
IMG_2555.jpeg
IMG_2562.jpeg
Odpovědět