Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Jana P.
Dal poděkování: 5744 poděkování
Dostal poděkování: 6361 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Jana P. »

První letos narozená jehnata jsou největší, nejžravější,a nejvíce texel. Jehnička je větší , zůstane doma. Beránek je také macek ale za roky je to první jehně, které je takto shánčlivé. Jeho matka má mléka dost, je to skvělá bahnice, umí se nacpat, vemeno výstavní. A on stejně obejde všechny bahnice jestli někde něco nepřikrade. I od své matky pije zezadu i když to není nutné. A jak vidí, že některá bahnice dává svým jehnatům už se tam žene a snaží se ji zezadu okrást. :vytlem: Potvora jedna nenažraná. :))
Přílohy
IMG_2561.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, to je velká paráda! Ty jak máš ty ovce v super kondici, tak je to vždycky krása, jak vám všechno prosperuje! :srdicko:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Děkuju Veru. 😍Tak jdu krmit poté co si tady vypisuju svoje rozumy :vytlem: a jehnata od nejstarší ovce jsou na světě. :vytlem: Dávám jim vždy ráno jádro, oves a otruby, takže matka šla taky ke korytu, jen jsem jí prostříkla struky,je to zkušená bahnice, nejmín osmiletá. Připravila jsem choul,podestlala, vodu dala,liz a ještě exta kbelík s dobrotama, jedno jehně tam už leželo, druhé jsem tam šoupla bahnice ochotně ke kbelíku,zavřela jsem hráď a ani nevim pohlaví. 🤦🏻‍♀️ :vytlem: vypadaj zdravě, pak jsem koukala jak jedno pije, druhé už spalo v seně, to je už jistě napité.
trojka je téměř čistá sf, beran T, jehnátka mají zas flekaté hlavy nejsou nejkrásnější. :vytlem: ale uvidíme. vypadají zdravě. 🥰
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tu jsou. Jsou to chlapci. 😍takže 4:4
Přílohy
20250304_110700.jpg
20250304_110714.jpg
20250304_110622.jpg
Profesor1
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Přemnožené bílé myši .
Letos mám masakr. Loni jsem sehnal berana až pozdě, oveny už byly rozhoncované a skoro všechno to zabřezlo během snad 14ti dnů. (Beran to přežil, pašák :vytlem: ) ale nemám kam takové množství oddělovat, tak to mám pohromadě a okrádá se to navzájem o mléko. Proto ráno-večer přikrmuju. Koupil jsem pytel mléka pro telata a spokojenost. Jehňata se po tom můžou utlouct , ale utloukají i mě :vytlem:
Jehňata z 99% po dvou, což mě moc netěší :usmev: Beran prostě pašák. Naopak kůzlata zatím 99% jedináčci, to mě netěší vůbec.
Dospělé nepřikrmuju, senáže loni málo, proto mléčnost nic moc.
Přílohy
IMG_20250315_054938.jpg
Příkrmené značím na nos křídou
Příkrmené značím na nos křídou
IMG_20250311_054022.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2429 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Profesore ty jehňoušové nevypadají vůbec špatně :souhlas: Já měl berany dva a mám to neuvěřitelně roztahaný.. klidně 6dní pauza mezi porody..
IMG_20250315_111650932_HDR.jpg
Konečně trochu sluníčka, tak se dobíjí vitamín D .. 🙂
Máme za sebou teprve 6 porodů..z 24. Zatím 3x3, ,2x2, a 1xjedináček.
Tykat, díkes ....
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Profesore, a budeš pak dokrmovat z takového toho kyblíku? To by bylo efektivnější, ne? :andel:

Máte tedy dost plodnou nadílku! :souhlas:

Já dnes přivezla hráždě a uvnitř seníku rozšířila ještě o jednu “místnost”, aby si rodička měla kam zalézt… :andel: tak už jsme taky připravení! Tak nám držím palce!
Dvě prvničky, dvě druhorodičky a jedna zkušená, co ale bohužel dává jen jedináčky :mrzimeto: Tak snad holky odvodí vše, co odnosily! :srdicko:
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Augen...., když se dívám na ty tvoje (i na ovce), tak chytám mindrák :vytlem:
Hipiii, přemýšlel jsem nad kyblikem, ale to bych musel vždy určitý počet zvlášť. Takhle mám přehled kolík které........
Ale minimálně půl hodiny v pérdeli.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Dal poděkování: 5238 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Krmíte je po jednom z láhve? A jak je chytáte? Určitě bych nechytla všechny. Nebo je máte na malém prostoru?
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Chtělo by to udělat takový "Kaťuše" na láhve, aby byly volný ruce, jestli chceš, tak ti to naměřím a vyfotím. Pasujou tam petky a na nich takový "šroubovací" dudlíky přímo na závit na petky. Kdysi mě jich pár poslala Bosorka a jsou super :souhlas:
Ty jehňata opravdu nevypadají špatně. Na fotkách , jak je stahuješ z pastvy, tak i když je vlna milosrdná, tak vypadají holky taky dobře. Já je peru vším možným, tak to musí být trochu vidět.
FB_IMG_1742051586883.jpg
Práce max na hoďku
Tykat, díkes ....
přezdívka
Dal poděkování: 376 poděkování
Dostal poděkování: 1109 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Františka. píše: 15 bře 2025 15:38 Krmíte je po jednom z láhve? A jak je chytáte? Určitě bych nechytla všechny. Nebo je máte na malém prostoru?
Jakmile se jehňata naučí na láhev, tak se hlásí sama. Stačilo říct holky mlíčko a málem mě ušlapala. Pak jsem je musela pouštět po jednom nebo po dvou. A když jsem nebyla dost rychlá, tak to brala s rozběhem a moje stehna byla samá modřina. Vždycky jsem se obávala, abych se nemusela někde u lékaře svlékat.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Věřím tomu, ale musela jste je několikrát na začátku chytit. Já bych chytila některá, zbytek by mi utekl. Když potřebuju udělat nějaký zásah na všech najednou, musí mi přijít pomoct několik dětí, které je pochytají, a stejně se stává, že některé prostě nechytneme a nechytneme. Jsou jako závodníci a dají se chytnout jen při spánku.
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Je dobře, že máš tolika rádců, když ty ovce más prvním rokem :vytlem:
Tykat, díkes ....
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Profesor1 píše: 15 bře 2025 09:52 ........... Jehňata se po tom můžou utlouct , ale utloukají i mě :vytlem:
..................
Františko tady byla odpověď jak je chytám :usmev:
Né že je chytám, ale nestíhám je odhánět :))
Jak píše přezdívka vrhnou se na vás, skáčou po nohách, okusují, ožužlávají, vždy mě rozvážou tkaničky, už dělám uzly :vytlem:
A přichází i zvědavá kůzlata s když si čopnu, hned je mám na zádech. Jdou jako suchozemské piraně.
Dík za nabídku. Ač vždy zuřím, tak mě to takhle baví. Né mám velkou láhev se stupnicí, a čekám až pojedu do Alm Vizovice , pro náhradní díly :vytlem:
https://www.almcentrum.cz/odchov-jehnat
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Aha, takže se přidávají postupně. To mě nenapadlo. Že bych to zkusila taky? Kdysi jsem krmila jedno kůzle, které potřebovalo víc a nebylo to ještě tak, že se krmili všichni, kde mohli. To hladové kůzle pilo dobře, ale ostatním to nechutnalo. Když jsem ochutnala, bylo to kyselé a nedobré, vyloženě jako z nouze ctnost. Podle složení to obsahovalo kyselou syrovátku a mléko ne. Špatně jsem vybrala. V tom Vašem přípravku je sladká syrovátka a mléko a asi to má podobnou chuť jako mléko. Každopádně je to dobrý tip, kdyby bylo potřeba.
Dáváte to i kůzlatům? A jak ředíte, když je to pro telata?
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Ředím to přibližně jak Sunar pro děti. Čtyři malé lžičky na 120 ml. Ale moc to neřeším.
Dávám 8 polévkových na sedmičku skleňák.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Týjo! Kdy’s naposledy odchovával lidská mimina, že si pamatuješ poměr ředění Sunaru…??? :udiv: :blazen:
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

:)) :vytlem: :)) ale nic si nepamatuju.
V lékárně mě dali zadara prošlý sunar nebo nutrinol či co a tam bylo dávkování včetně odměrky. A kdyby né tak se zeptám né??? Jezdí tu okolo mamin s kočárkama tolik, že některým se raději vyhýbám . Co kdyby ...... :)) :)) :))
Augenblick
Kontaktovat uživatele:

Všechno špatně od 5 od rána, velkej kluk, děloha venku cca 20min po porodu,který byl s dopomocí, byť minimální. Klika byla vet měl dovolenou a nebyl v ordinaci. První slova byla , no tak to umejte a dej to zpátky.. Podle instrukcí jsme omyli a dali pod ní igelit. Vet dorazil za hoďku a mě spadnul kámen ze srdce.. bylo mě jasné, ze mě to musí statisticky potkat..hodně jsem o to četl a pořád si říkal že to jde tak nějak mimo mě....
IMG-20250317-WA0000.jpg
Holčina se jmenuje Astrid, dostala Atb a něco na bolest. Je v kondici, tak snad bude ok. Kluk je napitej a já už pomalu taky..
Tykat, díkes ....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nic tak příšerného jsem asi neviděla. Jen jste to zastrčili nebo se musela zašít?
Statistika je blbost. Čeho se bojíš, to si musíš zakusit, v tom to bude. Teď jste trochu postrašit zase mě, ale kozy na to netrpí. Tím spíš nebudu chovat už nic jiného než kozy, fakt nevím, jestli bych dokázala tohle zastrčit dovnitř, jak to má být. Jste pašáci.
Odpovědět