Kůzlátka rození, péče, potíže

chov ovcí a koz...
PavelIV
Dal poděkování: 5878 poděkování
Dostal poděkování: 3442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kůzlátka rození, péče, potíže

Nový příspěvek od PavelIV »

Než jsem to v mobilu otevřel, myslel jsem, že jsou to koňský boxy :))
Je to parádní :souhlas:
:PavelIV:
Františka.
Dal poděkování: 5237 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, píšu o kozách a nenapsala jsem, že jinak je to nesmysl. Pokud by se neměly kozy kde schovat, nemohla bych je mít, ovcím asi stačí něco velmi primitivního. To je u koz základ. Od toho se odvíjí to další.
Jamarov
Dal poděkování: 340 poděkování
Dostal poděkování: 905 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jamarov »

Jsou parádní viď Pavle, takové mini koňský boxy :vytlem:
Nečekala bych že jednou budou mít holky takový luxus :andel: zvlášť když přítel nemá rád kozy :)) ale ony si to žehlí mlikem a syry :vytlem: loni jsme narychlo dělali boxy z palet a texasek, čekali jsme rok na výrobu, navrhovali jsme si to sami, letos to poprvé odzkouší, akorát ještě nejsou dodělané desky na seno... Zatím to používám denně pouze na oddělení, aby každá dostala svůj příkrm.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vrací se zvenku vždycky do svého boxu nebo jim je to jedno?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Františka. píše: 06 bře 2025 19:18 Hhippie, píšu o kozách a nenapsala jsem, že jinak je to nesmysl. Pokud by se neměly kozy kde schovat, nemohla bych je mít, ovcím asi stačí něco velmi primitivního. To je u koz základ. Od toho se odvíjí to další.
Ovce mají domečky, ve kterých odpočívají a jedí. Ale když rodí, tak chtějí mít klid a prostor. Ne ten, kde je celé stádo ostatních. A protože nejsou zavřené, ale mají menší výběh, tak si jdou prostě někam do klidu… takže mimo podestýlku. A protože většinou rodí nad ránem, tak bývá ještě v březnu často mráz… tak jsem to musela pořešit jinak holt.. :nevim:

Jamarov, to je nejhustší ustájení koz, jaké jsem kdy viděla! Nádhera! Na zakázku - to muselo stát majlant! Přeji, aby se to osvědčilo, že jste to vymysleli do posledního detailu a aby to sloužilo až do smrti smrťoucí! :vytlem: :srdicko:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jamarov
Kontaktovat uživatele:

Právě, že kozy jsou likvidátorky boxu a přítel se tim právem uz nechce zabývat a opravovat... Na částku stále čekáme :nevim: , vymyšlené to bylo dost narychlo ma to své mouchy, otevírat se musí systematicky, protože zvenčí jsou ty jesle...

Františko jsou s hovezinou venku volně ve výběhu a mají vymezeny prostor v kravíně kam libovolně můžou , do boxů chodí na prikrm, pouštím po jedné (většinou ve stejným pořadí) první vždy šéfová a pak taťka kozel :vytlem: zbytek jde podle postavení ve stádě... Občas se ty uprostřed prohodí, podle toho jak jsou zrovna odvážný, ty na konci jdou zase stejně.
Takhle to funguje stejně i při dojení, akorát jdou přes dojici lavici.
Jamarov
Kontaktovat uživatele:

IMG_20250312_192459.jpg
Tak se to všechno rozrodilo najednou paráda :souhlas: zbývají 2 kozy, jedna si myslím, že tak do 2 dnů snad a ta poslední bude asi na další říji.
Dneska byl porod od šéfové, už podle mekani jsem poznala, že něco není v pořádku... Kůzle veliké a jedna noha založena, no a druhé šlo zadnima... Na semináři teď radili, že vrátit, otočit, napravit polohu... atd...No nejdřív, když jsem do ni sáhla a se ujistila, že jde skutečně o zadní tak jsem zkoušela vrátit, ale ona v zapeti zatlacila a nožky byly venku, tak jsem ji prostě pomohla a bylo venku hned, matka je to zkušená a postarší, nijak jsem ji neublížila, tak jsem měla velkou radost, že obě žijí a Josefině se ulevilo...
IMG_20250312_120656.jpg
Jamarov
Kontaktovat uživatele:

Jinak letos hodně jedináčku... A přebytky mléka, takže už dělám první letošní sýr...

No a taky se nedaří vše... Od jedné kozy umřelo kůzle za 24h ,bylo i napite, no a její druhé další den... Nevim jestli nějaká vrozená vada..? Nic jsem na nich nenašla, koza je teda taková magorka... Ale ušlapaná taky nebyla...
Takže mi začalo dojení o 2 měsíce dřív...
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jste šikulky, koza i Vy.
Vrátit, to není jen tak, protože jak do ní sáhnete, tlačí ven, protože tam cítí pohyb. Taky úplně ho obrátit není tak jednoduché, porod zadníma nohama není častý, ale nedělá problémy, aspoň nmě se to tak zdá. Kdyby byla venku jen jedna noha, jakákoliv, je to mnohem horší.
Mám takové kozy bez kůzlete letos dvě, ale dojit nemusím, někdo od nich pije. Nešlo by to i u Vás nebo jste ráda, že už máte mléko a můžete dojit?
Jamarov
Kontaktovat uživatele:

Ja vim Františko, že vy to umíte :souhlas: ale me se nikdy nepovedlo přimět kozu krmit jiné kuzle... Jako nechce se mi dojit jednu kozu... Ted jich ještě oddojuji dost,když mají tolik mléka, ale to za chvíli nebudu...
Hlavně se ni to nehodí, protože mam odjet se synem na operaci. Takže taková navíc komplikace to je...

Souhlasím s tím otacenim, v tomhle případě bych ji akorát trápila... A děti se taky rodí pozadu :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Já vlastně vůbec nevím, jak to udělat, ony na sebe nežárlí a berou mladé jako kolektivní děti. Ty nejvýše postavené ne, ty krmí jen vlastní. Když jsou kozy u krmelce, kůzlata je obcházejí a je jim jedno, která je jejich, a když se po nich ožene, uskočí a jdou k další. Nějak to funguje, aniž do toho zasahuju.
Jamarov
Kontaktovat uživatele:

Moje kozy jsou prostě důležitý solistky :vytlem:
Když jsem měla větší stádo a už kozy byly společně venku, našli se tam tací co ukradali... Když měla třeba koza hlavu v krmelci... Ale pěkný kuzlata z nich nebyla.
To nemyslím, ale ty co vytáhli mámu a ještě kradli jiným... :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Třeba je to tím, že ty moje si dělají, co chtějí. Pořád jsou společně a ten kozí kolektivismus se tím asi podporuje. Mně to připadá nádherné. Záleží na celku a není nejdůležitější jednotlivec, přitom má kolem sebe své příbuzné a ti ho podporují. Každá koza tu má blízkou příbuznou, tím se řídím, i kdyby to nebyla zrovna superkoza, protože lepší příbuznou pro ni nemám. Třeba je to taky tím.
Odpovědět