Zmena v správaní dospelého psa po zmene domova (majiteľa)

Pes, nejlepší přítel člověka. Co pěkného nás společně čeká? Doporučte plemeno. Vybíráme štěňátko. Barf kontra granule. Odčervení, očkování, čip. Cvičák ano či ne? Venku nebo v bytě? Péče o starého psa.
NikaNika
Kontaktovat uživatele:

Zmena v správaní dospelého psa po zmene domova (majiteľa)

Nový příspěvek od NikaNika »

Obraciam sa k Vám s prosbou o radu vo výchove dospelého psíka (malý špic). Poskytla som mu nový domov už ako staršiemu 7 ročnému psíkovi vyradeného z chovu. Žiaľ, i po všetkej mojej snahe mu poskytnúť lásku, maznanie, pamlsky, voľnosť, si s ním úplne neviem dať rady .. Pri návšteve pôvodného domova to bol pokojný, priateľský a veselý psík, ktorý žil vo svorke ostatných psíkov na dvore. Po zmene domova ostal utiahnutý, úzkostlivý, precitlivený, uštekaný, uvrčaný na cudzích a ukňučaný, pričom väčšinu času len spí (bez väčšej fyzickej záťaže) a neustálim olizovaním si labiek. Chuť do jedla však má stále. Bola som už aj na mnohých návštevách veterinára, psích salónov, nakoľko sa uňho začali prejavovať aj kožné ekzémy, pričom výsledky testov mal vždy bez zápalu, bez problémov, ako zdravý psík. Najviac šťastný je len pri neustálych pamlskách a voľnom výbehu okolo domov, kde vie, že sa venčia fenky. Nakoľko má však vo zvyku vonku stále niečo oblizovať po značkovaní cudzích psov a feniek, musela som pristúpiť k väčšiemu obmedzeniu a dávať ho na vodítko, čo sa prejavilo v jeho kňučaním pri pokuse mu dať obojok/postroj a následným nechutenstvom ísť von, keď vedel že nebude mať slobodu pohybu ako predtým. Ako by ste prosím pristupovali k jeho výchove, aby bol spokojný a pritom rešpektoval určité hranice ? Pomohla by možno aj kastrácia?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3116 poděkování
Dostal poděkování: 6247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zmena v správaní dospelého psa po zmene domova (majiteľa)

Nový příspěvek od Hhippie »

Niko, to je smutný příběh. Člověk to myslí dobře, ale ne vždy se to musí potkat s potřebami a přáním zvířete.. snad někoho něco napadne.
Mě k tomu napadá jen jedna drobnost ohledně venčení. Když potřebujete zamezit olizování a zároveň by bylo žádoucí mu nebrat volnost na pohybu, nebyla by cesta pořídit nějaký neomezující náhubek jen aby nemohl olizovat okolí?

Každopádně je jasné, že je pejsek v silném stresu a že je to takhle trápení obou stran.
Já bych šla svou cestou - nekonvenční.
Co mě napadá, jsou třeba Bachovy esence, pro zlepšení psychického stavu pejska. Ale rozumím, že ne každý na to je.
Já bych sáhla po dalších “ezo” nástrojích, které by pejskovi pomohly změnit vzorce chování tak, aby snášel novou situaci snáz… kdyby vás to zajímalo, napište mi do SZ. Ale rozumím, že spousta lidí na “nehmatatelné” a nekonvenční věci nevěří, tak to tady nebudu “cpát” veřejně.. :stydim:
Držím palce, ať pro něj najdete cestu. Věřím, že to musí být velmi frustrující a je jasné, že děláte, co můžete :ruzicka:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 249 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Zajímaly by mě ty bachovky. Není to žádná ezo blbost. Jsou to bylinky a ty jsou základem veškerých léků. Za mě jsou u každého psa, u zmatených tím spíš, důležitá hlavně pravidla, hranice a pořádně psa unavit psychicky i fyzicky. Ne mu ustupovat. Nejde o to, co se líbí jemu ale o to, co vyhovuje vám. Unavit, cvičit a pak teprve láska. Nám u psů, kteří byli ve stresu vždy pomohlo prostě je unavit....byl vytržený z nějaké své reality a nejvíc na světě potřebují jistotu. Tu mu dáte urcěním pravidel a ,,tvrdé lásky,, ne mazlením a volností. Psi neuvažují jako lidé....
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 5282 poděkování
Dostal poděkování: 4252 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Mně se zdá, že mu chybí psi. Byl ze smečky a teď je sám. Běhal a teď je zavřený. Možná zná nějaké povely a mohl by třeba s náhubkem běhat aspoň někdy bez vodítka, když ho v tom procvičíte. Nudí se. Jestli není agresívní, jeho chování by se určitě upravilo s příchodem dalšího psa. Ne dospělého, ale štěněte. Nemá teď smysl života. Nebo ho opravdu posílit v poslušnosti a chodit s ním na agility apod. Setká se s dalšími psy a unaví se i fyzicky.
Františka.
Dal poděkování: 5282 poděkování
Dostal poděkování: 4252 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Na otázku, jestli by pomohla kastrace, odpovídám: Nepomohla. Jestli si od ní slibujete, že by nechodil za fenkami, u 7letého psa jsou už vytvořené návyky, které se nesmažou ani hormonální změnou. Taky by pak byl zřejmě už úplně apatický v ostatním životě.
Odpovědět