Vinná réva
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4378 poděkování
- Dostal poděkování: 4962 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vinná réva
Kolem kořenů vápní?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Kouťák
- Dal poděkování: 8659 poděkování
- Dostal poděkování: 4393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tyto dvě rěvy mám od Zdenka, ta u kadibudky je modrá, naprosto skvělá chutná ničím netrpí
A tuto už máme déle, chutné bílě víno na jídlo.
Foceno včera
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Jani,roste krásně.Je vidět,že jsi zahradnice.
Já ty "krásné" vinohrady moc nemusím.Soused to má vyšperkované,ale stříká vinohrad nejméně 15x za rok,proti plísni a všelijakým nemocem a pod révou většinou randapuje.Tak to je pro mě nemyslitelné.
V Hluboké nad Vltavou pod hradem je vinohrad,nikdo se o něj moc nestará,réva nemá žádné vedení a jsou to takové hezké bonsaje.To je moje parketa a tak si představuji krásný vinohrad.Být mladší,tak si ho takto vypěstuji,ale alkohol nepiji a mám rád hrozny,tak si révu pěstuji jen pro chuť hroznů.Podívejte se.Není to krásný vinohrad?
Já ty "krásné" vinohrady moc nemusím.Soused to má vyšperkované,ale stříká vinohrad nejméně 15x za rok,proti plísni a všelijakým nemocem a pod révou většinou randapuje.Tak to je pro mě nemyslitelné.
V Hluboké nad Vltavou pod hradem je vinohrad,nikdo se o něj moc nestará,réva nemá žádné vedení a jsou to takové hezké bonsaje.To je moje parketa a tak si představuji krásný vinohrad.Být mladší,tak si ho takto vypěstuji,ale alkohol nepiji a mám rád hrozny,tak si révu pěstuji jen pro chuť hroznů.Podívejte se.Není to krásný vinohrad?
-
Františka.
- Dal poděkování: 5655 poděkování
- Dostal poděkování: 4744 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
K tomu se zeptám asi hloupě. Proč se ve vinici nenechává tráva, proč se okopává? Není to přece mělce kořenící rostlina, ani malá, aby ji okolí zadusilo.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Otázka není hloupá,ale dobrá.Správně jste napsala,že to není mělce kořenící rostlina.Vinná réva má kořeny až do 4 metrů a proto nesnese ,když jí někdo nasází tam,kde jsou spodní vody.S okopáváním je to tak,že vinař nechce trávu pod vinicí a nic jiného v tom nehledejte.Někdo dává pod vinici kamení,někdo stříká randapem,někdo mulčuje a někdo dává nizký podsev.Ve velkých vinohradech orají mezi řádky a sejou tam svazenku.Je to vlastně úplně jedno,protože vinná réva prospívá nejlépe v kamenitém pozemku,kde není ta spodní voda.Pro mě je to plevel,který roste všude, až na to,že ty teplé oblasti má nejraději.
- andre.marek
- Dal poděkování: 1370 poděkování
- Dostal poděkování: 1586 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím ve všem se Zdeňkem, kromě té spodní vody.
Možná je to jen výjimka potvrzující pravidlo, ale dlouhodobě (desítky let) nám prosperuje réva u rodičů manželky na zahradě, kde je spodní voda tak v 1m. Pár metrů od rybníka, desítky metrů od koryta Odry, všude kolem prameny kyselky.
Možná je to jen výjimka potvrzující pravidlo, ale dlouhodobě (desítky let) nám prosperuje réva u rodičů manželky na zahradě, kde je spodní voda tak v 1m. Pár metrů od rybníka, desítky metrů od koryta Odry, všude kolem prameny kyselky.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Andre,to je to samé jako u mě.Soused má vinohrad kousek od mého rybníka a tam je spodní voda všude.Soused tvrdí,že vinohrad má na spodních vodách malou životnost.
-
čtenářka
- Dal poděkování: 2090 poděkování
- Dostal poděkování: 731 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
A víte, co to je, příp. co s tím? S podobným postižením se občas setkávám u vína z trhu, kde prodávají přímo pěstitelé.
-
čtenářka
- Dal poděkování: 2090 poděkování
- Dostal poděkování: 731 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Postříkala jsem to přípravkem na plíseň - Belanty- jestli to pomůže nebo to půjde všechno do "kopru" to netuším. Mělo dozrávat v půlce října, teď je tvrdé a kyselé. Obírám postupně ty napadené a počkám co to udělá. 
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Čenářko,když jsem začínal pěstovat vinnou révu,tak jsem na ní měl snad všechny plísně a nemoci.Vyřešil jsem to lopatou a krompáčem.Dnes už po letech vím,že to není oblastí,že to není půdou,ale je to odrůdou.Nechtěl jsem stříkat révu,protože víno nedělám a tak mé zahradnické blbnutí dospělo k tomu,že musím hledat.Objevil jsem odrůdu CHORVAT,nebo NOAH,která byla přivezena do Evropy jako náhrada za zničenou révu révokazem.Tato odrůda nepotřebuje použití fungicidů,ale doporučuji si o ní všechno přečíst.Jako další jsem objevil révu ROŠFOR,která je nejodolnější vůdči mrazům.Mám dvě odrůdy růžové a modré.Mám ještě další 3 odrůdy,ale to je vždy sázka do loterie,jestli ten rok přežijí ve zdraví.Byla to makačka tyto odrůdy sehnat,ale už je pěstuji několik let a spokojenost.Foceno dnes: CHORVAT je ještě zelený,ROŠFOR růžové už se dá jíst a ROŠFOR modrý už začíná modrat.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ten Chorvat opravdu vydrží skoro všechno, ale nehodí se moc ani na jídlo. Na lisování vůbe ne, je rosolovitý. Na jídlo je dobrý chvilku, má zvláštní jahodovou chuť, ale trochu štípe a jak jiné víno se jíst nedá.
Ptáci ale sezobou všechno, ti tak mlsní nejsou
.
Ptáci ale sezobou všechno, ti tak mlsní nejsou
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Františko,není Chorvat jako Chorvat.Od roku 1869 doznal spoustu křížení a dnes jsou to kříženci Otelo,Sabela,Lidia,Isabella a další.Jaké mám já nevím,ale přivezl jsem si toto víno z Moravy od největšího vinaře,který tato vína rozmnožuje a jeho víno jahoďák je moc dobré,i když vinař nejsem.Dozvěděl jsem se na Moravě,že každý vinař mám několik hlav chorvatu a dochucuje s ním ta nejlepší vína a nikde se o tom nepše.Já vím pouze to,že když nechám ten můj Chorvat(jahoďák) přejít prvním mrazem,tak jsou to chuťově nejlepší hrozny,které jsem kdy jedl.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To jsem nevěděla. Měli jsme porostlou celou zeď, vždycky úroda, ale když mi můj muž nabízel, abych si natrhala, vzala jsem si, abych ho neurazila a pak už byla ráda, že to sežrali ptáci. S tím mrazem máte pravdu, ale většinou do té doby opadly.Třeba některá linie je poživatelnější. Na dochucování se určitě hodí.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6368 poděkování
- Dostal poděkování: 3748 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem na Moravě ochutnal u dvou vinařů víno z Chorvata. Samozřejmě jsem zapomněl, co tam mám cítit, tak mi slečna vinařka napověděla
(už jsem toho taky před tím zdegustoval nemálo)...
Mezitím si to samé nechal nalít mně neznámý kolega degustátor a zeptal se na tu odrůdu. Možná to tu padlo, je to odrůda americká a u nás se prý oficiálně pěstovat ani nesmí.
Pak ještě u jednoho, bylo hodně podobný. Příchuť lesních jahod zajímavá, ale flašku bych si toho teda nedal.
Mezitím si to samé nechal nalít mně neznámý kolega degustátor a zeptal se na tu odrůdu. Možná to tu padlo, je to odrůda americká a u nás se prý oficiálně pěstovat ani nesmí.
Pak ještě u jednoho, bylo hodně podobný. Příchuť lesních jahod zajímavá, ale flašku bych si toho teda nedal.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Dostala jsem minulý týden trochu hroznového vína z trhu. Bylo nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Tmavě modré sladké s chutí borůvek. Vážně se jim hodně podobalo. Pověřila jsem kupce, aby u trhovce zjistil, co je to za odrůdu. Nevěděl, prý vždycky ustřihnou, co je zrovna zralé. Ale asi to prý mohl být Modrý Portugal. Neznáte ho někdo podle chuti, mohl to být on, když mi chutnal borůvkově?
Dnes mám třeba víno od stejného trhovce, vypadá stejně, ale je jiné, dobré, ale normální.
Dnes mám třeba víno od stejného trhovce, vypadá stejně, ale je jiné, dobré, ale normální.
- arus
- Dal poděkování: 2123 poděkování
- Dostal poděkování: 1075 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To mě taky napadlo, ale neposuzovala jsem to nakonec jen já. Opravdu tam bylo cítit něco jiného než jen to víno, protože víno bývá nudné, sladké nebo nakyslé, ale málokdy má šmrnc. Dočetla jsem se o Modrém Portugalu, že má ovocné příchuti, třešňovou nebo po drobném ovoci. Jenže to není chuť hroznů.
Kdybych věděla, že to byla opravdu tahle odrůda, asi bych ji sehnala k zasazení. Jinak ne.
Kdybych věděla, že to byla opravdu tahle odrůda, asi bych ji sehnala k zasazení. Jinak ne.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františce s vínem neporadím, ale letos jsou tak krásné a dobré hrozny, že vám to musím napsat.
Mám dvě hlavy od Zdenka,obě modré, už také budou zralé, ty jsou bez chorob každý rok. Pak mám jednu už léta, stolní , koupenou někde, bílou, letos je naprosto zdravá, listy, hrozny, velmi chutná, sladká, výborná. Každý den si dáme hrozen. Opravdu zážitek.
Letos je na víno rok, ostatně jako na vše, vyjma u nás třešní a cibule. I česnek byl menší.
Mám dvě hlavy od Zdenka,obě modré, už také budou zralé, ty jsou bez chorob každý rok. Pak mám jednu už léta, stolní , koupenou někde, bílou, letos je naprosto zdravá, listy, hrozny, velmi chutná, sladká, výborná. Každý den si dáme hrozen. Opravdu zážitek.
Letos je na víno rok, ostatně jako na vše, vyjma u nás třešní a cibule. I česnek byl menší.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.