Hygiena po dojení

chov ovcí a koz...
Augenblick
Dal poděkování: 2584 poděkování
Dostal poděkování: 2567 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Hygiena po dojení

Nový příspěvek od Augenblick »

Už pár sezon o tom jen kecám a nic... Při strojním dojení zůstává strukový kanálek otevřený až 120min po dojení, to je cesta pro mikroorganizmy a následnou mastitidu. Ovce, nebo koza si po podojení lehne vemenem do lejna a je zaděláno na problém... Dojím do 30 ovcí a problém s mastitidou mám cca 1ks za 2 roky, někdy 1ks za rok. To není sice nic dramatického, ale už to samo o sobě znamená oddojování , atb a další věci spojené s léčbou mastitidy...
Letos jsem objednal : https://www.driml-napajecky.cz/cz/mleka ... 16129.html a máčím struky v https://www.driml-napajecky.cz/cz/mleka ... 12900.html . Používám tedy teprve 2 týdny, ale za mě super :souhlas: Opravdu to udělá na struku film, do toho "namáčítka" se vymáchá i ovčí malý struk i když je to určený původně pro kravičku. Dojím 2x denně a struk po použítí desinfekce není nijak potřeba při dalším dojení ošetřovat, ani omývat :souhlas:
Nevím jak je to při ručním dojení s dobou otevření strukových kanálků, určitě je to šetrnější.. Jehňata i kůzlata se rodí zubatá :usmev: a ty struky dostávají opravdu zabrat. Nevím jak to mají zařízené, děti pijí mnohokrát za den a kanálek třeba není tak namáhaný? Nevím...
No... když nic, tak mám dobrý pocit, že jsem udělal co šlo ... :vytlem: , určitě budou i jiné přípravky, tohle se mě líbilo malým balením i složením.
Tykat, díkes ....
přezdívka
Dal poděkování: 487 poděkování
Dostal poděkování: 1272 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hygiena po dojení

Nový příspěvek od přezdívka »

Tohle jsme v kravíně používali už před 30 lety. Do prčic, to to letí...
Františka.
Dal poděkování: 5803 poděkování
Dostal poděkování: 4935 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hygiena po dojení

Nový příspěvek od Františka. »

U ručního dojení se doba otevření prodlužuje proti sání mláďat nepodstatně, je to skoro stejné. U strojního dojení se tomu dá předejít tak, že se skončí dřív a dodojí se ručně. Ale je to zase práce navíc, tohle je jednodušší.
Odpovědět