Naše zdraví.

Tělesné i duševní
Odpovědět
čobanak
Dal poděkování: 1837 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše zdraví.

Nový příspěvek od čobanak »

Dena
Dal poděkování: 1770 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Nevěřila bych jak funguje psychosomatika. Před časem jsem měla docela velké starosti, pak se problém vyřešil a mě začalo být nedobře. Tlak na hrudi, bolest u srdce a levé ruky, říkám si infarkt je tady.
Když to trvalo skoro tři týdny šla jsem k obvodní dr., poslechla mě, vyšetřila, nic nezjistila.
Dostala jsem žádanku na interní vyšetření, objednala se ve stanovený termin jsem byla v čekárně. Ještě nebylo půl jedenácté na kdy mě objednali, sestra zavolala, natočila EKG, paní doktorka udělala vyšetření a poslala mě na rentgen s tím že až budu hotová mám zaklepat. Na rentgenu nikdo nebyl, hotovo raz dva, zaklepám u paní doktorky, ta mi sdělila že nic špatného neobjevila. Byla jsem moc ráda že to dobře dopadlo a příště budu vědět že jsou to nervy.
Psychika opravdu ovlivňuje zdravotní stav, přesvědčila jsem se o tom na vlastní kůži.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3495 poděkování
Dostal poděkování: 6618 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Deno, myslím, že o tom snad nikdo nepochybuje.
Já s tím mám spíš potíž takovou, že často nejsem schopná přiřadit zdravotní problémy ke konkrétním situacím, takže je nemohu řešit :mrzimeto: a ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by mi s tím pomohl..
Každopádně něco z toho se taky přiřadit dá a pak je člověk rád, když se ten původ vyřeší, že “nemocnost” zázračně zmizí.. :jakoby:
:Hhippie: Bubáci forever!
Dena
Dal poděkování: 1770 poděkování
Dostal poděkování: 602 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Přidám taky svoji nedávnou zkušenost se zdravotnictvím.
V rámci prevence mi vyšel pozitivní test na skryté krvácení, paní doktorka mě poslala na kolonoskopii-vyšetření tlustého střeva.V Příbrami mě objednali na konec června, zkusila jsem ještě Hořovice, tam bylo volno až v červenci.
Říkám si že když to špatně dopadne a budu potřebovat operaci dostanu se na ní někdy v září protože přes léto jsou dovolené. A čekat půl roku je v tomhle případě dlouho. Kamarádka mi dala kontakt na pražské soukromé zdravotnické zařízení kde se specializují jen na kolonoskopii a gastroskopii. Objednali mě za týden.
Kamarádka tam byla na vyšetření v únoru a nabídla mi že mě tam s manželem dovezou, že už to tam znají a ví kudy jet. Objednaná jsem byla na jedenáctou, ve třičtvrtě jsem se hlásil na recepci, za chvilku mě zavolali, paní doktorka se představila a krátce řekla jak vyšetření probíhá. Byla moc milá a sestřičky taky.Asi za dvacet minut bylo vše hotovo a dobře to dopadlo, všechno v pořádku. Samozřejmě se mi podstatně ulevilo.
Jsem vděčná že takováhle zařízení existují jo a mají smlouvu s pojišťovnami takže celé hradí příslušná pojišťovna.
Tím nekritizuju okresní nemocnici že se na vyšetření dlouho čeká, nemají jen to a taky musí počítat s akutními případy, zrovna gastroenterologii v Příbrami moc chválí.
Jsem taky moc vděčná známým že tam se mnou dojeli, mám kolem sebe dobré lidi.
Františka.
Dal poděkování: 5655 poděkování
Dostal poděkování: 4744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Co píšete, podporuje směr, podle kterého by se měla zdravotnická zařízení víc specializovat. Aby každá nemocnice neléčila všechno, ale pacient jel třeba dál, ovšem za lepší a dřívější péčí.
Držím palce.
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já vám nevím.
Žiju ve středočeské bublině.
Mám kolem sebe většinou lidi z vyšší střední třídy.
Neznám kolem sebe nikoho obézního, natož morbidně obézního.
Převážně jsou to lidé sportující, žijící zdravě, veskrze už je většina velmi svátečních pijáků, mnoho již plně abstinujících a mám kolem sebe i velmi málo kuřáků (teď už hlavně el.cigaret - o kterých si ale myslím své…).
Ale přesto se (hlavně) rakovina vyskytuje.
Mnohdy u těch největších sporťáků. :plac:
Z toho mi tedy vyplývá, že to nebude jen o životním stylu.
Takže rozumím tvrdým datům a je dobře, že se takovéhle průzkumy dělají.
Otázka je, zda na jejich základě již vypracovává metodiku, co s tím a má zájem a tah na branku to prosadit u politiků, uvést ty nástroje do funkčního stavu. Aby se něco mohlo změnit. :nevim:
Určitě lidé holdující nezdravému životnímu stylu a nemakačenka jsou zátěž pro ekonomiku státu. Ale jak chcete přimět obyvatele chudých čtvrtí neválet se doma, pracovat, jíst zdravě, nepít a nekouřit…? :nevim: na to myslím ještě nikdo nepřišel.
A předpokládám, že se bavíme hlavně o této sortě lidí.
Ti z mého okolí, které zmiňuji, jsou sotva padesátníci, kteří se po úspěšné léčbě vrací zpět do života i prac.procesu. Jsou tedy sice zátěž pro ekonomiku, ale zároveň do ní vracejí. Dle svých maximálních možností.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To je otřesné. V 50 by měli být lidé ještě zdraví, schhopní pohybu a práce. I po 60. Ale vidím to kolem sebe, že to tak není.
Nedávno jsem četla, že polovina lidí nad 60 let sama nevstane, když sedí. Jestli to bylo na základě naěakého výzkumu, to nevím, ale stačí se rozhlédnout.
Tato situace je důsledkem snahy prodloužit lidem život. Za každou cenu, teprve v poslední době je trochu znát, že jde i o kvalitu života. Zatím se ale o tom jen mluví, praxe mi připadá jiná, ale třeba proto, že dnešní polymorbidní jsou mí vrstevníci a s těmi už se nic udělat nedá, když se dostali až sem.
Před lety, když jsem prodělala vážnou nemoc, jsem si řekla, že budu radši žít krátce, ale plně, tedy bez lékařského zásahu, který by ze mě udělal invalidu, než tak, jak mi to plánovali lékaři. Děkuju za každý rok, už dávno jejich hrůzostrašné předpoklady přesluhuju a zatím celkem spokojeně. Co bude zítra, nikdo nevíme, ale dnes je to ještě dobré.
Zneklidňuje mě, že pořád vyplácíme ze státní pokladny vyšší a vyšší důchody a sociální příspěvky apod., přitom je jasné, že na to nemáme. Snad by bylo lepší zastavit růst těchhle dávek. Ono by to trochu pomohlo i proti inflaci. Takhlemi to připadá jako lidi, kteří poslední peníze dají za dovolenou u moře a pak jim nezbyde nic. Má to sice taky opodstatnění, protože se stávají zázraky, ale přece jen s tím počítat je pro mě nepřijatelné. Jenže všechny vlády se chovají tak, aby si udržely aspoň nějaké voliče, takže bídu dopustí až po sobě. To platí bez rozdílu pro všechny. Ale jak z toho ven?

Hhippie, píšete o mladších, ti už mají jiný styl života. Podle mě ve Vaší generaci už tolik invalidů nebude. Rakovina je nemoc životního stylu, nemusíjít jen o výživu. Jde i o myšlení, o trápení se atd. Často ten, kdo se s ní na vlastní kůži setkal, své hodnoty změní. Generace našich rodičů bohužel byla vychována jako naprosto poslušná příkazů lékaře. Ani ne rad, protože co řekl lékař, bylo svaté. A tím se mu odevzdali a už za svůj život neodpovídali. Ani si to neuvědomovali. Dopadli tak, že je lékaři léčili a léčili a oni se dožili vysokého věku. Jako lazaři.
PavelIV
Dal poděkování: 6368 poděkování
Dostal poděkování: 3748 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

To je jako s výsluhama u bezpečnostních složek. Když už to není nesmysl, tak dobře, ale už to narostlo nesmyslně vysoko. Jenže ve chvíli, kdy na to některá vláda sáhne, nastane exodus a kdo to bude dělat? Takový těžkosti si způsobí leda sebevražedná vláda...
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Přemýslela jsem o tom, jestli volební období není krátké. Oni nemají šanci něco doopravdy udělat. Kdybyse třeba volili na 15-20 let, bylo by to jiné. Jenže ten průšvih, kdyby rozhodovali špatně....
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Vím, píše se tam hodně o velkých finančních částkách , které to stojí a je mi víc než jasné, že to povede jen k tomu, že je každá vláda bude chtít snižovat, co také s tím jiného.
Mne spíše zaujala data o druzích civilizačních nemocí a počtu lidí, kteří je mají.
Už v úvodu zazněla první alarmující čísla. Ve věku 50 až 59 let máme 10 až 12 procent občanů v dezolátním stavu. Jsou polymorbidní, takže mají tři a více chronických nemocí. Zároveň pobírají příspěvek na péči nebo invaliditu. Ve věku 65+ je v polymorbidním stavu 34,4 % tuzemské populace a ve věku 70+ jich je už téměř polovina.
Je mi 63 a i když jsem po vážné dg v 54 letech, a nejtěžší a nejvíce poškozující zřejmě byla onkologická léčba, neberu žádné prášky na nic. Mám 69 kilo na 170 cm, jím normálně a vše co mi chutná, nekouřím už od 32 let a alkohol nepiju 11 let.
Nemám cukrovku ani vysoký tlak. Žije nás tu v pidi vísce trvale 21 dospělých. Velmi Obézní jsou tři ženy, dva muži. Pár dalších nemá ideální váhu.
Nemoci se vyskytující. Rozedma plic, cukrovka druhého typu, nemoci oběhové soustavy, cukrovka prvního typu.
Kuřáci jsou tu jen dva, a pár huličů trávy, jeden z nich už je dosti zdevastovaný.
Při kovidu umřel jeden místní pán,57 let, silně obézní už celá léta. Zřejmě srdíčko to nevydrželo.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Bavili jsme se o tom článku mým mužem a on mou naději, že další generace na tom bude líp, nesdílí. Nejspíš má pravdu. Řekl: Před chvílí jsem viděl ženskou, jak asi 12letému školákovi nese tašku.
To mluví za vše. Ve 12 letech už by měl on nosit tašku nejen sobě, ale i té paní. Ale není zřejmě ve stavu to zvládnout, protože ho odmala před vším ochraňují a šetří.
Takže naději do budoucna beru zpět :mrzimeto: .
Profesor1
Dal poděkování: 4378 poděkování
Dostal poděkování: 4962 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Tak že klidně si jdu dát jedno Na zdraví :vytlem:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/maga ... .seznam.cz
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já to četla zrovna po obědě, když jsem odpočívala po tom, co jsem spucla ta vepřová domácí žebírka, ze kterých omastek kape ze všech stran… :otraveny: :)) motivační článek! :vytlem: tak jsem šla radši okopávat cibuli! :vytlem:
přezdívka
Dal poděkování: 438 poděkování
Dostal poděkování: 1209 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Proto jste přece dělali osropestřcovou kůru, aby jste se nemuseli omezovat.
Odpovědět