Začínám dojit
-
Vlaštovka
- Dal poděkování: 29 poděkování
- Dostal poděkování: 613 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Re: Začínám dojit
Tak se po delší době hlásím. Kozlík už je v mrazáku. Ochutnávka proběhla, mňam..
...Je to už týden. Josefínu dojím jednou denně. Jelikož toho mám teď moc, je to pro mě lepší, na večer nadojit, než 2 krát denně. Začínám se vším okolo mléka, takže menší množství není vlastně na škodu, spíše naopak. Chvílema mě popadá i taková ,,panika,, ježiši, ono už teď budu muset dojit furt a nedá se to vrátit. Ta se střídá s nadšením, že můžu zkoušet sýry. Předevčírem jsem poprvé dělala čerstvý sýr. Ochutnávka proběhne zítra. Jsem napnutá jak kšandy. Samozřejmě jsem vše dělala až děti usli, končila jsem v 1 ráno, takže jsem udělala pár chyb. Co už. Aspoň si je zapamatuji. Ale vypadá to, alespoň vzhledově, že se povedly
první dny dala Josa 800ml a dneska už celý litr. Dneska poprvé jsem ji mohla ze zadu v klidu nadojit oběma rukama a nemusela jsem ji vzhůru nohama a rukou a nohama zaklíněnýma držet. ZASE už chápe, že prázdné vemeno je lepší, než plné
akorát s těmi 2 litry denně jsem nenašla moc receptů na sýry, protože naměřit tak málo ml syřidla a chloridu je docela oříšek. Zítra asi budu muset navštívit lékárnu a pořídit stříkačky, co jsou i na méně než 0.5ml
jsem zvědavá, zda se ještě ten nádoj změní, nebo zda bude už takovýhle...jako...4 litry nedá určitě, to je jasné
doma stále trvají a chcou korbáče, a to teda nevím, jak se mi povede. Pařený sýr jsem dělala jen jednou, kravské mléko. To se sice povedlo, ale taky to bylo jiné množství a rozhodně asi jiný postup 
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3698 poděkování
- Dostal poděkování: 6793 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vlaštovko, je to pro nadšence, v takhle malém množství. Vím, o čem mluvím. A to jsme dojili normálně ráno i večer, po cca litru, takže člověk dělal sýry, ob den cca z 5 litrů, což už něco dá…
Měli jsme to stejně - když jsme uspali děti (cca kolem deváté), jsme si stoupli k plotně a končili úklidem po půlnoci. Obden. Za 3 bábovičky sýru! Úplný nesmysl! Člověk je šťastný za tu lahůdku. Ale když si představí, kolik času a energie to zabere… tak jsme to po myslím 2 sezonách vzdali.
Protože je pak už jedno, jestli člověk vaří mléko z jedné nebo tří koz, protože nádobí a bordelu v kuchyni je to stejně, ale alespoň z toho nějaký výrobek je a třeba se dá část nechat doma a část po známých… ale když člověk není vybaven informacemi a technologií, tak je to peklíčko!
Třeba zchlazování. Nevymysleli jsme házení zamrzlých PETek do ohřátého mléka, takže jsme dělali vodní lázně ve dřezu, protočili mrtě vody a trvalo to děsně dlouho… například. A těch by bylo xy.
Takže kozí sýry jsou má slabost… ale už bych na to neměla morál! Ale když je člověk mladší, s malými dětmi doma, tak má ještě energii na kdejaké vylomeniny
Přeji hodně štěstí! Načti si tu rady Františky. Ta zpracovává kozí mléko s takovou lehkostí, že mi nad tím pořád zůstává rozum stát!
My pořád převařovali nástroje a dezinfikovali a řešili kultury a teploty a zrání a všechno… a Františka mi na mých cestách předala sýry v krabičce, že ať je nechám ještě pár dní uzrát… říkám - pojedu v létě, v autě 40 stupňů, nemám to jak uchladit… to prý nevadí, to zvládnou… s velkým respektem jsem krabičku otvírala po několika dnech dle doporučení… sýry byly akorát dozrálé, lahodné, vynikající… pro mě neuvěřitelné!
Kéž bych měla tolik důvěry v přirozené procesy a moudrost přírody jako ona
Měli jsme to stejně - když jsme uspali děti (cca kolem deváté), jsme si stoupli k plotně a končili úklidem po půlnoci. Obden. Za 3 bábovičky sýru! Úplný nesmysl! Člověk je šťastný za tu lahůdku. Ale když si představí, kolik času a energie to zabere… tak jsme to po myslím 2 sezonách vzdali.
Protože je pak už jedno, jestli člověk vaří mléko z jedné nebo tří koz, protože nádobí a bordelu v kuchyni je to stejně, ale alespoň z toho nějaký výrobek je a třeba se dá část nechat doma a část po známých… ale když člověk není vybaven informacemi a technologií, tak je to peklíčko!
Třeba zchlazování. Nevymysleli jsme házení zamrzlých PETek do ohřátého mléka, takže jsme dělali vodní lázně ve dřezu, protočili mrtě vody a trvalo to děsně dlouho… například. A těch by bylo xy.
Takže kozí sýry jsou má slabost… ale už bych na to neměla morál! Ale když je člověk mladší, s malými dětmi doma, tak má ještě energii na kdejaké vylomeniny
Přeji hodně štěstí! Načti si tu rady Františky. Ta zpracovává kozí mléko s takovou lehkostí, že mi nad tím pořád zůstává rozum stát!
My pořád převařovali nástroje a dezinfikovali a řešili kultury a teploty a zrání a všechno… a Františka mi na mých cestách předala sýry v krabičce, že ať je nechám ještě pár dní uzrát… říkám - pojedu v létě, v autě 40 stupňů, nemám to jak uchladit… to prý nevadí, to zvládnou… s velkým respektem jsem krabičku otvírala po několika dnech dle doporučení… sýry byly akorát dozrálé, lahodné, vynikající… pro mě neuvěřitelné!
Kéž bych měla tolik důvěry v přirozené procesy a moudrost přírody jako ona
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Naprosto nemám ideál každovečerního stání do noci u plotny a dělání sýrů obden. Já nemám bohužel žádné MY. Manžel se mnou tyhle věci dělat nebude, to ani nezkouším, na to už jsem dost stará, abych tyhle pokusy raději vzdala
a samotné takto otročit se mi nechce. Notabene, když v noci ikskrát vstávám k dětem. Ale tím,že mám jen málo, přijde mi to jako výhoda. Zatím stíhám jednou dětem krupičku, kakao, pak manžel dá do kávy a do omáčky... zkrátka využít ho i jinak, než jen na sýry. Dávám do zavařovaček do lednice a když mi zbyde deci na dně, co už jsem měla 3 dny, dala jsem ho psům a ti se mohli utlouci. Dokonce mám pocit, že co dávám pár kapek kozího mléka od narození kozla starému psovi, začala se mu zase lesknout srst a přibral konečně...... 
Jednou týdně sýry by pro mě byl ideál. To bych se i těšila, a nezhnusila si to...
Jednou týdně sýry by pro mě byl ideál. To bych se i těšila, a nezhnusila si to...
- PavelIV
- Dal poděkování: 6551 poděkování
- Dostal poděkování: 3933 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3698 poděkování
- Dostal poděkování: 6793 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to zní rozumně.
Já mám výhodu, že manžel je vlastně vystudovaný potravinář-chemik-pivovarník, takže jemu je to blízké, ta alchymie
Bavilo ho to. Ale co si budem… byla to otročina, no
U toho psa bych se nedivila. Kozí mléko je kouzelný lék!
Po těch sýrech rostou děsně svaly taky! Ale to ne každá žena na sobě ocení (ale podsouvat je chlapovi, než jde kydat hnůj nebo podsekávat výběhy, je dobrý tip
)
Já mám výhodu, že manžel je vlastně vystudovaný potravinář-chemik-pivovarník, takže jemu je to blízké, ta alchymie
Bavilo ho to. Ale co si budem… byla to otročina, no
U toho psa bych se nedivila. Kozí mléko je kouzelný lék!
Po těch sýrech rostou děsně svaly taky! Ale to ne každá žena na sobě ocení (ale podsouvat je chlapovi, než jde kydat hnůj nebo podsekávat výběhy, je dobrý tip
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Manžel je technik.....stroje, šroubky, zlepšováky, dřevo.....ale kozy......ty toleruje spíš silou vůle lásky ke mě
-
Františka.
- Dal poděkování: 5803 poděkování
- Dostal poděkování: 4935 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, děkuju, vzpomněla jsem si, že jste opravdu tehdy měla obavu, že je nedovezete, a já jsem věděla, že budou v pořádku. Jsou udělané tak, aby vydržely skoro všechno a nezkazily se.
Když má člověk litr, i dva, to je dobré spotřebovat čerstvé a třeba jednou za týden nebo dva si nastřádat třeba čtyři litry a udělat sýr. Z menšího možství to jde špatě, špatně se to přepočítává a je ho málo.
Na korbáčky je podle mě kozího škoda, ale to je věc názoru a Vaše děti na ně těší, tak je věc jasná. Všechny sýry, které jsou zahřívané, svou výživnou hodnotu zčásti ztrácejí, ale dětem se to nevysvětlí. Camembert jim většinou nechutná a je jim jedno, že se nemusí zahřívat.
Dojit můžete klidně jen jednou denně a kdyby se Vám stalo, že ji jednou nestihnete podojit, svět se nezboří a hrozné to nebude připadat ani jí. Ale dva dny už to radši nenechávejte, plné vemeno se dojí špatně, i když koze by se ještě skoro určitě nic nestalo. Víc než tři dny už by ale u kozy, která se dojí, mohlo způsobit zatvrdliny a zánět, ale u kozy, která se dojí poprvé a dá litr nebo litr a půl, což je normální množství, ani po těch třech dnech zánět nehrozí. To spíš hrozí, že se začne zasušovat a ubyde mléko. Ale nijak citelně, pokud to není v prosinci, kdy se k tomu přidává ještě konec sezóny, případná březost a chladno.
U starého psa je kozí mléko moc prospěšné. Vidím to na svých psech, nikdo by jim jejich věk neřekl.
Když má člověk litr, i dva, to je dobré spotřebovat čerstvé a třeba jednou za týden nebo dva si nastřádat třeba čtyři litry a udělat sýr. Z menšího možství to jde špatě, špatně se to přepočítává a je ho málo.
Na korbáčky je podle mě kozího škoda, ale to je věc názoru a Vaše děti na ně těší, tak je věc jasná. Všechny sýry, které jsou zahřívané, svou výživnou hodnotu zčásti ztrácejí, ale dětem se to nevysvětlí. Camembert jim většinou nechutná a je jim jedno, že se nemusí zahřívat.
Dojit můžete klidně jen jednou denně a kdyby se Vám stalo, že ji jednou nestihnete podojit, svět se nezboří a hrozné to nebude připadat ani jí. Ale dva dny už to radši nenechávejte, plné vemeno se dojí špatně, i když koze by se ještě skoro určitě nic nestalo. Víc než tři dny už by ale u kozy, která se dojí, mohlo způsobit zatvrdliny a zánět, ale u kozy, která se dojí poprvé a dá litr nebo litr a půl, což je normální množství, ani po těch třech dnech zánět nehrozí. To spíš hrozí, že se začne zasušovat a ubyde mléko. Ale nijak citelně, pokud to není v prosinci, kdy se k tomu přidává ještě konec sezóny, případná březost a chladno.
U starého psa je kozí mléko moc prospěšné. Vidím to na svých psech, nikdo by jim jejich věk neřekl.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé. Já myslela, že to je na dispozici kozy. Že když dojí max litr, tak prostě když nebude oddojena, tak i litr a půl ve vemeni udělá neplechu a zánět.
zajímavý poznatek. Nicméně to samozřejmě raději v praxi nebudu ověřovat 
-
Františka.
- Dal poděkování: 5803 poděkování
- Dostal poděkování: 4935 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To jen pro případ nouze, abyste nepanikařila. Kozí vemena jsou podle mého pozorování zhruba stejná, jen některé se musí víc vytáhnout, protože v něm je víc mléka. Některá koza má jeden rok litr a další rok tři. Je to pořád stejné vemeno, jen je třeba v lepší kondici nebo má víc mladých. Tím netvrdím, že koza se 4 litry má stejné vemeno jako s 1 litrem, ale že v nich není obrovký rozdíl, když jsou zasušená.
-
Vlaštovka
- Kontaktovat uživatele:
Tak.....už tak týden, možná déle, čas je relativní, že
dojíme v klidu, bez cavyků a díky toho, že dojím oběma rukama, máme hotovo za pár minut. Hezky zezadu a bez cavyků. Kéž to vydrží dloooouhoooo