Čteme a píšeme, sdílíme.. Malochov žije jen díky vašim příspěvkům! Pro další fungování však potřebujeme doplnit finance na účtu. Předem děkujeme za vaší podporu! č. účtu: 123-1207850277/0100

Vemínko - odlupování kůže

chov ovcí a koz...
Michaela
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Vemínko - odlupování kůže

Nový příspěvek od Michaela »

Ahoj, prosím o radu. Dnes ráno jsem šla dojit kozu a když jsem sáhla na vemínko, bylo celé drsné. Koze se odlupuje kůže, při dojení ji nic nebolelo, ale odpadává to tolik, že toho byl plný kbelík s mlékem. Včera večer jsem dojila později než obvykle a vemínko měla přeplněné. Je možné, že se jí jen namohla kůže? Nebo to může mít od sluníčka? (Druhá koza to ale nemá.) A můžu jí to něčím namazat? Napadla mě měsíčková mast nebo bambucké máslo..ale nevím...díky za postřehy.
Přílohy
IMG_20250615_083202.jpg
IMG_20250615_083158.jpg
IMG_20250615_083149.jpg
IMG_20250615_083121.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3634 poděkování
Dostal poděkování: 6742 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vemínko - odlupování kůže

Nový příspěvek od Hhippie »

Já bych se nebála promazávat to víckrát denně. Klidně jen sádlem, sádlem s trávou nebo prostě čímkoli přírodním, promašťovacím.
Pokud by to byla nějaká plíseň, tak by se vidělo, že by toto ošetřování ani po několika dnech nemělo valného účinku. Pak bych se poradila s vetem po telefonu, jestli by na to šla použít nějaká běžně dostupná mastička pro lidi z lékárny typu Canesten..?
Tak bych postupovala já. Ale třeba bude mít Františka rovnou nějakou osvědčenou radu :souhlas:
A asi bych to vždycky tak jako tak před dojením promazala právě proto, aby mi neodpadával bordel do mléka. Šlo by dojit do kyblíku s plachetkou, aby to nepadalo do kýble napřímo…?
:Hhippie: Bubáci forever!
přezdívka
Dal poděkování: 471 poděkování
Dostal poděkování: 1254 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Má ho vysušené od sluníčka. Mastit. Třeba dětský olej s azulenem Aviril. Na zklidnění. Sádlo, měsíčková mast i kuchyňský olej.
Františka.
Dal poděkování: 5760 poděkování
Dostal poděkování: 4897 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Na hodně naplněném vemeni někdy praská kůže a podpoří to slunce nebo naopak mráz a vítr. Já před dojením namažu vemeno každé koze tělovým mlékem bez parfemace. Dělám to i pro příjemnější pocit kozy, kůzle také nemá suchý jazyk, a aby se tak nevysušovalo. Dá se to ale mazat čímkoliv, Dermazulenem, měsíčkovou mastí, jakýmkoliv krémem na vyživení pokožky.
Přes plachetku do kbelíku by to asi šlo, ale namazané to neodpadává a bylo by to stejně dost nešikovné. Taky před dojením je dobré celkově vemeno oprášit od chlupů a kůže, i kdyby nebyla popraskaná. Po nadojení se mléko přecedí, což je stejné, jako kdyby se dojilo přes plachetku.
Michaela
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Michaela »

Moc děkuji, mám doma krém Isolda - měsíček a lněný olej. Tak jdu na to :usmev:
Odpovědět