Sušení sena

Louky a pole
Františka.
Dal poděkování: 5631 poděkování
Dostal poděkování: 4707 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušení sena

Nový příspěvek od Františka. »

Já nesekám,nesuším, jen uklízím, co mi lidi přivezou ze svých pozemků. Nechtějí, aby je sekali bez užitku a občas někdo mi vozí trávu nebo teď seno pro kozy. Dnes toho bylo odhadem tři velké balíky a je to už uklizené a nezmokne to. Zítra asi přivezou další lidi další. Někdo touži po americké lednici, já toužím po americké stodole :vytlem: .
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3469 poděkování
Dostal poděkování: 6598 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Co je americká stodola?
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Obrovská dřevěná stavba mezi poli, kam farmáři sklízeli obilí, seno, slámu. Prostě stodola, pořádná, nešetřili místem. Často bývaly červené, někdy zdobené vyřezáváním nebo jinak. Ta na obrázku je z těch malých, ale stylově přesná, jen ozdob moc nemá.
Přílohy
kouzlo-starych-stodol-15492.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Zemědělci kolem vše stihli a mají sklizeno a zabaleno. Bouřky nás minuly, spadlo zatím jen pár kapek. Tak doufám, že přes noc a zítra ty slibované deště ještě přijdou!
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6098 poděkování
Dostal poděkování: 6847 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Díky Vedro, zkusím objednat.
Arus, Taky jsme používali plachty, na tomto pozemku je to z kopce, více se nám do toho nevešlo, tyto bagy jsou vážně hodně velké. Plachta se časem prodřela. A my to často vozíme dost daleko, i přes silnici. Do stodoly.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
honzauta
Dostal poděkování: 387 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Přesně po týdnu od sekání vše uklizeno, přikryto. Podle předpovědí mělo pršet ve středu, nám se však déšť vyhnul, výsledkem je nádherné, nezmoklé seno. Celkově 166 balíků, což pro mně znamená, že se nemusím již zabývat otavami. Prázdniny mi právě začínají....
Přílohy
IMG_20250615_185932.jpg
IMG_20250615_204001.jpg
PavelIV
Dal poděkování: 6341 poděkování
Dostal poděkování: 3738 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Jani, já mám jeden takovej bigbag od místního zemědělce-rostlináře, kupují v tom osivo. Nevím, jestli to nějak zálohujou a vrací, řekl mi "támhle si ho vem" :usmev:
Já ho používám na sítě od sena - když se to hází na hromadu, tak to pak jde pěkně blbě vyprostit (když se jeden po letech rozhodne uklízet :)) ).

Honzo, ten nahrabovač je Pöttinger? Koupil jsem něco podobnýho, ale na štelování sklonu tam nemám kliku jako ty, resp. mám, ale vepředu u 3 bodu a ten pohyb kliky se přenáší takovým podivným vlastně tlustým ocelovým lanem, který je úplně v háji. Od pátku ten díl mám, ale zatím nemám představu, jak ho v jednom nainstalovat, protože je o dost míň flexibilní, než jsem si představoval. Prodavač ojetých strojů mi říkal, že se s tím musí točit, když je to zvedlý, ale že to lidi neví a bejčí to na zemi silou.
Tu kliku sis tam instaloval sám, nebo už jsi to takto pořídil. Štelování je asi jednodušší tak, jak to mám já, na druhou stranu tobě se nic nepodělá a zase tak často se s tím netočí. :souhlas:
20250601_142326.jpg
:PavelIV:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pavle, Vedra mi poslal odkaz tak jsem objednala, tak uvidíme. :usmev:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Já používám 80 x 80 x 80. Líp se s nimi manipuluje. Nemám všude dost prostoru a plné nejsou tak těžké.
Plachty se mi taky neosvědčily, prodřou se brzy. Letos jsem koupila nové bigbagy, už i ty, i když jsou silné, byly všechny prodřené. Pořád jsem se odhodlávala je nějak spravit podlepením, ale stejně je to vždycky jen na chvíli, takže mě ani nemrzí, že jsem už ty staré vyřadila. Sloužily asi 5 let. U nás je ale používáme celoročně, nejen v létě.
honzauta
Kontaktovat uživatele:

To je polský shrnovač Armasz, převodovka jako všichni výrobci Gomer, zbytek posvářen v Polsku. Po pravdě řečeno, před lety jsem našteloval, dotáhl a od té doby na to nešáhl. Na zakázku jsem si nechal vyrobit kopírovací kolečko a to řeší vše.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Františko bagy se nám neprodřou, netaháme je. Jsme dva, narveme plnej a zvedneme oba na motúčko, sama bych neuzvedla. Manžel pak musel jet do stodoly, to je z kopce a motúčko, vyložit a zpět. Je to tak 200 m. Nejhorší je , že se senem se povětšinou pracuje ve velkym vedru a na slunci. :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Já to dělám jako Vy, ale když mi někdo pomáhá, prostě je tahají po zemi, i když nemusí. Občas se někde zadrhnou o nějaké dřevo a z malé dírky je brzy velká. Měla bych chuť je komandovat, ale větší škoda by byla, kdyby už pomoct nepřišli, než když se prodřou bigbagy. Takže nekomanduju, aby nebyli otrávení.
Vedra
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 848 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

Na sypané materiály jsou podobné ale s uzávěrem nahoře na sešněrování a s výsypkou ve dně. Já v tom kupoval keramizit na vyrovnávání podlah. Ale pokud ten za 350 vyhoví tak asi nedává smysl obrážet JZD nebo stavebniny.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Určitě , pokud bude opravdu tak velký jak píšou, takový i máme, vyhoví. Navíc jsem včera objednala a už ho vezou. Neuvěřitelné. :andel:
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

To je ten co mám, vlastně jsem musel vršek uříznout.
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Podívejte se na Bazoš, ten je plný Big Bagů, dnes se v nich přepravují obiloviny, hnojiva, krmiva, potraviny, atd.. Většinou slouží jako jednorázoé obaly a potom se jich lidé rádi za pár korun zbavují. Já jsem jich kdysi kupoval desítky na štěpku, ty mé byly od výrobce krmiv, které v nich dovezl rybí moučku, proto mi je psi tak rádi trhali :souhlas:
Vedra
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 848 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

IMG_20250616_161205_238.jpg
Zmenšil jsem prostor na seno ve prospěch zimního ležení pro nové krávy, původně to bylo až k těm cihlovým sloupům. Ještě aby nějaké byly na prodej zatím furt nic.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tohle mi připomnělo, jak jsme před pár lety opačně zmenšili kozám prostor, abychom měli kam dát seno. Přes bytelné laťkové oplocení až ke stropu se tam dostaly a udělaly si z dočasného seníku samoobslužný krmelec. Nebyla cesta, jak jim v tom zabránit, vždycky vymyslely zase jiný přístup. Probouraly se zase odjinud. Leda snad kdybychom to ohradili zábranami z plného plechu, to by vydrželo. Šlo tehdy o pevně slisované hranaté balíky těžké 30 kg, které byly nacpané jeden na druhém, a sice kozy udělaly škodu, protože něco sešlapaly, ale zdaleka ne tolik jako u kulatého balíku. Tehdy se opravdu prokousávaly skrz stěnu ze sena. Jen těch provázků co tehdy všude bylo!
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

PavelIV píše: 16 čer 2025 07:12 Jani, já mám jeden takovej bigbag od místního zemědělce-rostlináře, kupují v tom osivo. Nevím, jestli to nějak zálohujou a vrací, řekl mi "támhle si ho vem" :usmev:
Já ho používám na sítě od sena - když se to hází na hromadu, tak to pak jde pěkně blbě vyprostit (když se jeden po letech rozhodne uklízet :)) ).

Honzo, ten nahrabovač je Pöttinger? Koupil jsem něco podobnýho, ale na štelování sklonu tam nemám kliku jako ty, resp. mám, ale vepředu u 3 bodu a ten pohyb kliky se přenáší takovým podivným vlastně tlustým ocelovým lanem, který je úplně v háji. Od pátku ten díl mám, ale zatím nemám představu, jak ho v jednom nainstalovat, protože je o dost míň flexibilní, než jsem si představoval. Prodavač ojetých strojů mi říkal, že se s tím musí točit, když je to zvedlý, ale že to lidi neví a bejčí to na zemi silou.
Tu kliku sis tam instaloval sám, nebo už jsi to takto pořídil. Štelování je asi jednodušší tak, jak to mám já, na druhou stranu tobě se nic nepodělá a zase tak často se s tím netočí. :souhlas:
20250601_142326.jpg
Tak už je tam, jen jsem už v osm večer byl línej to zkoušet
20250616_194135.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vedro, nenarodila se Ti telata?