Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 5945 poděkování
Dostal poděkování: 6591 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Moje “skotská”předzahrádka. :vytlem: fena mi tam furt lezla a hrabala hroby. Potvora. Malej plůtek byl nanic. Takže plot. A má po ptákách. Na jedné fotce je předzahrádka z Edinburghu, jak jí letos vyblejskla snacha. Skoro stejný že? :vytlem:
Tyto plotové díly jsme použili na stavbu kotce pro feny. A taky je použijeme na předělení zahrady a sadu. Jsou opravdu pevné, a pěkně blízko sebe ty špringle, dobře se z toho staví plot, sloupky manžel betonoval sloupkovým betonem, nový objev pro nás, skvěle to šlo. Zázrak takový.
https://www.dek.cz/produkty/detail/4470 ... oupku-25kg
A plot je tento , https://e-pletivo.cz/panely-2d-zinkovane/
Koupili jsme i sloupky, příchytky,…maj tam všechno. Nakupujeme tam i ovčí pletivo,už řadu let. Dovezou sami. Ty plotové díly jsou opravdu pevné.
Přílohy
IMG_3103.jpeg
IMG_3066.jpeg
IMG_3105.jpeg
IMG_3107.jpeg
IMG_3108.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3280 poděkování
Dostal poděkování: 6388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Letos zkouším pro mě nový způsob, od kterého čekám zjednodušení péče o zahrádku. Tak si držím palce, ať to tak je!

Vpravo u sítě (plotové pole) okurky hadovka čínská - vloni jsme z ní byli nadšeni - a nakádačky … budu muset doset… asi jsem je v květináči ulila…
A v prostoru: dýně máslová se sešla 2x a jedna hokaido klasická. Pak jsem dostala hokaido keřovou a jeden meloun jsem předpěstovala… vše obsypané granulkami, tak by to mělo přežít. Ještě zbytek musím obložit vlnou, ať se tam líp drží vlhkost a bude hotovo! :souhlas: :srdicko: Mám z toho radost velikou!
Přílohy
IMG_9072.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru mohla bys fotit průběžný stav? Mohlo by to být inspirativní. Díky.
Já mám momentálně v záhonech , které nejsou v mulči, přemíru plevele. Tyto dny se budu věnovat jeho alespon vytrhání.
A včera první větší množství jahod. :andel: :vytlem:
Přílohy
IMG_3243.jpeg
IMG_3244.jpeg
IMG_3246.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Je to nádhera! Jahody mi na záhoně moc chybí. Ale prostě je pěstovat neumím a vyhodnotila jsem, že potřebují moc péče a výnosy jsme měli opravdu minimální. Hodně toho sežrali slimáci, zplesnivělo… jeden rok jsem to i podsypala slámou, jako to mají v jahodárnách - to se mi moc líbí - ale nějak to stejně nebyla žádná hitparáda..
Třeba se k tomu jednou vrátím… :nevim:
honzauta
Dostal poděkování: 386 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Je na zvážení zdali využívat tyto různé textilie, folie. Obzvlášť v zemích jako je Španělsko, Řecko, člověk vidí co to dělá - jak se to krásně rozpadá a člověk si dobrovolně zasírá svou půdu mikroplasty. :nesouhlas:
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Když má člověk odplevelený záhon, na který ještě nic nedává, je dobré ho zakrýt kartonem a plevel nevyroste.
Honzauta má pravdu. Pak to po kouscích vybírat je taky požitek.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Mám na textilie a folie stejný názor, vyjma té bílé , která se nedává na povrch půdy. Na zakrývání je skvělá.
Lepší je rozsáhlý mulč, ale já si myslím, že Veru to tam nebude mít trvale, ale jen do podzima a to je v pohodě.
Do jahod je to nevhodné. A mulč taky, vysoký, takže prostě někdy jahody mám jindy ne, někdy jahody přemůže porost, no jo. Ale u jahod mi to zatím za to fakt stojí.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Upřímně mě to nenapadlo. Snažím se mikroplasty z našich životů odstraňovat… ale tohle mě nenapadlo.
Já prostě nemám čím zamulčovat. Trávu sekáme mulčerem. Nemáme sekačku s větším obsahem koše, takže bychom pořád jen běhali a vysýpali, to by fakt nešlo! Takže trávu nemáme. A slámou se mulčovat nedá - to si člověk akorát zasyje spousta bordelu do záhonů a pak pleje o to víc 😢 to už jsem si vyzkoušela, tenhle hovězí nápad! :ajeje:

Jak by se dalo můčovat kartony, si taky nedovedu představit. To bych potřebovala tolik prken a kamení na zatížení, že by bylo pomalu jednodušší to už celé pokrýt prkny :blazen:
Děláte to někdo takto? Kartony?
A ta lepidla, co se používají na slepování jednotlivých vrstev papíru vám připadají potravinově bezpečná…? Jen dotaz. Jsem vystudovaný obalář, z papírenské školy. :bublina: Ale jistě se od doby, co jsem vylezla z ústavu, mnoho věcí změnilo..
Asi by mi nejlepší přišlo mulčování trávou, jak říkala Františka, že jí někdo vozí… otázka pak ale stejně je, odkud se to vozí. Protože třeba obcí obsekávané pangejty, kam stéká ze silnice kdeco, nebo na trávě postávají auta, ze kterých teče kdeco… to asi taky žádná výhra nebude.
Člověk by si myslel, že zamulčovat vlastní zahradu by mělo být jednoduché a samozřejmé… ale evidentně nemusí být :stydim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Karton se dává na záhon, který máte odplevelený a nesázíte tam hned.Někdy se totiž stane, že než zasázíte, musíte plet znovu. Možná se do něj dá i sázet, ale to jsem nezkoušela.
Lepidla i barvy na kartonech jsou potravinářsky nezávadné, aspoň část určitě. Ale krk na to nedávejte, nemusí být pravda, co výrobce udává.
Trávu mi vozí ze zahrad, někdy z parků. Ale já trávou nemulčuju, já ji nechávám zkompostovat. Mulč kolem rostlin dělám ze starého sena nebo slámy, to se mi osvědčilo, i když Vám ne. Nedávám nové seno, ale to, které už leželo někde na hromadě na dešti a semínka vzešla, zaschla a skoro nic z toho už neroste. Sláma to samé. Zrní a semínka z toho všeho také nejdřív vyzobají slepice a pak se teprve používá na mulč.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tyjo! Tak to mě tedy dostalo! Hned v reálu prezentace, jak to Honza myslel.
Kupovala jsem netkanku dle svého nejlepšího vědomí a svědomí… a žasla jsem dnes! Po 14 dnech, max 3 týdnech na záhonu je úplně rozpadlá!!! :udiv: :otraveny:
Přílohy
IMG_9462.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru pokud máte plochu trávy velkou víc než 1500 m, to je max co někdy sekáme , tak bych koupila traktor travní a sekala a mulčovala.
Do děr bych nasypala kde co ti Kouták poradil. Pod ten mulč.
U potoka ve vlhkém údolí je problém s různou havětí větší.
On stačí i krtek, když jich je víc. Prostě stále hledá žízaly, a kde jsou žízaly? Tam kde je vlhko a kde je vlhko? Tam kde se zalévá. Takže zaseješ semínka ona vzejdou a šup krtek projede řádek hned pod povrchem kvůli žížalám. A semínka zdevastuje i když je nesežere.
Máme kombinaci obého, krtka i hryzce. Hraboši tu nejsou. Poslední roky je to únosné. Ztráty jsou ale zbyde na nás.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je moc krásná rada, Jani. Upřímně neznám nikoho, kdo má 3 tisíce metrů zahrady a dobrovolně, když by měl volných 70tisíc na sekací traktůrek, sekal pochozí sekačkou. :nene:

Ale upřímně…? Kdybych měla tolik peněz, jistě je nechám raději stranou na výměnu vozu, která mě někdy čeká. Za nákup traktůrku bych tyhle peníze prostě nedala. To mi přijde opravdu velmi snobská investice :nevim:
Samozřejmě vám traktůrkovým to přeji, ale každý máme jiné možnosti a hodnoty.
To víte, že by to pro nás bylo optimum.
Ale máme kolem domu nedokončené investice tak za čtvrt milionu (které nemáme), plus další běžný provoz (a to nemluvím o farmě.. :ajeje: ), takže na traktůrek si budeme muset ještě nějakou chvíli nechat zajít chuť, se obávám.
Ale - až bude - budeme mít snadno vyřešené mulčování :souhlas:
honzauta
Dostal poděkování: 386 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Taky jsme začínali se sekačkami za kterými se chodí. My jsme se hlavně báli členitosti ploch, které sečeme, že traktůrek odděláme. Tak jsme na vyzkoušení koupili starší traktůrek za pár korun, trošku jsem ho dal do kupy. Zjistili jsme, že s ním posekáme téměř vše, co potřebujeme, na podzim posbíráme listí. A hlavně jak RYCHLE A JEDNODUŚE.

V loni jsem měl práci v zahraničí přes sezónu, tak jsem vymýšlel jak ženě zjednodušit život. Náš starý traktůrek jsem hodil na Bazoš, s přirážkou za moji péči. Hned ten samý den se prodal. Obratem si žena objednala ještě větší, nový, z půlky zaplacený starým traktůrkem. Koupený na internetu, stál 62 tis. včetně daně, dopravce dovezl na paletě, sousedi pomohli sundat z palety, žena nalila benzín a jezdila.

Ze sekání se stal obřad pro vnoučka, který s ní jezdí na traktůrku a nejradši by sekal pořád.

Nyní po roce si říkáme, proč jsme tak dlouho váhali. Ušetřený čas a pohodlí traktůrek zaplatí, malou sekačku používáme jen na pár minut na detaily ve psím kotci, okolo čističky a stromků.

Tak jestli máte alespoň minimální šanci na traktůrek, tak neváhejte, myslím, že nebudete litovat. Taky bychom potřebovali dodělat spousty věcí, ale kvůli tomu se nezblázníme.......
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Honzo, jo, máš pravdu.
Měli jsme pro předchozí zahradu k dispozici traktůrek a samozřejmě je to nesrovnatelné, to je jasné.
To víš, že se na něj těšíme. Až jednou bude. Ale prostě teď ti není na pořadu dne, bych řekla. Za mě dřív skleník než traktůrek, když už rozhazovat za zahradu :souhlas:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Letos je krásný velký zdravý červený rybíz. Toto ze čtyř nevelkých keřů. :andel: :usmev:
Pátý keř už jsem dříve zmarmeládovala.
Toto bude dílem do mrazáku až se zima zeptá,část na rybízové brusinky a také ještě džem spáchám.
Přílohy
20250714_111922.jpg
20250714_115203.jpg
20250714_115653.jpg
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mohla byste prosím dát do příslušného vlákna návod na rybízové brusinky?
Odpovědět