A ktery muchovnik to presne je?
Zimolez kamčatský
- Marion108
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zimolez kamčatský
ja rada jsem, jen mi to doma neveri, ze si to pry ze zahradnictvi privezli se stitkem brusnice okolicnata...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." 
-
Janina
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 242 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že muchovník olšolistý, nevím, zda zrovna odrůda Smokey, ale nějaký olšolistý.
https://www.florapack.cz/muchovnik-olso ... NIQAvD_BwE
zde je to zajímavé http://www.plnazahrada.cz/karta-muchovnik.php
https://www.florapack.cz/muchovnik-olso ... NIQAvD_BwE
zde je to zajímavé http://www.plnazahrada.cz/karta-muchovnik.php
-
Janina
- Kontaktovat uživatele:
Mám dvě odrůdy zimolezu. Jeden má listy jako olše a plody velikosti mezi borůvkou a angreštem. Opravdu pěkně velké. Kulaté.
Druhý je protáhlý a drobný.
Druhý je protáhlý a drobný.
- arus
- Dal poděkování: 2123 poděkování
- Dostal poděkování: 1075 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jani, mám ten drobný, ale keř musím letos zkrátit na polovinu, už příliš vyrostl 
-
Janina
- Kontaktovat uživatele:
Arus sklizen z velkého keře zřejmě musí být složitá.
I z malého to není nic moc. Dala jsem pod keř plachtu, když otřásám, padají i zelené. Očesávat tyhle blechy je řehole.
Zkouška trpělivosti.
I z malého to není nic moc. Dala jsem pod keř plachtu, když otřásám, padají i zelené. Očesávat tyhle blechy je řehole.
- arus
- Dal poděkování: 2123 poděkování
- Dostal poděkování: 1075 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zimolez s oválnými listy má příjemně velké plody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Zimolezů mám vícero, ale pokud se urodí, do mrazáku sklízím jen tento,velké plody oválné listy. Mám dva keře, tak šup do mrazáku na zimu. 
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3495 poděkování
- Dostal poděkování: 6618 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jani a když jsou v mrazákuna zimu, co pak s nimi? Dají se třeba rozmrazit a zobat jen tak, nebo pouze na kuchyňskou spotřebu?
Všechny Tvoje rostliny vypadají tak zdravě a vitálně. Já mám pocit, že cokoli zasadím, skomírá… loni jedlý dřín - hned chytil nějakou houbu. Letos jedlý hloh - hned chytil nějakého parazita, se kterým si nevědí rady ani v zahradnictvích, co na to… takže se na Tvoje rostliny moc ráda koukám. A vždy se smutkem v srdci si říkám, co dělám špatně…
Tohle je sklizeň z jednoho keře?
Všechny Tvoje rostliny vypadají tak zdravě a vitálně. Já mám pocit, že cokoli zasadím, skomírá… loni jedlý dřín - hned chytil nějakou houbu. Letos jedlý hloh - hned chytil nějakého parazita, se kterým si nevědí rady ani v zahradnictvích, co na to… takže se na Tvoje rostliny moc ráda koukám. A vždy se smutkem v srdci si říkám, co dělám špatně…
Tohle je sklizeň z jednoho keře?
- andre.marek
- Dal poděkování: 1370 poděkování
- Dostal poděkování: 1586 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
My většinu spotřebujeme do jogurtu na snídani. Každý den, většinou právě s ovocem.
V sezóně čerstvé, mimo sezónu z mrazáku.
Musíš zasadit "normální" plodiny. Právě ty nejrůznější borůvky, rybízy apod..
U nás třeba moc nejdou právě ty kamčatské, tak máme muchovník a kanadské (ty v dovezené rašelině).
V sezóně čerstvé, mimo sezónu z mrazáku.
Musíš zasadit "normální" plodiny. Právě ty nejrůznější borůvky, rybízy apod..
U nás třeba moc nejdou právě ty kamčatské, tak máme muchovník a kanadské (ty v dovezené rašelině).
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já si právě říkala, že hloh i dřín jsou normální místní stromky. Kdežto tyhle muchovníky a kamčatky jsou cizí…
to není tak, že bych se pro něco nadchla a to pořídila. Právě naopak. Ale stejně ta myšlenka nefunguje.. 
-
Františka.
- Dal poděkování: 5655 poděkování
- Dostal poděkování: 4744 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dřín vyžaduje spíš suché vápenité půdy, hloh vlastně to samé. Tím se možná vysvětluje, proč u Vás u potoka nerostly. Ono ale těch původních plodících keřů z vlhkých oblastí moc není.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Veru dřín jsem koupila několikrát, jakože na urogenitální trakt mužů
, vůbec mi nejde.
hlohu je všude kolem dost. tak ho na zahradě nepěstuji. andré má pravdu.
a zimolezu to taky trvalo než vyrostl trochu. ale já mám ráda drobné ovoce. bud si ho dáme my nebo ptáci. nic nepřijde nazmar.
nejvíce mám černého rybízu, pak červený, zimolezy, muchovníky, nyní jsem zasadila růži duznoplodou.
v eshopu https://www.stareodrudy.org/ mají kvanta keříků, hodně druhů, a přišlo to krásné. Objednávala jsem zjara. Zimolezů mají fůru odrůd, vybírej s velkými plody.
Myslím, že mi taky trvá vše než se rozroste proto, že tu jsou ty různý chlupatý potvory v zemi, ale nakonec každý keřík i strom zvítězí.
A jím je bud mačkané z cukrem a šlehajdou, nebo koláč. Prý je výborný i džem. Nebo kdykoliv jdu kolem keře.
a zimolezu to taky trvalo než vyrostl trochu. ale já mám ráda drobné ovoce. bud si ho dáme my nebo ptáci. nic nepřijde nazmar.
nejvíce mám černého rybízu, pak červený, zimolezy, muchovníky, nyní jsem zasadila růži duznoplodou.
v eshopu https://www.stareodrudy.org/ mají kvanta keříků, hodně druhů, a přišlo to krásné. Objednávala jsem zjara. Zimolezů mají fůru odrůd, vybírej s velkými plody.
Myslím, že mi taky trvá vše než se rozroste proto, že tu jsou ty různý chlupatý potvory v zemi, ale nakonec každý keřík i strom zvítězí.
A jím je bud mačkané z cukrem a šlehajdou, nebo koláč. Prý je výborný i džem. Nebo kdykoliv jdu kolem keře.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
U nás bych si to tímto nevysvětlovala, oboje kolem volně v přírodě roste, ale na zahradě nikoliv.Františka. píše: 22 čer 2025 13:43 Dřín vyžaduje spíš suché vápenité půdy, hloh vlastně to samé. Tím se možná vysvětluje, proč u Vás u potoka nerostly. Ono ale těch původních plodících keřů z vlhkých oblastí moc není.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Františko, nepředstavujte si uzavřené mokré zastíněné údolí. Jen je to celé prostě nešťastně modelované.
Mrazová kotlina, protože nejčastěji vítr fouká ze západu, což je nejvyšší bod asi kilometr a kus vzdušnou čarou a trojúhelníkovitě sevřené údolí končí u nás mírným protisvahem… proto se tady skončí válet veškerý mráz z okolí.
Plísně a hlodavci od vody jsou jasní.
Ale rozhodně se nejedná o vlhký pozemek. Oblast pěstební zahrady je optimální, dle mě, zbytek je ještě sušší (“sad” a plocha sekané trávy).
No a o tom osychání a neprospívání kvůli suchu se bavím hlavně o plošce před domem, což je řekněme 20 x 20 m, na které se parkuje a je tam garáž plus osazení okrasnou zelení. To, co jsem sázela já, jsem vybírala s ohledem na odolnost proti suchu a nenáročnost. Ohledně stromků jsem šla tím směrem lokální příslušnosti s tím, že když je zapěstujeme, tak to snad dají a budou prosperovat… ale zatím se zdá, že moc ne. Ale je to brzy, jsou to mladé stromky. Jediné, v čem je výhoda, že tady nahoře už nejsou hryzci. Ale zas je tu děsně sucho. Třeba nejsem schopná udržet ve slušné kvalitě vyvýšené záhony, aby nevysychaly. Navážela jsem novou zeminu, ale asi i tahle má málo biomateriálu. Úplně si dovedu představit, že do tohohle navezu dvě kolečka jen částečně rozložené trávy ze sekačky, aby se to trochu provzdušnilo a mělo to nějakou absorbční kapacitu… není to úplná sranda, mít ty vyvýšené záhony v dobré kondici.
Mrazová kotlina, protože nejčastěji vítr fouká ze západu, což je nejvyšší bod asi kilometr a kus vzdušnou čarou a trojúhelníkovitě sevřené údolí končí u nás mírným protisvahem… proto se tady skončí válet veškerý mráz z okolí.
Plísně a hlodavci od vody jsou jasní.
Ale rozhodně se nejedná o vlhký pozemek. Oblast pěstební zahrady je optimální, dle mě, zbytek je ještě sušší (“sad” a plocha sekané trávy).
No a o tom osychání a neprospívání kvůli suchu se bavím hlavně o plošce před domem, což je řekněme 20 x 20 m, na které se parkuje a je tam garáž plus osazení okrasnou zelení. To, co jsem sázela já, jsem vybírala s ohledem na odolnost proti suchu a nenáročnost. Ohledně stromků jsem šla tím směrem lokální příslušnosti s tím, že když je zapěstujeme, tak to snad dají a budou prosperovat… ale zatím se zdá, že moc ne. Ale je to brzy, jsou to mladé stromky. Jediné, v čem je výhoda, že tady nahoře už nejsou hryzci. Ale zas je tu děsně sucho. Třeba nejsem schopná udržet ve slušné kvalitě vyvýšené záhony, aby nevysychaly. Navážela jsem novou zeminu, ale asi i tahle má málo biomateriálu. Úplně si dovedu představit, že do tohohle navezu dvě kolečka jen částečně rozložené trávy ze sekačky, aby se to trochu provzdušnilo a mělo to nějakou absorbční kapacitu… není to úplná sranda, mít ty vyvýšené záhony v dobré kondici.
-
Františka.
- Dal poděkování: 5655 poděkování
- Dostal poděkování: 4744 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já to brala spíš s ohledem na složení půdy. Kolem potoků nebývá vápenitá půda, spíš to bývá jílovitá nivní půda, to je něco úplně jiného, než dřín potřebuje. Nechci Vás poučovat, spíš orientovat tak, abyste se podívala do přírody v těsné blízkosti, jaké druhy tam rostou, a podle toho potom jejich příbuzné kulturní zasadila do zahrady. Ale teď píšete, že nahoře jste se podle toho řídila, takže to víte.
Vyvýšené záhony jsou s prominutím módní pitomost. Je to jako velký květináč. Musíte se o rostliny pořád starat, zalévat, chránit před sluncem. Když ho zapustíte do země, rostlinám se daří líp a je to automatické.
Vyvýšené záhony jsou s prominutím módní pitomost. Je to jako velký květináč. Musíte se o rostliny pořád starat, zalévat, chránit před sluncem. Když ho zapustíte do země, rostlinám se daří líp a je to automatické.
-
Jana P.
- Kontaktovat uživatele:
Zde jsem napsala názor na vyvýšené záhony, nic se nezměnilo. Ani rajčata se mi v nádobách nedařila. Vloni tam pěkně rostala balkonová bazalka. V květináči. A muškáty,ale ty jsou suchomilné.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6368 poděkování
- Dostal poděkování: 3748 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
My jsme si je pořídili ze dvou důvodů - ohýbání a pozemek.
- Nemusí se k tomu člověk ohýbat a při zalívání zase nejsou tak vysoko, abych tu konev musel nějak výrazně zvedat.
- Kolem chalupy je všude svah, jediný terasy vytvořený před desetiletími mají mizernou půdu, kterou zásadně nevylepšilo ani několik koleček hnoje, jsou tam teď kytky. Tak jsme si prostě do vysutých dali půdu dobrou. Co si sedlo bylo doplněno rok odstátým hnojem a zaoráno. Terasy jsem pod nima vytořit taky musel, to byla práce na jedno odpoledne.
- Nemusí se k tomu člověk ohýbat a při zalívání zase nejsou tak vysoko, abych tu konev musel nějak výrazně zvedat.
- Kolem chalupy je všude svah, jediný terasy vytvořený před desetiletími mají mizernou půdu, kterou zásadně nevylepšilo ani několik koleček hnoje, jsou tam teď kytky. Tak jsme si prostě do vysutých dali půdu dobrou. Co si sedlo bylo doplněno rok odstátým hnojem a zaoráno. Terasy jsem pod nima vytořit taky musel, to byla práce na jedno odpoledne.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4378 poděkování
- Dostal poděkování: 4962 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
https://pestrazahrada.cz/krasne-na-pohl ... u-objevit/Hhippie píše: 22 čer 2025 11:41 Já si právě říkala, že hloh i dřín jsou normální místní stromky. Kdežto tyhle muchovníky a kamčatky jsou cizí…to není tak, že bych se pro něco nadchla a to pořídila. Právě naopak. Ale stejně ta myšlenka nefunguje..
![]()
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)