Zimolez kamčatský

Stromy a keře
Marion108
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zimolez kamčatský

Nový příspěvek od Marion108 »

ja rada jsem, jen mi to doma neveri, ze si to pry ze zahradnictvi privezli se stitkem brusnice okolicnata... :vytlem:
A ktery muchovnik to presne je?
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
Janina
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Janina »

Já si myslím, že muchovník olšolistý, nevím, zda zrovna odrůda Smokey, ale nějaký olšolistý.

https://www.florapack.cz/muchovnik-olso ... NIQAvD_BwE
zde je to zajímavé http://www.plnazahrada.cz/karta-muchovnik.php
Janina
Kontaktovat uživatele:

Mám dvě odrůdy zimolezu. Jeden má listy jako olše a plody velikosti mezi borůvkou a angreštem. Opravdu pěkně velké. Kulaté.
Druhý je protáhlý a drobný.
Přílohy
20190615_125722.jpg
20190615_125704.jpg
arus
Dal poděkování: 1954 poděkování
Dostal poděkování: 1014 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Jani, mám ten drobný, ale keř musím letos zkrátit na polovinu, už příliš vyrostl :smutek:
:arus:
Janina
Kontaktovat uživatele:

Arus sklizen z velkého keře zřejmě musí být složitá.
I z malého to není nic moc. Dala jsem pod keř plachtu, když otřásám, padají i zelené. Očesávat tyhle blechy je řehole. :) Zkouška trpělivosti.
arus
Dal poděkování: 1954 poděkování
Dostal poděkování: 1014 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Nikdy ho nestačím očesat. Děti a ptáci jsou rychlejší :vytlem:
:arus:
Jana P.
Dal poděkování: 5945 poděkování
Dostal poděkování: 6591 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Zimolez s oválnými listy má příjemně velké plody.
Přílohy
4C95DF96-1399-4442-AA6D-E03C0ACAEF3D.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Zimolezů mám vícero, ale pokud se urodí, do mrazáku sklízím jen tento,velké plody oválné listy. Mám dva keře, tak šup do mrazáku na zimu. :usmev:
Přílohy
IMG_3263.jpeg
IMG_3262.jpeg
IMG_3261.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3280 poděkování
Dostal poděkování: 6388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani a když jsou v mrazákuna zimu, co pak s nimi? Dají se třeba rozmrazit a zobat jen tak, nebo pouze na kuchyňskou spotřebu?
Všechny Tvoje rostliny vypadají tak zdravě a vitálně. Já mám pocit, že cokoli zasadím, skomírá… loni jedlý dřín - hned chytil nějakou houbu. Letos jedlý hloh - hned chytil nějakého parazita, se kterým si nevědí rady ani v zahradnictvích, co na to… takže se na Tvoje rostliny moc ráda koukám. A vždy se smutkem v srdci si říkám, co dělám špatně… :nevim:
Tohle je sklizeň z jednoho keře?
:Hhippie: Bubáci forever!
andre.marek
Dal poděkování: 1274 poděkování
Dostal poděkování: 1501 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

My většinu spotřebujeme do jogurtu na snídani. Každý den, většinou právě s ovocem.
V sezóně čerstvé, mimo sezónu z mrazáku.
Musíš zasadit "normální" plodiny. Právě ty nejrůznější borůvky, rybízy apod..
U nás třeba moc nejdou právě ty kamčatské, tak máme muchovník a kanadské (ty v dovezené rašelině).
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já si právě říkala, že hloh i dřín jsou normální místní stromky. Kdežto tyhle muchovníky a kamčatky jsou cizí… :nevim: to není tak, že bych se pro něco nadchla a to pořídila. Právě naopak. Ale stejně ta myšlenka nefunguje.. :mrzimeto:
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Dřín vyžaduje spíš suché vápenité půdy, hloh vlastně to samé. Tím se možná vysvětluje, proč u Vás u potoka nerostly. Ono ale těch původních plodících keřů z vlhkých oblastí moc není.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru dřín jsem koupila několikrát, jakože na urogenitální trakt mužů 😀, vůbec mi nejde. :vytlem: hlohu je všude kolem dost. tak ho na zahradě nepěstuji. andré má pravdu.
a zimolezu to taky trvalo než vyrostl trochu. ale já mám ráda drobné ovoce. bud si ho dáme my nebo ptáci. nic nepřijde nazmar.
nejvíce mám černého rybízu, pak červený, zimolezy, muchovníky, nyní jsem zasadila růži duznoplodou.
v eshopu https://www.stareodrudy.org/ mají kvanta keříků, hodně druhů, a přišlo to krásné. Objednávala jsem zjara. Zimolezů mají fůru odrůd, vybírej s velkými plody.
Myslím, že mi taky trvá vše než se rozroste proto, že tu jsou ty různý chlupatý potvory v zemi, ale nakonec každý keřík i strom zvítězí. :vytlem:
A jím je bud mačkané z cukrem a šlehajdou, nebo koláč. Prý je výborný i džem. Nebo kdykoliv jdu kolem keře. :vytlem:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Františka. píše: 22 čer 2025 13:43 Dřín vyžaduje spíš suché vápenité půdy, hloh vlastně to samé. Tím se možná vysvětluje, proč u Vás u potoka nerostly. Ono ale těch původních plodících keřů z vlhkých oblastí moc není.
U nás bych si to tímto nevysvětlovala, oboje kolem volně v přírodě roste, ale na zahradě nikoliv. :vytlem:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, nepředstavujte si uzavřené mokré zastíněné údolí. Jen je to celé prostě nešťastně modelované.
Mrazová kotlina, protože nejčastěji vítr fouká ze západu, což je nejvyšší bod asi kilometr a kus vzdušnou čarou a trojúhelníkovitě sevřené údolí končí u nás mírným protisvahem… proto se tady skončí válet veškerý mráz z okolí.
Plísně a hlodavci od vody jsou jasní.
Ale rozhodně se nejedná o vlhký pozemek. Oblast pěstební zahrady je optimální, dle mě, zbytek je ještě sušší (“sad” a plocha sekané trávy).
No a o tom osychání a neprospívání kvůli suchu se bavím hlavně o plošce před domem, což je řekněme 20 x 20 m, na které se parkuje a je tam garáž plus osazení okrasnou zelení. To, co jsem sázela já, jsem vybírala s ohledem na odolnost proti suchu a nenáročnost. Ohledně stromků jsem šla tím směrem lokální příslušnosti s tím, že když je zapěstujeme, tak to snad dají a budou prosperovat… ale zatím se zdá, že moc ne. Ale je to brzy, jsou to mladé stromky. Jediné, v čem je výhoda, že tady nahoře už nejsou hryzci. Ale zas je tu děsně sucho. Třeba nejsem schopná udržet ve slušné kvalitě vyvýšené záhony, aby nevysychaly. Navážela jsem novou zeminu, ale asi i tahle má málo biomateriálu. Úplně si dovedu představit, že do tohohle navezu dvě kolečka jen částečně rozložené trávy ze sekačky, aby se to trochu provzdušnilo a mělo to nějakou absorbční kapacitu… není to úplná sranda, mít ty vyvýšené záhony v dobré kondici. :nevim:
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Já to brala spíš s ohledem na složení půdy. Kolem potoků nebývá vápenitá půda, spíš to bývá jílovitá nivní půda, to je něco úplně jiného, než dřín potřebuje. Nechci Vás poučovat, spíš orientovat tak, abyste se podívala do přírody v těsné blízkosti, jaké druhy tam rostou, a podle toho potom jejich příbuzné kulturní zasadila do zahrady. Ale teď píšete, že nahoře jste se podle toho řídila, takže to víte.
Vyvýšené záhony jsou s prominutím módní pitomost. Je to jako velký květináč. Musíte se o rostliny pořád starat, zalévat, chránit před sluncem. Když ho zapustíte do země, rostlinám se daří líp a je to automatické.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Zde jsem napsala názor na vyvýšené záhony, nic se nezměnilo. Ani rajčata se mi v nádobách nedařila. Vloni tam pěkně rostala balkonová bazalka. V květináči. A muškáty,ale ty jsou suchomilné.
Přílohy
IMG_3277.jpeg
PavelIV
Dal poděkování: 6132 poděkování
Dostal poděkování: 3647 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

My jsme si je pořídili ze dvou důvodů - ohýbání a pozemek.
- Nemusí se k tomu člověk ohýbat a při zalívání zase nejsou tak vysoko, abych tu konev musel nějak výrazně zvedat.
- Kolem chalupy je všude svah, jediný terasy vytvořený před desetiletími mají mizernou půdu, kterou zásadně nevylepšilo ani několik koleček hnoje, jsou tam teď kytky. Tak jsme si prostě do vysutých dali půdu dobrou. Co si sedlo bylo doplněno rok odstátým hnojem a zaoráno. Terasy jsem pod nima vytořit taky musel, to byla práce na jedno odpoledne.
:PavelIV:
Profesor1
Dal poděkování: 4264 poděkování
Dostal poděkování: 4703 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Hhippie píše: 22 čer 2025 11:41 Já si právě říkala, že hloh i dřín jsou normální místní stromky. Kdežto tyhle muchovníky a kamčatky jsou cizí… :nevim: to není tak, že bych se pro něco nadchla a to pořídila. Právě naopak. Ale stejně ta myšlenka nefunguje.. :mrzimeto:
https://pestrazahrada.cz/krasne-na-pohl ... u-objevit/
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Odpovědět