Marmeládujeme, džemujeme.

Pěstování ovoce, zeleniny, bylinek apod.
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Marmeládujeme, džemujeme.

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak letos je pěkný raný rybíz, tak jsem odštavila a uvařila džem, a poprvé jsem zkusila muchovníkovou marmeládu. Je to dobré.
Přílohy
IMG_3375.jpeg
IMG_3372.jpeg
IMG_3374.jpeg
IMG_3366.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3495 poděkování
Dostal poděkování: 6618 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Já taky padám na čumák. Jsem zvyklá, že mi s tímhle typem prací pomáhá manžel - desinfikuje skleničky a obstará v pivovaru zavaření a já mezitím uklidím kuchyň a odsýpá to úplně jinak… takhle je to peklo na 4 hodiny!!! Ale už je hotovo.
Chtěla jsem ten černý rybíz taky odšťavnit, ale zjistila jsem, že nemám nic, čím bych odšťavnila :)) takže jsem jen pomlela na strojku (a kvůli tomu musela odšťopkovat!! :zed: ) a uvařila tak, no…
Myslím, že je povedená. To je třetí druh marmelády za poslední týden. To je můj životní výkon! :otraveny: už toho mám plné kecky!
Ještě zbývá červený a růžový… ale toho je jen troška, tak nejspíš půjde jen do mrazáku. Na víc už nemám morál!
Přílohy
1DFE93E6-D3CF-41A2-8D72-2EF6D20ED151.jpeg
ECB58016-8FDA-40A6-83AB-40E53BC303F3.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Krásné Veru.
Mám jednu radu, pokud není výkonná jednotka k dispozici :vytlem: stačí ovoce očesat, navážit po kile do pytlíku a zmrazit. Jakmile se příslušná osoba dostaví, může se vrhnout rovnou do práce. :vytlem: Anebo až za dlouhých zimních večerů. Až se budete nudit. :))
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
PavelIV
Dal poděkování: 6368 poděkování
Dostal poděkování: 3748 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Mohla ses posilnit rovnou na pracovišti, to bych ocenil :vytlem:
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je fakt, Jani, to mě vlastně ani nenapadlo. Včera se mi už nechtělo odmývat další skleničky, tak jsem 1 kg meruněk s cukrem zamrazila na dřeň. To zmizí, jen co dorazí děti :))

Pavle, jooo… zrovna je naražený výborný ležák. Tak když pojedeš okolo, stav se, stočí. ti do PETky :vytlem: :souhlas:
Profesor1
Dal poděkování: 4378 poděkování
Dostal poděkování: 4962 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Taky jsme marmeládovali. Půl bedničky velkých třešní a půl kyblíku černých ptáčnic.
Ty velké jsem vypeckovával ručně :otraveny:
Ale třešňovou a z ptáčnic miluju.
Přílohy
IMG_20250706_235651.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
honzauta
Dostal poděkování: 387 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Máte někdo dobrý návod na rychlé vypeckování většího množství třešní. Letos je u nás enormní množství různých druhů třešní, rád bych si zkusil udělat třešňové víno. Nejvíc se mi líbí staré mlýnky na vypeckování jež se prodávají v USA. Díky

https://www.facebook.com/watch/?v=10154266897069500
Přílohy
Cherry pitter.jpg
Františka.
Dal poděkování: 5655 poděkování
Dostal poděkování: 4744 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Na víno by to mohlo být i s peckami, ne?
Na třešně, které nemají pecky jako kámen, jde i tenhle mlýnek.
https://www.danapo.cz/pomucky-2/stary-o ... yHnDoUs0x1
Nebo dobře odpeckuje tohle.
https://www.alza.cz/tescoma-odpeckovac- ... 9QQAvD_BwE
andre.marek
Dal poděkování: 1370 poděkování
Dostal poděkování: 1586 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Na víno určitě stačí pomačkat, není potřeba vypeckovávat. Opakovaně vyzkoušeno :usmev:
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za odpovědi, třešňové víno jsem dosud nedělal, zatím všechny recepty uvádějí vypeckované třešně. Nicméně jestli říkáte, že i s nimi dosáhnu kýženého výsledku, tak proč to nezkusit. :souhlas:

Máte někdo svůj osvědčený recept na třešnové víno a případně i morušové?
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Těmhle ovocným šmakuládám se vyhýbám.
Riziko acetonu je velké a játra a aceton jaksi e ééééé. :drink:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
andre.marek
Dal poděkování: 1370 poděkování
Dostal poděkování: 1586 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Třešňové (lepší je višňové) víno dělám tak, že namačkám ovoce, zaleju převařenou, oslazenou vodou a přidám kvasinky, ev. živnou sůl pro kvasinky a nechám kvasit s kvasnou zátkou. Většinou ho vypijeme ve fázi burčáku :vytlem: .
Když to vydržíte, tak po překvašení stočit do dalšího demižonu (pozor na kal na dně a na povrchu), velikost demižonu volit tak aby byl plný, ev. skoro plný a rozdíl doplnit opět převařenou a ev. lehce oslazenou vodou - aby byl plný a zadělat opět kvasnou zátkou. Nechat raději ve škopku, nebo třeba ve vaně pár dní - kdyby chtělo ještě bouřlivěji kvasit (většinou už se nic nestane). Po pár týdnech stočit do lahví a konzumovat.

Přesné množství surovin teď z hlavy nevím, jsem v práci. Myslím že 5kg ovoce, 3-3,5kg cukru - záleží také jak sladké je ovoce a 10 litrů vody, ale za to teď neručím. :hrabeti:
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Děkuji
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Profesore, vždyť je postup stejný jako u vína z hroznů. Nebo jste to myslel tak, že věříte jen pálenkám? Tam je zase riziko metylalkoholu a to asi nepoznáte, kdežto nedobré víno poznáte.
PavelIV
Dal poděkování: 6368 poděkování
Dostal poděkování: 3748 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Poznáte a teda ten proces je výrazně jednodušší
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Výroba metylalkoholu je výrazně jednodušší než výroba vína nebo jak to myslíte? Metylalkohol se pozná? Ale proč to tedy lidi nepoznají a otráví se tím?
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Metanol nepoznáte. Ale neutralizuje jeho jedovatost etanol.
U těch domácích vín může dojít v důsledku špatného prokvašení k vzniku právě toho acetonu.
honzauta
Kontaktovat uživatele:

Umělá inteligence říká

"Aceton ve víně se projevuje jako ostrý, štiplavý zápach a chuť, která připomíná acetonové ředidlo nebo odlakovač na nehty. Jedná se o vadu vína, která vzniká v důsledku přítomnosti těkavých látek, zejména kyseliny octové a jejího esteru etylacetátu, vlivem octových bakterií.
Jak aceton ve víně poznat:

Čich: Hlavním příznakem je ostrý, acetonový zápach, který může být velmi výrazný a nepříjemný.

Chuť: Vína s acetonovou vadou jsou štiplavá, kyselá a mají nepříjemnou chuť, která může připomínat ředidlo nebo odlakovač.
Vzhled: V některých případech může být víno i lehce zakalené.

Příčiny vzniku acetonu ve víně:

Špatně vedený kvasný proces:
Nevhodné podmínky při kvašení, zejména vysoké teploty, mohou vést k tvorbě nežádoucích látek.

Nedostatečná hygiena ve sklepě:
Octové bakterie se vyskytují běžně, ale špatná hygiena ve sklepě může vést k jejich přemnožení a kontaminaci vína.
Přílišné použití síry:
Nadměrné síření při vinifikaci může vést k tvorbě nežádoucích sirných sloučenin, které mohou mít podobný projev.

Co dělat, pokud víno acetonem páchne:

Opatrné posouzení:
Pokud je přítomnost acetonu mírná, může být víno ještě pitelné, ale jeho kvalita je snížena.

Zvážení reklamace:
Pokud je aceton výrazný a víno je nepříjemné, je vhodné zvážit reklamaci u prodejce.
Snížení množství těkavek:
V některých případech lze množství těkavek částečně snížit použitím speciálních přípravků (např. P.V.P.P. nebo Pure Hill Speciál) nebo aktivního uhlí, ale to může ovlivnit i pozitivní vlastnosti vína.

Prevence:

Správné vedení kvasného procesu: Dodržování optimálních podmínek při kvašení je klíčové.

Zajištění hygieny ve sklepě: Důkladná hygiena a čištění prostor a zařízení pro výrobu vína pomáhá zabránit množení nežádoucích bakterií.
Opatrné síření: Používat síru s mírou a vyvarovat se nadměrnému síření."

Takže za mně jsou to situace, kterým se dá správným postupem předejít a i v domácích podmínkách senzoricky detekovat, tak se toho nebojím a jdu trhat třešně :vytlem:
Naposledy upravil(a) honzauta dne 08 črc 2025 09:26, celkem upraveno 1 x.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Aceton byste určitě cítil, podle mě je víno bezpečnější než pálenka. Mamka dělávala marmeládu z rybízu nebo višní a z toho vylisovaného zbytku dělal taťka víno. Ale že by z to měl někdy aceton, to neměl. Dcera čas od času vyrábí jablečný ocet a jednou se jí stalo, že to takhle dopadlo, ale hned to poznala.
Babička zase nechávala kvasit višně i s peckami (kvůli chuti byly potřebné) a do vína potom přidávala nějakou pálenku. Bylo to sladké jako griottka nebo portské víno. Z třešní by to také mohlo být skvělé.
(Prozatím to stačí, další členové naší rodiny přijdou na řadu někdy příště :vytlem: :vytlem: .)

Zpátky k zavařování: Do třešňové nebo višňové marmelády (džem je lepší) je dobré dát úmyslně několik pecek. Kvůli chuti. Podle receeptů se má na džem polovina umlít a polovina nechat celá, ale já nechávám celé všcehny třešně a jen je podusím. Pustí šťávu, která s pektinem zrosolovatí, a je z toho pak taková mlsací pochoutka místo jiných sladkostí, když někoho honí mlsná.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, vím, že jsem Tatar, ale můžete prosím upřesnit postup výroby marmelády, když do ní pomelete pecky? :udiv:
Já vyrábím tak (nemám odšťavňovač), že vypeckuji / odšťopkuji, rozdrtím nebo pokrájím, povařím, přidám pektin, přidám cukr a mám hotovo. Ty pecky by musel být nejspíš v nějakém sítku / látce separé, co se na konci varu vyndá…? :nevim:
Odpovědět