Marmeládujeme, džemujeme.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Marmeládujeme, džemujeme.
Tak letos je pěkný raný rybíz, tak jsem odštavila a uvařila džem, a poprvé jsem zkusila muchovníkovou marmeládu. Je to dobré.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3495 poděkování
- Dostal poděkování: 6618 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já taky padám na čumák. Jsem zvyklá, že mi s tímhle typem prací pomáhá manžel - desinfikuje skleničky a obstará v pivovaru zavaření a já mezitím uklidím kuchyň a odsýpá to úplně jinak… takhle je to peklo na 4 hodiny!!! Ale už je hotovo.
Chtěla jsem ten černý rybíz taky odšťavnit, ale zjistila jsem, že nemám nic, čím bych odšťavnila
takže jsem jen pomlela na strojku (a kvůli tomu musela odšťopkovat!!
) a uvařila tak, no…
Myslím, že je povedená. To je třetí druh marmelády za poslední týden. To je můj životní výkon!
už toho mám plné kecky!
Ještě zbývá červený a růžový… ale toho je jen troška, tak nejspíš půjde jen do mrazáku. Na víc už nemám morál!
Chtěla jsem ten černý rybíz taky odšťavnit, ale zjistila jsem, že nemám nic, čím bych odšťavnila
Myslím, že je povedená. To je třetí druh marmelády za poslední týden. To je můj životní výkon!
Ještě zbývá červený a růžový… ale toho je jen troška, tak nejspíš půjde jen do mrazáku. Na víc už nemám morál!
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krásné Veru.
Mám jednu radu, pokud není výkonná jednotka k dispozici
stačí ovoce očesat, navážit po kile do pytlíku a zmrazit. Jakmile se příslušná osoba dostaví, může se vrhnout rovnou do práce.
Anebo až za dlouhých zimních večerů. Až se budete nudit. 
Mám jednu radu, pokud není výkonná jednotka k dispozici
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6368 poděkování
- Dostal poděkování: 3748 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To je fakt, Jani, to mě vlastně ani nenapadlo. Včera se mi už nechtělo odmývat další skleničky, tak jsem 1 kg meruněk s cukrem zamrazila na dřeň. To zmizí, jen co dorazí děti 
Pavle, jooo… zrovna je naražený výborný ležák. Tak když pojedeš okolo, stav se, stočí. ti do PETky

Pavle, jooo… zrovna je naražený výborný ležák. Tak když pojedeš okolo, stav se, stočí. ti do PETky
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4378 poděkování
- Dostal poděkování: 4962 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsme marmeládovali. Půl bedničky velkých třešní a půl kyblíku černých ptáčnic.
Ty velké jsem vypeckovával ručně
Ale třešňovou a z ptáčnic miluju.
Ty velké jsem vypeckovával ručně
Ale třešňovou a z ptáčnic miluju.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
honzauta
- Dostal poděkování: 387 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máte někdo dobrý návod na rychlé vypeckování většího množství třešní. Letos je u nás enormní množství různých druhů třešní, rád bych si zkusil udělat třešňové víno. Nejvíc se mi líbí staré mlýnky na vypeckování jež se prodávají v USA. Díky
https://www.facebook.com/watch/?v=10154266897069500
https://www.facebook.com/watch/?v=10154266897069500
-
Františka.
- Dal poděkování: 5655 poděkování
- Dostal poděkování: 4744 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Na víno by to mohlo být i s peckami, ne?
Na třešně, které nemají pecky jako kámen, jde i tenhle mlýnek.
https://www.danapo.cz/pomucky-2/stary-o ... yHnDoUs0x1
Nebo dobře odpeckuje tohle.
https://www.alza.cz/tescoma-odpeckovac- ... 9QQAvD_BwE
Na třešně, které nemají pecky jako kámen, jde i tenhle mlýnek.
https://www.danapo.cz/pomucky-2/stary-o ... yHnDoUs0x1
Nebo dobře odpeckuje tohle.
https://www.alza.cz/tescoma-odpeckovac- ... 9QQAvD_BwE
- andre.marek
- Dal poděkování: 1370 poděkování
- Dostal poděkování: 1586 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Na víno určitě stačí pomačkat, není potřeba vypeckovávat. Opakovaně vyzkoušeno 
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za odpovědi, třešňové víno jsem dosud nedělal, zatím všechny recepty uvádějí vypeckované třešně. Nicméně jestli říkáte, že i s nimi dosáhnu kýženého výsledku, tak proč to nezkusit.
Máte někdo svůj osvědčený recept na třešnové víno a případně i morušové?
Máte někdo svůj osvědčený recept na třešnové víno a případně i morušové?
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Těmhle ovocným šmakuládám se vyhýbám.
Riziko acetonu je velké a játra a aceton jaksi e ééééé.
Riziko acetonu je velké a játra a aceton jaksi e ééééé.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- andre.marek
- Dal poděkování: 1370 poděkování
- Dostal poděkování: 1586 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Třešňové (lepší je višňové) víno dělám tak, že namačkám ovoce, zaleju převařenou, oslazenou vodou a přidám kvasinky, ev. živnou sůl pro kvasinky a nechám kvasit s kvasnou zátkou. Většinou ho vypijeme ve fázi burčáku
.
Když to vydržíte, tak po překvašení stočit do dalšího demižonu (pozor na kal na dně a na povrchu), velikost demižonu volit tak aby byl plný, ev. skoro plný a rozdíl doplnit opět převařenou a ev. lehce oslazenou vodou - aby byl plný a zadělat opět kvasnou zátkou. Nechat raději ve škopku, nebo třeba ve vaně pár dní - kdyby chtělo ještě bouřlivěji kvasit (většinou už se nic nestane). Po pár týdnech stočit do lahví a konzumovat.
Přesné množství surovin teď z hlavy nevím, jsem v práci. Myslím že 5kg ovoce, 3-3,5kg cukru - záleží také jak sladké je ovoce a 10 litrů vody, ale za to teď neručím.
Když to vydržíte, tak po překvašení stočit do dalšího demižonu (pozor na kal na dně a na povrchu), velikost demižonu volit tak aby byl plný, ev. skoro plný a rozdíl doplnit opět převařenou a ev. lehce oslazenou vodou - aby byl plný a zadělat opět kvasnou zátkou. Nechat raději ve škopku, nebo třeba ve vaně pár dní - kdyby chtělo ještě bouřlivěji kvasit (většinou už se nic nestane). Po pár týdnech stočit do lahví a konzumovat.
Přesné množství surovin teď z hlavy nevím, jsem v práci. Myslím že 5kg ovoce, 3-3,5kg cukru - záleží také jak sladké je ovoce a 10 litrů vody, ale za to teď neručím.
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Profesore, vždyť je postup stejný jako u vína z hroznů. Nebo jste to myslel tak, že věříte jen pálenkám? Tam je zase riziko metylalkoholu a to asi nepoznáte, kdežto nedobré víno poznáte.
- PavelIV
- Dal poděkování: 6368 poděkování
- Dostal poděkování: 3748 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Výroba metylalkoholu je výrazně jednodušší než výroba vína nebo jak to myslíte? Metylalkohol se pozná? Ale proč to tedy lidi nepoznají a otráví se tím?
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Metanol nepoznáte. Ale neutralizuje jeho jedovatost etanol.
U těch domácích vín může dojít v důsledku špatného prokvašení k vzniku právě toho acetonu.
U těch domácích vín může dojít v důsledku špatného prokvašení k vzniku právě toho acetonu.
-
honzauta
- Kontaktovat uživatele:
Umělá inteligence říká
"Aceton ve víně se projevuje jako ostrý, štiplavý zápach a chuť, která připomíná acetonové ředidlo nebo odlakovač na nehty. Jedná se o vadu vína, která vzniká v důsledku přítomnosti těkavých látek, zejména kyseliny octové a jejího esteru etylacetátu, vlivem octových bakterií.
Jak aceton ve víně poznat:
Čich: Hlavním příznakem je ostrý, acetonový zápach, který může být velmi výrazný a nepříjemný.
Chuť: Vína s acetonovou vadou jsou štiplavá, kyselá a mají nepříjemnou chuť, která může připomínat ředidlo nebo odlakovač.
Vzhled: V některých případech může být víno i lehce zakalené.
Příčiny vzniku acetonu ve víně:
Špatně vedený kvasný proces:
Nevhodné podmínky při kvašení, zejména vysoké teploty, mohou vést k tvorbě nežádoucích látek.
Nedostatečná hygiena ve sklepě:
Octové bakterie se vyskytují běžně, ale špatná hygiena ve sklepě může vést k jejich přemnožení a kontaminaci vína.
Přílišné použití síry:
Nadměrné síření při vinifikaci může vést k tvorbě nežádoucích sirných sloučenin, které mohou mít podobný projev.
Co dělat, pokud víno acetonem páchne:
Opatrné posouzení:
Pokud je přítomnost acetonu mírná, může být víno ještě pitelné, ale jeho kvalita je snížena.
Zvážení reklamace:
Pokud je aceton výrazný a víno je nepříjemné, je vhodné zvážit reklamaci u prodejce.
Snížení množství těkavek:
V některých případech lze množství těkavek částečně snížit použitím speciálních přípravků (např. P.V.P.P. nebo Pure Hill Speciál) nebo aktivního uhlí, ale to může ovlivnit i pozitivní vlastnosti vína.
Prevence:
Správné vedení kvasného procesu: Dodržování optimálních podmínek při kvašení je klíčové.
Zajištění hygieny ve sklepě: Důkladná hygiena a čištění prostor a zařízení pro výrobu vína pomáhá zabránit množení nežádoucích bakterií.
Opatrné síření: Používat síru s mírou a vyvarovat se nadměrnému síření."
Takže za mně jsou to situace, kterým se dá správným postupem předejít a i v domácích podmínkách senzoricky detekovat, tak se toho nebojím a jdu trhat třešně
"Aceton ve víně se projevuje jako ostrý, štiplavý zápach a chuť, která připomíná acetonové ředidlo nebo odlakovač na nehty. Jedná se o vadu vína, která vzniká v důsledku přítomnosti těkavých látek, zejména kyseliny octové a jejího esteru etylacetátu, vlivem octových bakterií.
Jak aceton ve víně poznat:
Čich: Hlavním příznakem je ostrý, acetonový zápach, který může být velmi výrazný a nepříjemný.
Chuť: Vína s acetonovou vadou jsou štiplavá, kyselá a mají nepříjemnou chuť, která může připomínat ředidlo nebo odlakovač.
Vzhled: V některých případech může být víno i lehce zakalené.
Příčiny vzniku acetonu ve víně:
Špatně vedený kvasný proces:
Nevhodné podmínky při kvašení, zejména vysoké teploty, mohou vést k tvorbě nežádoucích látek.
Nedostatečná hygiena ve sklepě:
Octové bakterie se vyskytují běžně, ale špatná hygiena ve sklepě může vést k jejich přemnožení a kontaminaci vína.
Přílišné použití síry:
Nadměrné síření při vinifikaci může vést k tvorbě nežádoucích sirných sloučenin, které mohou mít podobný projev.
Co dělat, pokud víno acetonem páchne:
Opatrné posouzení:
Pokud je přítomnost acetonu mírná, může být víno ještě pitelné, ale jeho kvalita je snížena.
Zvážení reklamace:
Pokud je aceton výrazný a víno je nepříjemné, je vhodné zvážit reklamaci u prodejce.
Snížení množství těkavek:
V některých případech lze množství těkavek částečně snížit použitím speciálních přípravků (např. P.V.P.P. nebo Pure Hill Speciál) nebo aktivního uhlí, ale to může ovlivnit i pozitivní vlastnosti vína.
Prevence:
Správné vedení kvasného procesu: Dodržování optimálních podmínek při kvašení je klíčové.
Zajištění hygieny ve sklepě: Důkladná hygiena a čištění prostor a zařízení pro výrobu vína pomáhá zabránit množení nežádoucích bakterií.
Opatrné síření: Používat síru s mírou a vyvarovat se nadměrnému síření."
Takže za mně jsou to situace, kterým se dá správným postupem předejít a i v domácích podmínkách senzoricky detekovat, tak se toho nebojím a jdu trhat třešně
Naposledy upravil(a) honzauta dne 08 črc 2025 09:26, celkem upraveno 1 x.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Aceton byste určitě cítil, podle mě je víno bezpečnější než pálenka. Mamka dělávala marmeládu z rybízu nebo višní a z toho vylisovaného zbytku dělal taťka víno. Ale že by z to měl někdy aceton, to neměl. Dcera čas od času vyrábí jablečný ocet a jednou se jí stalo, že to takhle dopadlo, ale hned to poznala.
Babička zase nechávala kvasit višně i s peckami (kvůli chuti byly potřebné) a do vína potom přidávala nějakou pálenku. Bylo to sladké jako griottka nebo portské víno. Z třešní by to také mohlo být skvělé.
(Prozatím to stačí, další členové naší rodiny přijdou na řadu někdy příště
.)
Zpátky k zavařování: Do třešňové nebo višňové marmelády (džem je lepší) je dobré dát úmyslně několik pecek. Kvůli chuti. Podle receeptů se má na džem polovina umlít a polovina nechat celá, ale já nechávám celé všcehny třešně a jen je podusím. Pustí šťávu, která s pektinem zrosolovatí, a je z toho pak taková mlsací pochoutka místo jiných sladkostí, když někoho honí mlsná.
Babička zase nechávala kvasit višně i s peckami (kvůli chuti byly potřebné) a do vína potom přidávala nějakou pálenku. Bylo to sladké jako griottka nebo portské víno. Z třešní by to také mohlo být skvělé.
(Prozatím to stačí, další členové naší rodiny přijdou na řadu někdy příště
Zpátky k zavařování: Do třešňové nebo višňové marmelády (džem je lepší) je dobré dát úmyslně několik pecek. Kvůli chuti. Podle receeptů se má na džem polovina umlít a polovina nechat celá, ale já nechávám celé všcehny třešně a jen je podusím. Pustí šťávu, která s pektinem zrosolovatí, a je z toho pak taková mlsací pochoutka místo jiných sladkostí, když někoho honí mlsná.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Františko, vím, že jsem Tatar, ale můžete prosím upřesnit postup výroby marmelády, když do ní pomelete pecky?
Já vyrábím tak (nemám odšťavňovač), že vypeckuji / odšťopkuji, rozdrtím nebo pokrájím, povařím, přidám pektin, přidám cukr a mám hotovo. Ty pecky by musel být nejspíš v nějakém sítku / látce separé, co se na konci varu vyndá…?
Já vyrábím tak (nemám odšťavňovač), že vypeckuji / odšťopkuji, rozdrtím nebo pokrájím, povařím, přidám pektin, přidám cukr a mám hotovo. Ty pecky by musel být nejspíš v nějakém sítku / látce separé, co se na konci varu vyndá…?