Plevel v obilí
-
Františka.
- Dal poděkování: 5613 poděkování
- Dostal poděkování: 4664 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Plevel v obilí
Řekněte mi, kdo víte nebo tušíte, jak se zbavovali dřív plevele z obilí. Myslím, že Profesor tady někde psal, že děti vytrhávaly plevel a byla to hrozná práce. Asi nejen děti, ale to není podstatné. Neumím si představit, jak v tom hustém porostu někdo chodí a něco vytrhává. Selo se rozhazováním z plachty, nebyly tam ani řádky. Ale nějak se toho plevelu přece zbavovali. V první řadě se přesívalo obilí přes správné síto, aby propadlo všechno menší než zrnko obilí. Aspoň to předpokládám. Ale i v půdě je stále nějaká zásoba semen plevele, co s tím dělali?
-
Vedra
- Dal poděkování: 47 poděkování
- Dostal poděkování: 842 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plevel v obilí
Obilí bylo vyšší a tak plevel udusilo do značné míry samo. Samozřejmě náročnější na polehnutí a jde zbytečná energie do stébla takže se šlechtí čím dál tím nižší.

-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
To je moc hezký obrázek. To mě tedy nenapadlo, že když bylo vysoké obilí, nebylo dole pro plevel světlo. Má to logiku.
Napadá mě, že se taky mladé obilí přepásalo, odnožilo tím pádem víc a bylo hustší.
Napadá mě, že se taky mladé obilí přepásalo, odnožilo tím pádem víc a bylo hustší.
- arus
- Dal poděkování: 2091 poděkování
- Dostal poděkování: 1075 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Bible říká, že obilí i koukol spolu rostly a při sklizni se plevel spálil. Kdyby se vytrhával dřív poničilo by se i obilí. ... Letmý první pohled na nadpis mi sdělil, že Pavel je v obilí... 
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
No právě, vytrhávat ho se mi nezdálo možné. Když už ho posekali s obilím, mohli ho zkrmit, pokud nebyl jedovatý, nebo spálit, pokud byl. Ale to hlavní asi napsal Vedra. Nejspíš tam nemohl tak růst. Dnes je obilí tak nízké, že tam bez ostřiku roste víc plevele než obilí. Už se ani nikdo neobtěžuje plevel z pole odstraňovat, takže se i po postřiku některé druhy vysemení. A tak pořád dokola.
Do časů před pár lety se pěstovala i kukuřice velmi nízká. Pak najednou začali pěstovat zase vysokou. Nevím proč.
Do časů před pár lety se pěstovala i kukuřice velmi nízká. Pak najednou začali pěstovat zase vysokou. Nevím proč.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V ekologickém zemědělství se používají na plevel prutové brány místo postřiku. Musí se to pleť asi v nějakém vhodném období a hlavně se trefit mezi řádky.. tady je asi i výhoda toho nízkého vzrůstu obilí.
Zkušenosti s tím nemám, ale tam kde jsem kupoval jádro pro holky, tak se plevele zbavovali mechanicky.
https://www.jvacentrum.cz/vario-brany-vs-150-m1/
Zkušenosti s tím nemám, ale tam kde jsem kupoval jádro pro holky, tak se plevele zbavovali mechanicky.
https://www.jvacentrum.cz/vario-brany-vs-150-m1/
Tykat, díkes ....
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Ale když nebyly řádky? Ono se obilí i válcovalo, aby se zlomilo stéblo a rostlina vtvořila větší trs, tak že by třeba protažení branami nevadilo obilí a plevely to nepřežily?
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6085 poděkování
- Dostal poděkování: 6823 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Arus Kdo chytá v žitě (Autor David Jerome Salinger )= Pavel. To zas napadlo mne, když jsem si přečetla tvůj příspěvek. 
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4360 poděkování
- Dostal poděkování: 4940 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Původně hojný plevel v obilí.
Teď si ho na poličku udržují záměrně.
U nás žádné lány obilí už nejsou a chrpa je pro mne vlastně už vzácná rostlina. Proto si ji už několikátý rok hýčkám
Přidám i vlčí mák, kterého je zatím dost
Teď si ho na poličku udržují záměrně.
U nás žádné lány obilí už nejsou a chrpa je pro mne vlastně už vzácná rostlina. Proto si ji už několikátý rok hýčkám
Přidám i vlčí mák, kterého je zatím dost
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, chrpa už taky mizí, před pár lety jí ještě bylo dost. Chválím Vás
.
Mák zůstává, tady je z dalších kvetoucích už jen ostrožka a rmen. Na jednom místě se udržuje i hlaváček letní, který mám ráda, ale jinak nic.
Mák zůstává, tady je z dalších kvetoucích už jen ostrožka a rmen. Na jednom místě se udržuje i hlaváček letní, který mám ráda, ale jinak nic.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3446 poděkování
- Dostal poděkování: 6584 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Naposledy jsem viděla opravdu mnoho divoké chrpy, když jsem byla naposledy u Lisbeth.
Mák se mi pořád někde vyskytuje. Dělá mi radost.
Mák se mi pořád někde vyskytuje. Dělá mi radost.
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4360 poděkování
- Dostal poděkování: 4940 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k tomu vlčímu máku - nevěděl jsem jaká je to nektarodárná rostlina. Hučelo to tam vždy včelami a čmeláky. Prvně jsem hledal okolo na stromech včelí roj, než jsem si všiml že jsou květy plné opylovačů.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)