Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Dobrý den,
netuší někdo, kolika let se mohou dožít pižmovky? Našla jsem velice rozporuplné informace - od 3 let do 30 let, ale většina článků a informací se o věku dožití vůbec nezmiňuje.
Předem děkuji za ověřené informace.
Taky by mě to zajímalo. Moje pižmovky jsem měla pár let, ale všichni byli pořád plodní takže 3 roky bych si myslela, že je tak maximálně umořil chovatel, protože jinak se dožijí určitě víc
Sousedi mají pár pižmovek. Drůbež se jim pohybuje po zahradě, mezi ovocnými stromy a keři. Pozemek je cca 1500 metrů velký. Trávu sekají travním traktorem a nyní do toho sem tam sadí nové keříky. Muchovníky a zimolezy. Tuhle k večeru koukám, že pižmovky důkladně ozobávají každičký lístek z nových keříků, dnes jsou tam jen holé klacky. Udivuje mne to, proč jim nestačí se pást. Napadlo mne, že o ten krátký pažit nemají moc zájem, radši by pampelišku a něco lístečkového. Ale když sekáš na krátko travním traktorem furt und furt, tak zřejmě to není chutné pak. Máte tuto zkušenost?
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Od pižmovek ne, ale slepice u mě také ozobávají lístky některých keřů, kam až dosáhnou. Považuju to za pochopitelné, protože obsahují víc taninu než byliny, natož než tráva, přičemž tanin je i pro drůbež a holuby dobrou ochranou trávicího traktu před infekcemi.
A jasně, sekat dva centimetry znamená, že tam opravdu roste jen tráva a to jim nestačí.
Pravda je, že ptačinec žabinec a jiné lístečkové rostlinky, které vypleju ze záhonů všechen naházím slepičkám, to milují, a trávy mají 1500metrů, taky ji zobou, ale lístečkovky vedou.
Janina
Jarní kachňata jsem prodala. Manžel se rozhodl, že další vejce jim bude sbírat. Pižmovky zas nejsou tak blbé. Když jim vejce v hnízdě nepřibývala, tak si našly utajené místo a tam zasedly. Dnes jedna přišla s 11 kačaty. Asi tak za 14 dní přivede mladé ještě jedna. Vím kde sedí, ale prostě je nemožné se ke hnízdu dostat. Kolik jich přivede bude překvapení.
Hezky vás přečůraly potvůrky, a to jste na ně dva. Pižmovky má soused ob dům, často sedí na střeše kurníku. Taky se tu sem tam objeví husa. Je fajn, že alespon pernatci jsou tu rozšíření. Králíky chováme jen ve třech domech už, ovce ve dvou, masné krávy také ve dvou. Tedy ne přímo doma že jo, to je jasné.
Janina
přezdívko, Vy máte obdivuhodné zkušenosti a úspěchy v chovu drůbeže. Nebo možná má drůbež dobré zkušenoti s Vámi.
U pižmovek se nedivíme, že poznají, že jim mizí vejce. Ale od slepic očekáváme, že nepoznají rozdíl a budou pořád snášet tam, odkud ta vejce mizí. Jenže ani slepice nejsou tak pitomé, jak bychom chtěli.
Kurník mám s šesti hnízdy, ale stále hledají nějakou alternativu v ovčíně. A kdyby mohly, jdou do stodoly a podobně.
Sousedé mají strašný bordel v kurníku , nekydají, všude čmelíci a myši hnus. Jejich slepice nesou pod dřevem, do listí, dokonce v sadu pod stromy , všude.
Janina
Moje slepice jsou vzorné,nesou tam,kde mají. Mají v kurníku tři hnízda se dvěma podklady (třetí podkladek někam zmizel, už jsem ho nenašla).
Zajímavé je, že si podkladek šoupnou tam,kam se chystají snášet. Je to putovní podkladek