Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
Tak,moje sestra, která má kuřátka...ten příběh má pokračování
Poprvé jsem svědkem toho, že kvočna kvoká, vzorně se stará a kuřata ji opouští a druží se s ostatními slepicemi a motají se kolem kohouta.
Kvočna se snaží je udržet při sobě a odvádět je dál, ale ony ji moc neposlouchají.
Mám hejnko slepic, ze kterých část nocuje v kurníku a část, kterou vede moje oblíbená Španělka Hrdinka, spí na nejvyšších místech na stromě. Tam se samozřejmě nedostanou australky, ale zase jen španělky a jejich lehké kříženky. Španělka Hrdinka jí říkám, protože přežila několik útoků lišky, všemu se štěstím nebo i svou chytrostí vyhnula. Je nejstarší a nejzkušenější. A vede celé hejno, i když australky jsou takové buchtičky a moc se nepoučí. Kohouti ho už nevedou, ona rozhoduje a je samostatná. Zasedla asi před týdnem stejně jako vloni na vejce. Nemám žádné bezpečné místo, kde by mohla sedět a nebýt v kurníku, ve kterém se necítí dobře. Přendala jsem ji tedy do kukaně, která je celý den venku a na noc ji zakryju ručníkem a odnesu do kurníku. Takže už nesedí na stromě, je v kurníku. A zajímavá věc, ostatní slepice, které nocovaly na stromě, se odstěhovaly zpátky do kurníku. Hlavní slepice je v kurníku, i když v kukani, tak ony jdou s ní. Samozřejmě v té kukani kvoká, takže moc dobře vědí, že je tam s nimi.
Františko, myslela jsem, že slepice kvokají na jaře nebo v létě ale takhle na zimu?
Mám letošní koupenou hybridku, která taky kvoká. Kvoká ale snáší, nezasedla,tak to neřeším.
Letos je nějaký divný rok.
Mě jedna taky ještě strašila, že chce sedět (nakonec si to rozmyslela) a kamarádka volala předevčírem, co má dělat, že jí zasedla kvočna na vejce…
Taky si myslím, že je to děsně pozdě
Já jí věřím. Když chce sedět teď, tak ať sedí. Kdyby to byla kuřata z líhně, je to jiná věc, ale kvočna se o své děti postará. V peří je teplíčko.
Stejně s tím nemůžu nic dělat.